Remco Evenepoel degradeert concurrentie met indrukwekkende solo in Ronde van Polen
foto: Cor Vos
zaterdag 8 augustus 2020 om 18:45

Remco Evenepoel degradeert concurrentie met indrukwekkende solo in Ronde van Polen

Remco Evenepoel heeft weer een nummertje opgevoerd. De coureur van Deceuninck-Quick-Step reed in de koninginnenrit van de Ronde van Polen op vijftig kilometer van de meet weg en kwam alleen over de finish in het skioord. Concurrenten als Jakob Fuglsang, Simon Yates en Richard Carapaz werden tot figuranten gedegradeerd. Zij moesten een minuut of zelfs meer toegeven.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De blikken van de wielerwereld waren zaterdag voor het eerst deze week niet volledig op de Ronde van Polen gericht. Gek was dat niet, aangezien Jumbo-Visma en Team Ineos in de Tour de l’Ain de eerste speldenprikjes voor de Tour de France uitdeelden en ook nog eens Milaan-San Remo op het programma stond.

Toch was het ook zeker de moeite waard om de ontwikkelingen te volgen in de koninginnenrit van de Ronde van Polen, waar veel deelnemers zich voorbereiden op de Giro d’Italia. Een showdown werd verwacht, tussen Jakob Fuglsang, Richard Carapaz en zeker ook Remco Evenepoel.

Harper en Haas in de vroege vlucht
De 152,9 kilometer lange etappe naar het skioord Bukowina Tatrzańska kende vijf vroege vluchters, die een mooie voorsprong van vijf minuten bij elkaar wisten te rijden. Chris Harper en Nathan Haas waren de bekendste namen in deze vlucht, die werd gecompleteerd door Kamil Malecki, Jimmy Whelan en Patryk Stosz.

Carapaz komt ten val
Heel lang bleven zij niet vooruit. De favorieten wilden er zaterdag al vroeg aan beginnen en dus hielden Team Ineos, Lotto Soudal en Deceuninck-Quick-Step de touwtjes stevig in handen. Carapaz kwam op zestig kilometer van de finish ten val, maar de Ecuadoriaan kon met enkele schaafwonden zijn weg weer vervolgen. Enkele kilometers daarna werd de vroege vlucht ingerekend, met dank aan Simon Yates en Mitchelton-Scott.

Remco Evenepoel begint aan zijn vlucht – foto: Cor Vos

Evenepoel begint aan monstersolo
Het bleek een signaal te zijn voor Evenepoel om een nummertje op te voeren. Er werd niet gereageerd op de aanval van de renner uit Schepdaal, die nog voor een lange weg naar de finish stond. Alleen begon de Belg aan de Rzepiska, een berg van de eerste categorie.

Achter hem werden de favorieten nerveus. Het tempo werd nog maar eens opgevoerd door Team Ineos, maar dichterbij Evenepoel kwamen zij niet. Op de beklimming van de Rzepiska vergrootte hij zijn voorsprong tot bijna een minuut. Op dat moment waren er nog veertig koerskilometers over.

Fuglsang in de tegenaanval
Fuglsang kon dat niet aanzien. De Deen ging in het groepje achter Evenepoel in de tegenaanval en kreeg even later gezelschap van Quinn Simons, Patrick Konrad en Eddie Dunbar. Lang hielden ze niet stand. Het peloton, met daarin Carapaz, maakte op dertig kilometer van de meet weer de aansluiting.

Alleen op de wereld: Evenepoel op weg naar de zege – foto: Cor Vos

Rafal Majka, Yates en weer Fuglsang hadden daarna meer succes. Ze reden weg uit het overgebleven pelotonnetje. De achterstand op Evenepoel, een minuut, bleef echter hetzelfde tot zij begonnen aan de twee slotbeklimmingen.

Evenepoel is heer en meester
Op de twee beklimmingen werd snel duidelijk dat Evenepoel onverslaanbaar was. Fuglsang, die was weggereden bij Majka en Yates, kwam geen steek dichterbij de Belg. Uiteindelijk moest de Deen meer dan anderhalve minuut (!) toegeven op de zegevierende Evenepoel, die zondag bijna zeker de Ronde van Polen op zijn naam zal schrijven.

Emoties – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
185 Reacties
Sorteer op:
8 augustus 2020 19:01
Nogmaals, zijn gestel qua rug bekken en benen is uniek qua krachtontwikkeling. Gelukkig is hij niet extreem qua sprintbenen. Bovendien hebben we Wout en Mathieu nog.

