Prudhomme hoopt op lange en open strijd in Tour de France

Door , donderdag 5 juli 2018 om 17:09
Prudhomme hoopt op lange en open strijd in Tour de France

foto: Sirotti

ASO-directeur Christian Prudhomme hoopt dat de renners er de komende Tour de France een grote show van maken. De Fransman kijkt zelf vooral uit naar de kasseienrit en de korte bergrit in de Pyreneeën.  “Ik droom van een Tour die tot vlak voor het einde onbeslist blijft, met show”, vertelt Prudhomme in gesprek met NRC.


“We maken al tien jaar werk van de eerste week, dat is uitgedraaid op een obsessie”, gaat hij verder. “We willen de favorieten dan al zien. Een aantal renners gaat de Tour verliezen in de negende rit naar Roubaix. Of er daarvoor niet teveel wandeletappes zijn? Dat komt door de geografie van Frankrijk, dus daar kunnen we niets aan veranderen. In vijf jaar gaan we kriskras door het land, we willen alle Fransen tevreden stellen. Het gaat ons om een variatie van ritten: twee keer sprinten en dan klimmen of een tijdrit.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

Timothy12 5 juli 2018 om 17:13

Daarom doen we in de laatste week alleen maar afdalingen als laatste strohalm… geef ons gewoon bergop finishes man…

r_nijman 5 juli 2018 om 17:24

10 jaar werk maken van de eerste week en dan met dit parcours op de proppen komen
Sprint-Sprint-TTT-Sprint-Sprint-Muurtje-Sprint. Nou, nou wat een denkwerk.
Dankzij de TTT ligt het klassement ook vast vanaf dag 3, dus hoeven we daar ook geen spanning meer te verwachten. Had dan op z’n minst die TTT op dag 5 of 6 gezet, dan hadden de sprinters nog om de gele trui kunnen vechten….

assen 5 juli 2018 om 17:42

@r_nijman
Allemaal spijkers op de kop! Ik vrees zelfs dat die TTT zoooo beslissend kan zijn, dat na rit 3 de verschillen zo groot zullen zijn dat vanaf dan al duidelijk is dat Porte, Froome en Thomas veruit de belangrijkste kandidaten zijn voor eindwinst.

platteprijs 5 juli 2018 om 17:48

Dream on.

IlPirata 5 juli 2018 om 18:07

Dan had je froome moeten weren. Weer de man ‘to beat ‘met zo’n ploeg.
Wel met de giro in zijn benen, maar verleden jaar tour-vuelta was ook geen probleem voor magere hein.

SCIC 5 juli 2018 om 18:08

Begin maar met een herintroductie van de tijdrit op de laatste dag. Een een ritje over een berg als de Finistre helpt wellicht ook. Positief is wel dat ze het proberen met een korte bergrit. Al vind ik daar de tijdslimiet wel krap.

max_712 5 juli 2018 om 18:10

Persoonlijk vind ik die finishes na een afdaling veel leuker. Bergop is er dan net zo goed strijd. Misschien wel meer zelfs omdat etappes eindigend met een afdaling veel moeilijker te controleren zijn. Bergop finishes resulteren vaak in een trein van sky die alleen een sprint in de laatste paar kilometer toelaten. Ik vind dit het beste Tour-parcours dat ik ooit gezien heb.

Rico. 5 juli 2018 om 18:29

@r_nijman: ja, lekker de TTT in rit 6 zodat veel teams het daar met mannetjes minder moeten doen. Als er een TTT in moet, dan wat mij betreft alleen op de eerste dag.

krypton 5 juli 2018 om 18:42

Wat een open deur…

peterwinnen 5 juli 2018 om 19:10

Prudhomme heeft natuurlijk deels wel gelijk, je moet heel Frankrijk eens in de zoveel tijd aan doen. De Vogezen zitten er daarom niet altijd in, maar aan de andere kant de Alpen en de Pyreneeen wel. Ik zou wel eens mooi vinden om in rit 2 of 3 al een zware Vogezenrit te hebben. Dat de Tour na de ploegentijdrit beslist is…geloof ik helemaal niets van. Wat kun je daar maximaal verliezen? Een stuk minder dan in de rit naar Roubaix dunkt mij.

r_nijman 5 juli 2018 om 19:24

@rico. Als je na 5 dagen sprinten mannetjes kwijt ben, heb je idd pech. Maar dat kan Sky of BMC toch ook overkomen en dan worden de verschillen juist kleiner. Elk nadeel heb z’n voordeel zullen we maar zeggen. Hebben we misschien wel eerst 5x een andere gele trui drager gehad. Is ook mooi.

Bas Roekelaar 5 juli 2018 om 19:29

@r_nijman

Dan kijk jij naar een ander parcours dan ik. Want etappe 5 en 6 worden écht geen sprint. Daarnaast is de hele overgangsweek tussen Alpen en Pyreneeën bezaaid met heuvels en ander moois. De echte bergetappes zijn werkelijk prachtig met nieuwe, onbekende cols en veel zware, korte en dus explosieve ritten. Ik denk dat de organisatie trots mag zijn op het parcours dat ze heeft uitgetekend; het is een van de mooiste van de afgelopen vijftien jaar.

r_nijman 5 juli 2018 om 19:33

Het grootste probleem zit ‘m in het feit dat de ASO te veel vasthoudt aan sprinten in het begin en bergen op het eind. Dan gebeurd er eens iets verrassends. Begin eens met een klimproloog op Alp d’Huez of met een 65km Pyreneeën rit. Of met een paar etappes door het middelgebergte voordat er 2 à 3x gesprint mag worden. Dan krijg je echt een ander koersverloop, ook in de sprints. Geen idee of het er leuker op wordt, maar in ieder geval eens iets anders.

r_nijman 5 juli 2018 om 19:40

@ Bas : we zullen het zien m.b.t. etappe 5 en 6. Ik verwacht bij zeker 1 vd 2 toch echt een sprint. Zeker als er niet 1 renner bovenuit steekt en er meerdere winnaars waren in de 1e etappes.
En wat betreft de rest van je commentaar, ik reageerde op het denkwerk van de 1e week, niet over de verdere ronde…. Vanaf dag 9 is het best in orde. Kasseien, Alp d’Huez, Mende, 65km knallen en een tijdrit aan het einde, daar is niet veel mis mee. Maar die 1e week……

EdEnd 5 juli 2018 om 20:22

Ik snap niet zo goed wat het probleem nu iedere keer is met de sprintetappes? Je kunt een hele dag zitten kijken naar gemotiveerde en naïeve aanvallers, maar je hoeft er niet echt op te letten. Dan kom je de laatste 45min vol met je aandacht bij de koers en dan zie je een prachtig schouwspel tussen alle ploegen met als toetje een echte wielrenner die wint.

De bergetappes zitten vol met hele dunne sprietjes die een afvalspelletje aan het doen zijn geflankeerd door op hol geslagen dronken hardlopers en een enorme massa mensen die met de mobiel liefst een foto van de neusharen van de renners wil maken. Aan het einde hebben ze de aanvallers ingehaald en gaan ze een beetje bluffen en uiteindelijk heb je weer weinig punten voor je prono omdat de toppers geen lef hebben. Tsja…

LucasR 5 juli 2018 om 20:41

@EdEnd: Ha! Mooi betoog. Ik vind sprintetappes ook prachtig hoor. Die voorbereiding is supermooi om te zien.

De Condor van Echt 6 juli 2018 om 09:46

@r_nijman: +0,75
Ik denk dat je gelijk hebt dat na de TTT het klassement al in het slot gegooid is. Hooguit BMC/Porte kan iets doen, maar ja, dan moet hij wel op zijn fiets blijven zitten daarna…
Ik zie het wel wat minder somber in voor de eerste week (Quimper en Mur worden wschl geen sprint, lijken me juist leuke etappes).
Maar ben het met je eens dat als je zo’n “obsessie” maakt van de eerste week, dat het dan vreemd is dat je dan 5 massasprints en een TTT plant…

De Condor van Echt 6 juli 2018 om 09:48

@Ed: mooie laatste alinea!
Over die eerste week: eens dat die sprintetappes zeker niet verkeerd zijn om naar te kijken, maar volgens mij was het punt dat het voor het GC niet echt spannend is, die eerste week met een TTT op dag 3. Of mis ik iets?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair