Rapportcijfers 2021: AG2R Citroën

Rapportcijfers 2021: AG2R Citroën

Ben O'Connor bracht AG2R Citroën in extase - foto: Cor Vos

woensdag 24 november 2021 om 18:00

Nu het wielerseizoen 2021 er definitief op zit, kunnen we de balans opmaken. In een nieuwe rubriek legt WielerFlitsde WorldTour-teams langs de meetlat, van het laagste geklasseerde team op de UCI Ranking naar het hoogste. Vandaag het best geklasseerde Franse team uit de WorldTour: AG2R Citroën.

Doelen 2021
Nadat autofabrikant Citroën haar karretje aanhaakte bij verzekeringsmaatschappij AG2R La Mondiale, steeg het budget van teammanager Vincent Lavenu aanzienlijk. De Franse equipe beschikt nu over een jaarbudget van 23 miljoen euro. Dat resulteerde afgelopen winter meteen in het aantrekken van enkele grote namen: Greg Van Avermaet en Bob Jungels. De ploegleiding wilde daarom de focus verleggen naar de klassiekers en stelde zich daarbij het ambitieuze doel om een monument te winnen.

Daartegenover stond het vertrek van klassementskopmannen Romain Bardet en Pierre Latour. AG2R Citroën besloot daarom om klassementen in de grote rondes te laten varen en om in te zetten op etappezeges. Daarnaast wilde de ploeg geleidelijk terugkeren op een plek rond de tiende plaats van de UCI Ranking tegen het einde van 2022, volgend wielerjaar dus. In 2020 vond de ploeg zichzelf terug op plek vijftien. Ook wilden ze jonge renners kansen geven, zonder – naar zeggen van Lavenu – mee te gaan in het Evenepoel-fenomeen.

Het was niet het voorjaar van het olijke duo Van Avermaet en Naesen – foto: Cor Vos

Klassiekers: 3
Ondanks de kwaliteitsinjectie van AG2R Citroën, bracht het voorjaar allerminst waarop ingezet was. Ondanks een sterk blok met Greg Van Avermaet en Oliver Naesen, kon de Franse ploeg in de Vlaamse voorjaarsklassiekers geen vuist ballen tegen mannen als Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Naesen werd weliswaar vierde in de E3 Saxo Bank Classic en Gouden Greg deed daar een zevende plek in Dwars Door Vlaanderen en een derde plaats in de Ronde van Vlaanderen bij. Maar daarmee hebben we de top 10-noteringen in het voorjaar al gehad. Ook in het najaar kwamen de Belgen er in Parijs-Roubaix niet aan te pas.

Wat vooral opviel is dat Van Avermaet en Naesen er in de meeste finales wel bij waren, maar gewoonweg moesten passen toen de beslissende versnelling geplaatst werd. Ook in de heuvelklassiekers was het niet best; een achttiende plek in de Amstel Gold Race (Aurélien Paret-Peintre) en in de Waalse Pijl (Benoît Cosnefroy) maken het verloren deel in de Vlaamse klassiekers allesbehalve goed. Het is dat GVA nog een podiumplek behaalde in de Vlaamse Hoogmis, anders hadden ze hetzelfde cijfer gekregen als Team DSM.

Grote rondes: 10
In de grote rondes was het vervolgens de omgekeerde wereld. Daar werd ingezet op etappezeges en dat is in iedere grote ronde gelukt. Andrea Vendrame won de twaalfde etappe in de Giro d’Italia, Ben O’Connor greep de zege in de negende rit van de Tour de France en Clément Champoussin zegevierde in de voorlaatste etappe van de Vuelta a España. In de laatste rittenkoers werden er overigens nog vier top 5-noteringen gerealiseerd; naast nog twee keer Champoussin, deden ook Stan Dewulf en Lilian Calmejane daar hun duit in het zakje. Geoffrey Bouchard werd veertiende in het eindklassement.

Diezelfde Bouchard had – naast de ritzege van Vendrame – ook al zijn aandeel in een goede Giro. Hoewel geen enkele andere renner van AG2R Citroën die rittenkoers een top-5 bewerkstelligde, won de Franse ex-mountainbiker wel het bergklassement in de Giro. En wat met de Tour, de meest belangrijke wedstrijd voor deze equipe? Daarin werd O’Connor ook nog eens vierde in het eindklassement. Niemand die dat had durven voorspellen, maar Lavenu en consorten zullen er maar wat mee in hun nopjes zijn. Inzetten op ritzeges, dat in alle grote rondes doen én het bergklassement winnen én vierde in de Tour: uitmuntend.

Overige wedstrijden: 7
AG2R Citroën begon het jaar goed met een zege in de GP Cycliste La Marseillaise via Aurélien Paret-Peintre en ze sloten het jaar ook goed af met een overwinning van Stan Dewulf in Boucles de l’Aulne-Châteaulin. Daartussenin zaten tien overige zeges, met daarbij dus de drie ritten in de grote rondes. Daarnaast werd er nog één keer op WorldTour-niveau gewonnen, maar dat was dan wel meteen een Franse eendagskoers: Benoît Cosnefroy vloerde in de Bretagne Classic niemand minder dan wereldkampioen Julian Alaphilippe. Cosnefroy was met drie zeges ook de veelwinnaar van de ploeg, die een sprinter ontbeert.

Naast hem was er nog een renner die drie keer wist te winnen namens de ploeg dit jaar: de jonge Dorian Godon. Hij won onder meer Paris-Camembert en de Tour du Doubs. Wat verder opvalt: niet een van de kopmannen wist in 2021 te winnen, maar de jonge renners stonden dus op. In veelal Franse eendagskoersen stonden ook meerdere renners van AG2R Citroën op het podium. En hoewel ze nooit dichtbij een eindzege kwamen, mogen we bij een ploeg zonder écht uitgesproken ronderenners toch ook de negende plek in Parijs-Nice (Paret-Peintre), de zesde plek in de Tour de Romandie en achtste plek in het Critérium du Dauphiné (beide Ben O’Connor) eveneens benoemen.

Eindcijfer: 6,7
Ondanks dat het hoofddoel van de ploeg grotendeels in het water viel, weet AG2R Citroën toch een ruime voldoende uit het vuur te slepen. Dat komt goed overeen als we kijken naar de doelstellingen voor 2021. Een monument werd niet gewonnen en het voorjaar was ook een teleurstelling, maar er werden ritten gepakt in alle grote rondes, de Franse ploeg rukte nu al op naar plek acht op de UCI Ranking en de jonge renners stonden op toen de kopmannen schutterden. Daarbovenop kwam nog een uitmuntende vierde plaats in de Tour de France.

Met andere woorden: gefaald in de klassiekers, doelen op de UCI Ranking en de ontwikkeling van de jonge renners gehaald en het winnen van etappes in de grote rondes ruimschoots overtroffen. Vooral de ontwikkeling van de eigen opgeleide Cosnefroy, Paret-Peintre, Champoussin en Godon zal Lavenu goed doen. Zij zullen komend jaar graag zagen aan de stoelpoten van Van Avermaet, Naesen en de van een blessure terugkerende Bob Jungels. Ben O’Connor zal komende winter sowieso stijgen in de pikorde. De toekomst lacht AG2R Citroën tegemoet, zo lijkt het.

Cosnefroy is niet vies van een feestje; breekt hij volgend jaar definitief door? – foto: Cor Vos


In de rubriek Rapportcijfers 2021 geven we alle WorldTour-ploegen, de Belgische ProTeams en de Nederlandse Continental-teams rapportcijfers op basis van hun seizoen. We werken de UCI Team Ranking van beneden naar boven af, gevolgd door de ProTeams en op onze Continental-feed sluiten we af met de Nederlandse ploegen. Ieder team beoordelen we op interpretatie. Dat wil zeggen: een zesde plaats in het eindklassement van de Tour de France is voor de ene ploeg een daverend succes en voor de ander een fikse teleurstelling.

We beoordelen teams op basis van de klassiekers, de grote rondes en de overige koersen. Onder de klassiekers verstaan we de volgende voorjaarskoersen: Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic, Dwars Door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Daarbij aangevuld met in het najaar Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije. De grote rondes spreken voor zich, waardoor alle andere koersen vallen onder overige wedstrijden. Een team krijgt drie cijfers.

Dit artikel delen:

56 Reacties

Panache 24 november 2021 om 07:38

Een 10 voor de grote ronden, toe maar. Ik dacht dat een 10 het hoogst haalbare zou zijn. Gaan TJV, Ineos en UAE dan tussen de 11 en 13 scoren? Het nieuwe telllen: 100% inzet was al even niet meer voldoende (dat werd eerst 110% en is nu 200%), nu eind 2021 nemen we dan ook afscheid van de perfecte 10.

0
Harm Zijlstra 24 november 2021 om 08:01

Helemaal mee eens. Een 10 zou je alleen moeten krijgen als je het algemeen klassement van een grote ronde wint en bovendien in de andere ronden heeeeeel goed scoort.

0
Mystery Rider 24 november 2021 om 08:09

Jullie hebben het duidelijk nog niet door – dit scorebord!

Als een grote ronde winnen een 10 oplevert kunnen er maar maximaal 3 tienen uitgedeeld worden.

Youri doet zijn best om de resultaten af te toetsen tegen de doelstellingen.

Doel was ritten winnen in de 3 rondes (GEEN klassement) – ritten gewonnen in elke grote ronde, 4de in de tour + een bergklassement meegegraaid!

Daarom een dikke verdiende 10!

0
Mystery Rider 24 november 2021 om 08:13

@Panache – TJV wilde de ronde van Frankrijk winnen – dat is niet gelukt, maar Youri kan eventueel wel nog een 10 geven omdat Vinegraard en Wout uitmuntend waren en Roglic voor de derde keer op rij de Vuelta wint!

Maar als het ultieme doel de de TDF is, dan krijgt TJV een 9.5 voor de grote rondes.

Is dit min or meer je denkwijze @Youri IJnsen?

0
rahimns 24 november 2021 om 08:52

@MysterieRider ik begrijp de denkwijze maar omdat er zoveel variabelen bij elkaar worden gezet waarop de cijfers zijn gebaseerd: verschillende wedstrijden, periodes, budget, doelstellingen. Alleen al het kopje overige wedstrijden is zo breed dat daaruit het bijna onoverzichtelijk word welke variabelen je nu moet gebruiken om tot een cijfer te komen. Voor een ploeg met een budget van 23 miljoen vind ik 1 overwinning in de WT en verder niets op Pro niveau wel erg mager en hoe zet je dat weg tegen doelstellingen. Dus als je als ploeg vooraf geen doelstellingen zet wordt je dan opeens beloond omdat je 8 wedstrijden wint …. het maakt het systeem vrij onoverzichtelijk en daardoor onstaan denk ik deze discussies. Een ploeg die 3 overwinningen pakt in de grote rondes omdat ze geen ploeg hebben voor het AK een 10 geven vind ik zwaar overgewaardeerd. Zeker tov DSM die ook geen echte doelstellingen had voor de grote rondes, een lager budget… ook 3 dagzeges behaald en daarvoor een 5 krijgt. Voor mij maakt dat het allemaal erg lastig om er nog een lijn in te zien.

0
Vinyakke 24 november 2021 om 09:03

Voor mij rammelt deze 10 nog steeds hoor. Een 7 is best ok als je de doelstelling haalt (etappezeges). Een 8 als je daar nog een schepje bovenop doet (bollentrui) en een 9 kan als je dan ook nog eens dicht eindigt in het AK van de tour. Een 10 geven wil zeggen: deze ploeg kan echt onmogelijk nog beter. En dat is toch wel degelijk het geval? Wat ga je doen als ze volgend jaar 5 ritten winnen en derde worden in de tour? Evenveel punten geven als dit jaar?

0
Mwielerfan 24 november 2021 om 09:35

En elke grote ronde een etappe, hoe kan dat 1 wt overwinning zijn?

0
rahimns 24 november 2021 om 13:39

@Mwielerfan ik heb het over de overige wielerwedstrijden. Ze hebben in totaal 4 WT overwinningen behaald. 3 dus in de grote rondes en dus maar 1 onder de noemer overige wedstrijden.

0
Covadonga 24 november 2021 om 20:08

Ik haak af. Waanzin dit. Het lijkt wel expres provocerend.

0
Dikke Man 24 november 2021 om 08:08

Ik ben summa cum laude afgestudeerd. Mijn doel was om elke week keihard te zuipen en daarin ben ik met vlag en wimpel geslaagd. Bovendien heb ik in het zesde jaar van mijn bachelor eindelijk Annie gehosseld! Hoewel ik dat niet meer zeker weet. Iets geleerd? Nee, daarvoor had ik de capaciteiten niet dus dat was mijn doel niet. Hoewel, ik deed het beter dan verwacht. Ik zat een keer naast Margot en toen kon ik alles overnemen. En ze had niks door! Ha!

0
Geel Zwarte Bril 24 november 2021 om 08:15

Ik vind een 10 overdreven, je kan het gerust een 8/8,5 geven. Maar een 10 vind ik niet passen. Ben benieuwd naar de top ploegen. Wat voor cijfers die krijgen.

0
Mystery Rider 24 november 2021 om 08:19

Hahaha, ze hebben het echt nog niet door Youri :)

Dit was nummer hoeveel in het rijtje van ploeg review doelstelling versus resultaat? :)

0
Panache 24 november 2021 om 09:11

Denk je dat "we" het niet snappen Mystery Rider? Dat is pas een LOL waard. Wanneer ik naar de Mac ga en ik verwacht bagger en ik krijg ook bagger dan verdient dat een 10? De doelstelling is immers behaald. Of draai het om: de Mac wil zorgen dat ieder hamburger exact hetzelfde is qua sensorische eigenschappen als geur, kleur en smaak (interne doelstelling ook behaald).
Zo'n rapportcijfer behoort m.i. een combinatie te zijn tussen scorebordjournalistiek verweven met een subjectieve interpretatie van de journalist. Daar moet een zeker balans in zitten. Die balans mist en dat heeft niets te maken met niet snappen hoe Youri het aanpakt.
Youri hanteert de hyperbool, dat kan de aard van het beestje zijn of een manier om discussie aan te wakkeren, maar ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat er geen enkel respectabel wielerplatform AG2R een 10 geeft voor hun prestaties in de grote ronden wanneer je een schaal van 1-10 hanteert.

0
Mwielerfan 24 november 2021 om 09:38

Als etappe overwinningen het doel is, dan zou je zeggen dat een 10 gaat naar een ploeg als quickstep of jumbo die ook veel etappes wint. Eén etappe in elke ronde is mooi, maar het zijn bij elkaar 3 etappes. Ik snap dat als je naar doelstellingen kijkt je kunt zeggen dat het goed gegaan is en daar ben ik het mee eens

0
Reiger 24 november 2021 om 10:23

@Mysteryrider Als de enige redenatie is om de resultaten af te zetten tegen de doelstellingen, die door de ploeg zelf worden gedropt bij de presentatie, is het wel heel gemakkelijk om hoog te scoren. Aan het begin van het jaar zeg je dat je met de ploeg 2 keer top-10 wilt rijden in een monument en je neemt genoegen met 1 etappezege in een grote ronde terwijl je ook nog eens geen enkele klassementsambities hebt. Dan komen de 10en er automatisch uitrollen aan het einde van het jaar. Een 10 voor de grote rondes voor deze ploeg is volslagen belachelijk en zeer overdreven.

0
girardengo 24 november 2021 om 12:57

Als je je (niet al te hoog gestelde) doel behaalt, zou je in even goed eerste instantie aan een 8 kunnen denken. Bij veel meer etappes kun je dan naar de 9. De Tourwinst of WK is een hoog doel, dus dan wel een 10. De 3 voor de klassiekers is erg laag geschat.

0
Mystery Rider 24 november 2021 om 13:16

@Reiger, als ik in het begin van het jaar tegen mijn manager zeg dat ik drie grote deals wil sluiten met de grootste banken in Nederland en ik doe niet alleen dat maar sleur er nog een vierde en vijfde bij, dan heb ik mijn doelstellingen voor het jaar behaald en haal ik niet alleen een 10 op 10, maar krijg ik een bonus aan 170% – de rest kan me worst wezen…just saying!

De meeste WF forum en keyboard warriors hebben nog steeds het concept niet door…sorry!

0
Reiger 24 november 2021 om 15:07

@Mysteryrider je snapt het punt niet wat ik maakte. Als een ploeg heel laag inzet aan het begin van het seizoen zullen de hoge rapportcijfers er bijna automatisch uitrollen aan het einde van een jaar. Dus als deze ploeg een Tourzege-ambitie uitspreekt hebben ze een 1 en nu ze een etappezege hebben krijgen ze een 10. Dus des te minder ambities je uitspreekt des te hoger zal je uiteindelijke cijfer zijn. Dat is dus uiteindelijk een slager die zijn eigen vlees goed keurt voordat hij het vlees zelfs maar heeft.

