Rapportcijfers 2021: Groupama-FDJ

Rapportcijfers 2021: Groupama-FDJ

foto: Equipe cycliste Groupama-FDJ

dinsdag 23 november 2021 om 07:00

Nu het wielerseizoen 2021 er definitief op zit, kunnen we de balans opmaken. In een nieuwe rubriek legt WielerFlits de WorldTour-teams langs de meetlat, van het laagste geklasseerde team op de UCI Ranking naar het hoogste. We gaan verder met een Franse equipe: Groupama-FDJ.

Doelen 2021
Klassementskopman Thibaut Pinot moest de ploeg gaan leiden in de Giro d’Italia, waarbij ze met hem ook zocht naar eindwinst in Tirreno-Adriatico en de Tour of the Alps. Voor Arnaud Démare was het de opdracht om een rit te winnen in de Tour de France, alsmede om ook meer wedstrijden op een hoger niveau te winnen.

Stefan Küng mocht zich dan weer volledig voorbereiden op de belangrijke tijdritten, maar er werd van hem ook het een en ander verwacht in de Vlaamse klassiekers. David Gaudu werd aangewezen als kopman voor de Tour de France, met een top-10-notering en ritzege als opdracht. Valentin Madouas kreeg dan weer de taak om goed voor de dag te komen in de Ardennenklassiekers.

Klassiekers: 7
De klassiekercampagne voor de Franse loterijploeg begon heel sterk. Neoprof Jake Stewart sprintte in Omloop Het Nieuwsblad namelijk naar een knappe tweede plek. Stefan Küng werd daarna nog zesde in de door wind getekende editie van Gent-Wevelgem, maar verder was de ploeg vrij afwezig. Een in topvorm verkerende David Gaudu liet vervolgens wel van zich horen in de Ardennen.

Jake Stewart verbaasde menigeen met zijn tweede plek in Omloop Het Nieuwsblad – foto: Cor Vos

De klimmer werd zevende in de Waalse Pijl en hij eindigde als derde in Luik-Bastenaken-Luik. In het najaar zorgde hij ook voor een zevende plek in de Ronde van Lombardije. Zeker de podiumplek in La Doyenne zal de ploeg tevreden gestemd hebben. Toppers voor de klassiekers hebben ze niet, en dus zal de ploegleiding dat als voldoende bestempelen.

Grote rondes: 3
Het hoofdstuk ‘grote rondes’ zal de ploegleiding liever overslaan. De Franse equipe kwam daar namelijk van een koude kermis thuis. Hoewel de Giro d’Italia nog goed begon met drie dagen roze trui voor Attila Valter aan het einde van de eerste week, was het hoogtepunt daarmee ook al gekend. Het beste resultaat was een vijfde plek van Simon Guglielmi in de elfde etappe, terwijl Valter als veertiende eindigde in het eindklassement. Uiteraard had Thibaut Pinot hier moeten schitteren, maar zijn afwezigheid werd niet opgevangen.

In de Vuelta a España was het waar mogelijk nog een pak minder. Arnaud Démare haalde slechts één keer een top-5-notering, terwijl de sprinter (in 2020 nog mondiale zegekoning) de gehele ronde wel uitreed. Anthony Roux werd in de negentiende etappe nog eens vijfde, maar dichterbij een ritzege kwamen de Fransen niet. Om maar te zwijgen over een rol in het algemeen klassement. Hoewel de Giro en Vuelta niet even zwaar tellen als de Tour voor de sponsoren, zullen ze er toch niet tevreden mee zijn.

Een van de spaarzame hoogtepunten in de grote rondes: het roze van Valter – foto: Cor Vos

Over de Tour gesproken: ook daar wisten de mannen van teammanager Marc Madiot maar weinig potten te breken. David Gaudu kon de hoge verwachtingen niet inlossen. Hij kreeg onderweg naar de Mont Ventoux weliswaar af te rekenen met een zonnesteek en 25 minuten achterstand, maar hij stond op dat moment tiende. Uiteindelijk werd de klimmer nog elfde in het eindklassement. Stefan Küng werd in de eerste tijdrit nog tweede, maar verder dan vierde plaatsen kwamen de troepen van Groupama-FDJ niet. Een top-10 en ritzeges voor Démare en Gaudu werden niet behaald, en daar rekenen we ze op af.

Overige wedstrijden: 6
Groupama-FDJ won dit jaar 22 wedstrijden. Dat kwantiteit en kwaliteit niet altijd hand in hand met elkaar gaan, bewijst de waarde van die koersen. De Fransen wonnen met een rit in de Ronde van het Baskenland (David Gaudu) en de openingstijdrit in de Ronde van Zwitserland (Stefan Küng) slechts twee WorldTour-wedstrijden. Bij die 22 zeges zaten ook vier nationale kampioenschappen en respectievelijk vijf en vier zeges in de zwakker bezette Ronde van Valencia en Boucles de la Mayenne. In dat soort wedstrijden was Groupama-FDJ ook aan haar stand verplicht om te winnen.

De enige echt grote zege werd pas in de voorlaatste week geboekt. Arnaud Démare won toen op knappe wijze Parijs-Tours. Verder werd de equipe nog drie keer tweede in Franse eendagskoersen, maar die waren allemaal van het UCI 1.1-niveau. Daarin mag je toch meer verwachten van een WorldTour-formatie. Ook in de overige WorldTour-koersen was het niet om over naar huis toe te schrijven. Althans, dat vinden wij toch: achtste in de Bretagne Classic (Valentin Madouas), vijfde in de Ronde van het Baskenland, negende in het Critérium du Dauphiné (beiden David Gaudu) en een vijfde plek in de Benelux Tour (Stefan Küng).

Het ontbrak (v.l.n.r.) Démare, Madiot en Pinot dit jaar aan scherpte – foto: Cor Vos

Eindcijfer: 5,3
Ploegleider (en broer van Marc) Yvon Madiot gaf zijn ploeg vorige week nog een krappe voldoende, maar na drie onderdelen blijft ons oordeel hangen op een kleine onvoldoende. Er werden weliswaar de nodige wedstrijden gewonnen, maar dat was op een lager niveau. In de klassiekers waren er een paar mooie opstekers voor Madiot en consorten, maar vooral in de grote rondes stelden ze zwaar teleur.

Uiteraard mogen we het kwakkelseizoen van Thibaut Pinot niet vergeten, maar achter hem is de basis van deze ploeg te mager. Zeker als Arnaud Démare een moeilijk seizoen kent. David Gaudu maakte wel weer mooie sprongen, maar uitgerekend in de Tour de France kon hij dat niet tonen. Volgend jaar beter!

Gaudu (de enige die een stabiel seizoen had) wint hier de slotrit in Het Baskenland – foto: Cor Vos


In de rubriek Rapportcijfers 2021 geven we alle WorldTour-ploegen, de Belgische ProTeams en de Nederlandse Continental-teams rapportcijfers op basis van hun seizoen. We werken de UCI Team Ranking van beneden naar boven af, gevolgd door de ProTeams en op onze Continental-feed sluiten we af met de Nederlandse ploegen. Ieder team beoordelen we op interpretatie. Dat wil zeggen: een zesde plaats in het eindklassement van de Tour de France is voor de ene ploeg een daverend succes en voor de ander een fikse teleurstelling.

We beoordelen teams op basis van de klassiekers, de grote rondes en de overige koersen. Onder de klassiekers verstaan we de volgende voorjaarskoersen: Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic, Dwars Door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Daarbij aangevuld met in het najaar Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije. De grote rondes spreken voor zich, waardoor alle andere koersen vallen onder overige wedstrijden. Een team krijgt drie cijfers.

Dit artikel delen:

34 Reacties

Aart van Woud 23 november 2021 om 08:06

We gingen toch van de slechtste ploeg naar de beste? FDJ haalt een lagere score dan EF en ISN hier..

0
Lalsacien 23 november 2021 om 08:11

Volgens mij gaat het om het UCI ploegenklassement. Die volgorde wordt aangehouden.

0
Aart van Woud 23 november 2021 om 08:13

Ah oke, dan snap ik ‘m

0
Geel Zwarte Bril 23 november 2021 om 08:07

Zeker geen voldoende, dit team is gewoon te mager omdat ze vooral Franse renners blijven halen. Pinot, Gaudu en Demare geven niet thuis en dan heb je niks meer daarnaast. Zo jammer van dit team.

0
Lalsacien 23 november 2021 om 08:10

Je focust je teveel op de Tour. Gaudu was het hele jaar een goede renner behalve in de Tour.

0
Aart van Woud 23 november 2021 om 08:14

Eigenlijk reed hij in de Tour ook goed, op die ene dag na..

0
lampje 23 november 2021 om 08:20

Dit is precies wat het is ja. Blijven maar Franse prutsers aantrekken (op Storer na dan voor komend jaar).

Kan me prima vinden in de cijfers.

0
Vinyakke 23 november 2021 om 08:23

Ah, wist niet dat kung een Fransman was? Onthoud ook zeker de namen stewart, Valter & Geniets voor in de toekomst. Toevallig ook 3 niet-Fransen.

0
oscarfreirefan 23 november 2021 om 09:10

Mogelijk zou het eerlijker worden wanneer je de cijfers ook nog weegt tegen het budget. Dus rapportcijfer x (totaal budget alle ploegen / budgetvploeg) alle ploegen (misschien nog aanbde formule werken Dan weegt budget in ieder geval mee waardoor kleinere ploegen er nog iets beter vanaf komen.

0
Massimo Bataille 23 november 2021 om 09:35

Dit wordt al verrekend in de ambities eigenlijk.
Een Wanty is al blij met 1 ritzege in de grote rondes en hun af en toe te tonen in de klassiekers. En als ze dat doen krijgen ze al 6 of 7
Bij Jumbo of Ineos moeten ze klassiekers en grote rondes winnen en krijgen ze voor dezelfde resultaten als een Wanty slechts een 2 of 3.

0
Dikke Man 23 november 2021 om 08:17

Er zijn natuurlijk weinig ploegen die goed kunnen presteren als de twee beste renners wegvallen. FDJ heeft geen Vingegaard die bij uitvallen van Roglic dan maar besluit tweede te worden in de tour. Er lijkt helaas ook weinig nieuw talent aan te komen. Het is elk jaar hopen op dezelfde toppers met hetzelfde team. Beetje saai.

0
illu 23 november 2021 om 08:18

Er valt wat voor te zeggen deze cijfers, valt ook wat te zeggen dat het lager uit mag vallen.

Waar vooral niets voor valt te zeggen (daar gaan we weer) is hoe deze cijfers uitvallen t.o.v. DSM :)

0
Mwielerfan 23 november 2021 om 12:38

Nou 3 voor grote rondes vond ik wel vergelijkbaar met hoe er gekeken werd naar dsm

0
Lalsacien 23 november 2021 om 08:22

Démare heeft niet gebracht wat er van hem verwacht werd. Pinot heeft door zijn rug problemen een jaar verspeeld. Het lijkt erop dat de rug hersteld is. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer van hem genieten.
Gaudu had een mislukte Tour maar heeft verder toch wat stappen gezet vooral in de heuvel klassiekers.
De ondersteuning van Küng is nog te mager in de Vlaamse koersen. Hopelijk kunnen komend jaar Madouas, Stewart en Geniets iets meer ondersteuning bieden.

0
Mystery Rider 23 november 2021 om 09:01

Goh, waar is de tijd dat Gilbert als een jonkie in deze ploeg de overwinningen aan elkaar reeg! :)

0
jappe666 23 november 2021 om 10:10

Toen hadden ze met Cooke, Renshaw, Wiggins en McGee ook nog een fraai pakketje Angelsaksen.

0
Verweggistan 23 november 2021 om 09:08

Wel een van de mooiste momenten dit jaar, Valter, die tot ieders verassing (vooral die van de commentatoren), het roze pakt.

0
Michelangelo 23 november 2021 om 09:39

Dat was ook mijn gedachte. Ook ik heb daarvan genoten. Evenepoel stond al bijna op het podium, HLN had al een roze krant aangemaakt, en op Sporza stond al geschreven dat HIJ de trui wel even naar Milaan zou fietsen. Alleen al daarvoor krijgt deze ploeg van mij een dikke 10 voor de grote rondes, briljante televisie was dat!

0
Reiger 23 november 2021 om 09:49

En die irritante Van Belleghem zei tegen Karsten Kroon; “WE hebben roze!” Walgelijk.

0
Lalsacien 23 november 2021 om 15:59

Zelfs Wielerflits gaf aan dat Evenepoel de roze trui pakte.

0
Groetjesaandevoetjes 23 november 2021 om 09:12

Puur op basis van de namen Demare en Pinot zou er toch echt meer mogen worden verwacht. Demare wint niet eens een world tour sprint.

0
Lalsacien 23 november 2021 om 11:43

Zoals Dikke vrouw al aangaf, als twee van je drie speerpunten wegvallen is het een lastig jaar. Haal Pogacar weg bij UAE en dan blijft er weinig meer over dan Groupama dit jaar liet zien.

0
Mwielerfan 23 november 2021 om 12:44

Dat is maar de vraag, UAE reed in dienst, dus de 2de lijn cijferde zichzelf weg. Het zou best kunnen dat die her en der wat wonnen als ze dat niet hadden hoeven doen

0
Murcia 23 november 2021 om 09:19

Erg matig jaar, waarbij het aantal overwinningen hoog was maar de kwaliteit in 90% ervan laag.
Küng was goed en Gaudu ook maar Pinot en Demare waren dat niet. Dan heb je als ploeg meteen een probleem want behalve die uitschieter van Stewart is de tweede lijn niet in staat om zelf op te vallen laat staan winnen al was Valter in de Giro goed bezig. Mijn cijfer is een 5.

0
Noordbiker 23 november 2021 om 09:22

Klassiekers voor mij een 6, rondes een cijfertje hoger, dus 4. Maakt qua totaal cijfer verder geen verschil, kan ik me dus wel in vinden

0
Wheely 23 november 2021 om 09:33

Krijg bij deze ploeg toch niet echt het dikke onvoldoende gevoel, vooral dankzij de successen van Kung en de goede indruk die Gaudu gaf. Maar eerlijk is eerlijk de rest bakte er weinig van, ook deze ploeg is gezakt.

0
S.t.B 23 november 2021 om 09:57

FDJ zit feitelijk al jaren te teren op de Franse 2e garnituur koersen. Zodra andere WT teams met een iets sterkere bezetting aan deze koersen deelnemen zie je FDJ meestal weer terugvallen. Wordt er op WT niveau gestreden in Frankrijk dan is het al helemaal natte Gazet wat FDJ presteert.
Buiten Frankrijk.. Tja.. Er zijn wel meer Franse ploegen die de buitenlandse koersen als veredelde theekransjes afwerken, maar voor het vlaggenschip van het Franse wielrennen mag WF gerust nog wel iets kritischer zijn.
Zou ze een 4 hebben gegeven.

0
KimJungPoels 23 november 2021 om 10:09

Voor een MPCC ploeg toch een goed jaar gehad. Ik geef ze een 7.

0
John Bidon 23 november 2021 om 10:12

Gemiddeld seizoen voor FdJ met een plekje bovenaan rechterrijtje van klassement (zoals afgelopen 5 jaar). In dat opzicht een zesje. Niet goed, niet slecht. Beetje zoals de ploeg ook is. Aanhaken en hopen op overwinning maar nooit eigenlijk zelf initiatief tonen.

0
Drossard Kudus 23 november 2021 om 10:43

Vijfje lijkt me wel op de plaats. De mankementen van Pinot zijn voor mij verzachtende omstandigheid. Verder hebben Gaudu en Küng een prima jaar gehad, Valter een uitstekende Giro en ook goede koersen gezien van Geniets en Stewart.

Vooral Démare trekt dat punt enorm omlaag. Van hem werd zonder Thibaut op zijn minst een benadering van vorig seizoen gevraagd, maar is daar geen moment bij in de buurt gekomen. Na hen wordt de spoeling vrij dun en mag je denk ik niet veel individueel van de andere renners vragen. Molard had dit jaar geen uitschieter, Madouas eigenlijk alleen zichtbaar in de kleinere Franse koersen. Geen dramajaar dus, met Pinot in het achterhoofd, maar van Démare werden grote zeges verwacht. Vijfje

0
Mwielerfan 23 november 2021 om 13:23

Was gaudu beste Fransman in tour? Dan is het natuurlijk minstens 6. Verder worden de Franse koersen bij ons als klein weggezet, maar is dat ook zo voor dit team? Tot slot spreekt het stuk zich tegen met voldoende voor klassiekers in de tekst maar wel een 7 als cijfer. 7 noem je normaal toch ruim voldoende

0
Panache 23 november 2021 om 13:46

Nee, dat was Martin.
Op PCS is Gaudu wel no. 11 van het jaar, die was op momenten gewoon wereldtop.

0
Lalsacien 23 november 2021 om 16:09

Alle druk kwam dit jaar op de schouders van Démare, Gaudu en Küng. Démare heeft daarbij zijn overwinningen gepakt maar te weinig op WT niveau. Gaudu heeft het gewoon goed gedaan op de Tour na. Küng kwam regelmatig net één seconde of ietjes meer tekort voor die top overwinningen in de tijdritten.
Als Pinot weer helemaal terug is zal de rest wat vrijer kunnen koersen en komen de resultaten vanzelf weer. Dat hoop ik tenminste. Van dominantie van enkele renners of ploegen word ik niet blij van.

0
Covadonga 23 november 2021 om 21:07

Koppelen aan doelen, slaat nergens op. Met deze prestaties kun je gewoon onmogelijk voldoendes scoren. Een 5 dus. Bovendien vanwege het hoge budget een puntje aftrek. Dat resulteert dus in een 4 van mij in de poll.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone