Remco Evenepoel rijdt ook Baloise Belgium Tour

zondag 6 juni 2021 om 20:54
Remco Evenepoel rijdt ook Baloise Belgium Tour

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel heeft de Baloise Belgium Tour aan zijn programma toegevoegd. De kopman van Deceuninck-Quick-Step heeft zondagavond bevestigd dat hij woensdag van start gaat in de rittenkoers, die hij in 2019 als neoprof meteen wist te winnen bij zijn debuut.

Aanvankelijk zou Evenepoel in juni niet in actie komen, maar na zijn vroegtijdige opgave in de Giro d’Italia werd toch anders beslist. Dit weekend maakte hij al zijn comeback in de Elfstedenronde, waar hij in dienst koerste van Mark Cavendish.

“Het is nu zaak om opnieuw koersritme op te doen. Het lijkt me niet slecht om deze maand te gebruiken als koersmaand. We zullen vanavond beslissen over de Ronde van België en het BK wielrennen”, zei Evenepoel voor de start nog. “Ik merkte in de Giro dat mijn lichaam nog wat explosiviteit mist. Waar kun je dat beter trainen dan in de koers zelf, was mijn redenering.”

De Baloise Belgium Tour wordt verreden van 9 tot en met 13 juni. Evenepoel is er titelverdediger, omdat de ronde vorig jaar niet kon doorgaan. Ook het BK tijdrijden (16 juni) en het BK op de weg (20 juni) in Waregem zijn voor de 21-jarige kopman mogelijke testwedstrijden in aanloop naar de Spelen in Tokio.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Dikke vrouw 6 juni 2021 om 21:08

Goed nieuws! Altijd extra peper en zout als remco erbij is

evelineroos 6 juni 2021 om 23:31

Is dat gebruikelijk bij kannibalisme?

horsm 6 juni 2021 om 21:13

Was toch al bekend?

Michelangelo 6 juni 2021 om 21:37

Altijd fijn als Remco erbij is. Benieuwd welke versie van een “Remcootje doen” we deze keer te zien gaan krijgen.

Ik denk overigens dat het goed is dat hij ook gewoon voorbereiding doet in competitievorm, en niet enkel alleen op een berg. Hij heeft nu lang zat alleen getraind, ik denk dat het voor hem veel beter is om echt wedstrijdritme en wedstrijdhardheid op te doen.

Overigens zou ik er niet raar van opkijken als hij er aan het eind van de BBT met de hoofdvogel vandoor gaat. In koersen van een week is hij ijzersterk, zag je ook al in de eerste week vd Giro. Misschien heeft hij een beetje hetzelfde als Richie Porte. Die is ook ijzersterk in korte rittenkoersen, maar heeft nog relatief weinig potten kunnen breken in grote rondes.

Chippen 6 juni 2021 om 21:50

inderdaad

is als 21-jarige, na revalidatie na een bijzonder zware val, in zijn eerste en enige grote ronde, zonder ook maar 1 kilometer voorbereiding, inderdaad ingestort na een dag of 10.

als we daaruit niet voorzichtig mogen concluderen dat hij het moeilijk gaat krijgen in grote rondes, wanneer mogen we dat dan wel? sommigen hebben 4 of 5 precedenten nodig om van een patroon te spreken, maar ik vind ook dat we niet eens op een 2e moeten wachten om de nodige gevolgen te trekken.

hij heeft zelfs nog nooit een grote ronde kunnen uitrijden, ik betwijfel of hij dat wel kan. alles uit zijn rijke verleden wijst erop dat zelfs dat een uitdaging zal blijven

Kannibaal van Schepdaal 6 juni 2021 om 22:31

Het is inderdaad natuurlijk volledig bij de haren getrokken om na één grote ronde, waar hij aan de start is gekomen na een lange revalidatie, korte voorbereiding en zonder koersritme, te concluderen dat Evenepoel wel eens het type renner zou kunnen zijn dat ijzersterk is in korte rittenkoersen, maar niet echt potten zal breken in grote rondes.

Ook de verwijzing naar ‘een Remcootje doen’, waar je wellicht onder meer mee bedoelt ‘knullig vallen door gebrekkige stuurmanskunst’, laat je best gewoon achterwege.

Michelangelo 6 juni 2021 om 23:06

@k van schepdaal. Als je vindt dat mijn reactie niet door de beugel kan zit er een knopje voor om hem te melden. Maar jij bepaalt niet wat ik wel of niet achterwege moet laten. Mijn bijdrage is netjes, en binnen alle regels die er zijn hier.

Voor mij is het altijd de verrassing van de dag wat “het remcootje ” zal zijn. En dat varieert van het peloton op een hoopje rijden tot zichzelf op een hoopje rijden. En alles wat daar tussen zit.

En vwb het grote rondewerk: hoeveel goede grote rondes heeft hij gereden? En hoeveel heeft hij er niet uitgereden? Dat maakt mijn hypothese minstens zo plausibel als die van jou….

Cochise 6 juni 2021 om 23:27

Je bent ook gewoon blij dat je weer 5 extra dagen elke trap, elke beweging en elk interview obsessief mag gaan analyseren, geef het maar toe.

Als Remco trouwens volgend jaar 3e zou worden in de Tour (zoals Porte) dan zou ik daar al heel blij mee zijn… Of gaan we beweren dat Roglic zich beter op die rondjes van een week zou richten omdat hij de Tour nog nooit kon winnen?

Kannibaal van Schepdaal 7 juni 2021 om 10:38

@Michelangelo:

Je reactie was zeker al fatsoenlijker, ze hoeft daarom niet per se gemodereerd te worden.

De passage over ‘een Remcootje doen’, waarbij je eigenlijk lacht met iemand die een potentiële doodsmak heeft gemaakt, getuigt gewoon van slechte smaak in het beste geval en een gebrek aan opvoeding in het slechtste geval. Doe ermee wat je wilt.

Wat die grote ronde betreft, beweer ik in mijn reactie niets. Ik zeg gewoon dat jouw bewering op niets gebaseerd is. Het is gewoon te vroeg om daar met zekerheid uitspraak over te doen. Het is niet omdat je zegt dat de uitspraak ‘God bestaat’ niet voldoende bewezen is, dat je beweert dat God niet bestaat. Wie iets beweert, moet met bewijzen komen.

Maar goed, ik zal happen. Als jij zegt dat Evenepoel wellicht geen grote ronderenner zal worden, en ik zeg dat hij wellicht wel een grote ronderenner zal worden, ben ik heel zeker dat ik er dichter bij zal zitten dan jij. Heeft het nog wat tijd nodig? Misschien wel. Misschien ook niet en zal hij met een ideale voorbereiding en nadat hij enkele werkpunten heeft aangemaakt al top tien rijden. We zullen zien. Maar na afgelopen Giro concluderen dat Evenepoel een type-Porte zal worden, is wel heel kortzichtig. ‘Het is nog nooit gebeurd, dus het zal nooit gebeuren’ is een van de zwakste argumenten die er zijn. Alles wat gebeurt is ooit voor de eerste keer gebeurd. Renners als Carthy, Vlasov en Gaudu volgen we op 23-24-jarige leeftijd in hun ontwikkeling als grote ronderenner, maar een jochie van 21 moet er maar meteen staan in zijn eerste grote ronde na een zware blessure en een korte voorbereiding, of hij wordt meteen afgeschreven voor het grote werk. Je moet je wensen niet voor werkelijkheid nemen. De toekomst zal het uitwijzen, maar gelet op wat hij al op jonge leeftijd laten zien heeft, zou ik geen euro tegen hem durven inzetten.

Je moet wel eerlijk analyseren. Zonder blessure vorig jaar had hij zijn eerste leerschool al gehad in de Giro van vorig jaar, en had hij op 21-jarige leeftijd misschien al wel meegespeeld voor een klassement in een grote ronde in afgelopen Giro. Dan zou hij in de categorie Pogacar – Bernal gezet worden als supertalent op jonge leeftijd. In se is er niets aan die situatie veranderd, alleen heeft die blessure zijn ontwikkeling met een klein jaar vertraagd, waardoor hij door omstandigheden de kans (niet de zekerheid) heeft misgelopen om eventueel leeftijdrecords te breken op het vlak van grote rondes. Die val verandert echter niets aan zijn talent.

Reiger 7 juni 2021 om 11:32

@kannibaal. Geachte kannibaal. Jij zegt dat wanneer je iets beweert, je met bewijzen moet komen. Jouw reactie staat vol met de woorden als en wellicht. Dat zijn geen bewijzen maar woorden waar een wens van uitgaat of hoop. En dat mag natuurlijk hè, want je favoriete wielrenner volgen gaat natuurlijk samen met bepaalde wensen.
“Het zou toch prachtig zijn als Remco de Tour ooit zou kunnen winnen” is zo’n wens.
Hopelijk voor heel België gaat dat in de toekomst ook gebeuren. Maar op dit moment is dat nog steeds een wens. Geen bewijzen dus! De afgelopen Giro heeft zijn tekortkomingen sterk aan het licht gebracht toch? Nog steeds een sterke tijdrit maar slecht dalen en slecht positioneren in het peloton. Daarnaast opgebrand na pakweg 10 dagen. Dat is op dit moment de situatie en daar zijn natuurlijk excuses voor. Revalidatie en geen wedstrijdritme. Ik zou daar een totaal gebrek aan zelfkennis en slechte begeleiding van zijn ploeg aan toe willen voegen. Die zelfkennis is echt matig bij hem.
Het aanleren van dingen die jou een grote ronde winnaar zal maken is niet een kwestie van dagen maar jaren ontwikkelen en dat ziet hij volgens mij nog steeds niet in. Ook zijn ploeg gaat maar mee in het naar de mond praten van zo’n jongen. Want dat is t natuurlijk. Gewoon een jongen. Geen gewone jongen maar iemand die MISSCHIEN OOIT een grote ronde gaat winnen en dan hopelijk de Tour. Tot die tijd is het bewijs daarvoor nog niet geleverd. Slechts het bewijs dat heel België al 40 jaar elk talent
vakkundig kapot geschreven en gehyped heeft om maar een “nieuwe Eddy” te kunnen verwelkomen is er wel degelijk. En bij Evenepoel gaat het al niet anders..

Kannibaal van Schepdaal 7 juni 2021 om 13:42

@Reiger: Ik beweer niets. Ik zeg enkel dat de afgelopen Giro als indicatie gebruiken dat hij vooral een renner voor één week zal zijn, wel heel voorbarig is.

Daarbij stel ik dat het in de lijn der verwachtingen ligt dat Evenepoel zich verder zal ontwikkelen tot grote ronderenner. Maar niets is zeker natuurlijk, en er zijn nog werkpunten. Ik zou hier echt een analyse van 10 pagina’s kunnen maken over waarom dit bij Evenepoel

Maar ik ben het eigenlijk beu om mensen te overtuigen die het meest voor de hand liggende niet willen zien. De toekomst zal het uitwijzen. Maar ik geloofde nog voor de Tour van 2017 in het gigantische grote rondepotentieel van Roglic. Nog voor de Vuelta van 2019 in het gignatische grote rondepotentieel van Pogacar. Ik geloofde in het gigantische grote rondepotentieel van Bernal nog voor de Tour van 2018. Ik geloofde zelfs in de kansen van Thomas voor de Tour van 2018 toen in december 2017 bekend werd dat Froome de dubbel Giro-Tour ging doen, en Thomas dus uiteindelijk wel eens kopman zou kunnen worden in de Tour. Ik geloofde zelfs in het vrij grote rondepotentieel van Vlasov bij zijn overstap naar Astana. Jullie moeten mij niet geloven, en ik kan het deze keer bij het verkeerde eind hebben. Maar heel veel zaken wijzen erop dat Evenepoel binnen afzienbare tijd meedoet voor een klassement in een grote ronde, tot spijt van wie het benijdt.

Reiger 7 juni 2021 om 14:11

Dus jij bent de afgelopen jaren aardig binnengelopen bij unibet? Alles goed geraden is cashen! Lekker voor je. En ik hoop voor jou en heel België dat Remco Evenepoel een grote ronde gaat winnen maar ik twijfel nog obv de afgelopen Giro én de niet geringe tegenstand die er is. Maar misschien krijg ik wel compleet ongelijk en wordt hij een heerser. Kan allemaal. Geen jaloezie. Ik stoor mij er alleen al jáááren aan hoe België omgaat met beloftevolle jongeren. Beetje hetzelfde verhaal dat het Nederlands voetbalelftal alleen even de beker moet afhalen bij een eindronde voetbal. Ook verschrikkelijk.
En ik vind dat Remco én zijn entourage ook zelf wel heel graag de rol van “de redder van België als Tourwinnaar” uithangen. Daar is immers het gehele nieuwe sponsorcontract aan opgehangen. Laat hem eerst bewijzen dat hij een grote ronde kán winnen en schreeuw het dan van de daken voor mijn part. Oranje is op voorhand al zeker 5 maal wereldkampioen voetbal geworden maar het uiteindelijke resultaat is bekend toch?

Kannibaal van Schepdaal 7 juni 2021 om 14:54

Ik heb inderdaad al het geluk gehad wat geld (+1000 EUR) te hebben kunnen winnen met wielerweddenschappen op Zweeler, waarbij een eerste plaats in de Major League van de Tour van 2016, maar dat wil niet zeggen dat ik hier ook gelijk ga krijgen. Het wil gewoon zeggen dat ik wel al een tijdje met dergelijke zaken bezig ben. En ook hier ben ik vrij zeker van mijn zaak. Niet dat hij alles gaat winnen, want Pogacar en Roglic zijn ook niet te onderschatten. Maar dat hij wereldtop wordt in het grote rondewerk, lijkt mij wel vrij zeker.

Ik deel wel je mening dat ze al doen alsof hij er is, maar ik denk ergens dat dit komt omdat ze zijn waarden kennen en dat ze beseffen dat het slechtst een kwestie van tijd is. En het is inderdaad zo dat België héél graag een topper in het rondewerk krijgt, en dat ze daarom elk talent dat een brug overkomt zonder te hijgen tot potentiële Tourwinnaar bombardeert. Een goed voorbeeld was Louis Vervaeke, waarvan ook veel verwacht werd bij gebrek aan grotere talenten. Bij Evenepoel gebeurt nu hetzelfde en nog harder (zie allerhande documentaries op vtm en reportages in Sportweekend, Sportman van het jaar geworden omdat hij enkele eerder bescheiden rittenkoersen heeft gewonnen, etc.), met dit verschil dat het er alle schijn van heeft dat het dit keer wél waarheid zal worden. Pogacar, Roglic en Bernal zullen te duchten concurrenten zijn, maar volgens mij kan hij over enkele jaren alle andere ronderenners verslaan. Sterker nog, volgens mij zal Almeida ook snel in die categorie zitten, en Evenepoel is volgens mij nog beter dan Almeida. Hij moet nog wat werken aan enkele mindere punten, maar ik denk dat hij er wel redelijk snel zal staan. Volgend seizoen top tien, het jaar erna meedoen voor het podium lijkt mij nog conservatief. Maar als alles een jaartje later is, zou het nog vroeg zijn eigenlijk.

Michelangelo 7 juni 2021 om 15:26

@Kannibaal,
Bij jouw post moest ik meteen denken aan de opmerking van Lefevere over de waarden van Evenepoel die de prullenbak in konden.

Ik twijfel er niet aan dat de waarden die hij op training haalt goed genoeg zijn om een grote ronde mee te winnen. Maar hetzelfde durf ik te stellen bij Richie Porte. Maar het is de vraag hoe goed je bent na een week. En na 2 weken. Hoe goed je bent om uit de ellende te blijven. Op je fiets te blijven zitten. Of je mee kunt als het slecht weer is (dat heb je in nagenoeg iedere grote ronde wel eens). Hoe ga je om met gladde wegen, gevaarlijke afdalingen, gravel of kasseien (dingen die je ook steeds vaker terug ziet in grote rondes).

Ik ben het met je eens dat het intrinsieke talent van Almeida in pure waarden misschien kleiner is dan bij Evenepoel. Maar Almeida heeft laten zien dat hij er ook kan staan in de derde week van een grote ronde, dat hij kan sturen en dalen, uit de ellende kan blijven, etc. Dit, gecombineerd met goed klimmen en een prima tijdrit, maakt dat hij alles heeft om een goed klassement te kunnen rijden in grote rondes.

Bij Evenepoel hebben we in ieder geval nu gezien wat hij wel en (om welke reden dan ook) nog niet kan. Hij kan goed klimmen op niet al te extreme klimmen, en is wereldtop in het tijdrijden. Hij kan een heel goed niveau aan over 1 week. Maar wat we nog niet gezien hebben, is dat hij goed kan zijn in week 2 en 3, dat hij kan dalen op het scherpst van de snee, dat hij om kan gaan met slecht weer in een drieweekse ronde, dat hij rustdagen kan verwerken en dat hij 3 weken uit de ellende kan blijven.

Gaat hij dat ooit leren? Misschien wel, misschien ook niet. Hij is jong, en er is normaal gesproken veel ruimte voor progressie. Maar ik sluit ook niet uit dat het gewoon een verbeterde versie van Richie Porte wordt: sterk in kleine rondes met een tijdrit en wat klimwerk, maar er bijna iedere grote ronde letterlijk of figuurlijk tussenuit donderen.

En voor de sensatie om hem heen, en ik denk ook voor zijn eigen realiteitszin, is het gewoon goed dat hij een hele dikke patat heeft gehad in de afgelopen Giro. Waarbij ik enerzijds denk dat hij er veel van opsteekt (aan ambitie ontbreekt het m niet), maar anderzijds nog altijd een berg jaknikkers om zich heen heeft die schijnbaar niks tegen hem durven te zeggen als het gaat om zijn zwaktes en dit ook gewoon te communiceren naar de buitenwereld. Als het goed gaat ligt het aan hem, als het fout gaat ligt het aan de omstandigheden.

Wat dat betreft is hij eigenlijk echt een voetballer op een koersfiets… en ik ben niet zo'n voetbalfan.

Thijs E 6 juni 2021 om 22:08

Bij het BK tijdrijden is hij favoriet, bij het BK op de weg zijn er erg veel variabelen

Turtlehead 6 juni 2021 om 22:45

Ja, maar zo’n kampioenstrui in het tijdrijden is toch mooi meegenomen lijkt me.

Thijs E 6 juni 2021 om 23:02

Absoluut, hier wordt het beschreven als testwedstrijd, maar een titel ís een titel. Zeker in deze tijd,

Michael Bianchi 7 juni 2021 om 01:07

Benieuwd wie nu mag winnen van Remcootje.

Rufusvb 7 juni 2021 om 03:17

Goed zo, laat die jongen lekker koersen rijden, ervaring opdoen, leren wringen in het peloton, zijn stuurmanskunst verbeteren. Hard trappen kan die, nu nog de nodige ervaring opdoen.

peter s 7 juni 2021 om 08:47

Fantastisch , hoe hij die boniseconden pakte in de Giro .hehehe

SpeedyLegs 7 juni 2021 om 08:48

Er gaat best veel aandacht uit naar renners die een comeback (willen) maken. Hun eerste schreden worden natuurlijk extra onder de loep gelegd. Echter, daarvoor moet je tot de inner circle behoren, wil je dat zinvol kunnen doen. Anders blijft er niet anders over dan een mening op basis van de harde resultaten. Als de vooruitgang dan niet pijlsnel gaat, dan ontstaat er al gauw een teleurstelling en een gevoel van dat gaat niet lukken. Voor mij ook bij deze renner.

Jean Dumas 7 juni 2021 om 09:24

Heb wel het idee dat de hele seizoensplanning continu wordt gewijzigd, zowel qua doelstellingen als programma. OK, een leerproces, maar een professionele begeleiding moet toch weten dat opbouw van zo’n talent na een zware blessure iets geleidelijker en met haalbare doelen moet worden aangevat.

Headlines

Materiaalzone

Populair