Remco Evenepoel kraakt op Monte Zoncolan: “Ik blijf vechten voor toptienplaats”
© Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 22 mei 2021 om 19:01

Remco Evenepoel kraakt op Monte Zoncolan: “Ik blijf vechten voor toptienplaats”

Remco Evenepoel finishte op de top van de Zoncolan als 19de, op 3’13” van winnaar Fortunato. Maar vooral, anderhalve minuut na rozetruidrager Egan Bernal. In het klassement telt Evenepoel (8ste) nu 3’53’ achterstand op de Colombiaan. “Misschien is mijn lichaam toch nog niet zoals we vooraf hadden gehoopt.” Dat Almeida de komende dagen een vrije rol krijgt, gaf hij nog mee.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik voelde bij het aansnijden van de steilere stroken dat de benen leegliepen”, vertelde Evenepoel na een verfrissende douche voor de camera’s. “Misschien is mijn lichaam toch nog niet zoals we vooraf gehoopt hadden, wat prestaties betreft. Anderzijds, ik verlies opnieuw anderhalve minuut op Bernal, maar ik sta nog mooi in de toptien.”

En dat blijft nu een doel, vertelde hij nog. “Ik probeer daar elke dag voor te vechten, maar de ploegmaats moeten zich niet echt meer met mij bezighouden. Als Joao (Almeida, red) een dag in de aanval wil, mag hij dat zeker doen. Maar ik voelde vandaag gewoon dat het zwaarder en zwaarder wordt en dat die lange break er inhakt.”

“Maandag moet mij beter liggen”
“Ik ging nog lang mee, maar als de kracht er op een bepaald moment niet meer is, dan is ze er niet meer. Kijk, ik wist dat ik in die explosieve laatste drie kilometer zou afzien. Daar moet ik nog heel hard op werken en het zal tijd nodig hebben om te verbeteren op dat vlak. Maar dat weten we, en we hebben geduld.”

Toch kijkt hij alweer vooruit. Zoals naar de koninginnenrit op maandag. “Met drie lange tempocols, minder steil. Dat moet mij in principe al beter liggen.”

RIDE Magazine
115 Reacties
Sorteer op:
22 mei 2021 21:00
Over-analyseren op basis van een ingekort neergeschreven interview wordt hier weer tot een kunstvorm verheven :-)

Hier is het volledige interview - best meteen de video onderaan de pagina bekijken: https://sporza.be/nl/2021/05/22/remco-evenepoel-het-wordt-zwaarder-en-zwaarder-maar-ik-vecht-voor-de-top-10~1621699190486/
    23 mei 2021 08:55
    Ligt er zelfs bij zo'n video helemaal aan welke bril je op je oren hebt staan. Op het eerste gezicht lijkt het een vrij open en realistisch interview, maar hij schept toch zelf weer een onrealistisch (?) beeld. Dat het vandaag slecht ging lag aan het weer, het stijgingspercentage en de gebrekkige voorbereiding. Maandag zal het al een heel stuk beter moeten gaan, want dat parcours ligt hem een beter. En als hij gaat werken aan die muurtjes, zich goed kan voorbereiden en het is met 19 graden lekker weer dan doet hij gewoon mee voor de eindwinst. De optie dat zijn lijf/capaciteiten niet passen bij een grote ronde bestaat ook gewoon. Het is niet zo dat je even finetuned en dat het dan allemaal past. En dat is geen schande. Ook Alaphilippe zit daarmee en dat is toch ook gewoon een topatleet?
22 mei 2021 21:06
Snap de tactiek ook niet. Almeida lijkt beter dat Remco. Laat de twee lekker hun eigen ding doen, dat is beter dan de krampachtige tactiek van nu.
22 mei 2021 21:11
Vooraf was zijn doel om zichzelf te amuseren. Ons niet en dat is gebleken. Het doel lijkt me nu ook niet meer haalbaar. Tja, het kan verkeren.
22 mei 2021 21:20
Wel benieuwd waar almeida had gestaan als ie niet steeds moest wachten op manneke pis
    22 mei 2021 23:24
    Als hij na die eerste heuvelrit waar hij tijd verloor steeds Bernal had kunnen volgen (onwaarschijnlijk) dan stond hij nog altijd op 4 minuten van Bernal...
22 mei 2021 21:45
Het valt me nog erg mee hoeveel tijd hij hier verliest hoewel je wel vaker ziet dat op dit soort steile aankomsten de tijdsverschillen toch redelijk beperkt blijven.
Vind trouwens dat ie het, gezien leeftijd en revalidatie na val, toch best goed doet. Hij lijkt zich er alleen behoorlijk voor te moeten 'uitwringen' en als hij op deze manier verder gaat strijden voor een top 10 plaats in het eindklassement, lijkt me dat minder goed voor het verdere herstel van zijn lichaam en ook wel voor z'n zelfvertrouwen omdat ie zelf blijkbaar toch stiekem het idee had in deze Giro voor een eerste plaats of top 3 te kunnen meestrijden. En hij niet alleen ...
    22 mei 2021 22:00
    Natuurlijk doet hij het eigenlijk goed gezien zijn leeftijd en de lange tijd buiten competitie. Onze lieve zuiderburen gingen er echter vanuit dat Evenepoel achteruitfietsend met vier vingers in de neus dit wedstrijdje wel even zou winnen. Met die bril valt het wat tegen.
22 mei 2021 23:10
Het is ook niet eerlijk op zo’n klein fietsje. Elke keer als ik Remcootje zie fietsen denk ik, hé ga jij eens terug het fietspad op.
22 mei 2021 23:42
Vanochtend maakte vader Evenepoel in de Vlaamse pers nog bekend dat zoonlief een "rasklimmer" is. In de aanloop naar de rit naar Zoncolan zei zoonlief zelf dat "de benen goed waren". Nu, na het fiasco op Zoncolan, heet het dat de bergrit van as. maandag hem "beter ligt".
Feit is dat sinds de proloog het Zevende Wereldwonder, op 3 bonificatieseconden na, enkel tijd verliest. Nadat Bernal hem tweemaal vlotjes loste op een aankomst bergop, maakte Evenepoel prompt wereldkundig: "Ik wordt steeds explosiever." Echter, zowel vandaag als eerder deze week eindigde ploegmaat Almeida ondanks knechten voor en wachten op Evenepoel vóór zijn kopman aan de meet. Een kopman die, dankzij een royaal salaris, zich maandenlang enkel op de Giro heeft mogen voorbereiden. Tussen haakjes: Merckx eindigde in zijn eerste Giro 9e op 11 minuten, ONDANKS al het knechtenwerk tijdens en voor die Giro.
En nu klaagt manager Lefevere over het parcours. Logisch: het lijkt erop dat zijn ploeg met lege handen naar huis zal gaan. Geen enkele ritoverwinning -zelfs niet een podiumplaats- en ook geen klassement -zelfs niet het jongerenklassement.
Een jaar geleden kon de amper 3 jaar oudere Bernal ook geen meter meer fietsen. Maar hij had niet de luxe om zich enkel op de Giro voor te bereiden.
Ach ja, Evenepoel staat niet 1e in het klassement enkel en alleen omdat hij dat zo wilt. Wat anders kan men verwachten van iemand die Merckx zal degraderen tot een voetnoot in de wielergeschiedenis?
22 mei 2021 23:55
Ik zou blijven rijden voor een klassement en deze ronde gebruiken als leerproces. Als hij zich nu laat uitzakken en rijden voor een ritzege dan leert hij niets bij voor de toekomst.
De mannen achter hem kan hij aan en de enkele mannen voor hem kan hij nog inhalen in de tijdrit. Top 5 kan nog steeds, maar is het top 10 ook goed.
    23 mei 2021 00:08
    Ik was vooraf van mening dat Evenepoel beter zou kunnen terugkeren in een rondje van week, en niet meteen in de giro.

    Maar nu krijgt hij een les die hij waarschijnlijk niet gekregen had in de Routa del Sol of de ronde van Hongarije. Namelijk de les dat hij ook kan verliezen, gelost worden, afscheid moet nemen van verwachtingen, het absolute kopmanschap loslaten, ineens "gewoon een van de 170 renners zijn" ipv de nieuwe Eddy, etc. En hoe je dat vervolgens moet uitleggen aan pers en ploegmaats.

    Natuurlijk geen schande als je kijkt waar hij vandaan komt, maar dit is niet wat hij en zijn ploeg er op voorhand van verwacht hadden (ook al zullen ze dit proberen te verbloemen.)

    Hopelijk doet dit lesje "nederigheid" hem goed, zowel in zijn uitlatingen als in zijn toekomstige prestaties.
23 mei 2021 00:08
Kraken maar niet breken. Op de Zoncolan, op je 21e, in je eerste grote ronde, na een zware revalidatie. "Maandag moet mij beter liggen".

Dikke, dikke, dikke chapeau.
23 mei 2021 01:10
'M had 'm toch paar dagen schoon 't witte truike ? Niet tot 't ent maar niet geschoten is altijd mis. Goeje test geweest.
23 mei 2021 01:46
De voorbeelden in de wielerhistorie zijn legio van renners die na een zware val met breuken er lang over doen om weer op hun oude niveau terug te komen.
Johan Museeuw deed er 2 jaar over om weer echt top te zijn, Gerrie Knetemann deed er 2 jaar over, Chris Froome is er al 2 jaar mee bezig en is er nog lang niet, Niki Terpstra is al een tijdje op de sukkel na meerdere valpartijen de afgelopen 2 jaar en er zijn vast nog meer voorbeelden. Bernard Hinault werd in 1983 geopereerd aan zijn knie en was pas in het najaar 1984 weer echt terug maar werd in de Tour van dat jaar weggereden door Laurent Fignon.
Als ze in de ploeg van Evenepoel uit ervaring weten wat een breuk/operatie met een lichaam doet, waarom zijn ze dan meegegaan in de euforie over “de nieuwe Eddy”?
Ze hadden hem lekker in kleine rittenkoersen moeten laten starten en zich in alle rust moeten laten herstellen van zijn val. En niet koste wat het kost hem geforceerd klaar proberen te stomen voor de Giro. Heel amateuristisch. En natuurlijk heb ik makkelijk praten achteraf, maar een goede ploegleiding had hem vooraf tegen zichzelf in bescherming moeten nemen. Eventueel de Vuelta in het najaar laten rijden.
Hij is 21 en moet nog 15 koersjaren mee. Los van het feit dat ik hem op termijn geen grote ronde zie winnen vanwege zijn tekortkomingen (dalen!), vind ik ook dat zijn ploeg hem qua begeleiding in de steek heeft gelaten.
23 mei 2021 08:37
Ik kan alleen maar verwijzen naar de resultaten van latere Tourwinnaars in hun eerste grote ronde (b.v. Bernal 15de in de Tour). Toch begrijp ik niet goed dat ze een 21-jarige na een slepende blessure meteen voor de leeuwen gooien in de GR met de meeste hoogtemeters. Laat hem in de Ruta en Zwitserland richting OS werken, en begin dan met de Vuelta.
    23 mei 2021 09:25
    Helemaal mee eens JD.
    Ik vindt overigens niet dat het slecht was, zijn prestatie op de Zoncolan.
    23 mei 2021 09:41
    Bernal moest in zijn eerste Tour enkel maar knechten voor Thomas. Evenepoel daarentegen rijdt hier wel als kopman. Verder eens met JD.
    23 mei 2021 10:01
    @Jean,
    Mijn eerdere standpunt was ook dat hij beter had kunnen starten via een gelijkaardige route als jij voorstelt, om exact dezelfde redenen. Maar ik ben inmiddels van mening veranderd. Hij krijgt hier namelijk een les die hij waarschijnlijk niet gekregen zou hebben in de Routa del Sol of Zwitserland.

    Iedereen die een groot kampioen wil worden, zal een aantal dingen moeten leren. Het omgaan met grote tegenslagen / valpartijen, en ook leren verliezen. En op beide fronten is de Italiaanse bodem heel leerzaam gebleken het afgelopen jaar.

    Vanaf de start van zijn carriere is er vanuit media, fans, de ploeg en Remco zelf alles aan gedaan om het imago van "wonderboy, de nieuwe Merckx etc" hoog te houden. Soms leek het imago bijna belangrijker dan de koers. Zelfs als hij meer dood dan levend in een ravijn lag, werd er (ook door hemzelf) geroepen dat hij zonder die valpartij makkelijk gewonnen zou hebben. Met deze Giro is in ieder geval voor (nagenoeg) iedereen duidelijk dat niet alles zomaar verandert in goud als Evenepoel langs komt.

    Je ziet aan zijn interviews dat de les aankomt. Van verschuivende doelstellingen, het besef van eigen tekortkomingen, het naar voren durven schuiven van je ploegmaats, het inzicht dat een drieweekse ronde toch effe wat anders is dan Polen of Algarve. Allemaal winst voor deze jongen, al zal hij daar nu misschien nog iets anders naar kijken.

    Maar de grootste winst zit in mijn ogen bij fans en media. Vergelijk de berichtgeving en reacties week 1 met de reacties van nu, en het valt op dat de sfeer een stuk milder is geworden. Waar kritische berichten of twijfel over de paraatheid van San Remco weg werden gezet als "haat", zie je nu een veel genuanceerdere discussie ontstaan. Bij veel journalisten en fans is de Remco-waas voor de ogen verdwenen, en die zien ineens dat de "haters" misschien best eens gelijk hadden. En dat het niet gezegd is vanuit haat, maar realisme of een gezond kritische houding.

    Als de Giro van Remco dat gaat opleveren, dan mag hij lekker tot in Milaan door blijven ploeteren (en daar zelfs een hele mooie tijdrit rijden).
    23 mei 2021 10:51
    Wederom een sterke analyse Michelangelo.
    23 mei 2021 10:56
    Inmiddels is ook Sporza terug op aarde...
    https://sporza.be/nl/2021/05/23/-geen-mirakels-in-de-sport-we-staan-met-z-n-allen-met-de-voetjes-op-de-grond~1621758471010/
23 mei 2021 09:33
Rijdt hij ook nog de Vuelta dit jaar?
    23 mei 2021 09:45
    Kan me niet voorstellen, zou wel heel ambitieus zijn.
    23 mei 2021 10:02
    @Wheely,
    Als het heel ambitieus is, dan kan ik het me juist WEL voorstellen...

    Of het verstandig is, is een andere vraag. Zal ook afhangen van de doelstellingen die je mee geeft aan die knul.
23 mei 2021 10:53
In de Vuelta is de spoeling meestal toch wat dunner met meer B-garnituur kopmannen, dus wellicht heeft ie daar wel een kans. Moet ie wel rechtop blijven op de lastige Spaanse weggetjes, een uitdaging.
    23 mei 2021 11:22
    Pogacar, Bernal en Pidcock staat daar al op startlijst.
    23 mei 2021 11:56
    Cap dat de spoeling wat dunner is in de vuelta. De vuelta heeft de laatste jaren vaker een beter deelnemersveld dan de Giro.

Reacties zijn gesloten.