Remco Evenepoel wijzigt plannen in aanloop naar Vuelta a España

maandag 20 juni 2022 om 15:45
Remco Evenepoel wijzigt plannen in aanloop naar Vuelta a España

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel hoopt later dit jaar te schitteren in de Vuelta a España. Om zo goed mogelijk aan de start te verschijnen van de drieweekse rittenkoers, heeft de renner van Quick-Step Alpha Vinyl besloten om zijn plannen te wijzigen. Evenepoel schrapt de Ronde van Burgos van zijn programma voor een extra hoogtestage.

Castelli

Evenepoel zou aanvankelijk via de Ronde van Burgos toewerken naar de Vuelta, maar de 22-jarige renner wil vanaf nu zoveel mogelijk tijd doorbrengen op hoogte, in de bergen. De allrounder hoopt zich zo klaar te stomen voor de laatste grote ronde van het seizoen. De 77ste editie van de Vuelta begint op vrijdag 19 augustus met een ploegentijdrit in Utrecht. Goed drie weken later finishen de renners na een vlakke slotrit naar Madrid.

Volgens Patrick Lefevere, de teammanager van Quick-Step Alpha Vinyl, is het Vuelta-parcours van dit jaar wel iets voor Evenepoel. “Dit parcours zou Remco moeten liggen. We hebben in de Giro – ondanks zijn mindere voorbereiding – gezien dat hij aanleg heeft om grote rondes te rijden. Als hij met een normale voorbereiding aan de start komt in Spanje, zie ik toch kansen in enkele ritten.”

Lefevere blaast echter niet te hoog van de toren. “Een favorietenrol wil ik hem alleen absoluut nog niet toedichten. Het blijft nog steeds afwachten hoe hij zal reageren op een drie weken durende rittenkoers”, liet hij eind vorig jaar weten. Evenepoel zal aankomende donderdag overigens meedoen aan het Belgisch kampioenschap tijdrijden. Zondag volgt de wegrit.

Wedstrijdprogramma Remco EVENEPOEL

Dit artikel delen:

33 Reacties

De Bezemwagen! 20 juni 2022 om 15:58

Zijn nieuwe plannen zullen vast zijn om niet af te gaan in de Vuelta

Edit: Fijn als de reactie waarop ik reageerde weg is.

Albeijing Feeniks 20 juni 2022 om 16:08

Hij gaat schitteren als een diamant, zoals enkel hij dat kan.

Lindalid 20 juni 2022 om 16:59

En daarna brengt hij vrede op aarde.

thorsen 20 juni 2022 om 16:10

Na de proloog heeft hij de leiderstrui aan en dan verwacht heel België meteen weer dat hij de Vuelta gaat winnen. Het gaat niet makkelijk worden voor hem.

djerkson 20 juni 2022 om 16:17

Het is dat hij en zijn ploeg daar zelf ook aan bijdragen, toch?
Intussen denk ik dat hij bij Ineos, UAE, Jumbo-Visma of Bora nooit de Giro had mogen rijden vorig jaar.
QS lijkt maar weinig knowhow in huis te hebben wat rittenkoersen aangaat. Sprints, klassiekers, ok, maar GC’s, dat blijkt toch een ander paar mouwen. Lefevere, Peeters, Van Slycke, Lodewijck zijn allemaal klassiek geschoolde renners.
Wat zou ervan gekomen zijn als hij voor de ploeg van Merckx had gekozen? Stilaan toch een pertinente vraag…

elrio 20 juni 2022 om 16:18

Welke proloog is dat? Volgens mij beginnen ze met een TTT en ik wil zeker niet zeggen dat Quickstep zonder kansen is daarin, maar zelfs als ze hem winnen hoeft Evenepoel niet als eerste te finishen (zou het vanuit het oogpunt van de bijbehorende plichtplegingen zelfs een betere keuze vinden om iemand anders als eerste te laten finishen).

thorsen 20 juni 2022 om 16:22

@elrio: Je hebt helemaal gelijk. Ik dacht dat het een ITT was…

Romāns Vainšteins 20 juni 2022 om 16:41

Ik denk dat het juist steeds makkelijker wordt om met die hele berg lovers&haters om te gaan. Op een gegeven moment ben je namelijk immuun voor al die futuristische stompzinnigheid en diepgravende analyses. Het is net zoals met dat virus zeg maar.

B-urgos of B-ergtopzitten, hmmmm, ze zullen het wel weten toch?

Kopinkas 20 juni 2022 om 16:15

San Sebastian dan ook maar meteen van zijn agenda schrappen? Anders een goed ijkpunt drie dagen voor Burgos, nu wat verloren op zijn kalender. Hij won er zijn echte doorbraakwedstrijd, en deelname lijkt me nu 3 jaar later een tweesnijdend zwaard: wint hij (wat me onwaarschijnlijk lijkt), dan is dat weer aanleiding tot opgeklopte mediatoestanden, opgeschroefde verwachtingen, terwijl hij beter in de luwte blijft. Verliest hij, dan kan dat weer onzekerheid voeden…
Evenepoel moet maar eens op z’n JV’s onderduiken (als je dat kan zeggen bij grote hoogte) en de media schuwen, en dan bij de Vuelta uit zijn hok komen en de knuppel in het hoenderhok gooien…

Dikke Vrouw 20 juni 2022 om 16:15

Slimme zet zo fris mogelijk aan de start komen

Marcus Aurelius 20 juni 2022 om 16:22

Weet niet of oorzaak en gevolg wel gerelateerd zijn. Een week rust na Noorwegen en de conditie was top. Het alternatief, alleen wat hoogtestage doen, en dan is het weer een gezaag over een gebrek aan ritme. Zo heb je altijd gelijk uiteraard. In een grote ronde heb je natuurlijk wel de tijd om erin te komen. Voor Zwitserland moet je er wel volledig staan vanaf de eerste dag.

Diskob 20 juni 2022 om 16:48

Lijkt me verstandig om na de BK's even op de rem te gaan staan. Hij heeft toch al vrij veel gekoerst dit jaar en is daarbij bijna altijd voluit gegaan. Het ligt in zijn aard om telkens voor de overwinning te willen strijden als die kans er is en zo zit het ook in het DNA van Quick-Step.

Zijn rondes dit jaar:
11 (Zwitserland)
1 (Noorwegen)
4 (Baskenland)
11 (Tirreno)
1 (Algarve)
2 (Valencia)

Ter vergelijking, bij Thomas is dat:
1 (Zwitserland)
19 (Romandië)
39 (Baskenland)
17 (Coppi e Bartali)
62 (Algarve)

Die gebruikt rondes echt om zich klaar te stomen voor zijn grote doelen. Dat maakt hem dan wel een veel saaiere renner (vind ik) maar af en toe haalt hij er toch een klepper van een overwinning mee binnen.

Hork282 20 juni 2022 om 17:13

Nu noem je ook wel Thomas, die volgens mij lang met z’n fitheid heeft gesukkeld en nu pas echt weer op niveau lijkt. Andere klassementsrenners hebben niet zulke extreme pieken en dalen hoor

Jean Dumas 20 juni 2022 om 16:50

Hij rijdt bij een ploeg zonder langetermijnvisie met betrekking tot ronderenners. Dus doen ze maar wat, op basis van de laatste resultaten.

Schollekop 20 juni 2022 om 17:19

Steengoede renner die best een paar ritjes zal winnen in de Vuelta, maar voor het AK nog duidelijk tekort komt. Zeker voor een Vuelta dat stikvol zware bergetappes zit. Desondanks een attractief koersende renner die mij wel kan bekoren.

Wigo 20 juni 2022 om 17:23

Hij heeft geen schijn van kans om te winnen.
Telkens weer blijkt het dat hij tekort komt in de wat langere beklimmingen.

Gibo 20 juni 2022 om 18:34

Het klopt dat hij geen kans heeft om de vuelta te winnen (dit jaar). Ik veronderstel dat slechts een enkeling anders zal beweren. Ook in zijn entourage is er nergens sprake van winnen.

debarreman 20 juni 2022 om 17:59

“We hebben in de Giro – ondanks zijn mindere voorbereiding – gezien dat hij aanleg heeft om grote rondes te rijden.”

Wat mij betreft moet REV dat nog aantonen.
Geen schande als dat niet zo is. Blijft genoeg over om nog te winnen.

Ditwashet 20 juni 2022 om 18:07

Wat kan een mens misbruikt worden. Hij is nog niet zover en na de Giro gaan ze weer met te hoge verwachtingen hem naar Vuelta sturen

Gibo 20 juni 2022 om 18:35

Waar lees je die hoge verwachtingen in dit interview?
Of zijn er volgens jou geen ritten waar hij kans heeft om te winnen?

Beer 20 juni 2022 om 22:45

Tegenwoordig zijn het vooral the haters die hoge verwachtingen uitspreken . Soort van vicieuze cirkel waar we in zitten.

Ditwashet 21 juni 2022 om 13:24

Beer hoe je ongepolijste mening lekker bij je om mij in hoek hater te duwen. Ik heb totaal geen hekel aan de renner Evenepoel. Ik denk gewoon dat ze moeten stoppen hem als klassementsrenner op te voeren, dat is hij ( nog) niet). Lefevre die de verwachtingen laag houdt, maar ondertussen wel meldt dat het een goed parcours voor hem is. Niet toevallig dat Evenepoel na de Ronde van Zwitserland waar het berg op niet best was zijn training aanpast. Dat doet hij niet voor de tijdrit.

Kopinkas 20 juni 2022 om 18:43

Toch nog eens naar het parcours gekeken, los van de 2900m-col.
Grote kans op een Zwitserland-achtig scenario.
Vuelta begint dan wel met een TTT, maar bij gebrek aan routine en praktijk in die discipline, is het maar de vraag of QS daar aan het langste eind trekt (kan ook dat Evenepoel iedereen te snel over de rooie jaagt).
Als Evenepoel of QS geen leiderstrui moet dragen, dan een aantal dagen in de luwte rondrijdt, tussenspurten en dergelijke schuwt, dan wacht op dag 6 de Pico del Jano: ‘een onregelmatige opdracht. In de derde en vierde kilometer stijgt de weg met dik 9% en halverwege zit een vals platte kilometer. De uitsmijter is dan weer iets heel anders, want de laatste 600 meter klimt tegen 14,9% naar de meet.’ Daar kan een Evenepoel in Zwitserland-modus al heel wat tijdsverlies oplopen.
Twee dagen later, rit 8 die eindigt op de onbekende Fancuaya: “in de laatste 7 kilometer is het serieus klauteren geblazen. De ‘nieuwe’ klim hakt er direct goed in met 2 kilometer à 9,1%. Vervolgens vlakt de weg wat af – maar nog altijd stevig stijgend – om in de laatste 2,7 kilometer met ruim 9% naar de meet te klimmen. De laatste 700 meter loopt zelfs met een kleine 11% op.”
Eén dag later: Les Praeres de Nava. “Ongezond steil: 4 kilometer à 12% gemiddeld en de eerste helft loopt zelfs met 16% op. Een geitenpad, een smal bergspoor op korrelig asfalt, meer is het niet.”
Ofwel gaat Evenepoel daar volledig over de rooie (maar de kans is groot dat hij die ochtend al buiten de top 15 staat, dus waarom zou hij dat nog doen), ofwel doet hij het kalm aan. En zelfs al gaat hij diep, de dag nadien is het rustdag.
En dan wacht daar de 10de rit: 31 kilometer tegen de klok.
Daar kan Evenepoel zijn revanche nemen, zijn rit binnenhalen.
Maar anders dan in Zwitserland, is de ronde dan nog maar halverwege.
Dan kan Evenepoel mogelijk een paar ritten een monstervlucht van alles-of-niets trachten op te zetten, om de tegenstand (maar ook zichzelf?) murw trachten te fietsen. Bijvoorbeeld (dat is dan al na de Sierra Nevada) in ‘heuvelritten’ 17 en 19.
Wie weet pakt hij van de 20 minuten die hij voordien al verloor, op die manier 5 minuten terug na twee epische dagen (waarbij hij met een man of tien vertrekt en uiteindelijk iedereen uit zijn spoor kegelt). Drie keer ritwinst en een top 15 plek.
Gaargekookt door de hitte kan anderzijds ook dat hij de Vuelta een paar dagen na de tijdrit niet eens uitrijdt, maar dan wel met een TT-overwinning (maar ook onder hoongelach) naar Australië kan trekken.
Het wordt een boeiend verhaal in het verhaal, nu al.

uitdewaaier 20 juni 2022 om 20:50

Tsjonge tsjonge heb je niets anders te doen.

tramontana 20 juni 2022 om 22:37

…sjonge jonge… zo’n begeestering over waar hij gaat falen in een ronde die nog maanden ver weg ligt. Echt, je moet het kunnen opbrengen. Be careful what you wish for…

Kopinkas 20 juni 2022 om 22:50

Niets beters te doen? Zo’n reactie kost nog geen 10 minuten werk.
Overigens heb ik het volstrekt niet enkel over faalscenario’s. Ik acht de kans best reëel dat hij met drie ritzeges naar huis trekt. Je moet het wel willen lezen natuurlijk…

Romāns Vainšteins 20 juni 2022 om 23:06

Gewoon leuk en goed op een wielerforum passend. Sowieso spreekt er passie voor de koers van uit vele malen meer dan dat het over REVKET gaat. Je kan er ook andere renners inpassen. Goeie shit Kopinkas.

Kopinkas 21 juni 2022 om 00:46

@rv
Mooi dat je de passie erin proeft

tramontana 21 juni 2022 om 09:02

@kopinkas …ik lees er vooral je ambitie in om het “hoongelach” boven te halen, nadat hij “gaargekookt” afdruipt. Doe anders eens een versie van Evenepoel in Baskenland- of LBL-modus.

Steve De Wolf 20 juni 2022 om 18:46

Betekent dit dat Vlasov meedoet in Burgos?

FDJ 20 juni 2022 om 23:14

Ik ben er bang voor dat ze hem weer volledig uitmergelen op hoogtestage net als vorig jaar voor de Giro. QST vol trots presenteert dat hij lichter dan ooit staat en hij na een week weer volledig gedesillusioneerd afstapt nadat hij op een uur achterstand staat.

Frans Vets 21 juni 2022 om 09:54

FDJ , euh! Waar en wanneer is die op een uur achterstand uit de wedstrijd gestapt??

Jean Dumas 21 juni 2022 om 11:36

Hij kwam ook ter sprake in de podcast The Move. Bruyneel is nog hoopvol over de ontwikkeling van Remco als ronderenner. Armstrong snapt niet waarom hij niet naar de Tour gaat dit jaar. JB zegt dat het beter is dat hij eerst de Vuelta rijdt, maar in principe meer geschikt is voor de beklimmingen in de Tour.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone