donderdag 25 augustus 2022 om 17:34

Remco Evenepoel nieuwe leider Vuelta: “Een van mijn beste prestaties ooit op de fiets”

Video Remco Evenepoel is de nieuwe leider in de Vuelta a España. In de bergetappe naar Pico Jano wist de kopman van Quick-Step-Alpha Vinyl tweede te worden. Hij was wel de beste klassementsrenner, bleef Enric Mas voor en wist zijn grootste concurrenten op meer dan een minuut te rijden. Bovendien nam hij de rode trui over van Rudy Molard.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik ben heel erg blij en trots om leider te zijn”, begint hij zijn eerste reactie. “Het is een droom die uitkomt. Dit is de reden waar ik hard voor gewerkt heb. Wat ik vandaag laat zien is een van de beste dingen die ik ooit heb laten zien op de fiets. Zeker bergop is dit een sterke prestatie. Het is echt een droom die uitkomt. Dit is waarom we hier zijn. We kunnen alleen maar trots zijn op wat we hebben laten zien als ploeg. Ik hoop dat ik dit goede gevoel kan behouden.”

Evenepoel wist na een lastige, regenachtige rit een forcing te voeren op de slotklim naar Pico Jano. Hij moest alleen Jay Vine voor zich dulden in de rituitslag, maar sloeg een grote slag in het algemeen klassement. Molard staat nu tweede op 21 seconden, terwijl Mas volgt op 28 seconden. Primož Roglič is vierde op ruim een minuut van Evenepoel.

‘Beter om iets te proberen, want ik had de benen’
Dit was op voorhand niet het plan, aldus Evenepoel. “Maar met deze weersomstandigheden ziet iedereen af. Ook al is het 20 graden, zo voelde het niet”, legt hij uit aan onder meer WielerFlits. “Het was een goede move. Alle kopmannen zaten snel geïsoleerd en er was er maar een die kon volgen. Vooraf was dit niet het plan, maar we kwamen heel snel terug en dan was het beter om iets te proberen want ik had de benen vandaag.”

“Ik hoop dat een paar vraagtekens weg zijn naar de buitenwereld. Als het uitbetaald wordt en goed afloopt, is het des te beter en des te mooier. Maar de Vuelta is nog verre van gedaan. We gaan proberen er morgen een rustigere etappe van te maken, want er komt een heel zwaar weekend aan. Voor nu is het heel goed, maar het is nog zeker niet gedaan”, benadrukt hij.


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
25 augustus 2022 17:55
Heeft geen zin om het nu te downplayen; hij was gewoon beresterk. Idd zijn eerste echte top prestatie tegen aansprekende mannen en dat is gewoon mooi. Natuurlijk is de weg nog lang, maar hij heeft toch mooi de rode trui en al een kleine voorsprong. Goed gedaan!
    Daar ben ik het helemaal mee eens, heel sterk nummer vandaag. Ik ben geen fan van REV, hij mist voor mij gewoon de gunfactor. Maar wat hij vandaag liet zien, was sterk. Blijft wel de vraag hoe verteert hij deze inspanning en de weg naar Madrid is nog lang. Maar wie weet lukt het hem, als hij zo blijft rijden verdient hij het wel, ook al mist hij de gunfactor.
    25 augustus 2022 18:23
    Wat het jachtzeepaardje zegt...
    25 augustus 2022 18:25
    Ach ja, een gunfactor. Vast op iedereen een andere impact maar ik schat REVKET bij uitstek in als iemand die vooral degenen hoort die hem iets wél gunnen.
    25 augustus 2022 19:29
    Wat ben jij een bitter stuk venijn 'uit de waaier', wat heeft hij je ooit misdaan dat je hem nu als misselijkmakend moet omschrijven. Ik ben geen fan van de manniertjes van Pidcock, daarom negeer ik hem wat en lig ik niet constant en anoniem te trollen zoals jij doet over anderen.
    Haha, ik begin ondertussen copycats te krijgen.. :)
25 augustus 2022 18:28
Uiteindelijk is dit weer de Evenepoel die we al langer kennen, heldhaftig aanvallen van ver. Heeft zich een paar dagen koest kunnen houden maar het bloed gaat waar het niet kruipen kan. Moest dit nummertje vandaag al opgevoerd worden?

Wachten wachten wachten, sparen sparen sparen… Het zit er gewoon niet in. Anderzijds pakt hij wel aardig wat tijd en heeft hij in ieder geval toch de leiderstrui eens gedragen. Het maakt zijn sterke seizoen alleen maar mooier.

Of het met het oog op een goed eindklassement slim was, moeten we nog zien. Zijn team lijkt me ook vrij licht te wegen om nu al in het rood te staan.

Maar wel weer genoten van de rasaanvaller Evenepoel. Zijn er weinig tot misschien zelfs geen die zo’n garantie zijn op spektakel. Nu weer de spaarstand aan lijkt me wel belangrijk, al is van wegsteken geen sprake meer in de leiderstrui.
    25 augustus 2022 18:39
    Ik begrijp kiezen voor de spaarstand. Maar waarom als je voelt dat je op de desbetreffende dag de beste bent. De beste AK-mannen uit het verleden vielen altijd aan als ze de benen hadden. Laten we hopen dat dit zijn stijl blijft. We hebben genoeg klassementsmannen die alleen maar defensief koersen. Wellicht is dat verplicht in deze tijd, maar het maakt het er niet mooier op. Durfals als Carapaz, MAL, maar ook zeker een Pogacar die het altijd probeert, hebben we nodig.
    25 augustus 2022 19:00
    Ik zie het ook graag, maar dit is toch pas zijn 2de grote ronde en i.t.t. een Pogacar weet hij nog niet hoe hij 3 weken lang op hoog niveau blijft presteren.

    Bovendien ging hij toch van vrij ver, zo vaak zie je het ronderenners nu ook weer niet doen.

    Mooi natuurlijk en van genoten, maar het blijft toch een kerel die je voortdurend moet intomen denk ik.

    Of dit een etappe zal blijken waarin hij toesloeg op het juiste moment of te vroeg heeft gewoekerd met krachten, ik weet het nog niet. Zou mooi zijn als deze rijstijl wordt beloond natuurlijk.
    25 augustus 2022 19:20
    Naar mijn bescheiden mening is anderhalve minuut pakken op je grootste concurrenten, een zeer goede tactiek.
    25 augustus 2022 21:33
    Het gaat niet om sparen, maar om doseren.

    Een inspanning als deze levert anderhalve minuut op, en kost niks ten opzichte van de andere favorieten. Die zagen waarschijnlijk net zo hard af. Dus gewoon slim en sterk gereden.

