Rasaanvaller Van Goethem: “Hoop op vlucht die het redt tot de finish”

Rasaanvaller Van Goethem: “Hoop op vlucht die het redt tot de finish”

foto: Marcel Koch

vrijdag 17 februari 2017 om 08:00

In de eerste twee etappes van de Ronde van de Algarve was het weer raak: Brian van Goethem zat beide ritten in de kopgroep van de dag. De 25-jarige renner van Roompot-Nederlandse Loterij staat bekend als Breakaway Brian en wil die naam in 2017 hooghouden. “Dit jaar hoop ik de vlucht te pakken die het redt tot de finish”, vertelt de Zeeuw.

Binnen Roompot-Nederlandse Loterij is afgelopen winter nogal wat veranderd. Er kwamen tien nieuwelingen bij. Van Goethem is een van de zeven renners die voor zijn derde jaar gaat bij het team dat in 2015 is opgericht. Een heuse metamorfose dus, die hij wel aan zag komen. “Je kon er al van uitgaan. Meer dan de helft vertrekt, dus staat er eigenlijk een compleet nieuwe ploeg. We hebben een blijvende kern, waaronder ik. De rest is nieuw en is bovenal nog geen prof geweest”, zegt de rasaanvaller in gesprek met WielerFlits. Voor Coen Vermeltfoort, Martijn Tusveld, Jeroen Meijers en Martijn Budding geldt dat overigens niet, vindt Van Goethem. “Die jongens komen uit de Rabobank-opleiding, waar ze al heel veel kennis vergaard hebben. Misschien al wel meer dan ik in mijn beloftentijd. Je probeert die mannen wegwijs te maken voor de profkoersen. Wedstrijden in de WorldTour steken toch net iets anders in elkaar dan de koersen die je als continentale renner op .1-niveau rijdt. Daar wil je ze op voorbereiden.”

Het team wil ook schitteren in finales.

Als een van de basiskrachten heeft Van Goethem al drie seizoenen goed zicht op de Roompot-formatie. De ambitie was in de eerste twee jaar om no-nonsense te koersen, veel in de aanval te zijn om het oranje tenue te tonen en om in de finale ‘mee te doen’. Het contracteren van jonge, talentvolle Nederlanders is in lijn met de visie, maar in 2017 wil men een nieuwe stap op sportief gebied maken. Van Goethem erkent dat: “De ploeg streeft daar op dit moment wel naar. Als je ziet welke renners aangetrokken zijn, wil de ploegleiding meer op twee fronten actief zijn. Enerzijds blijft het aanvallende karakter behouden, anderzijds wil het team ook in de finales schitteren. Daar is Pieter Weening een mooi voorbeeld van, en ook met het halen van Pim Ligthart zal dat in het klassieke voorjaar een insteek zijn van de ploeg”, geeft hij aan.

In de eerste weken van het lopende seizoen resulteerde de nieuwe aanpak al in meerdere ereplaatsen voor de oranje brigade. De van Lotto Soudal overgekomen Ligthart werd knap tweede in een etappe in de Ronde van Valencia, comeback kid Vermeltfoort miste op een haar na ritwinst in Valencia, de ervaren Weening reed zich in de Trofeo Andratx (zesde) en de Vuelta a Murcia (negende)  in de top tien, nieuwkomer Taco van der Hoorn moest in de Herald Sun Tour genoegen nemen met een derde plaats uit een vroege vlucht en ook Raymond Kreder liet zien het sprinten nog lang niet verleerd te zijn.

Winnen zit er dus nog niet in voor de Roompot-mannen, maar de start is veelbelovend. Voor Van Goethem begon het seizoen ook goed. In de derde manche van de Challenge Mallorca sloeg hij al toe en zat hij mee in de vroege vlucht. Dat mag een voorbode zijn op wat in het Vlaamse voorjaar te wachten staat. “In de grote koersen wil ik een aantal keer in de aanval zijn”, kondigt hij aan. Vorig jaar had Van Goethem een ticket voor de kopgroep in de Omloop Het Nieuwsblad en was hij in de Scheldeprijs ook strijdlustig. Enkel maar in beeld rijden is niet wat de coureur uit Sluiskil van zichzelf verwacht in 2017. “In de semi-klassiekers wil ik een keer voor mijn eigen kans proberen te gaan.”

In de semi-klassiekers wil ik een keer voor mijn eigen kans gaan.

Een reis naar Australië, voor deelname aan de Cadel Evans Great Ocean Road Race en de Herald Sun Tour, liet Van Goethem aan zijn neus voorbij gaan. “Ik wilde niet te maken krijgen met jetlags en temperatuurverschillen. Daar ben ik relatief gevoelig voor en ik heb bewust de keuze gemaakt om in Europa te blijven als voorbereiding op de klassiekers”, legt de Zeeuwse hardrijder uit. “In mijn eerste jaar heb ik ook Spaanse voorbereidingswedstrijden gereden. Vorig jaar reed ik de rondes van Qatar en Oman, maar de overstap van Oman naar het Vlaamse voorjaar qua temperatuur was voor mij te groot. Nu was Australië wel iets eerder op de kalender, maar ik wil dat risico niet nemen. Het Europese programma is ook met koersen die mij liggen. Daarna wil ik er staan in het voorjaar.”

Van Goethem is momenteel actief in de Volta ao Algarve. Na twee etappes en even zoveel dagen in de aanval is hij nog niet helemaal tevreden: “De vorm is goed, maar nog niet top. Vandaar ook het aanvallen. De komende periode wil ik dus nog wat groeien naar de topvorm.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

Arry1337 16 februari 2017 om 20:09

Laat hem zich maar ontwikkelen tot een nieuwe Tjallingii

0
nr6 17 februari 2017 om 07:16

Ik persoonlijk vind het wat irritant worden dat hij telkens meezit. Krijg ook het gevoel dat hij door dit ‘gedrag’ ploeggenoten kansen ontneemt.

0
Maxim Horssels 17 februari 2017 om 08:39

@nr6, wat een onzin. In deze wedstrijden is meezitten in ontsnappingen een doel van de ploeg. En kijk wat er van Niki Terpstra is terechtgekomen na al dat meespringen met vroege vluchten in de begindagen van zijn profloopbaan.

0
Sephiroth 17 februari 2017 om 10:10

Leuk interview en het is mooi dat Roompot het nu gaat combineren

0
jvh93 17 februari 2017 om 10:17

@maxim inderdaad, Niki Terpstra is ook ooit zo begonnen en kijk eens waar hij nu staat. Laat breakaway Brian inderdaad maar lekker aanvallen hoor. Als teamgenoten ook willen, moeten ze ook maar meespringen, dan maar 2 of 3 roompotters in de aanval

0
schipperaar 17 februari 2017 om 13:07

@nr6
Hij belet niemand om mee te springen natuurlijk en Zeeuwen als Lubberding en Raas gaven nooit op en sprongen zuunig om met hun krachten.

0
Emergo 17 februari 2017 om 13:29

@schipperaar
Laat Lubberding maar niet horen dat je hem voor Zeeuw uitmaakt. Raas kan er mee leven.

0
schipperaar 17 februari 2017 om 13:31

Hij had schijnt een caravan in Zeeland.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone