Rechtbank oordeelt: Tour de Tietema hoeft Bingoal geen miljoenenbedrag te betalen

donderdag 9 februari 2023 om 13:55
Rechtbank oordeelt: Tour de Tietema hoeft Bingoal geen miljoenenbedrag te betalen

foto: Cor Vos

Bas Tietema hoeft met zijn bedrijf Tour de Tietema B.V. geen schadevergoeding te betalen aan het gokbedrijf Bingoal. Dat heeft de rechtbank van Overijssel donderdag bepaald. De voorzitter van de rechtbank stelde Tour de Tietema volledig in het gelijk en wees alle vorderingen af.

De razendsnelle opkomst van Tour de Tietema
Tour de Tietema vergaarde in korte tijd bekendheid met de originele manier waarop ze verslag doen van de wielersport. We spreken de mannen voor een artikel in RIDE. Lees het hele verhaal op Ridemagazine.nl

Eind januari diende een kort geding in de rechtbank van Zwolle over het al dan niet nakomen van een samenwerkingsovereenkomst. Tour de Tietema B.V. en Bingoal bleken daarbij een verschil in inzicht te hebben omtrent de reden van de opzegging van de samenwerking per 31 december 2022 door de eerstgenoemde partij. De wetgeving in Nederland op het gebied van kansspelen is afgelopen zomer veranderd en daardoor mogen gokbedrijven geen reclame meer maken met professionele sporters en andere rolmodellen.

Voor Tour de Tietema B.V. – het bedrijf achter het YouTube-account van Bas Tietema, Josse Wester en Devin van der Wiel – was die wetswijziging de reden om de samenwerking met Bingoal na twee jaar te stoppen. Zij zouden naar eigen zeggen niet meer kunnen voldoen aan de verplichtingen die zijn opgesteld in het contract met Bingoal. Volgens Bingoal was dat contract juist met een jaar verlengd (tot eind 2023) en lijdt het gokbedrijf schade nu Tietema in zee is gegaan met concurrent Unibet.

Lees ook:
Bingoal eist 2 miljoen euro als Tietema niet terugkeert bij gokbedrijf

Oordeel
Omdat de twee partijen er samen niet uitkwamen, velde de rechtbank van Zwolle deze donderdag een oordeel over de kwestie. Volgens de voorzitter kon Tour de Tietema de samenwerkingsovereenkomst door de gewijzigde wetgeving inderdaad niet nakomen. Bas Tietema en zijn compagnons hebben de overeenkomst met Bingoal dus terecht opgezegd, klonk het.

De voorzitter ging mee met het verweer van Dolf Segaar, de advocaat van Tietema. Deze voerde aan dat Tietema en co als influencers geen reclame meer mogen maken voor risicovolle kansspelen, zoals in het verleden bij Bingoal, maar als professionele sporters wel. Inmiddels heeft Tour de Tietema B.V. onder de naam Tour de Tietema-Unibet een eigen Continental-team. Op basis hiervan wees de rechtbank de miljoenenclaim van Bingoal af. Dat laatste bedrijf kan nog wel in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

“Het recht heeft gezegevierd”
Tour de Tietema-Unibet is blij met de uitspraak, laat het in een persbericht weten. ”Ik ben blij met de uitspraak van de rechter, die onze standpunten volledig heeft onderschreven”, zei Wim Geraats, de woordvoerder van de ploeg. “Het recht heeft gezegevierd. Zoals al in een eerder statement gemeld, betreuren wij het dat dit op deze manier heeft moeten plaatsvinden. Een speciaal woord van dank gaat uit naar onze staf, renners en raadsman Dolf Segaar.”

Dit artikel delen:

31 Reacties

De Capybara van de Conradkade 9 februari 2023 om 14:30

Toch prettig voor mij als burger dat het recht weer heeft gezegevierd in deze belangrijke kwestie waarbij iemand van goksponsor Y via een omweg bij goksponsor X is terecht gekomen.

6
the student 9 februari 2023 om 14:39

Haha maar het was dus wel rechtsgeldig. Ik vind t wel grappig eigenlijk.

0
Cees 9 februari 2023 om 21:08

De kwestie was dat Tietema Media bedrijf was aangeklaagd en niet de wielerploeg. Een en ander heeft niks met elkaar te maken, al ligt het wel erg dicht tegen elkaar aan.

0
Marcus Aurelius 10 februari 2023 om 20:18

Het doet me denken aan Jef Stront die zich aanmeldde op de burgerlijke stand voor een naamsverandering. ‘Ja, dat is helemaal rechtsgeldig!, stelde de beambte, ‘Zo zou ik ook ook niet willen heten. En hoe wil je dan wel heten ?’, waarop Jef antwoordde met ‘Piet’.

0
Lars Maden 9 februari 2023 om 17:37

Valse bingoal.

4
AnderJ 9 februari 2023 om 15:27

Als jurist buitengewoon ergerlijk als er artikelen verschijnen over een uitspraak zonder een link naar de uitspraak zelf. Dan valt niet te controleren of dergelijke artikelen zijn gebaseerd op een persbericht van een van partijen (meestal de winnende partij) of een verkeerd begrip van de uitspraak. Ik heb de uitspraak ook nog niet ergens anders kunnen vinden. Komt vast nog (geanonimiseerd voor de naam Tietema) op rechtspraak.nl

3
AnderJ 9 februari 2023 om 18:31

EDIT: Nu wel gepubliceerd, maar nog geen tijd om te lezen: https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBOVE:2023:489

1
Romāns Vainšteins 9 februari 2023 om 14:28

Wat dan wel overblijft is hoe Tietema te definiëren aankomend seizoen.
Als profsporter vermomde influencers lijkt me niet meteen iets waar de maatschappij op zit te wachten. Via dat geitenpaadje zullen we anders wel wat meer profsporters gaan tegenkomen de aankomende tijd.

2
Groetjesaandevoetjes 9 februari 2023 om 14:33

Puck Moonen comments incoming

-3
fransestinkkaas 9 februari 2023 om 14:45

Zelf begrijp ik die afkeer tegen Puck Moonen nooit zo goed. Ze kon hard fietsen: werd prof, bleek het goed te doen op Instagram en ze werd een stuk aantrekkelijker voor ploegen om haar onder contract te hebben. Snap dat haar tijd bij Lotto weinig met haar talent te maken had, maar zij heeft zich toch gewoon omhoog gewerkt op basis van hoe hard zij kon fietsen en niet op basis van haar hoeveelheid volgers? Die kwamen later pas.

10
Mystery Rider 9 februari 2023 om 15:10

Ondertussen wordt elk detail over het professionele en persoonlijke leven aan WVA ontleed door de media en is een tweede kindje groter nieuws dan Tietema – met andere woorden – ik vrees dat Wout een grotere influencer is dan Bas en zijn lelijke Red Bull helm meer waard is dan een contractje Unibet in een continentaal team!

Wanneer is er trouwens nog eens nieuws over hoeveel miljoen Wout nou eindelijk dient te betalen aan Nuyens???

-2
Deo 9 februari 2023 om 15:14

Puck kon helemaal niet hard fietsen haha, die werd bekend toen ze bij een belgisch clubje reed in relatie met Iserbyt

0
Raul Alcala 9 februari 2023 om 15:59

Puck stelt geen reet voor. Behalve haar reet

-8
EricV 9 februari 2023 om 17:14

Puck is een sekssymbool maar een wielrenster kan je het niet echt noemen

0
Pietspeed 9 februari 2023 om 19:52

Zoals Romans het verwoordt, daar komt het inderdaad op neer. Kennelijk is er een verschil tussen actieve en passieve reclame, sponsoring ed.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:RBOVE:2023:489&showbutton=true&keyword=&idx=1

R. O. 5.9
“Het verbod op rolmodellen bij wervings- en reclameactiviteiten voor risicovolle kansspelen heeft geen gevolgen voor het sponsoren van individuele beroepssporters en sportteams. Dergelijke sponsoring levert minder directe risico’s voor kwetsbare groepen op, aangezien het gaat om een passieve vorm van reclame, bijvoorbeeld shirt- of materiaalsponsoring, en aangezien de gesponsorde personen met dergelijke sponsoring geen actieve rol hebben bij het aanprijzen van de kansspelen die de sponsor organiseert…."

Maw wat Tietema eerst deed levert directe risico’s voor kwetsbare groepen op. En als een uiterst beroemde en bekende profvoetballer, zeg een Messi, een en goal scoort en met z'n shirt bijna de tv camera in loopt, dan niet dus. Messi is dan geen rolmodel…of uithangbord voor het gokbedrijf. Ook reclameborden langs het veld in de Arena van rolmodel Ajax zouden bij wijze van spreken niet 'actief' belicht mogen worden of in en uit beeld mogen verdwijnen. Ook mogen Matje, Wout of Pogi niet meer naar de sponsor op hun shirt wijzen als ze winnend de streep passeren.
Merkwaardige regelgeving.

1
De Onechte gaviaal uit Ochten 9 februari 2023 om 22:23

Altijd dat verongelijkte op Puck. Riekt naar jaloezie en afgunst. En ja ik ken haar en ja ze woont een paar straten verderop dus er is enige sprake van bias

3
Dikke Vrouw 9 februari 2023 om 14:34

Mooi het team kan door dus zet m op bas !

2
ivo001 9 februari 2023 om 15:20

Mooi om te horen dit.
Ik snap alleen niet waarom een samenwerking tussen Unibet en TDT dan wel mag als Bingoal en TDT niet mag.
Zal wel een verschil in de overeenkomst tussen de partijen zitten dan?

1
AnderJ 9 februari 2023 om 15:28

Als het artikel klopt, zit het verschil er in dat eerst Tour de Tietema als influencer gokken moest stimuleren en dat niet meer mag, maar dat sponsoring door een gokbedrijf aan een wielerploeg nog wel mag.

0
Romāns Vainšteins 9 februari 2023 om 15:32

Ja, maar mag hij in die hoedanigheid nog van die flimpjes maken? Dat is de vraag.
Ik denk niet dat het houdbaar gaat zijn dat ie dan geen influencer is en ik weet wel een oartij die dat dan aanvechten gaat. Uiteindelijk gaat Tietema weg omdat hij ‘zijn ding’ niet meer voor gokkie a uitvoeren kan dus zijn dezelfde activiteiten voor gokkie b uitgesloten.

Deze uitspraak zet daar expliciet een uitroepteken achter dus het nog maar de vraag in hoeverre hij hier een grote grijns bij trekken kan.

-1
ivo001 9 februari 2023 om 15:38

@AnderJ Maar volgens deze zin mag beide niet?

“De wetgeving in Nederland op het gebied van kansspelen is afgelopen zomer veranderd en daardoor mogen gokbedrijven geen reclame meer maken met professionele sporters en andere rolmodellen.”
Overigens is Bingoal dan een Belgisch bedrijf, en een snelle zoekopdracht geeft dat Unibet zijn hoofdkantoor in Malta heeft. Dus in hoeverre de Nederlandse wet hier mee te maken heeft weet ik ook niet. Tour de Tietema BV zal wellicht in Nederland geregistreerd staan?

0
AnderJ 9 februari 2023 om 18:29

@Romāns Vainšteins en @Ivo001: hier zie je dus het probleem dat de uitspraak (nog) nergens te vinden is. Ik durf mijn hoed er op te verwedden dat als ik de uitspraak had (en niet een artikel over een uitspraak), ik jullie terechte vragen kon beantwoorden.

EDIT: Nu wel gepubliceerd, maar nog geen tijd om te lezen: https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBOVE:2023:489

0
AnderJ 9 februari 2023 om 18:40

Toch snel gelezen. Samenvatting is dat contract met Bingoal was voor infuencing en dat dat niet meer mag voor een gokbedrijf naar Nederlands recht. Daarmee kan Bingaol Tietema niet mee aan hun overeenkomst houden en worden de eisen afgewezen.

De uitspraak gaat niet in op de nieuwe samenwerking van Tietema en dat is voor de uitspraak niet relevant. Wel meldt de uitspraak dat shirtsponsoring e.d. wél mag.

Mijn vermoeden is dat Tietema denkt de boel zo ingestoken te hebben dat hij en zijn ploeg niet vallen onder het verbod op influencing, maar onder de uitzondering voor shirtsponsoring e.d. Dat is waarschijnlijk ook waarom ik Tietema in podcasts heb horen verklaren dat van de renners niet wordt verwacht dat zij filmpjes blijven maken en dat het maken van content gescheiden wordt van de ploeg. Ik vermoed zelf dat Tietema zich niet meer als influencer zal roeren, maar dat de andere jongens van toer de tietema dat gaan doen en dat ze dat vervolgens doen onder een overeenkomst die valt onder een recht waarbij de Nederlandse reclameregels niet gelden (zo voert Bingoal aan dat de Nederlandse regels in België niet werken en ook geen soortgelijke regels gelden voor influencers.)

1
KennyKlimmen 9 februari 2023 om 18:56

Wat is het toch een prachtsport hè, dat wielrennen.

1

Met geen andere sport te vergelijken. Zelf lang gedaan en geniet er nu bij ’t kijken ernaar zo gigantisch veel.

0
Romāns Vainšteins 9 februari 2023 om 14:35

Vanuit het peloton kan Tietema natuurlijk wel accuraat adviseren: ‘neem Bauhaus, ik zit hier naast hem en ademt niet, vergeleken met mij dan haahahahaha’

Lollig en gokkerig tegelijk

0

Ne rien de va plus.

-2
Cornelius 9 februari 2023 om 19:40

Eigenlijk wilden Tietema & co. Bingoal als (hoofd)sponsor voor hun nieuwe ploeg. Maar omdat Bingoal geen interesse had, is men met Unibet in zee gegaan.

-2
Cornelius 10 februari 2023 om 11:53

Minnetjes zullen De feiten niet veranderen:

Quote:
3.7. Partijen hebben vanaf medio juni 2022 tot begin oktober 2022 over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst onderhandeld. Daarbij was onder meer de oprichting van een professioneel wielerteam onderdeel van gesprek. Deze onderhandelingen hebben niet geleid tot overeenstemming.
Quote:
3.11. Eind 2022 is [gedaagde 3] een samenwerkingsverband aangegaan met Unibet, ingaande 1 januari 2023. Deze samenwerking voorziet onder meer in het starten van een professionele wielerploeg.
-2
mokum the best 9 februari 2023 om 21:41

Puck heeft nog niet voor 2 frank in der leven prijs gereden. Enige wat ze gedaan heeft is die tuinkabouter aan de kant zetten.

-7

Headlines

Populair

Materiaalzone