    Een solo doen van 50 km en dan ook anderhalve minuut hebben, terwijl de rest de hele dag in het peloton heeft gehangen, is dan weer geen slimme actie als je grote rondes wilt winnen. Want die betaal je waarschijnlijk cash terug later in de ronde.
    25 augustus 2022 22:19
    De derde week is minder zwaar, wie weet heeft hij gemikt op week 1 en 2. Of denkt hij dat er minder kansen liggen voor hem. Weinig zin om goeie benen niet te gebruiken en achteraf geen kansen meer te hebben.
25 augustus 2022 18:07
Waarom reageer je hier dan? Ga je vast voorbereiden op de Tour van 2023!
25 augustus 2022 17:59
Ga slapen, man. Sneu.
25 augustus 2022 18:31
Schrijf dan ten minste Vingegaard zijn naam juist...
25 augustus 2022 17:40
Zijn eerste topprestatie in het hooggebergte in een topdeelnemersveld. Dit gaat hem heel veel deugd doen. Alweer een vraagteken dat geschrapt kan worden na eerder zijn daalcapaciteiten en explosiviteit. Het enige vraagteken dat vandaag nog blijft staan is zijn recuperatievermogen in een grote ronde.
    25 augustus 2022 17:43
    Welk hooggebergte?
    Mooie overwinning vandaag absoluut maar hij gaat er nog wel van terug komen ben ik bang als we echt wat meer op hoogte gaan komen en er gevaarlijke afdalingen zijn waar ze hem flink onder druk gaan zetten.
    Zou mooi zijn als hij Podium kan halen!
    25 augustus 2022 17:47
    @Miko, hij daalt de laatste maanden continue op kop of bij de eerste drie van het peloton. Dat afdalen, dat probleem is al lang voorbij...
    25 augustus 2022 17:47
    Zo zo 900 meter hooggebergte. Maar wel een betere dag vandaag. Ben benieuwd hoe hij het over 2 weken doet.
    25 augustus 2022 17:49
    Zijn momenteel dichtste belager is in ieder geval nog een veel slechtere daler.
    25 augustus 2022 17:50
    LDV, snap ik en zie ook verbetering. Maar denk niet dat hij ineens bij de beste stuurlui behoort. En er is een verschil tussen rustig in het peloton dalen of echt man tegen man onder druk gezet te worden. Laten we iig hopen dat crashes hem bespaard blijven.
    25 augustus 2022 17:51
    Ik had hooggebergte beter vervangen door langere klimmen :)
    Ze reden nochtans tot in de wolken!
    25 augustus 2022 18:04
    Hooggebergte is het totaal niet, en een echt lange klim is het ook niet. We moeten niet gaan doen alsof dit zo'n enorme openbaring is. Die in rit 6 van de Giro 2021 was bijvoorbeeld nog langer, daar deed ie het ook prima en werd de Giro ook praktisch al op zijn naam gezet.
25 augustus 2022 17:48
Dat zal zijn omdat jij je op Arensman gefocust hebt. Dan snap ik dat je van de kop van de koers niets hebt meegekregen.
25 augustus 2022 17:53
Knap remco!
25 augustus 2022 20:12
Felicitaties aan Evenepoel en zijn aanhang. Nog meer aan Vine eigenlijk, die vanuit de favorietengroep wint en een wattage trapt dat ik hem nog nooit heb zien trappen. Sneu dat Vine geen beeld heeft voor zijn kleinkinderen. Maar dit topic gaat over Evenepoel. Toen zijn team de kop nam wist ik niet of het was om tempo te maken of om tempo te drukken, het bleek dat eerste. Dit type inspanning heeft Evenepoel getoond in eendaagse wedstrijden en ooit in Polen, in een grote ronde is dit nieuw. Hoe de Vuelta ook verloopt je kan sowieso zeggen dat hij een stap vooruit heeft gezet. Roglic lossen is verklaarbaar, maar Sivakov, Hindley en Yates (die allemaal heel goed in orde zijn) is andere koek. Wie is nu de topfavoriet? Evenepoel, Mas, Roglic, Hart? De weg is nog lang en Evenepoel zijn team is kwetsbaar, dus we gaan nog een hoop meemaken. Evenepoel zal er ook mee moeten dealen dat Ineos en Bora gaan samenspannen en dat hij zomaar opgerookt kan worden. Het worden spannende dagen en na etappe 15 zal er pas sprake zijn van een vorentscheidung. Wel tof dat we in anderhalf jaar met Vingegaard, Hindley en Evenepoel renners hebben die kunnen strijden met de Slovenen want dat was broodnodig.
25 augustus 2022 17:40
Eigenlijk is hij bescheiden. Anders had ie wel gezegd dat ie nog beter kon.
    25 augustus 2022 18:48
    @albeijing Feeniks. Ben jij de zoon van Michelangelo?
Maar kan Jay Vine daar voor blijven?!
25 augustus 2022 19:12
Ik ben geen REV fan (ook geen hater) en ik hoop gewoon op veel strijd deze Vuelta. Maar wat Evenepoel vandaag liet zien, was in ieder geval grote klasse en het belooft veel. Dik geslaagd voor de eerste test. Er komen mooie ronde- jaren voor België aan.
25 augustus 2022 22:50
Indrukwekkend !!

Als neutrale kijker heb ik enorm genoten hoe dit jonge gastje het hele veld met toppers letterlijk uit z'n wiel reed. Het maakt niet uit wat voor nationaliteit je hebt of voor wie je supportert, als wielerfan kan je hier enkel van hebben genoten lijkt me ?
25 augustus 2022 17:40
Ja die Remco Evenepoel is prima in orde.
25 augustus 2022 18:29
Jeetje, wat ben jij een zielige kerel. Ik ben nu zelf ook niet direct fan van Evenepoel maar jij kijkt echt enkel naar de nationaliteit.
25 augustus 2022 19:22
Geen fan maar een ,knappe prestatie. Als ie niet bij die blaaskaak zou fietsen dan zou ik misschien nog wat sympathie voor hem kunnen opbrengen..
25 augustus 2022 19:00
Vraagje voor de kenners
Wie en waar was de laatste GK ronde winnaar die als AK topper de trui pakte hem verloor aan een concurrent om nadien terug te nemen zoals nu bv Roglic kan doen indien hij rood terug neemt

Weet niet meteen een GK waar dit is gebeurd.
    25 augustus 2022 19:21
    Roglic VS Carapaz in de Vuelta 2020. Dumoulin in zijn Giro.
    25 augustus 2022 20:52
    Froome vs Aru was ook een wondermooie strijd twee weken lang in de Tour van 17. Daarna was het vat wel af voor Aru.
    Ook Aru tegen Contador in de Giro van 15(?).
    Dan heb je ook nog Aru tegen Purito én Dumoulin in de Vuelta van 2015.
    Valt het op dat ik Fabio Aru mis?
    25 augustus 2022 23:15
    Horner en Nibali hebben zelfs 2 x gewisseld.
    Dumoulin ook in zijn giro

    Edit: 3 x zelfs de haai en de ouwe : https://en.wikipedia.org/wiki/2013_Vuelta_a_España

