Richard Carapaz: “We hadden vandaag niets te verliezen”

donderdag 15 juli 2021 om 19:30
Richard Carapaz: “We hadden vandaag niets te verliezen”

foto: Cor Vos

Richard Carapaz hoopte vandaag de etappe te winnen op weg naar Luz Ardiden, maar moest op de slotklim zijn meerdere erkennen in Tadej Pogačar. Toch is de Ecuadoraan tevreden over zijn prestatie. “We wisten dat onze rivalen sterker waren”, aldus Carapaz op de ploegsite van INEOS Grenadiers.

INEOS Grenadiers besloot vandaag de koers in handen te nemen. We zagen de Britse formatie al op kop rijden op de flanken van de Col du Tourmalet en ook op de slotklim naar Luz Ardiden deden Dylan van Baarle en Tao Geoghegan Hart hun duit in het zakje. Carapaz: “De ploeg deed vandaag echt een geweldige inspanning en dat stemt me meer dan tevreden.”

“Het doel was om de etappe te winnen en we hebben het geprobeerd. Onze rivalen waren echter sterker. We zijn best wel tevreden met het resultaat. We hadden vandaag niets te verliezen.” Carapaz staat na achttien etappes derde in het klassement. De voorsprong op nummer vier Ben O’Connor bedraagt 2m27s. Het verschil met de nummer twee, Jonas Vingegaard, is amper zes seconden.

Carapaz kijkt al vooruit naar de laatste loodjes: twee relatief vlakke etappes en een individuele tijdrit. “Er kan nog van alles gebeuren, maar ik denk wel dat het podium wel een beetje vastligt”, is zijn conclusie.

Dit artikel delen:

38 Reacties

wielerwieler 15 juli 2021 om 19:37

Het gebrek aan zelfkennis is af en toe stuitend. Je weet dat je niet beter bent dan Pogacar, dus geef dan eindelijk eens de kans aan een van je ploeggenoten. Val aan, vlucht, win! Dit sloeg nergens op.

Titaantje 15 juli 2021 om 20:08

met Castroviejo als beste knecht is het inmiddels toch wel evident dat de bredere ploeg, wsl door valpartijen, niet het niveau heeft om in een zware bergrit vanuit de aanval te winnen?

SteelHorseCowboy 15 juli 2021 om 20:18

Eens. Met deze tactiek kom je nergens. Dat hebben ze nu toch al een paar keer ervaren. Dus dan moet je je troeven anders uitspelen: mannetjes vooruit sturen, om de beurt demarreren.

dikkechaap 15 juli 2021 om 22:23

Hij rijdt toch ook tegen Vingegaard? Hopen op een slechte dag bij 1 van die twee jonkies is best reëel. Dit keer was het Uran die er doorheen zakt, volgende keer iemand die voor je staat. Achteraf is het makkelijk praten.

wielerwieler 15 juli 2021 om 22:32

.

wielerwieler 15 juli 2021 om 22:34

Maar dikkeschaap, hij zegt zélf dat ze reden voor de etappeoverwinning, niet voor een tweede plek in het klassement. Vingegard staat hierbuiten. Dan moet je toch iets anders proberen dan het standaard ‘treintje > man-tegen-man > niet winnen’? Het is deze hele tour al duidelijk dat dat niet werkt. Stuur een Kwiatkowski mee of zo, breek uit het stramien.

S.t.B 15 juli 2021 om 23:10

En Brailsford begin dit seizoen aan iedereen en z’n moeder lopen tetteren dat Ineos voortaan fris, vrolijk en frivool gaat koersen.
Gewoon weer business as usual stoomtreintje spelen om Carapaz bij de voorlaatste halte af te leveren. En dan ging het knuffelbeertje van de aanvalslust liefhebbers op Wielerflits gisteren ook nog eens een uiterst vals toneelstukje opvoeren. Overnemen? Nee joh, gaat echt niet. Zit zwaar op m’n tandvlees. Dat zien jullie toch ook wel aan mijn Voeckler grimassen!
En poef… Ineens had het stervende zwaantje zijn vleugels weer hervonden. Echte aanvallers hebben dit soort ammehoela niet nodig. Leek wel een eerbetoon aan die andere ‘klimmer’, acteur, naamgenoot wiens aanstellerij ook tot ver boven de boomgrens reikte. Blij dat Poga en Vingegaard Carapaz op z’n plaats wezen.

Dahu 16 juli 2021 om 01:06

Ineos is wel degelijk anders gaan koersen: ze winnen geen wedstrijden meer.