0
Covadonga 24 november 2021 om 20:12

Ik heb het concept prima door. Het is belabberd en beneden alle peil voor een (professionele??) wielersite.

0
karl66 24 november 2021 om 21:14

Mystery Rider, als jouw manager van je collega’s verwacht dat ze minimaal 10 grote deals per jaar afsluiten en jij doet er uiteindelijk vijf, dan ga je echt geen dikke bonus krijgen. Ook niet als je op je eigen verwachtigen overgepresteerd hebt. Waar je dan wel rekening mee moet houden is de vraag of je contract het volgende jaar wel verlengd wordt.

Ploegen vergelijken op hun eigen doelstellingen, waarbij het idee waarop die doelstellingen gebaseerd zijn ook nog eens faliekant per ploeg verschillen is echt een klassieke appels met peren vergelijken. Maar door ze allemaal een eindcijfer te geven en ze zo met elkaar te vergelijken. doe je wel of die appels en peren hetzelfde zijn.

Wil je het kwantificeerbaar maken met een cijfer, dan zal je moeten zorgen dat de uitganspunten waarop je ze kwantificeert vergelijkbaar zijn. En dat zijn de zelfgeformuleerde doelstellingen niet. Wil je ze op cijfers vergelijken, dan moet je bijvoorbeeld gaan kijken hoeveel potentiële top 10 rijders ze voor de klassiekers hebben en hoe die gepresteerd hebben t.o.v. andere top tien rijders in andere ploegen. Hetzelfde ga je doen voor tijdrijders, sprinters, klassementsrenners, wellicht nog iets met jonge renners etc. Dan kan je vergelijken hoe verschillende ploegen tegenover elkaar gepresteerd hebben en kan je daar een cijfer aanhangen.

0
Geel Zwarte Bril 24 november 2021 om 08:15

Bovendien was een 3 ook erg hoog voor het voorjaar. Naesen en Van Avermaet waren echt nergens. Ik heb ze nog nooit van hun leven zo’n slecht voorjaar zien rijden.

0
Alfons Haavers 24 november 2021 om 08:29

GVA 13 in MSR, 6 in E3, 12 in GW, 7 in DDV, 3 in RVV en Naesen ook nog 4 in E3.

Ontgoochelend, maar zo rámpzalig was het nu ook weer allemaal niet. Een 3 dan ‘erg hoog’ noemen lijkt me wat overdreven eerlijk gezegd (net als die 10 voor de GT’s overigens).

0
Geel Zwarte Bril 24 november 2021 om 09:02

Dat is pure scorebord journalistiek die jij nu doet. Als je alle wedstrijden hebt bekeken (heb ik wel gedaan) dan had je gezien dat in elke wedstrijd Naesen en Van Avermaet de slag gemist hadden omdat ze gewoon niet mee konden. Ze konden daarna weer aansluiten doordat anderen het gat dicht renden (twee keer JV omdat Wout lek reed) of omdat het stil viel vooraan.

Dus nee een 3 vind ik erg hoog.

0
Alfons Haavers 24 november 2021 om 09:11

Dat er anderen beter waren lijkt me ook duidelijk uit de uitslagen.

Maar je wordt niet 3, 4, 6 of 7 in dit soort koersen als er 40 man beter is.

Als jij hier een 3 erg hoog vindt, kunnen er wel heel veel jongens beter stoppen met koersen lijkt me.

Ja MvdP en WvA waren systematisch sterker ja, maar verder kan ik weinig andere renners noemen die over de verschillende voorjaarskoersen heen zoveel beter doen dan een Greg.

Als dit dan pakweg een 1/10 is, moeten er ook heel wat nullen uitgedeeld worden lijkt me?