    Dat is echt nog steeds 1 van mijn favoriete rondes ooit
    26 augustus 2022 22:11
    @RV weet jij nog welke klim dat was waar Horner wegreed bij de haai zonder nog één keer met z’n billen het zadel te raken? Prachtig was dat inderdaad.
Go Rev! Hoe langer he mee kan doen hoe leuker voor de meeste
25 augustus 2022 19:04
Covid wordt nog een probleempje
25 augustus 2022 18:20
Hij zou niet moeten bezig zijn met de buitenwereld. Dat blijft zijn zwakte.
25 augustus 2022 18:58
Hij zag er goed uit maar niet super indrukwekkend als Mas je kan volgen. De rest is gewoon niet op het gewenste niveau denk ik
25 augustus 2022 20:49
Jammer genoeg niks van de etappe kunnen zien. Maar als ik Sporza moet geloven was het zo'n straf nummer dat zelfs het werk van onzelieveheer erbij verbleekt.

Verrassend? Voor mij niet helemaal. Als je Baskenland zag dan wist je dat hij gewoon in orde was. Grootste verrassing is eigenlijk dat enkel Mas mee kon, ik had daar nog wel 2 of 3 anderen bij verwacht.

Waar ik me wel aan stoor: hij is altijd bezig met wat de buitenwereld van hem denkt, en hij wil overal vraagtekens wegnemen. Nu weet ik niet welk vraagteken hij weggenomen denkt te hebben, maar bij mij nog geen een deze Vuelta.
Sterker nog, als hij zo krampachtig bezig gaat met vraagtekens wegnemen, dan ligt ie straks weer op z'n snufferd in een afdaling vanwege deze bewijsdrang.

Er staat voor mij nog altijd hetzelfde grote vraagteken open, en dat is wat hij waard is over een periode van 3 weken. En in het absolute hooggebergte (>2000 meter). En eventueel ook in de slopende hitte...

Wat we nu van hem gezien hebben is een straf nummer, maar niet een nummer dat ineens alle vraagtekens weg neemt. Maar vooral een extra uitroepteken plaatst.
    25 augustus 2022 20:58
    Wat verwacht je voor zondag met die muur van 13% op het einde?
    25 augustus 2022 21:04
    Nadat hij alle favorieten gewoon vanop kop uit het wiel rijdt op een helling van eerste categorie slaag jij er alsnog in om 2/3 van je reactie te focussen op dat ene zinnetje waarin hij over de buitenwereld spreekt.
    Het celibaat doet je geen goed meneer de pastoor.
    25 augustus 2022 21:16
    Je moet maar durven, jezelf 'de buitenwereld' noemen en de waan opbrengen dat REVKET je kent.
    25 augustus 2022 21:17
    @Gibo,
    Ik heb je woorden ter harte genomen, ik moest je de groeten doen van je vrouw ;-)

    @Gunther,
    Ik heb het profiel van zondag niet bekeken, maar als dat een helling is zoals de Muur van Huy, dan verwacht ik niet dat hij mee kan met de types als Roglic in de laatste meters. Maar in deze vorm gaat hij daar zeker niet veel tijd verliezen.

    Maar uiteindelijk is dat ook waar alles om draait: de benen op het moment zelf. Want normaal plaats je Roglic in een etappe als vandaag vóór Mas (en ook Evenepoel). Maar Evenepoel was vandaag duidelijk de 1 na sterkste (want bijna niemand geeft credits aan Vine)
    25 augustus 2022 21:41
    “Maar als ik Sporza moet geloven was het zo’n straf nummer dat zelfs het werk van onzelieveheer erbij verbleekt.”
    Sinds dat onzelieveheer aan de slag is gegaan zijn er bij ons veel meer vraagtekens bijgekomen dan dat er weggenomen zijn, helemaal als je dat vergelijkt met de vandaag verrichte handelingen van Evenepoel.
    Ik volg Sporza in dezen wel.
    25 augustus 2022 22:45
    De persoon die geen diepgaande analyse schuwt wanneer Evenepoel scheef plast, vindt dat hij nogal veel wakker ligt van wat anderen van hem denken.
    25 augustus 2022 22:50
    De dorpspastoor kan beter gaan geloven ipv steeds maar weer vraagtekens te plaatsen. Pijnig de hersenpan niet langer, dat "overanalyseren" scheidt lichaam van geest. Ontdoe je een keer van die wrok en geniet van het straf nummertje dat der Remco u schonk. Hallelujah uitroepteken!
25 augustus 2022 18:01
Helemaal eens devlo.

Reacties zijn gesloten.