Nairo Quintana oppermachtig op Lagos de Covadonga, Robert Gesink tweede
foto: Unipublic/Graham Watson
maandag 29 augustus 2016 om 17:29

Nairo Quintana oppermachtig op Lagos de Covadonga, Robert Gesink tweede

Nairo Quintana heeft op indrukwekkende wijze de rit met aankomst op de Lagos de Covadonga gewonnen. De Colombiaan was heer en meester op de befaamde slotklim. Robert Gesink leek eventjes op weg naar de ritzege. De kopman van LottoNL-Jumbo overleefde de vroege vlucht, maar had net niet genoeg voorsprong vergaard om Quintana voor te blijven.

De openingsfase van de wedstrijd werd ontsierd door een rits valpartijen. Voor Kevin Reza (FDJ), Markel Irizar (Trek-Segafredo) en Bartosz Huzarski (Bora-Argon18) had dat grote gevolgen, zij moesten de wedstrijd geblesseerd verlaten. Uiteindelijk wisten zestien koplopers weg te rijden uit het peloton, waaronder Robert Gesink. De volledige groep bestond uit Bakelants, Hermans, Campenaerts, Vervaeke, Gesink, Groezdev, Ludvigsson, Silin, Moser, Laengen, Mate, Felline, Dombrowski, Rolland, Fraile en Gonçalves.

Gesink op eigen tempo
De voorsprong wist te klauteren tot een kleine vijf minuten. Aan de voet van de Lagos de Covadonga waren daar nog minder dan drie minuten van overgebleven. Gesink begon voortvarend aan de roemruchte slotklim. In de aanloop kon hij op steun rekenen van zijn Vlaamse ploegmaat Campenaerts.

Op de eerste hellende stroken bepaalde de Varssevelder het tempo in de kopgroep, maar dat werd snel overgenomen door Vervaeke, die versnelde. Een kleine kilometer later moest de jonge Belg die inspanning bekopen en loste hij in de spits van de kopgroep op het moment dat Rolland de aansluiting maakte.

Oplawaai voor Froome
In het peloton stond de deur ondertussen wagenwijd open. Al op negen kilometer van de top moest Chris Froome lossen. De kopman van Sky kon het moordende tempo van Movistar niet volgen. Kort daarna plaatste Quintana vooraan in het peloton een krachtige versnelling, die alleen Contador in eerste instantie kon volgen. Bij de zoveelste versnelling van 26-jarige Quintana moest de Spanjaard toch lossen.

Gesink reed ondertussen solo aan de leiding, maar de renner van LottoNL-Jumbo had het ongeluk van een ontketende Quintana hijgend in zijn nek. De Colombiaan maakte in mum van tijd de achterstand op hem goed, om hem vervolgens, met nog ruim twee kilometer te gaan, direct achter zich te laten.

Contador zakt weg, Froome herboren
Achter Quintana en Gesink kon Contador ook het tempo van een groepje teruggekeerde renners niet volgen. De renner van Tinkoff moest op de finish een dikke minuut toegeven op Quintana. Froome klom daarentegen vanuit de achterhoede terug naar de kop van de wedstrijd. In de eindsprint naar de finishstreep verloor de Brit het gevecht om de tweede plek van Gesink. De Nederlander bereikte de top uiteindelijk als tweede op 24 seconden achterstand van Quintana. Laatstgenoemde staat in het algemeen klassement opnieuw aan de leiding.

RIDE Magazine
154 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 7
29 augustus 2016 17:30
Gesink!
29 augustus 2016 17:30
Wat een ETAPPE! Dit hebben we niet gezien in de Tour. Froome de man! Quintana wint deze ronde
29 augustus 2016 17:31
Goed gedaan van Gesink!
29 augustus 2016 17:31
Quintana heeft de ronde nog zeker en lang niet gewonnen maar lijkt aardig onderweg. Ik verwacht ook een relatief goede tijdrit van hem zo in deze vorm
29 augustus 2016 17:31
Prachtige etappe, Quintana die eindelijk van het wieltjes zuigen afstapt en meteen weer scoort. Froome ook fantastisch, geen renner is mentaal zo sterk als hij. Gesink ook knap, Contador en Chavez verschrikkelijk slecht.

Ook jammer dat er met die Fraile weer zo een stukje ongeloofwaardigheid mee fietst.
29 augustus 2016 17:31
sterk gereden van quintana, maar wat een rit voor Campenaerts en gesink. Echt balen dat ettix movistar hielp. 30s meer en gesink had het gehaald. Die zal er goed de pest op in hebben. Zag m al schelden op zn fiets (mooi om die emotie te zien).

edit: @aoyen verschikkelijk? Contador hersteld nog van zn val, en gooide als eerste de knuppel in het hok. Zo slecht was hij niet. Chaves valt me eerder tegen.
29 augustus 2016 17:31
pff. alleen de laatste 2 km gezien, balen!

fantastische Gesink, met een beetje mazzel had hij gewonnen. mooi ook nog ff Froome losgereden in de laatste 100 meter. :)
29 augustus 2016 17:31
Heerlijk Gees. Pakt bergpunten op streep en heeft dubbel doel tweede helft Vuelta.
29 augustus 2016 17:32
Froome geweldig! Jammer van gees! Wel sterk gereden
29 augustus 2016 17:32
Jammer dat uitgerekend in deze etappe de vluchters geen kans krijgen. Gesink moet blijven aanvallen, de vorm is toch groeiende, hij was erg sterk vandaag. Quintana duidelijk de sterkste, moet raar lopen wil hij niet winnen.
29 augustus 2016 17:32
En Gesink rijdt 1 van zijn beste koersen ooit vandaag.
29 augustus 2016 17:32
Halve minuut en Gesink had gewonnen, jammer zeg. Wel geweldig gereden! Hield het enorm lang vol in het 2e gedeelte.
29 augustus 2016 17:32
Chaves niet goed zeg. Bertje zichzelf weer is opgeblazen.
29 augustus 2016 17:32
Wat een prachtige etappe zeg! Dat maakt een hoop goed. Eindelijk Gesink weer eens van voren, wat is dat fijn!!! Wat een fenomenale wederopstanding van Froome en eindelijk, eindelijk durf bij Quintana, wat een rit!
29 augustus 2016 17:32
Haha hoe kan een mens nou geen fan zijn van Froome?! Dit is toch geweldig!

Gesink ook briljant, dat sprintje zat ook nog wat op zeg! Die gaat in deze vorm nog wel een rit kunnen pakken, was echt duidelijk de beste uit die groep.
29 augustus 2016 17:32
Voor wie er nog aan twijfelde of Gesink een held is! Jammer dat Quintana (nog) een maatje te groot was, maar wat een karakter!
29 augustus 2016 17:32
Wat een machine is Froomey toch ook! Die is zeker nog niet kansloos voor de eindzege. Gaat weer de strijd Quintana/Froomey worden, hopen op nog meer van zulke etappes.
29 augustus 2016 17:32
Top gedaan Gesink. Gisteren zaten mensen te zeuren dat we het over Gesink hadden, mag het nu wel :)
29 augustus 2016 17:32
Wat een fantastische etappe zeg. Quintana doet hier een gouden zaak, Froome onbegrijpelijk (lachwekkend), Contador kudo's dat hij de debatten opende, maar is toch gewoon niet goed genoeg.

Jammer voor Gesink dat ze vandaag juist wel de achterstand klein hielden, maar als hij zo blijft rijden komen de kansen nog wel. En ja, ik schrok ook toen hij moest lossen. Maar gelukkig.
29 augustus 2016 17:32
Het is dat Quintana meerijdt deze Vuelta anders klopt Gesink hier Froome op de streep.
29 augustus 2016 17:33
Prachtetappe, geweldig sterke overwinning van Nairo
Gesink en Fraille ook bizar sterk
Jammer dat Contador er nu definitief doorheen is, die moet wel heel gek doen wil ie deze Quintana verslaan
Valverde ook niet normaal in je derde ronde hoor, men he
Froome keurig op eigen tempo
29 augustus 2016 17:33
Gesink geweldig gereden. Campenaerts ook. Mooie etappe, ontzettend zuur einde. Wel weer ontzettende pech. Kan alleen Robert overkomen. Froome ook een bizarre wederopstanding. Bedankt Etixx (voor wat gereden?)

Gaat de redactie eindelijk eens wat doen aan die idiote trollen/anti-supporters? Het is hier gewoon een afvoerputje aan het worden.
29 augustus 2016 17:33
Waar precies heeft Etix nou voor gereden... Zodat Gesink niet wint? Bah
29 augustus 2016 17:33
Klasse om Gesink op 2 te zien, maar wat een pech dat juist deze vlucht het niet redt. Had het 'em zo gegund.
29 augustus 2016 17:33
Klasse gereden van Gesink.

Jammer dat dat zooitje van ettix kopwerk heeft gedaan.
1 2 3 7

Reacties zijn gesloten.