0
Mwielerfan 24 november 2021 om 09:42

Gva en naessen waren in geen enkele koers ook maar één moment bij de betere. Het is niet dat ze net achter wout en vdp niet mee konden, ze waren vrijwel nooit bij beste 6 a 7. Nadat de koers in een plooi valt komen ze dan in een achtervolgende groep, die slokt de subtoppers op en dan sprinten ze nog. Zo is Matthew’s ook ooit aan een ereplaats geraakt, en Kristoff een keer 3de in Vlaanderen een paar jaar na z’n toptijd

0
lo squalo dello Stretto 24 november 2021 om 12:08

E3-prijs waren Naesen en Van Avermaet wel mee met de beste 7. Als je dat niet wilt zien is dat jouw zaak. Idem in Vlaanderen, van Avermaet wordt daar wel mooi 3e. Voor halfgod Van Aert.

0
pancake 24 november 2021 om 08:42

Toch bijzonder dat ze afgelopen winter Greg van Avermaet door het verhoogde budget konden aantrekken.

0
Murcia 24 november 2021 om 08:44

Kan mij in het eindcijfer vinden, sterker nog dat zou bij mij iets hoger en een 7+ zijn. De manier om nu op een 7- uit te komen is wel absurd. Een 10 voor de Grote rondes slaat nergens op en betekend ook dat bv een DQS een 12 moet krijgen voor de overige wedstrijden en UAE een 13 voor de grote rondes. De 10 geeft hier naar mijn mening aan dat de drie voor de klassiekers te laag werd ingeschat en zorgt voor overcompensatie op een ander onderdeel.

De dure toppers lieten inderdaad niet veel zien en Ag2r werd gered door de jeugd. Lavenu en Citroën betaalden leergeld dit jaar.

0
Harm Zijlstra 24 november 2021 om 08:47

Het schijnt dat ze een 10 krijgen omdat de doelstelling laag was, zie hierboven Een echt absurde insteek, waar ik als statisticus wakker van ga liggen.

0
Murcia 24 november 2021 om 08:56

@Harm Zijlstra
Dat las ik ook maar is een vreemde argumentatie om het zacht te zeggen. Naast het kennelijk skippen van het enorm vergrote budget als factor in het bepalen van het cijfer kan een 10 alleen gegeven worden voor perfectie in het eindresultaat en dat is simpelweg niet het geval. Deze ploeg won geen grote ronde en zou alleen een 10 kunnen krijgen als ze AK Giro, Tour en Vuelta alle drie op hun naam schreven naar mijn bescheiden mening. Het maakt ook de beoordeling van een UAE, TJV, INEOS en DQS tricky want die waren zoveel beter dat een schaal tot 10 nu niet meer voldoet.

0
Geel Zwarte Bril 24 november 2021 om 09:04

@Murcia, Ineos, UAE en JV wel. Die hebben het AK in een grote ronde gewonnen. DQS alleen wat sprints.

0
harryjohan71 24 november 2021 om 09:36

Zo goed was DQS in de grote rondes niet. Giro was een teleurstelling voor DQS met geen ritoverwinning en geen renner op het podium. In de Tour en Vuelta scoren ze eigenlijk alleen in de sprintetappes en de hier aan verbonden trui. Voor een ploeg als DQS is dit echt te weinig voor een hoog cijfer. Ook al heeft Alaphilippe ook nog de gele trui gedragen en een ritoverwinning behaald

0
Murcia 24 november 2021 om 09:42

Ik voegde DQS er aan toe met een specifieke verwijzing naar het kopje overige wedstrijden dat Youri hanteert. Met 65 overwinningen waaronder 25 in de World Tour en een Monument mogen die zich verheugen op een bijzondere analyse lijkt me. Dat hun AK’s minder waren telt mee maar daar gaat het mij hier niet om.

0
Viktrodriguez 24 november 2021 om 09:06

ik vind het maar een vreemde redenatie als dat leidt tot een 3 in de klassiekers en een 10 in de grote rondes. Beiden zijn echt veel te hoog in mijn ogen. Vrij weinig klaargespeeld met een duo als Naesen an Van Avermaet en voor een 10 denk ik in eindzeges of daar dichtbij zitten, bijv. een podiumplaats en een verdere top tien voor een ploegmaat. Of iets anders subliems, zoals sprintetappes domineren en het groen winnen

0
josi 24 november 2021 om 09:29

IWG scoorde in de grote rondes ver boven de verwachtingen en krijgt een 8, AG2R krijgt een 10. Het blijft natuurlijk allemaal vreselijk subjectief, wat logisch is als er geen hard meetbare beoordelingscriteria zijn. Persoonlijk vind ik een 10 alleen weggelegd voor een prestatie die normaal gesproken niet te overtreffen is. In de eindscore van AG2R kan ik me wel redelijk vinden. Een zwak voorjaar en een sterk optreden in de grote rondes.

0
Marik 24 november 2021 om 09:32

Een 3 voor de klassiekers vind ik echt te laag, tuurlijk was het niet goed, maar met een podiumplaats in Vlaanderens Mooiste is een 4 ook nog een duidelijke onvoldoende.
De 10 voor de grote rondes is dan weer veel te hoog. Dat zou betekenen dat ze het niet beter hadden kunnen doen dan dit in 9 weken koers.

0
Mystieke_Monnik 24 november 2021 om 09:43

Een 10 voor grote rondes zonder zelfs maar een podiumplaats of meervoudige etappe-verwinningen? Doelstellingen wegen te zwaar hier, zeker voor de wielrensport, die toch onvoorspelbaar kan zijn. Bekijk het eens individueel: de doelstelling van Vingegaard in de Tour was knechten voor Roglic en ervaring opdoen. Wat voor rapportcijfer zou hij krijgen met zijn tweede plaats in de Tour? Een 22?

0
Viktrodriguez 24 november 2021 om 10:27

Doelstellingen zouden überhaupt niet eens een rol mogen spelen, in mijn ogen. Er zit namelijk ook een mentale factor aan vast. Sommigen hebben baat bij een hoge doelstelling, terwijl anderen baat hebben bij iets anders. Je kunt twee identieke selecties hebben met dezelfde vorm, sterktes en zwaktes en toch kunnen de doelstellingen bij beide compleet verschillen door andere ploegleiding, kleine verschillen in de psyche van de renners, e.d.

Het zou ”simpel” genoeg uiteindelijk louter moeten draaien om een combinatie van budget, talent en een vergelijking met voorgaande jaren, zeker bij jongere coureurs en hun ontwikkeling.

0
negti 24 november 2021 om 10:54

Een 22? Maximaal een 5 zou ik zeggen! Met een 2e plek is een 10 voor ervaring opdoen voor Vingegaard wel gerechtvaardigd. Maar knechten voor Roglic heb ik hem echt de hele ronde niet fatsoenlijk zien doen. In etappe 8 liet ie z’n kopman zelfs helemaal vallen ten faveure van zijn eigen klassementskansen. Weet niet of dat wel een 1 waard is hoor ;)

0
Mwielerfan 24 november 2021 om 09:45

In de tekst wordt gesuggereerd dat klassiekers de hoofddoelstelling zijn. Weten jullie dan niet dat voor een Franse ploeg, en eigenlijk voor elke ploeg maar voor Franse nog iets meer, dat altijd de tour is?

0
Wheely 24 november 2021 om 09:59

Prima die 10 maar dan moeten de klassiekers een 1 krijgen volgens die filosofie. Aangezien ik uit de school kom waar we geen tienen en eenen geven zou ik kiezen voor een 9 en een 2.

0
Romāns Vainšteins 24 november 2021 om 10:58

Ondertussen is het moment aangekomen dat het gare tellen gedaan wordt ‘om het doen’ en (wie weet) van klik klik daaropvolgend. 10, tuurlijk.

Ik zou ze een 5,4 geven en daar weeg ik ernstig mee dat ze het tenue vernaggeld hebben en van leuke Franse ploeg verdwaald zijn in een wat mij betreft vaag internationaliseringsproces zonder enige body of allure.

0
Gr.R. 24 november 2021 om 11:32

Welnee! Een van de beste tenues van het circuit. Sowieso een pluspuntje waard!

0
Wheely 24 november 2021 om 12:14

Nu snap zelfs ik je eerste zin niet meer! ;)

0
lampje 24 november 2021 om 11:14

Prima cijfers, kan me er goed in vinden. Natuurlijk is er commentaar op die 10, maar ik vind het wel verdiend. Vooral de prestaties van Bouchard en O’Connor waren indrukwekkend. Voor een team met zoveel matige Franserts hebben ze het goed gedaan.

0
illu 24 november 2021 om 11:24

Wow… deze cijfers kun je onderhand toch niet meer serieus nemen?

Zal me niets verbazen als het er dubbel en dik bovenop gelegd wordt om zoveel mogelijk reacties en clicks te verzamelen… Serieus kun je dit niet meer noemen zelfs als je doelstellingen meeneemt…

0
lo squalo dello Stretto 24 november 2021 om 12:10

Dus als het doel volgend jaar is om in 1 monument minstens top-25 te rijden en ze halen in 2 monumenten top-10 dan krijgen ze een 10/10 op hun rapport? Dus eigenlijk worden in deze lijstjes de ploegen gestraft die ambitieus het nieuwe jaar aanvatten.

0
John Bidon 24 november 2021 om 19:07

Een ploeg zal doelstellingen laag zetten zodat Youri een hoog punt geeft. Kom op zeg, ploegen geven voor hun doen realistische doelen en kunnen dan ook daarop afgerekend worden.

Neemt niet weg dat een 10 volkomen belachelijk is en dat dit nogmaals bevestigd dat deze rubriek niet al te serieus genomen moet worden ( wat we al zagen op dag 1 met DSM).

0
Aerts 24 november 2021 om 12:32

Youri geeft een 10 zodat er lekker veel gereageerd gaat worden. En dat lukt hem nog ook. De clicks zijn weer binnen.
De 10 slaat nergens op. Hooguit een 8,5 voor de grote rondes. Als je doelstellingen haalt, betekent dat niet meteen een 10. Dat zou ook zomaar een 6 kunnen zijn. Ik vind dus ook een 6 voor de GT-etappes + 1,5 bonuspunt bergtrui + 1 bonuspunt o’Connor.
Ik vond de ploeg in de breedte goed meedoen dus, zeker omdat v. Avermaet niet presteerde (maar daar heeft hij excuus voor). Dus eindcijfer 7 vind ik prima.

0
Japsie 24 november 2021 om 12:52

Als Franse ploeg winnen in de Tour, plus een 4e plek in het AK en in de Giro en Vuelta ook etappes winnen is ver boven verwachting en doelstellingen. Of dat is 10 waard is? Waarom niet. Kan een 9 ook? Ja, waarom niet. Dat krijg je met vingerindewindlijstjes.

0
Alfons Haavers 24 november 2021 om 12:57

Qua budget zouden ze nu in de top-5 zitten en daarvoor vind ik dat ze wel erg weinig gebracht hebben. 1 van de grote teleurstellingen van het afgelopen seizoen. Het algemeen cijfer hier valt hoger uit dan ik had verwacht.

0
Lalsacien 24 november 2021 om 16:17

Dat kun je niet zo stellen! Er is zo weinig bekend over de budgetten van de ploegen.
Je zou naar het ploegenklassement moeten kijken aan het begin van het jaar en naar het individuele klassement. Dan kun je trouwens oordelen of er groei in zit.

0
Michelangelo 24 november 2021 om 14:50

Als je hem plat slaat dan hebben ze in de klassiekers kleurloos gereden en ver ondermaats gepresteerd, terwijl ze daar volop op hebben ingezet.
En in de grote rondes juist verrassend goed gereden terwijl niemand het verwacht.

Maar in algemene lijn vond ik het seizoen gewoon “OK”. Waarbij ik geneigd ben om iemand harder af te rekenen op doelen die niet behaald zijn dan om verrassingen hoog te belonen. Want doelen wel of niet halen zegt m.i. iets over de kwaliteit en structuur van de ploeg, terwijl verrassingen eigenlijk willen zeggen dat je de ploeg en de renners niet kent en dus “geluk” hebt gehad.

Dus van mij een 6

0
VengaVengaVenga 24 november 2021 om 15:48

Een 10 is alleen voor de docent.

Overigens vind ik wel een leuke rubriek om de grijze novembermaand waar er weinig gekoerst wordt door te komen. Dus ga vooral door!

0
Tom Cockpid 24 november 2021 om 23:05

Ik heb een 7 gestemd. Verder, wat betreft deze lijstjes: https://www.youtube.com/watch?v=45gkbtRVOGw

Ga zo door!

0
thorsen 1 december 2021 om 11:34

Ik vond ze niet super slecht, maar als je met 23 miljoen een van de hoogste budgetten hebt mag je meer verwachten, ongeacht de vooraf uitgesproken doelstellingen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone