Provincies Noord-Brabant en Gelderland steunen Super WK Wielrennen 2027

woensdag 10 maart 2021 om 10:25
Provincies Noord-Brabant en Gelderland steunen Super WK Wielrennen 2027

foto: Cor Vos

De tweede editie van het Super WK wielrennen moet in 2027 plaatsvinden in Nederland. Dat is de wens van de KNWU, Sportcentrum Papendal en TIG Sports. Deze drie initiatiefnemers hebben de provincies Gelderland en Noord-Brabant bereid gevonden aan deze ambitie mee te werken.

Eind februari werd reeds bekend dat de partijen het zogenoemde Super WK wielrennen naar Nederland willen halen. Nu is de ambitie ook uitgesproken in een persbericht. Eind maart zal de KNWU de eerste versie van het bidboek indienen bij de UCI. In april, mei en juni wordt met de UCI over de nadere invulling onderhandeld. In juli 2021 wordt het definitieve bid ingediend bij de UCI. In september wordt het winnende bid tijdens het internationale congres van de UCI bekend gemaakt.

Tijdens het Super WK worden in een periode van twee weken wereldtitels verdeeld in bijna alle wielerdisciplines van de UCI. In 2023 is Glasgow de eerste stad die een dergelijk WK organiseert. Voor een eventuele editie in 2027 zijn de provincies Gelderland en Noord-Brabant wel te porren, zo valt te lezen in het communiqué.

Viering 100 jaar KNWU
“Dit evenement heeft een zeer groot internationaal bereik met 15 wereldkampioenschappen en bijbehorende fans over de hele wereld”, zegt KNWU-directeur Thorwald Veneberg . “Het organiseren van dit Super WK lijkt ons daarom een realistische droom om onze tanden in te zetten voor alle wielerfans.”

“Daarbij komt dat de KNWU 100 jaar bestaat in 2027”, vervolgt Veneberg. “Dat is een mijlpaal die we groots willen vieren met Nederland. Nederland is een fietsland bij uitstek en dit evenement biedt Nederlandse ondernemers in het fietsen ongekende mogelijkheden zich verder te ontwikkelen. Voor de betrokken provincies en steden is dit natuurlijk een unieke kans om zich nog beter te positioneren als wielerprovincie met als doel sportieve, maatschappelijke en economische impact.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Magician 10 maart 2021 om 10:39

Dit vind ik een stuk leuker initiatief dan de zoveelste start van een grote ronde. En een aantal belangrijke faciliteiten zijn al aanwezig, scheelt flink in de portemonnee.

Groetjesaandevoetjes 10 maart 2021 om 10:48

Inderdaad. De baan ligt al in Apeldoorn. BMX’en kan in Papendal. Enkele prachtige routes om te mountainbiken in de veluwe. Ben benieuwd of ze een mooi weg parcours kunnen verzinnen.

VespavanBern 10 maart 2021 om 10:55

Man, organiseer nou gewoon eerst een normaal wk op een fatsoenlijk parcours. Waar in Gelderland ga je een selectief parcours opstellen? En een sprinters wk moet je gewoon echt niet willen. Dat bestaat al in de vorm van Champs-Elysees.

Merlinappa 10 maart 2021 om 11:03

Als jij de lus van de Omloop der Zevenheuvelen 20 keer doet wordt het absoluut geen sprintersWK hoor. Een soortgelijke omloop is ook makkelijk te realiseren rondom Arnhem bijvoorbeeld.

lo squalo dello Stretto 10 maart 2021 om 11:18

Niks mis met een sprinters-wk eens om de zoveel jaar. Elke generatie sprinters (maar evengoed klimmers) zou de kans moeten krijgen om WK te kunnen worden.

Koers 10 maart 2021 om 11:42

Persoonlijk heb ik ook niet zoveel met sprintritten, maar idd een ieder moet wel kans krijgen om eens wereldkampioen te worden. Idealiter verschillen het ek en wk van 'soort' rit zodat iedereen een doel kan hebben dat jaar.

Edit: aan de andere kant is het wk natuurlijk wel het paradepaardje dat in veel landen wordt uitgezonden, en waarmee je nieuwe fans moet trekken. Er zou dan toch wat vaker een 'mooier' parcours moeten liggen dan een parcours waarvan al zeker is dat het een sprint wordt. Bergen, kasseien, gravel!

Magician 10 maart 2021 om 12:26

@Merlinappa

Exact. Ook een kleine 300 kilometer op en af door de Veluwe geeft genoeg mogelijkheden tot een open koers. En eind september, misschien zelfs oktober kan de beginnende herfst ook een flinke invloed hebben op het verloop van de koers.

Merlinappa 10 maart 2021 om 11:02

Als de KNWU zich nou ook eens zo zou inzetten voor de breedtesport..

Natuurlijk wel tof overigens, vooral in Gelderland kan je rondom de Posbank/Rijk van Nijmegen prachtige parcours uitzetten, zowel voor de weg, cross en MTB.

Theo Bovengemiddelkamp 10 maart 2021 om 11:34

Volgens mij heeft zo’n WK juist een positief effect op de breedtesport.

Benieuwd hoe ze die downhill gaan organiseren.

Zou wel leuk zijn om dan ook maar meteen een internationale cross en een strandrace aan het programma toe te voegen. Het zijn toch twee disciplines van de Lage Landen die je dan wat in de schijnwerpers kan zetten.

Merlinappa 10 maart 2021 om 13:07

Wat ik bedoel met breedtesport is meer investeren in jongeren, sportklasse en amateurwedstrijden in de hele breedte van de wielersport. Er vallen enorm veel wedstrijden voor deze categorieën weg of veranderen in (club)parcoursen, ik vraag me af of dat veranderd door zo’n WK.

Cyclinglife 10 maart 2021 om 11:44

Maak deze wk’s extra speciaal door aparte disciplines toe te voegen waar je dan maar 1x in de 4 jaar wk voor kan worden.
Ze hebben nu het TTT wk verbannen en de mixed relay wk ingevoerd. Maak 1 van de 2 de standaard en de andere enkel iedere 4 jaar. Het hoogspringen op 2 wielen zoals in waregem, zou ook een leuke en ludieke afwisseling zijn om wk te kunnen worden elke 4 jaar.
Maak er show en spektakel van. Ipv 1 mega event met enkel het gebruikelijke.

Pietspeed 10 maart 2021 om 12:37

Kwestie van kostenbesparing om alle disciplines onder de noemer van super wk te vermarkten en te verkopen. Wel aantrekkelijk voor NL.

Rsw85 10 maart 2021 om 15:45

Postbank, montferland, rijk van nijmegen, apeldoorn daar kun je wel redelijk een WK MTB XC wegzetten. Wegwedstrijd met hoogteverschil ook prima te doen maar een WK downhill in Nederland? Misschien Zuid-Limburg en dan in het aachener wald maar ja dat is geen gelderland, brabant maar Limburg en Duitsland. Wel een mooi initiatief!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair