Richard Plugge wil met gamification jeugdige wielrenners stimuleren
Video Jumbo-Visma wil met het nieuwe opleidingstraject haar steentje bijdragen aan de ontwikkeling van het jeugdwielrennen in Nederland. De WorldTour-ploeg richt zich daarbij vooral op jongens en meisjes van vijftien tot achttien jaar. “Jongeren moeten geen FIFA of Fortnite spelen, maar gaan wielrennen”, stelt hij. Voor de camera van WielerFlits legt hij uit hoe.
Plugge en consorten willen in hun plannen gebruikmaken van gamification. Voor diegenen die deze marketingterm niet kennen: gamification is het toepassen van gamedenken en gametechnieken in niet-game omgevingen, stelt Marketingfacts. “Op scholen willen we tijdens de gymlessen bijvoorbeeld met een Tacx langs gaan en de leerlingen vervolgens op Zwift virtueel met elkaar laten strijden. Het wielrennen kun je tegenwoordig gamificeren, je kunt het naspelen. Dat is de bedoeling. Op die manier willen we de jongeren laten kennismaken met de wielersport.”
Vrouwenploeg
Als vervolg daarop wil Jumbo-Visma als ‘verbindingsspeler’ dienen om de enthousiaste jongeren in contact te brengen met de lokale of regionale wielerclubs en -verenigingen. Daarna komen de beste junioren in aanmerking voor een plekje bij het U23-talententeam. Maar hoe zit het dan met de meisjes? “Voorlopig zijn er heel veel mooie vrouwenploegen in de wereld en in Nederland zelfs”, stelt Plugge. “Als er een mooi talent is, kan ze naar die teams. Denk aan SwABo (Biehler Pro Cycling, red.), maar ook Boels-Dolmans en Sunweb. Wij zoeken heel nadrukkelijk de samenwerking met hen. Wij kunnen niet alles doen.”
En de storm voorblijven dmv een smart trainer natuurlijk.
ps Ben jezelf ooit de deur gewezen omdat je het woord "weer" gebruikt? Dat kan wijzen op herhaling. Dat kan een mogelijke verklaring voor je anti TLJ/TJV zijn.
Je moet ze met een strakke zijwind over de dijken jagen voor 10 op hun rapport of een middag op zo'n snelle Bianchi laten toeren door de mooiste streekjes des lands.
Ik geloof meer in clinics buiten op het strand, in de duinen, in het bos, op een heuvel etc. met crossfietsen en mountainbikes. Veel behendigheidsoefeningen in de vrije natuur, en af en toe kan daar een competitie-element aan toegevoegd worden. Een Tacx is voor de jeugd misschien één of twee keer leuk maar het blijft dom trappen, en ik betwijfel ten zeerste of je een jongere daarmee aanzet tot meer bewegen of tot meer fietsen in welke vorm dan ook. Dat natuur alleen iets is voor ouderen van dagen is larie, genoeg kinderen en jongeren die dat ook hip vinden.
TJV kan met die clinics een ondersteunende rol vervullen en dat zou mooi zijn. Ik ben destijds bij een wielervereniging gekomen nadat er een (ik dacht gemeentelijk) initiatief was om scholieren kennis te laten maken met allerlei verschillende sporten, waaronder wielrennen. Daarvoor had ik gevoetbald, zoals de meeste jongens bij mij op school en in de buurt.
In wat verschilt zo'n Tacx met Zwift nu van een loopband? Daar zit eigenlijk niks in wat wielrennen nou leuk maakt. Geen wind, geen snelheid, geen baangevoel, geen mooie omgeving, geen concentratie op het sturen, niks. Enkel pijn in je benen en een cijfertje op het scherm.
Niks tegen E-bikes overigens. Heeft al bijzonder veel mensen op de fiets gezet die dat anders nooit zouden doen. En waarom? Omdat ze met een stabiele snelheid van 25 gewoon veel makkelijker afstanden kunnen doen en genieten van de omgeving.