Mitchelton-Scott verslaat Quick-Step Floors in Hammer Sprint

Mitchelton-Scott verslaat Quick-Step Floors in Hammer Sprint

foto: Sirotti

zondag 14 oktober 2018 om 09:03

Mitchelton-Scott heeft in Hong Kong de Hammer Sprint op zijn naam geschreven. Aanvankelijk werd Quick-Step Floors uitgeroepen als winnaar, maar de organisatie zag enkele gedubbelde renners van de Belgische ploeg over het hoofd. Hierdoor mag de Australische formatie later vandaag als eerste beginnen aan de Hammer Chase.

Om acht uur ’s ochtends Nederlandse tijd stond het eerste onderdeel van de Hammer Series op het programma: de Hammer Sprint. Hong Kong was het decor van de laatste Hammer Series van het jaar. Eerder vond dit innovatieve wielerevenement al plaats in Nederland (Vaals) en Noorwegen (Stavanger).

Mitchelton-Scott kan in Azië de eindzege voor zich opeisen, maar wordt in de nek gehijgd door Quick-Step Floors. De Belgische formatie moest in de Hammer Sprint dan wel een slag slaan. De opzet? Er werden tien lokale rondes afgelegd in het centrum van Hong Kong. Aan het einde van elke ronde waren er punten te verdienen.

Quick-Step Floors schiet uit de startblokken 
De uitslag van deze Hammer Sprint bepaalt vervolgens de startvolgorde voor de Hammer Chase, die later vandaag op het programma staat. Het was Quick-Step Floors dat uit de startblokken schoot: de Belgische sterrenformatie wist dan ook de meeste punten te vergaren aan het einde van de eerste ronde. Mitchelton-Scott bleek daarentegen nog niet helemaal wakker.

Aan het einde van de tweede, derde én vierde ronde zagen we hetzelfde patroon. Het was Quick-Step Floors dat met Philippe Gilbert, Davide Martinelli én Fabio Jakobsen flink wat punten wist te scoren, terwijl Mitchelton-Scott voornamelijk achter de feiten aanreed. Kon de Australische formatie niet beter? Of was het een tactische keuze?

Gilbert en kompanen houden Mitchelton-Scott achter zich
Het bleek het laatste, want vanaf de vijfde ronde begon de ploeg onder aanvoering van Matteo Trentin, Luka Mezgec en Cameron Meyer punten te sprokkelen. Hierdoor nam het zelfs even de leidende positie over van Quick-Step Floors. Dit was echter niet voor lang, want een sterke Gilbert bezorgde zijn Belgische werkgever in ronde zeven dubbele punten.

Zijn ploeggenoot Dries Devenyns kwam een ronde later als eerste door, waardoor de voorsprong van Quick-Step Floors alleen maar groter werd. Wat Trentin, Meyer en Mezgec ook probeerden, de blauwhemden waren telkens bij de les. Het pleit werd beslecht in de negende en voorlaatste ronde, toen Gilbert de sprint won.

Quick-Step Floors uitgeroepen als winnaar, maar Mitchelton-Scott wint
Quick-Step Floors scoorde uiteindelijk 1208 punten, waarmee het Mitchelton-Scott (949 punten) uiteindelijk ruim achter zich wist te houden. BORA-hansgrohe eindigde als derde met 569 punten. Sunweb (454 punten) en LottoNL-Jumbo (327 punten) finishten respectievelijk als vierde en zevende.

Dat was echter de uitslag vlak na afloop van de Hammer Sprint. Wat bleek nu: de organisatie had over het hoofd gezien dat enkele renners van Quick-Step Floors – die de nodige punten hadden gescoord – gedubbeld waren. Hierdoor moest een correctie worden doorgevoerd, waardoor de Belgische ploeg flink wat punten verloor.

Hierdoor werd Mitchelton-Scott alsnog uitgeroepen tot winnaar van de Hammer Sprint.

Dit artikel delen:

11 Reacties

xistnc 14 oktober 2018 om 09:12

Leuke koers in triest decor. Parkoers was allerminst vlak, dat zal in de ‘chase’ ook een rol gaan spelen. Informatievoorziening was bagger, omdat een deel van de renners door de scanners niet werd opgepikt. Gezien de opzet is dat toch best belangrijk.

Col du Bramont 14 oktober 2018 om 09:51

Circusnummer zonder toekomst.

blix 14 oktober 2018 om 09:59

Weinig mensen geven om het veldrijden, maar ik ben er praktisch zeker van dat er nog minder mensen om die Hammer Series geven.

WernerFranke 14 oktober 2018 om 09:59

Gedubbelde renners zijn eruit gehaald en nu wint Mitchelton Scott.

lodjan 14 oktober 2018 om 10:13

Twee renners van Quickstep werden gelapt en sloten aan bij de kopgroep. Deze koersvervalsing mag wel bestraft worden.

lodjan 14 oktober 2018 om 10:13

De juiste uitslag:
Hongkong (43,0 km / 10x 4,3 km)
1 Mitchelton – Scott
2 Quick Step Floors
3 Bora – Hansgrohe
4 Lotto – Soudal
5 Team Sunweb
6 Team Sky
7 Team LottoNL – Jumbo
8 Trek – Segafredo
9 UAE Team Emirates
10 Nippo – Vini Fantini – Europa Ovini
11 Team EF Education First – Drapac p/b Cannondale
12 BMC Racing Team
13 Israel Cycling Academy
14 Delko – Marseille Provence KTM
15 Nationalmannschaft Hongkong

lodjan 14 oktober 2018 om 10:15

Uitslag chase in de b-groep:
1. Emirates
2. BMC
3. EF

Mwielerfan 14 oktober 2018 om 10:22

Geen climb? Vreemd als dit weer een andere opzet heeft dan andere Hammer series.

Brabander 14 oktober 2018 om 11:33

Ik heb het vorig jaar in Limburg gevolgd en vond de klimkoers en de sprintkoers erg attractief. De afsluitende Chase was echter een drama. Weet niet of ze dat aangepakt hebben, maar anders heb je best iets leuks. Voor de afwisseling

Mwielerfan 14 oktober 2018 om 23:06

Inderdaad

Mwielerfan 14 oktober 2018 om 23:09

Suf dat mitchelton nu de chase wint terwijl ze helemaal niet snelste waren. Ze winnen het klassement maar hun bovenaan de chase zetten klinkt vrij belachelijk.
Ook is het dom dat de doorkomsten niet op orde waren. Publiek heeft die net als op de baan nodig om de wedstrijd te kunnen volgen. Als je dat niet kunt organiseren kun je beter niet zo’n wedstrijd organiseren maar het zoveelste sprint rondje in Oost Azië

Headlines

Materiaalzone

Populair