Remco Evenepoel: “Dat renners van 22 jaar de Tour winnen, is motiverend”

maandag 21 september 2020 om 16:03
Remco Evenepoel: “Dat renners van 22 jaar de Tour winnen, is motiverend”

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel heeft complimenten uitgedeeld aan Tadej Pogačar voor zijn eindzege in de Tour de France. Voor de 20-jarige Evenepoel is het een goed teken dat de Sloveen, die daags na zijn Tourwinst zijn 22ste verjaardag viert, gewonnen heeft. “Dat renners van 22 jaar de Tour winnen, is motiverend”, zegt de Belg tegen RTBF.

Evenepoel stond perplex van de prestaties van Pogačar. “Wat hij getoond heeft, is ongelooflijk. Voor Roglič was het jammer dat hij zijn slechte dag had op het slechtst mogelijke moment, maar de strijd tussen die twee was mooi. En de tijdrit zaterdag, dat was een spektakel, zeg. Het is een goeie zaak dat er nog om de overwinning gestreden werd”, blikt het toptalent van Deceuninck-Quick-Step.

Zelf is Evenepoel momenteel nog aan het revalideren van zijn bekkenbreuk in de Ronde van Lombardije. Toch denkt hij al aan de zomer van volgend jaar. In principe staat de Tour de France niet op zijn programma. “Normaal gezien neem ik deel aan de Olympische Spelen”, zegt hij. “Ze met de Tour combineren is echter onmogelijk. In december zouden we moeten weten of de Spelen kunnen doorgaan of niet. Dan zullen we bekijken welke grote ronde ik rijd.”

Dit artikel delen:

76 Reacties

Ligthning 22 september 2020 om 10:18

Jammer, maar voorspelbaar, opnieuw al die verzuurde reacties.
Als zelfs een compliment van Evenepoel over zijn toekomstige concurrent tot dergelijke reacties leidt…..
Nu wat de inhoud betreft. Het klopt dat Evenepoel in kleinere rittenkoersen en eendagswedstrijden al meer getoond heeft dan Pogacar op dezelfde leeftijd. Evenepoel is veel kleiner dan Poga, maar lijkt fysiek meer ontwikkeld op 20-jarige leeftijd dan Poga toen. Ik ben er wel van overtuigd dat Pogacar (veel) meer potentieel heeft voor grote rondes. Mager, een enorm vermogen, klimmen en tijdrijden. En nog redelijk explosief. Evenepoel heeft globaal gezien meer inhoud, en zal een meer gevarieerd palmares uitbouwen (kleine rondes, heuvelklassiekers, tijdritten). We zullen moeten zien of Evenepoel een drieweekse ronde aankan. En of hij dagenlang, zonder inzinking, over het hooggebergte kan. Durf ik mij niet over uit te laten. Daarvoor zijn er nog te veel onbekende factoren. Kan Evenepoel wel drie weken en het hooggebergte aan, dan zie ik hem nog niet onmiddellijk zo’n grote ronde winnen. Pas na twee of drie jaar. Zo op zijn 23.
De vraag over tien jaar zal zijn wie nu het best gepresteerd zal hebben. We hebben nu al aan Bernal gezien dat het niet zo vanzelfsprekend is 5 tot 6 Tours na elkaar te winnen. Dat zal niet anders zijn bij Pogacar. Vanaf volgend jaar zal de druk enorm zijn. En zal hij niet alleen meer moeten opboksen tegen concurrenten die al over hun hoogtepunt heen zijn (Roglic, Dumoulin, Porte, Uran…), maar ook tegen de hopelijk herboren Bernal en nog jongere renners die nu al op de poort slaan. En het is maar de vraag of Pogacar een even sterke kop heeft als Evenepoel. Vroeg of laat zal het ook fout lopen bij zijn entourage. Gianetti en Matxin. Twee van de grootste dopinggangsters van de laatste tientallen jaren. Dat kan alleen maar slecht aflopen. En dan hebben we het nog niet over de reeds ongeloofwaardige prestatie van zondag.

harryjohan71 22 september 2020 om 10:30

De prestatie van zaterdag was achteraf door heel veel kenners verwacht. Alle kenners geven namelijk achteraf aan dat ze hadden verwacht dat Pogacar Roglic en overige tijdrijders zou vermorzelen.

Oddjob 22 september 2020 om 13:19

Roglic en Dumoulin over hun hoogtepunt heen? Hoe kom je erbij? Die gasten zijn 30 jaar, in principe ben je dan op je sterkst. Ik zou die toch zomaar niet afschrijven.

Ligthning 22 september 2020 om 10:30

@harryjohan71
Misschien een semantische of een wetenschappelijke kwestie. Maar de seconde na je verjaardag, heb je al niet meer de leeftijd van op je verjaardag. Dus onmiddellijk na je 21-ste verjaardag, ben je er al geen 21 meer. Maar ook nog geen 22. Uit praktische overwegingen, wordt in onze samenleving gewoon van leeftijd gewisseld, de dag dat je verjaart. Maar wetenschappelijk is dat niet. Dus als iemand de dag voor zijn 22 de Tour wint, kan je gerust stellen dat hij de Tour gewonnen heeft op zijn 22.
Als iemand op 5,9 km van de meet demarreert, is dat op 5,9 km of afgerond op 6 km van de meet. Niet op afgerond 5 km van de meet. Als iemand valt op 3,1 km van de meet, zal zijn reële finishtijd wel degelijk aangerekend worden, en niet de tijd van de winnaar. Dan stelt men ook niet dat hij op of binnen de 3 km van de meet gevallen is, en nog recht heeft op dezelfde tijd dan de winnaar.

harryjohan71 22 september 2020 om 10:55

Hij heeft de Tour op zijn 21e gewonnen. Daar is geen discussie over mogelijk.

vocsnor 22 september 2020 om 10:56

Ik vraag me af of Remco dit wel allemaal heeft doorgedacht voor hij met zijn statement kwam. Misschien wilde hij wel gewoon een jonge renner complimenteren

Melkzuur 22 september 2020 om 14:51

Hij spreekt over "renners" toch, met een -s achteraan? De gemiddelde leeftijd van de laatste 2 winnaars is 22.
Die 71 slaat blijkbaar niet op jouw geboortejaar, harryjohan.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair