Profiteerde Primoz Roglic in Giro-tijdrit van ‘drafting’? “Dit is echt schandalig”
foto: Cor Vos
maandag 15 mei 2023 om 14:51

Profiteerde Primoz Roglic in Giro-tijdrit van ‘drafting’? “Dit is echt schandalig”

Philippe Gilbert liet er na de tweede tijdrit van de Giro d’Italia op Twitter geen gras over groeien: Primož Roglič profiteerde in de absolute slotfase van een motor die te dicht voor de Sloveen uitreed. “Dit is echt schandalig”, windt de oud-prof er geen doekjes om.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Primož Roglič wist zondag de schade in de 35 kilometer lange vlakke tijdrit naar Cesena te beperken. De kopman van Jumbo-Visma eindigde als zesde in de daguitslag, op zeventien tellen van Remco Evenepoel, maar had in de tijdrit wellicht een (oneerlijk) aerodynamisch voordeel op de tegenstand.

Op foto’s en beelden is te zien hoe Roglič en Evenepoel onder de vod van de laatste kilometer rijden. Wat opvalt, is dat de motor voor de Sloveen opvallend kort voor hem uitreed, terwijl dit niet het geval was voor de motor die voor Evenepoel reed. In het eerdere deel van de tijdrit zat de motor wel een stuk verder van Roglič.

INEOS Grenadiers-kopmannen Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas leken, net zoals Evenepoel, echter op geen enkel moment een voordeel te hebben gehad van het fenomeen ‘drafting’. Het is geweten dat hoe dichter je achter een voertuig rijdt, hoe minder de luchtweerstand is. Het is wel lastig in te schatten hoeveel profijt Roglič nu had van het ‘voorval’.

Philippe Gilbert, die tegenwoordig actief is als analist voor Eurosport, heeft echter een duidelijke mening. “Ik durfde het niet live te zeggen om niet pro-Belgisch te klinken, maar dit was echt schandalig!”

 
57 Reacties
Sorteer op:
15 mei 2023
Heb er niet op gelet, maar dit probleem aankaarten met 1 foto kan natuurlijk niet.
Foto Roglic: de camera is ver ingezoomd -> de achtergrond lijkt dichterbij dan het is Foto Evenepoel: de camera is wijd uitgezoomd -> de achtergrond lijkt extra ver weg Iedereen met een klein beetje verstand van fotografie ziet dat hier niets mee aan te tonen is. Het is simpelweg gezichtsbedrog.. Ik hoop dat deze kennis op één of andere manier bij Gilbert aankomt, want dit soort commentaar kan natuurlijk niet. Mag ik toch wel stellen als fotograaf zijnde..
  Beste amateurfotograaf, het heeft niks met inzoomen of uitzoomen te maken. Kijk gewoon naar het aantal dranghekken tussen de motard en de renner en je beseft dat Roglic dichter achter de moto rijdt dan Evenepoel. Dat gezegd zijnde, Roglic kan daar niks aan doen.
  15 mei 2023
  Inderdaad ,kijk maar naar het rugnummer van Roglic ,van heel dichtbij lijkt het .
15 mei 2023
Probleem aankaarten prima, maar niet op basis van 1 moment onder de vod. Afstand tussen motor en renner fluctueert sowieso constant en is vaak gewoon te weinig qua afstand. Niet alleen bij Roglic. Dat zal Gilbert ook wel weten, maar is wellicht wat gekleurd gezien zijn verleden
  15 mei 2023
  De vlaamse wielermafia weet niet hoe snel ze weer complottheorieen de wereld in moeten slingeren omtrent het 'gouden' kind.
  15 mei 2023
  @Yeez Philippe is met klodders zo zwaar gekleurd als het over Remco gaat. Aandoenlijk om te zien als ons Remco presteert. Tenenkrommend als ons Remco niet presteert. Dan ligt het namelijk altijd aan deze of gene, maar zeker niet aan Remco. Aardig wat Belgische commentatoren hebben die typische afwijking.
  15 mei 2023
  @Bankzitter: Philippe is wel een Waal ;)
  15 mei 2023
  steeds weer hetzelfde verhaal met die jumbo's
  15 mei 2023
  Moet Primoz dan in de remmen knijpen ?? Dit is aan de jury, niet aan een oud-prof met een dubieuze staat. Bron: https://nos.nl/artikel/485380-gilbert-reed-op-cortisonen
  @Al Phila: wat doet dat er nou toe? Goed … maar dan mogen Joop Zoetemelk, Erik Dekker, Michael Boogerd en Adrie van der Poel ook hun mening niet meer geven.
  @FrankyVercauteren Wat te denken dan van Merckx, Boonen, Vandenbroucke, Museeuw en Van Petegem? Die mogen dan ook helemaal niets meer zeggen. Hou toch eens op met Belgie vs. Nederland verhaal. Als Nederlander supporter ik voor van Aert maar ook voor een De Lie (zolang hij bij Lotto rijdt, of beter, zolang hij maar niet bij QS rijdt) en een Vanhoucke. Er zijn ook genoeg Belgen die fan zijn van bvb van der Poel of Mollema.
15 mei 2023
Altijd hetzelfde geneuzel op basis van 1 stukje, in de tijdrit gisteren heeft de motard vast en zeker ook een keer te kort gezeten bij Evenepoel, Thomas, Hart en zo een beetje iedereen.
15 mei 2023
Uberhaubt, ik snap niet wat je dan Roglic aan wilt rekenen. Hij heeft geen controle over wat de motor doet. En zijn benen stilhouden kun je niet verwachten van iemand die zijn longen uit zijn lijf aan het rijden is tegen de klok.
  15 mei 2023
  Haha Barry. “Ik snap niet wat je Roglic dan aan wilt rekenen”. Als het moet geven de Belgen Roglic zelfs nog de schuld voor hun beroerde asfalt.
  15 mei 2023
  Er staat nergens dat hij dit Roglic aanrekent. Lezen, het is een kunst.
  15 mei 2023
  “Primoz Roglic profiteerde in de absolute slotfase van een motor”… Dan ken je de actie aan Roglic toe. Dat begrijpend lezen, weet je zeker dat je het zelf tot in de puntjes beheerst?
  @Barry: Roglic valt niks te verwijten. Wie een beetje begrijpend kan lezen, begrijpt dat de schuld bij de motard en de organisatie wordt gelegd.
  Toch is er wel degelijk verschil tussen deze zinnen: "Roglic profiteerde van een motor" "Een motard gaf Roglic een voordeel"
15 mei 2023
Ik heb gistermiddag bij een andere renner dan Roglic voor een moment dat hij in beeld was gedacht die motor zit er wat dicht op. Daar heeft Gilbert het niet over. Belgen lijken het niet zo goed op TJV met Roglic te hebben.
  15 mei 2023
  Had die renner klassementen te verdedigen? Nee? Dan maakt het niet uit.
  De 'Belgen' (niet allemaal natuurlijk) zijn tegen Jumbo. Dus of het nu van Aert, Benoot, vd Sande, Van Hooydonck of Roglic of Vingegaard is interesseert 'ze' niet.
Gilbert kan het weten: hoe vaak heeft die tijdens z'n carrière niet weggereden in het zog van een motor....
  15 mei 2023
  Volledig geprepareerd en met z'n blonde haren.
Ik heb het net even opgezocht, en ja hoor, Leo van Vliet heeft inderdaad ook een motorrijbewijs....
15 mei 2023
Tja, zo'n plaatje zegt me wel erg weinig. Je kunt ongetwijfeld voor zo'n beetje elke renner beelden vinden waarop de motor dichterbij of verder weg zat. Het probleem is dat er het grootste deel van de tijd geen beelden zijn, dus of iemand over de hele TT wellicht een bepaald voordeel heeft gehad, is voor de buitenstaander onmogelijk te beoordelen.
15 mei 2023
Het ziet er niet echt uit als heel dichtbij. Het viel me wel op dat die bij Evenepoel zeer ver ervoor reed. Sowieso neem ik dit vanuit Gilbert niet echt serieus, die ik meer fan dan goed voor hem is. Ik vind dit op deze manier de wereld in helpen eigenlijk pas "echt schandalig" je zet hier zonder bewijs een kampioen weg als valsspeler. En hij doet Roglic tekort. Alsof hij alleen in de buurt kon blijven bij de grote Evenepoel door achter een motor te hangen en dit dan het tijdsverschil verklaard.
15 mei 2023
Had Roglic ook zijn haren geblondeerd?
  15 mei 2023
  Hangt er vanaf of zijn vriendin ook een geintje heeft uitgehaald?
  15 mei 2023
  Gilbert pleit voor een 'level playing field'..
  15 mei 2023
  Een 'level playing field'... Dan zou ik beginnen met alle motoren weg te halen die niet live beelden voor op TV aan het maken zijn, inclusief die waar Gilbert zelf op zit, want dat is nergens voor nodig.
  15 mei 2023
  @xistnc Neu, in 2011 schrok Roglic zo van het kapsel van Gilbert dat ie pardoes ernstig verongelukte bij het schansspringen. Toen ging ie maar fietsen.
15 mei 2023
Motoren mogen dichter bij de renner komen, maar moeten uit de directe slipstream (lees: de flank van de renner) blijven om aerodynamische winst uit te sluiten. Dit is een gedeelte uit het reglement van de UCI. Over afstand in meters wordt bij motoren totaal niet gesproken. Op de foto met Roglic is sprake van meer dan 20 meter afstand dus reglementair toegestaan en een voordeel van 0,0. Bovendien is de motard verplicht om voldoende afstand te houden tot de coureur en NIET andersom. Gilbertje zoekt spijkers op laag water.
  15 mei 2023
  Een voordeel van 0,0? Dan moet je eens met de ingenieur / professor gaan praten die samenwerkt met Jumbo Visma in de windtunnel. Die heeft daar een compleet andere mening over.
  Daarbij, hoe kan Roglic nou invloed hebben op wat de motard voor hem doet. Of hij moet zodanig hard fietsen dat hij de motard inhaalt. Maar daar was gisteren geen sprake van en dus is het gewoon BS.
15 mei 2023
Er reed in de laatste kilometer een auto vlak achter Evenepoel of Thomas geloof ik, ook dat heeft effect.
15 mei 2023
suggestive foto's je kan zien wat je wil zien
15 mei 2023
De wijze waarop dit artikel geschreven is roept zoveel verwarring en polemiek op dat het haast wel de bedoeling lijkt te zijn Phillipe Gilbert in een kwaad daglicht te stellen, slecht, journalistiek onwaardig en alleen bedoelt als clickbait, journalistiek moet duiding geven geen verwarring. Het lezend publiek alhier trapt er met ook met open ogen in. Het moet toch duidelijk zijn dat het draften Roglic niet aan te rekenen is maar de Motard in kwestie, er staat nergens dat hij Roglic het draften verwijt. Idem dat Gilbert zich niet op deze foto alleen baseert, want hij heeft op de hele rit commentaar gegeven. Het is alleen ietwat lastig de hele uitzending in de tweet te stoppen… begrijpend lezen, het is een kunst.
  LOL, 2 keer wijzen op de nuance en wat er echt werd gezegd en 2 keer in de min.
15 mei 2023
Was fan van Gilbert tijdens zijn wielerleven, maar met dit soort van onzin moet ie niet aankomen. Denk dat Primož die motard heeft omgekocht met een pizza ananas van de Jumbo.
  15 mei 2023
  Dat zou goed kunnen, moet je niet onderschatten. Die zijn door de inflatie niet langer 3 voor 5 euro maar intussen 3 voor 6 euro.
15 mei 2023
Ah gelukkig een nieuwe controverse…………………………..
15 mei 2023
De natte scheet van deze Giro. Gisteren ook al op HLN maar toen ondergesneeuwd door 1 of andere renner met corona. Ik heb Gilbert best hoog zitten, maar dit komt toch meer over als een verkapte teleurstelling dan een mega voordeel dat Roglic heeft gehad. En dat vind ik kwalijk. Sowieso van iemand in de positie van Gilbert. Waarvan je enerzijds weet dat ie dikke maatjes is met Remco. En anderzijds dat je weet dat Belgie toch al behoorlijk gepolariseerd is als het gaat om Roglic. Ik heb gisteren bij niemand, op geen enkel moment, de indruk gehad dat er iemand structureel voordeel heeft gehad van de motoren. Wel dat de motor soms korter voor de renner reed, bijvoorbeeld ter hoogte van de fanatieke Pantani fans, om zeker te weten dat ze na het passeren van de motor niet terug de weg op sprongen.
15 mei 2023
ik vind niet meteen dat die motor superdicht bij roglic zit, voelt aan als een vrij normale afstand. eigenlijk raarder dat hij bij evenepoel bijna een stipje in de verte is, dan heeft het nauwelijks zin dat er een motor voor zit komt sowieso niet in de buurt van de genante vertoning van koersdirecteur leo
  15 mei 2023
  Het zou ook gewoon kunnen komen door de camera. Als de camera motor wat verder bij roglic reed en een meer tele gebruikt, dan lijkt het al meteen alsof de motor dichterbij is.
Dit valt niet te achterhalen of bewijzen. Kan best dat Gilbert dit als zodanig waargenomen heeft en kan best dat de motard er wat te dicht op zat maar niet te herleiden.
15 mei 2023
Als daar iets raars gebeurt dan moet de organisatie daarop afgerekend worden, waar moet die renner heen als daar opeens een motard voor hem indommelt ? Deze Giro kan gerust eens aangepakt worden met hun fratsen als daar zijn een tijdrit over een wandelpad, aankomsten waar geen bussen kunnen geraken waardoor publiek en renners in bedoempte skiliften hun weg terug moeten zoeken, de ellenlange nachtreis naar Rome, etc
Ik heb nog wat beelden teruggekeken en het klopt wel dat de motor bij die km voor de finish bij Evenepoel verder voor hem reed dan bij Roglic maar volgens mij heeft Primoz daar niet heel veel voordeel aan gehad. Ook bij Thomas reed de motor net zover voor hem als bij Primoz. Ik denk dat de jury gewoon strenger moet gaan zijn.
15 mei 2023
Als je op basis van onzinnige beelden en polemiek wilt opstarten kun je ook vast wel van etappe 8 toen Evenepoel in achtervolging was op Roglic een foto maken net op het moment dat Evenepoel wordt ingehaald door een motor. Lekker uit het ook zomaar dat hij daar voordeel van heeft.
16 mei 2023
Haha anders lijk ik pro Belgisch. Nee nu niet hoor haha
Het was duidelijk in beeld. En je kon het aantal nadar onderdelen redelijk goed inschatten. Gedurende vrij lange tijd leek het zowat twintig meter te zijn. (een dranghek is +- 2.5m) Het was inderdaad niet oké. Maar goed, ik zoek er geen machinatie in, het was Leo niet, eerder een in zichzelf gekeerde motorijder.

Reacties zijn gesloten.