En Bauke.

Wat een talent.
    8 augustus 2020 20:33
    Qua krachtontwikkeling en qua aerodynamica.
    8 augustus 2020 22:31
    Zeker, maar idd ook zijn bijzonder aërodynamische houding icm weinig kg's. Intrinsiek levert Van Aert bijvoorbeeld lijkt me meer vermogen, maar levert in met z'n gewicht en lengte.
    8 augustus 2020 23:43
    Van Aert (en van der Poel) leveren inderdaad een pak meer watt. Maar ze wegen 15 kilo meer.
8 augustus 2020 19:01
Groots en mooi met dat rugnummer van Fabio.
Hoe zeker kan je zijn als je een rugnummer op voorhand meepakt om te vieren. :-)
Dat betekent bij de start er al vanuit gaan dat je solo gaat aankomen.
8 augustus 2020 19:02
Toch vreemd dat ze iedere keer deze jongen toch zo makkelijk weg laten rijden. Bedoel dit rij je niet zomaar in je eentje zo makkelijk bij elkaar
    8 augustus 2020 19:04
    Evenepoel wel blijkbaar
    8 augustus 2020 19:07
    Omdat niemand al vol aan de bak wil op meer dan 50 km van de meet. En omdat er bijna geen knechten meer waren buiten Dunbar. Die zich heeft leeggereden, en toen hij van de kant moest, 1m6s achter zat. Vanop het moment dat er "organisatie" kwam, werd iedereen nog verder op achterstand gereden.

    "Laten rijden" is dus een zwaar overstatement.
    8 augustus 2020 19:53
    Elke keer opnieuw moeten lezen "dit is de laatste keer dat ze hem 'laten' rijden", wordt toch ook wel een beetje vermoeiend.
8 augustus 2020 19:03
Wat een klasbak is het toch, als hij iets in zijn kop steekt...
En als hij iets wil opdragen aan iemand valt er al helemaal niets aan te doen, net als vorig jaar op EK ITT.

Ik zie dat er al verwachten dat hij zich zal opblazen in al zijn onstuimigheid in de Giro, maar dat is misschien nog wel het leukste aan hem.
Wie durft hem afschrijven als hij eens ergens een paar minuten verliest?
De volgende dag is die onstuimigheid er immers gewoon weer opnieuw.
8 augustus 2020 19:04
Ongezien in moderne tijden. 50km solo en steeds verder wegrijden van alles en iedereen in een koninginnerit. Dat is van epo-tijden geleden (en dat bedoel ik louter en alleen als tijdsaanduiding), echt al jaren niet meer gezien. Prachtig!
    8 augustus 2020 19:07
    Froome.
    8 augustus 2020 19:13
    Boonen in Roubaix
    Gilbert in de Ronde van Vlaanderen
    Froome in de Giro
    Cancellara in Roubaix

    Desalniettemin heel indrukwekkend natuurlijk.
    8 augustus 2020 19:19
    @HK: goede opsomming. De mooiste koersen van het afgelopen decennium. Graag meer daarvan, en hij gaat dat wel leveren, denk en hoop ik.
    8 augustus 2020 19:52
    @HK idd goede opsomming, maar dat is van een aantal jaren bij elkaar van verschillende renners, Evenepoel heeft in zijn eentje al een paar van deze nummers op zijn naam staan. En we staan nog maar aan het begin
    8 augustus 2020 21:30
    De Gendt vorige Tour.
    8 augustus 2020 21:43
    Als ik me niet vergis vorig jaar Ronde van Zwitserland heeft Hugh Carthy daar ook een ongeziene solo gereden!
    8 augustus 2020 22:56
    Feit: ik was wat te enthousiast. Er waren er nog (ook Wellens in de Ronde van Polen in decreten niet vergeten!).

    Maar ja, zo jong, net z’n tweede seizoen na de Junioren....
    9 augustus 2020 12:57
    Benoot in de natte Strade Bianche
8 augustus 2020 19:05
Wat moet het heerlijk zijn om een Belgische wielerliefhebber te zijn. Eerst San remo binnenhengelen en vervolgens de toekomstige zesvoudig tourwinnaar de concurrentie te zien degraderen.
    8 augustus 2020 19:17
    Beter dan een Nederlandse in ieder geval, diegene die nog zeges binnen zouden halen zien we voorlopig niet meer terug en de rest moet knechten voor een Buitenlandse Kopman, we zijn weer terug bij af....
    8 augustus 2020 19:37
    Doe nou maar rustig aan met dit soort uitspraken. Moet het nog laten zien in het hooggebergte tegen klimgeiten als Bernal. Deze "bergetappe" in Polen is in een grote ronde een heuvelrit.
8 augustus 2020 19:13
Zeer straf!!! Maar inmiddels was dit wel te verwachten. Het gekste is dat je het er niet zo aan afziet en dat het toch enorm snel gaat. Hopelijk wordt ie ook nog eens moe, anders wordt het een poel van eentonigheid.
8 augustus 2020 19:14
Willen alle Belgen naar hun eigen site gaan; dit in is de Nederlandse versie ;-)
    8 augustus 2020 21:22
    9 augustus 2020 00:37
    Dat zou eigenlijk wel moeten, hé?

    Soit, het is hier alleszins veel plezanter. ;-)
8 augustus 2020 19:16
REV <3
8 augustus 2020 19:17
Ik ben vooral benieuwd waar Scrambler en FDJ uithangen, die me een paar keer duidelijk hebben gemaakt dat mijn stelling dat Evenepoel alles gaat winnen wat maar los of vast zit klinkklare onzin is. De twee die mij tevens duidelijk maakten dat Evenepoel geen WT-rondes kan winnen, dat hij daar niet voldoende capaciteiten voor heeft. En ik maar steeds opnieuw met duidelijke argumenten moeten komen dat we hier met de nieuwe Merckx te maken hebben. Want ja, deze Evenepoel gaat ze allemaal meermaals winnen: Tour, Giro en Vuelta. Dat heb je met geboren winnaars: ze winnen ALLES, beste Scrambler en FDJ.
    8 augustus 2020 20:29
    Of het wordt een tweede Damiano Cunego. Sporters die zo goed zijn op zo'n jonge leeftijd branden opvallend vaak vroeg op. Zullen we het dus gewoon maar even afwachten i.p.v. allerlei hysterische voorspellingen te doen?
    8 augustus 2020 21:02
    Je bent in elk geval een meester in woorden verdraaien en provoceren. Ere wie ere toekomt.

    Mij stelling, waar ik nog altijd volledig achter sta, is dat als Evenepoel top 10 in zijn eerste grote ronde rijdt hij een wereldprestatie levert. Mijn argumenten daarvoor zijn omdat je in een grote ronde moet doseren. Daar kun je niet keer op keer dit soort nummertjes opvoeren want dan ga je er geheid een keer doorheen zakken in een zware bergrit in een grote ronde in de derde week. Weten we bijvoorbeeld nog hoe Yates koerste in 2018 en wat hem overkwam? Op elk klimmetje ging hij volle bak en de laatste twee dagen zakte hij er volledig door.
    8 augustus 2020 21:42
    FDJ,
    Dan stel ik nog maar 1 ding voor en dat is dat we elkaar weer spreken op 25 oktober, kort na de afsluitende tijdrit in de Giro (aldus wat ook Chechrepublic voorstelt). Mocht Evenepoel gefaald hebben, ben ik in elk geval man genoeg mijn foute inschatting toe te geven. Mocht deze wél als winnaar uit de bus zijn gerold hoop ik dat jij eveneens man genoeg bent je fout toe te geven.

    Dit heeft verder niets met provocatie mijnerzijds te maken. Voor mij is het pure logica dat Evenepoel een alleswinnaar is en met historisch grote voorsprong de Giro gaat winnen. Maar wie weet blijk ik het mis te hebben, die 25e oktober.
8 augustus 2020 19:17
Wie gaat hem volgende week in lombardije afstoppen? Vlasov? Mollema? Schachmann? Ik zou het niet weten.
    8 augustus 2020 19:19
    Mathieu van de Poel? :P
    8 augustus 2020 19:29
    Vd Poel lijkt de topvorm nog wat te missen lijkt het zo.
    8 augustus 2020 19:34
    Mollema, Vlasov, Fuglsang, Schachmann, Pogacar, Nibali, Carapaz, ze rijden allemaal voor de tweede plaats.

    Koers in de koers.
    8 augustus 2020 21:55
    Enkel tactisch kunnen ze hem in de tang nemen.
    Voorafgaand aan zijn demarrage vandaag zat hij eigenlijk in het defensief. Heeft een aantal keer zelf het gat op Yates en Fuglsang dichtgereden.
    Goede beslissing om uiteindelijk zelf het initiatief te nemen.
    8 augustus 2020 23:10
    Ik denk echt niemand.
8 augustus 2020 19:18
Ik ben geen fan van hem maar hij flikt het gewoon weer en ze laten hem weer weg rijden.
Ze denken dat hij wel terug wappert op de beklimming,niet dus dat weten ze nu onderhand toch wel.
Ik doe het met tegenzin maar toch een diepe buiging echt klasse.
8 augustus 2020 19:21
Vraag me af of Fabio de beelden gezien heeft en zijn nummer.
Dat gaat die jongen een enorme mentale boost geven.
8 augustus 2020 19:22
edit wf: laat insinuaties achterwege svp

Echt niet normaal dit. DIe gaat met gemak de giro winnen.
    8 augustus 2020 19:25
    Echt he. Zeer ongeloofwaardig op die leeftijd.
    8 augustus 2020 19:29
    Het begint bijna ongeloofwaardig te worden, zoals hij overal met gemak kan wegrijden. Kan me goed voorstelen dat er steeds meer twijfel zal komen over zijn presteren.
    Of hij is gewoon zo goed dat hij overal wint waar hij start, of ze hebben bij DCQ een hele goede dokter. Misschien dat we dat pas over een jaar of 10 weten.
    8 augustus 2020 19:31
    Of een motortje in zijn fiets ;)

    Laten we hopen dat het allemaal schoon is
    8 augustus 2020 19:41
    Meen je dat nu echt, geniet gewoon eens, dit is pure sport. Hij ging als voetballer tussen twee wedstrijden door een marathon gaan lopen voor het goede doel ,(was reden van conflict met trainer). Die jongen zit vol pure energie.
    8 augustus 2020 19:47
    Vind dit wel extreem goed. Maar ga van het beste uit hoor.
    8 augustus 2020 20:38
    @nickdt Als je voor Lefevere rijdt heb je de schijn niet mee, maar sommige sporters zijn gewoon heel vroeg fysiek volledig volwassen. Daar gaat in het begin dan ook nog eigenlijk alles vanzelf. Waar dit soort jongens wel vaak last van krijgen is dat ze mentaal slecht terugkomen van tegenslag. Dus laten we het gewoon even een paar jaar afwachten. Het is een zeer sterke serie, maar een GT van 3 weken is al iets anders laat staan dat hij de komende 10 jaar alles wat los en vast zit wint. De geschiedenis is in weinig sporten erg vriendelijk geweest voor vroegrijpe talenten.
    8 augustus 2020 23:11
    Vermoedelijk vertelde men in de tijd van Mozart of in de beginjaren van Messi dezelfde verhalen.
8 augustus 2020 19:29
grootste talent wat ik mijn 50 jaar als kijker heb gezien als
je em nog talent mag noemen.
8 augustus 2020 19:35
Evenepoel legt de lat op zijn allerhoogst op een traject dat verder reikt dan aankomende giro en als kleur geel heeft.
8 augustus 2020 19:36
Samenvatting op de Nederlandse tv ergens?
    8 augustus 2020 19:39
    Samenvatting: Evenepoel rijdt weg, de rest is gezien.

    (Nu op Eurosport 2)
8 augustus 2020 19:42
Het is al vaak gezegd hier: dit is ongehoord en ongezien. Het woord doping moest wel gaan vallen. Eigenlijk valt het me nog mee hoe weinig in die richting gehint wordt. Ik denk helemaal niet in die richting, hoewel ik niet naïef wil klinken.
Volgens mij is de volgende observatie nog niet of nauwelijks aan bod gekomen: Evenepoel was een zeer verdienstelijk voetballer en is eigenlijk ‘uit arren moede’ gaan wielrennen, in het voetbal kon hij de top niet halen. Zou het eventueel mogelijk zijn dat wielrennen nog helemaal niet zo’n volgroeide sport is als we misschien denken. Er zit wellicht nog heel veel rek in de prestaties als atletisch gezegende sporters voor wielrennen zouden kiezen en niet voor financieel meer aantrekkelijk sporten als voetbal, tennis etc. Het is wat gewaagd om te stellen, maar ik zie in toppers als Merckx, Hinault, Zoetemelk etc. niet veel talent voor andere sporten, terwijl ik me dat bij een aantal topvoetballers, tennissers, atleten enz. wel voor kan stellen. Bottom-line: het kan allemaal nog wel wat sneller....
    8 augustus 2020 19:59
    Het is wielrennen, dus niemand en iedereen is verdacht. Maar toen deze Evenepoel na een voetbaltraining even voor de lol een halve marathon ging lopen, haalde hij daar ook al absurde resultaten, dus clean of niet, het lijkt sowieso wel een genetisch freak qua aanleg voor topsport.
    8 augustus 2020 20:06
    Compleet van de pot gerukt. In België was er een corona-programma op TV waar sporters verschillende sportdisciplines moesten doen in een container en daar scoorden de wielrenners bijna allemaal veel beter dan sporters uit andere disciplines.
    De volledige top 3 waren wielrenners gevolgd door een roeier. Voetballers scoorden zowat het slechts.
    8 augustus 2020 20:13
    Waar Evenepoel ironisch genoeg de minste van alle renners was.
    8 augustus 2020 20:13
    Roglic is gestopt met schansspringen omdat hij merkte dat hij daar de top niet kon halen. Wat hij en Evenepoel gemeen hebben is dat ze complete atleten zijn, ze zien er niet uit als wielrenners.

    En natuurlijk is de huidige top in het wielrennen vrij beperkt, het is een overwegend blanke sport. In Nederland interesseert de gemiddelde jongere in de stad zich er totaal niet voor. Dan krijg je een eenzijdige en beperkte talent pool.
    9 augustus 2020 02:17
    @tendam, klopt idd helemaal, die twee zien er niet uit als wielrenners, in tegenstelling tot zo'n types als Pogacar, Thomas en Sagan die wel helemaal die fysiologie hebben. Fuglsang kan er overigens ook redelijk 'gestuikt' uit zien, net als Roglic, maar niet zo erg. In mijn herinnering is Escartin nog altijd de grootste draak op een fiets en Contador de grootste ballerina, wat jij?
8 augustus 2020 19:42
Wie het nu nog niet begrepen heeft, kan best een andere hobby zoeken.
8 augustus 2020 19:43
edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten
8 augustus 2020 19:47
Zo won hij bij de junioren ook. Niet te geloven dat hij dat bij de profs ook gewoon doet. In de Tour de l'Ain was deze truc niet gelukt tegen Roglic en Bernal... maar het is ook niet zo dat ze hem er zomaar vanaf rijden.
    8 augustus 2020 19:54
    Vandaag in Polen had enkel Roglič hem tegenstand kunnen bieden denk ik als hij er bij was.
    8 augustus 2020 20:28
    Fuglsang is op dit soort parcoursen de voorbije twee jaar minsten zo goed als Roglic en Bernal.
    9 augustus 2020 02:12
    @adelaar van Antwerpen, juist, Fuglsang was en is hier veel meer een meester in dan Roglic en Bernal
8 augustus 2020 19:48
Natuurlijk ontzettend knap en fantastisch om te zien natuurlijk, alleen is het voor de komende jaren gedaan met alle spanning.. het is zometeen niet meer de vraag wie er wint, maar met hoeveel tijdsverschil.
8 augustus 2020 19:49
Grootse presatie, groot kampioen met een groot hart, gaan we nog veel plezierr aan beleven, behalve de azijnpissers hier natuurlijk die kunnen beter gaan sjoelbakken.
8 augustus 2020 19:50
Ik had als schrijver van dit stukje toch even het nummer 75 toegelicht voor diegenen die de wielersport niet zo goed volgen. Dat behoort een goede journalist gewoon te doen. Good-old Cor Vos was er goed bij, of is het een van zijn medewerkers en zit Cor alleen maar achter zijn bureau rekeningen te schrijven? Slimme , hardwerkende vos, die Cor !
    8 augustus 2020 19:57
    Bij welke ploeg hoort Cor de vos? Van Bor de wolf en Maya de bij weet ik het!
    8 augustus 2020 20:09
    Carla schrijft de rekeningen.
    9 augustus 2020 10:36
    Cor met pensioen? Nee toch..! Voor de niet-kenners: Cor Vos is al sinds mensenheugenis in alle koersen de beste wielerfotograaf !
8 augustus 2020 19:51
Indrukwekkende wedstrijd van Evenepoel, dat vergat ik nog even te vermelden. Opsteker voor Patrick en zijn mannen in deze sombere dagen !

Reacties zijn gesloten.