Raphaël Geminiani: “Een Tour de France kan helend werken”

dinsdag 31 maart 2020 om 10:20
Raphaël Geminiani: “Een Tour de France kan helend werken”

foto: Cor Vos

De naam van de Fransman Raphaël Geminiani doet denken vervlogen tijden. De inmiddels 94-jarige Geminiani was als renner actief in de jaren ’40 en ’50 en nam deel aan de eerste Tour de France na de Tweede Wereldoorlog in 1947. Aan de Franse sportkrant L’Equipe vertelt hij te hopen dat het organiseren van de Tour de France net als 73 jaar geleden helend kan werken.

Voordat Geminiani – bijgenaamd ‘le grand fusil’ – als ploegleider van onder meer Jacques Anqueltil, Luis Ocaña en Jan Janssen furore maakte – was hij van 1946 tot 1960 beroepsrenner. In 1947 reed hij zijn eerste Tour de France. “Ik heb nooit meer zoveel mensen bijeen gezien als bij de start in Parijs”, haalt hij herinneringen op. “Het waren allemaal enorm blije mensen. De Tour deed ons de oorlog vergeten. Juist daarom hoop ik dat de Tour deze zomer kan plaatsvinden.”

Geminiani ziet echter wel een belangrijke voorwaarde. “Dit virus moet niet enkel bedwongen worden, maar ook weg zijn”, geeft hij aan. “Deze vrijwillige opsluiting tast ons aan. Het is mentaal zwaar om dragen. We moet hiervan genezen”, klinkt het. De Tour zou daarbij volgens Geminiani kunnen helpen. “Het geeft ons opnieuw stabiliteit en doet ons opnieuw leven”, aldus de Fransman.

De start van de Tour de France staat vooralsnog gepland voor 27 juni. Organisator ASO wil uiterlijk 15 mei de knoop doorhakken.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Turtlehead 31 maart 2020 om 10:22

Als je alleen de kop leest denk je: ‘Dat zou voor het eerst zijn, meestal is ie slopend’. Maar ff doorgelezen en tóch geraakt. Mooi verhaal!

vincenzo 31 maart 2020 om 10:56

""Juist daarom hoop ik dat de Tour deze zomer kan plaatsvinden.” Geminiani ziet echter wel een belangrijke voorwaarde. “Dit virus moet niet enkel bedwongen worden, maar ook weg zijn.”"

Een (normale) Tour deze zomer zou velen zeker opbeuren, maar zijn verhaal is niet logisch, want dit virus zal weliswaar in de zomer in Europa 'bedwongen' zijn, maar blijft nog zeker dit jaar in de wereld en in Europa aanwezig om weer grootschalig de kop op te kunnen steken. Een dergelijk besmettelijk virus is niet zo maar volledig uit te roeien. Daarover verschillen de meningen (bijna) niet. De Tour van 1947 was wel 2 jaar na het einde van de oorlog.

FDJ 31 maart 2020 om 11:34

Ook daarover verschillen de meningen wel degelijk. In doemdenkers land misschien niet, maar een groot deel van Europa is deze zomer gewoon weer open. Wat het voor andere continenten betekent weet ik niet en daar zal de ASO ook geen rekening mee gaan houden. Als het in Frankrijk met alleen Europese deelnemers haalbaar is te koersen gaan zij de Tour laten doorgaan. Weinig fantasie voor nodig.

Romāns Vainšteins 31 maart 2020 om 11:15

Eens met RAPHAËL GEMINIANI met als bijsluiter dat ook wanneer het virus niet weg is doch de ziekenhuiscapaciteit weer goed op orde ook de tour gereden mag worden.

FDJ 31 maart 2020 om 11:39

Zo gaat het straks ook lopen. De economie kan dit niet aan. Wat te denken van de toeristenbranche en de horeca.

Brabander 31 maart 2020 om 12:43

Laat het ons hopen

Samlambeej 31 maart 2020 om 17:01

Maar over de uitbreiding van de capaciteit hoor je best weinig. Ik zou graag in elk land 50.000 beademingstoestellen en IC-bedden gemaakt zien maar daarom heb je nog niet genoeg verplegers en dokters. Dat baart me zorgen voor die keer dat er een meer dodelijke pandemie komt.

Lalsacien 31 maart 2020 om 17:40

Toch alweer bijna 95!
Wie is eigenlijk de oudste oud-prof wielrenner?

girardengo 1 april 2020 om 00:18

Leuk om good old Raphaël Geminiani nog eens genoemd te zien worden.

Headlines

Materiaalzone

Populair