Baukema Tomoulin 16 juli 2021 om 09:18

Na 2.5 weken weet je dat je voor p3 rijdt Carapaz zijnde. Maar je weet niet of Tao, Porte of Kwiat een Latour, Gaudu en Alaphillipe kan hebben vanuit de vlucht dat hebben ze letterlijk nooit uitgeprobeerd terwijl dat andere ze nu een stuk of 5 keer hebben geprobeerd. Positief puntje is dat ze p3 in eindklassement veilig hebben door Uran te kraken, maar dat zou in het andere scenario ook wel zijn gebeurd.

de adelaar 16 juli 2021 om 18:57

Ik kan me helemaal vinden in jouw analyse: het onvermogen om om te schakelen en vol voor een ritzege te gaan met een man als Castriviejo , dat zou ze sieren, slappe ondankbare kopman

hjjanssen1973 15 juli 2021 om 20:10

Niks te verliezen…. jullie hebben ook helemaal niks gewonnen!!!

skylimit 15 juli 2021 om 20:16

Als je niks te verliezen hebt, waarom laat je dan je ploeggenoten zo op kop rijden ?
Je weet dat je niet de sterkste bent, dus hoe had Carapaz gedacht deze etappe dan zelf te winnen ? Had je andere ploeggenoten dan voor de aanval laten kiezen, waardoor er misschien een ander scenario mogelijk zou zijn geweest. Dit was kansloos en bracht alleen Pogacar in een zetel.

Murcia 15 juli 2021 om 21:03

Helemaal eens, de platitudes maken de uitkomst alleen maar erger vind ik.

Men reed voor het podium van Richard vandaag, niet voor plek 1 en zelfs niet meer echt voor twee om dan maar de derde plek veilig te stellen. De realiteit is pijnlijk genoeg dat ze met deze ploeg in deze vorm ook geen schijn van kans hebben om een rit te pakken. Kwiat komt tekort, van Baarle is in de Tour puur een jongen voor de trein net als Castro terwijl G. en Porte niks meer kunnen hier. Rowe een tempobeul zonder overwinningen al weg en dan blijft de dit jaar erg miezerige Hart over. Men heeft de knopen geteld en is vol voor Richard zijn AK gegaan. Voor de rijkste ploeg niets meer dan een doekje voor het bloeden.

dikkechaap 15 juli 2021 om 22:25

Je weet van te voren helemaal niet wat er gaat gebeuren. Als je eergisteren had moeten kiezen tussen Vingegaard of Uran die er door zou zakken, dan hadden de meesten op Vingegaard gegokt waarschijnlijk. En dat had vandaag ook kunnen gebeuren. Geprobeerd en gefaald, helaas. Maar zo’n strak tempo omhoog is wel wat iemand kan slopen zo diep in de derde week.

SolitaryShell 15 juli 2021 om 23:33

Zou net zo goed kunnen dat Carapaz zelf het kind van de rekening zou worden.

Angelsp4wn 15 juli 2021 om 20:28

Retesaai geworden door dit soort ouderwetse domme taktieken.

hjjanssen1973 15 juli 2021 om 20:38

Snap er ook niks van. Stuur dan Thomas of Hart mee in de ontsnapping. Helemaal niks hebben ze gepresteerd of geprobeerd.

madeinstars 15 juli 2021 om 20:51

En die Brailsford maar roepen dat ze zo aanvallend willen gaan koersen. Nog 0,0 van gezien dit seizoen.

filver 15 juli 2021 om 20:58

De Giro niet gezien?

ProfrondeZevenbergen 15 juli 2021 om 21:08

Als anderen sterker zijn, is aanvallen best lastig.

madeinstars 15 juli 2021 om 21:12

Juist als anderen sterker zijn moet je aanvallen toch?

In de Giro vond ik ze nou niet hyperaanvallend koersen. Bernal pakte een paar keer mooi tijd in de laatste paar kilometer, maar dat noem ik niet echt aanvallend koersen en dat was ook zeker niet de manier van koersen die Brailsford bedoelde toen hij die uitspraken deed.

Daar in de Giro had ik er overigens minder moeite mee, want daar hadden ze de sterkste man in koers, dan is het in ieder geval logisch dat je treintje rijdt, maar hier in de Tour hebben ze echt abominabel fantasieloos gekoerst.

Murcia 15 juli 2021 om 21:32

Ze hebben dit jaar optimaal gescoord maar dan vooral als de supersterren ontbraken. Alleen Pidcock versloeg Wout en één keer bijna. Voor de rest de conclusie dat je met het meeste geld op het ogenblik niet de 5 a 6 beste renners ter wereld onder contract hebt. Een strategische mispeer die ook niet een twee drie op te lossen is. Hopen dat Bernal nog wat procenten er bij kan krijgen en dat Pidcock en Ganna in hun metier blijven scoren en voor de rest blijft het devies: kopen, kopen en nog eens kopen. Begin maar met Vingegaard miljoenen aan te bieden voor na 2022.

ProfrondeZevenbergen 15 juli 2021 om 22:34

Ik zie ze, net als jullie, ook liever dominant hoor.

Maar ze hebben deze Tour gewoon de sterkste mannen niet. Die zijn blijkbaar gekocht/opgeleid door anderen. Al is Castroviejo wel weer goed.

F4L 15 juli 2021 om 21:00

Ontzettend matig wat Ineos deze Tour heeft laten zien. Continu alle ballen op Carapaz terwijl die al vrij snel liet zien niet tegen Pogacar opgewassen te zijn. Vergelijk dat eens met Jumbo Visma die nog twee etappes pakken en met hun invaller nog een podium pakken.

dikkechaap 15 juli 2021 om 22:27

Tja, Ineos heeft deze tour gewoon geen knechten van het kaliber Van Aert of met uitschieters zoals Kuss. O.a. door valpartijen valt het niveau in de breedte erg tegen.

SolitaryShell 15 juli 2021 om 23:37

Eh, Castroviejo gaat bergop langer mee dan Van Aert… En ‘uitschieters als Kuss’ moet je creëren, die komen niet vanzelf.

bilthoven 15 juli 2021 om 21:39

Dom gekoerst vandaag en dat niet voor het eerst deze Tour. Benieuwd of ze het in de Vuelta beter gaan doen. Met Bernal en Adam Yates aan de start lijken ze daar in ieder geval wel over een sterkere ploeg te beschikken.

vincenzo 15 juli 2021 om 21:53

De ploeg met een budget van 50 miljoen kan maar niet uit het reeds vele jaren ingesleten stramien komen. Ook als het nergens op slaat, treden ze in het vaste spoor. Het zit er blijkbaar diep ingeramd. Een ploeg die creativiteit en aanpassingsvermogen ontbeert.

Chippen 15 juli 2021 om 22:32

lijkt me evident dat ze aanvallend gingen koersen in de veronderstelling dat thomas en porte niet onderuit gingen en samen met carapaz netjes top 10 kandidaten waren. dan heb je pionnen waarmee je iets kan doen.

in deze situatie heb je toch niets aan aanvallen van de overgebleven helpers, die zijn niet goed genoeg (meer) om het af te maken, dat zijn domme werkpaarden.

S. Morgenstern 15 juli 2021 om 22:47

Kwiatkowski had enkele hele goede dagen, ondanks dat hij over de hele ronde tegenviel. Die maakt op dat soort dagen zeker kans om het af te maken. Castroviejo had dat niveau de laatste week ook zeker. Van Baarle zou in zo’n Politt overgangsrit ook zeker niet misstaan met de benen die hij heeft laten zien. Genoeg onbenutte mogelijkheden, omdat ze er voor kozen treintje te rijden voor het podium van Carapaz.

ProfrondeZevenbergen 15 juli 2021 om 22:57

Ik snap het ook niet. Stuur gewoon iedere dag twee, drie man op pad. Net als Jumbo. Kuss ging ook vooraan rijden. Misschien zijn ze gewoon te lui.
En ik zit ook nog eens constant op het knopje van mijn joystick te drukken, maar het lijkt wel of die stuk is. Zo is er niks aan. Kom op Ineos!

S. Morgenstern 15 juli 2021 om 23:04

Dat het niet zo simpel is, betekent nog niet dat je door naar de koers te kijken wel kunt achterhalen wat de tactische intenties waren. Daar zat de laatste weken veel te weinig inzet bij richting het meegaan in een kopgroep om voor een rit te gaan.

jv88 15 juli 2021 om 23:30

Nee ik vind het ook triest gereden van Ineos. Mond vol over aanvallen maar uiteindelijk alleen kansloos treintje rijden met 0 kans op succes. Uran lossen bv komt ook niet foor deze tactiek, die had toch wel gelost gezien zijn verlies. Proberen 2e worden? Wie weet. Maar word liever 3e + etappe dan 2e zonder. Bemoeien zich ondertussen ook met andere belangen van andere ploegen bollen en ritzege. Terwijl ze op deze manier niets te verliezen hadden maar ook zeker niets te winnen. Misplaatste arrogantie zoals ze reden!

ProfrondeZevenbergen 15 juli 2021 om 23:43

Misplaatste arrogantie. Hahaha, ze worden steeds beter, de commentaren op Ineos.

S. Morgenstern 16 juli 2021 om 00:12

Welke kritische kanttekeningen zou je wel terecht vinden?

Hein-Jan 16 juli 2021 om 00:17

Carapaz zegt hier eigenlijk dat ze alles op hem hebben gegooid, maar dat hij het zelf niet kon waarmaken. Ineos plaveide de weg, alleen bleek dat voor Pogacar en niet voor Carapaz. Vervolgens merkte Carapaz dat Vingegaard ook nog eens sterker was.

Brailsford gaf aan losser/aanvallender te wiilen gaan koersen, dat lijkt toch een te grote opgave te zijn….

Jean Dumas 16 juli 2021 om 00:17

De rit naar Parijs is inderdaad relatief vlak, dan moet je zoiets als vandaag niet meer doen.

VTI 16 juli 2021 om 08:23

Met zulke renners moet je in iedere kopgroep oorlog kunnen maken ipv er alleen achteraan rijden

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair