Primoz Roglic wint de Giro: “Deze ga ik me heel lang herinneren”
foto: Cor Vos
zondag 28 mei 2023 om 19:22

Primoz Roglic wint de Giro: “Deze ga ik me heel lang herinneren”

Na zijn fenomenale tijdrit waarin hij het roze pakte mocht Primoz Roglic zich na de slotrit ook officieel winnaar van de Giro d’Italia noemen. In de vlakke etappe in Rome kwam het roze zoals verwacht niet in gevaar. Voor de Sloveen van Jumbo-Visma is het misschien wel de kroon op zijn loopbaan. “Deze ga ik me heel lang herinneren”, zei hij in een flashinterview.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Of Roglic zich al realiseert dat hij de Giro heeft gewonnen? “Niet echt, maar ik geniet ervan, van alle emoties na alles wat er gisteren is gebeurd”, zei hij, refererend naar het kettingincident in de tijdrit, waardoor hij zijn Giro-overwinning bijna in het water zag vallen. “Het is altijd leuk om te winnen, maar de energie van gisteren en om vandaag rond te rijden in Rome met alle ploegen is ook heel mooi.”

Voor Roglic is het zijn vierde eindzege in een grote ronde. “Elke overwinning is speciaal. Ik ben heel dankbaar om hier te winnen. Ik ga me dit echt heel lang herinneren”, besloot de 33-jarige coureur.

 
58 Reacties
Sorteer op:
28 mei 2023 20:58
Wat hebben een aantal Belgen(?) hier een gigantisch complex. Evenepoel had gewonnen als etc. Diezelfde personen hoorde ik dat echt niet zeggen over Roglic toen die aan het inlopen was in de afgelopen Vuelta. Nu waren er twee tegenstanders over (Thomas en Almeida), toen was alleen Mas over. En dit alles doet er helemaal niet toe. Je kunt pas winnen als je aan de start verschijnt, op de fiets blijft, niet ziek wordt en finisht. Al het andere is niet van belang en is koffiedik kijken. Evenepoel was de sterkste in de Vuelat, wantb hij heeft gewonnen. Roglic de sterkste in de Giro, want hij heeft gewonnen. Anders kun je wel bezig blijven; Pogacar de tour niet gewonnen als Roglic een normale tijdrit had gereden, Vingegaard niet gewonnen als Pogacar op de fiets was gebleven etc. Elke wedstrijd is er wel wat en dat hoort gewoon bij het wielrennen. Accepteer het.
  28 mei 2023 21:53
  Zeker, het doet er niet toe. Roglic heeft verdiend gewonnen. Was het een mooie strijd? Nee. Maar dat doet er ook niet toe. Het is zijn manier van rijden, die niet echt spectaculair of aanvallend is, maar dat is zijn goed recht. Dus: proficiat Primoz!
  29 mei 2023 10:57
  ah, openen met veralgemeningen, dan weet je dat je op een hoog niveau aan het discussiëren bent
Gefeliciteerd. Je was veruit de beste. Zelfs met de ketting er af fietste je ze nog allemaal naar huis. Ook gewond bleef je gewoon doorfietsen en verloor je nauwelijks tijd. Ik hoop dat je ooit nog een goeie kans krijgt de tour te winnen, want die verdien je. Als mensen weer eens op je te lopen zeiken dan doet het me altijd een beetje pijn, maar dan moet ik altijd weer glimlachen als ik me realiseer dat je waarschijnlijk alleen maar zou glimlachen als je het zou horen. Het zal je aan je reet roesten, en ook daarom vind ik je zo'n heerlijk mens.
28 mei 2023 19:35
Blijft de mooiste trofee en die is hem enorm gegund. Groot kampioen, enkel de Tour nog en de Ronde van Zwitserland en dan heeft ie elke grote rittenkoers van naam gewonnen.
  28 mei 2023 19:39
  Veruit de mooiste trofee in het wielrennen, gevolgd door de drietand van de Tirreno.
  28 mei 2023 20:00
  Enkel de Tour nog….gaat ie nooit redden veel te zwak en wisselvallig
  28 mei 2023 21:49
  Winst in de Tour zal bijna onmogelijk worden, er zijn 3 renners die beter zijn.
  Je hoeft niet de beste te zijn, je moet als eerste in parijs aankomen.
  28 mei 2023 22:52
  Zwitserland kan zeker lukken. TDF niet meer, Roglic denk toch gewoon minder dan Vingegaard en Pogacar
  29 mei 2023 07:30
  Dit is toch het mooiste verhaal, Roglic op het laatste moment; op een manier die tegenovergesteld is aan de verloren Tour. Een passende topprestatie; een overwinning van Evenepoel of Thomas was meer voor de boeken geweest.
28 mei 2023 19:33
De giro toch wel groter dan de vuelta voor mij. Zijn grootste rondezege dus
28 mei 2023 20:16
Primoz the GOAT! Dik verdiend...nu de vuelta nog
  28 mei 2023 20:18
  The GOAT, serieus? Ik denk dat zijn landgenoot dat is..
  29 mei 2023 09:56
  Ik zie behoorlijke inflatie op de term GOAT. Er is vooralsnog maar 1 GREATEST OF ALL TIMES en dat is Eddy Merckx. Met alle respect voor Pogi, Roglic en volgens sommigen ook Evenepoel: die komen vooralsnog niet in de buurt. En staan ook ver achter renners als Anquetil, Hinault, Indurain, Froome en (afhankelijk van hoe je tegen hem aan kijkt) Armstrong. Maar blijkbaar win je in de jaren 20 van deze eeuw een rondje, en je bent meteen de GOAT. Het historisch besef bij sommige flitsers laat dan ook behoorlijk te wensen over.
  29 mei 2023 11:01
  Merckx was ook gewoon een doorgesnoven medicijnfabriek, in een tijd waarin er totaal anders gekoerst werd, zonder super specialisatie. Als je alleen domweg naar palmares kijkt heeft hij het grootste palmares, maar de grootste ooit is hij voor mij niet hoor.
28 mei 2023 19:30
Verwijzen naar, refereren aan.
28 mei 2023 20:26
Mooi man! Ik kijk alweer uit naar de volgende race van Primoz! Benieuwd wat het programma gaat worden. Nu waarschijnlijk eerst welverdiende rust na 3 rondes op een rij winnen
  29 mei 2023 10:19
  Had het hem graag gegund maar Tour 2022 en Vuelta 2022 heeft hij niet gewonnen. Maar het opladen voor 3 grote rondes achter elkaar zal mentaal heel zwaar zijn (en al helemaal als je valt en je weer opnieuw moet opladen voor de volgende).
28 mei 2023 22:42
ik gun het deze gast echt heel veel wat een atleet
29 mei 2023 09:04
Waarom worden Evenepoel en ook Vinegard steeds genoemd in het rijtje Pogi & Rogla. Het Palmares van Rogla is 2x zo lang als die van REV en VIN bij elkaar.. (Als het om grote en kleine rondes gaat..)?
  29 mei 2023 09:46
  Ja waarom worden ze niet in een rijtje met Froome en Quintana genoemd??
28 mei 2023 19:28
Gefeliciteerd, Primoz! Nu ook nog de Vuelta binnenharken.
  28 mei 2023 19:32
  Hoop stiekem dat ie naar de Tour gaat.
  28 mei 2023 19:37
  Snap ik. Met een Giro in de benen, lijkt mij de Tour skippen de beste optie. Zou nu een knecht worden van Vingegaard. Beter richting de Vuelta en wellicht twee GT’s in 1 jaar winnen. Zou weer voor het eerst zijn sinds Froome in 2017.
  29 mei 2023 12:01
  Je neemt me woorden uit de mond. Want ik hoop ook stiekem, dat hij toch mee gaat naar de TdF. De Vuelta heeft hij meermaals gewonnen.
29 mei 2023 08:54
Alle zogenaamde kenners zijn erg negatief over het koersgedrag in de Giro. Een Giro zonder grote aanvallen, passief koersen, etc. Maar al deze zogenaamde kenners hebben blijkbaar nog nooit in de regen gereden. Waar het water van links en recht, boven en onder, voor en achter komt. Waar je met bespatte bril en beperkt zicht in een peloton moet rijden. Over gladde wegen, witte strepen en putdeksels, met de constante stress om niet te vallen. Waar je zit te bibberen van de kou, en met je verkleumde vingers in je handschoenen je gelletje moet gaan zoeken onder 3 lagen regenkleding. En dat niet 1 dag, maar 2 weken lang. Deze Giro stond de achterdeur open. Survival of the fittest (and the luckiest). Roglic heeft uiteindelijk deze Giro bewezen dat hij dat was. Want to finish first, first you have to finish. Een ronde van 3 weken duurt 3 weken, en niet 8 dagen. Dat maakt het rijden en winnen van grote rondes een iets ander spelletje dan pakweg Polen of Parijs-Nice. Ik heb genoten van de prestaties, het afzien, het spel van de vluchters, de verrassende wendingen en de veerkracht bij deze mannen. Ze verdienen allemaal een pluim, maar zoals Hennie Huisman ooit zei: er kan er maar 1 de winnaar zijn! Primoz, proficiat!
  29 mei 2023 11:08
  Overdrijven is ook een vak. Het was geen expeditie naar de noordpool ofzo. Er zijn vluchters die gewoon lachend koers maken in exact dezelfde omstandigheden en klassementsrenners die aangeven zo fit als een hoentje aan te komen in week 3. Dat is wat anders dan die gure hongerwinter die jij beschrijft.
  29 mei 2023 11:35
  In de Giro is 't zo vaak slecht weer. Ik weet dat het al 2 (!!) jaar geleden is, maar in 2021 was het ook constant aan het regenen. Een jaar of 10 terug was er eentje waar het maar 1 of 2 dagen niet heeft geregend. Net zoals de zwaarte van de slotweek, die is in de Giro altijd stukken zwaarder dan de 2 ervoor. Als dat de voorbije decennia nooit heeft geleid tot een bijzonder passieve drieweekse, dan is dat in 2023 ook geen geldig excuus en ligt het gewoon aan de renners. Zet hier Pogacar, Vingegaard, Gaudu, Bardet, Mas, de Yatesen, Carapaz, Lopez, Landa en andere Bernals aan de start in exact dezelfde omstandigheden en je weet dat je veel meer gaat zien.
  29 mei 2023 12:26
  Ga maar eens praten met de renners zelf. Of kijk hoe ze aankomen bij de bussen na weer een dag kou en nattigheid. Ook al hebben ze tegenwoordig echt wel goede kleding, tegen water aan alle kanten is uiteindelijk weinig te doen. Verder denk ik dat de ontwikkelingen in het klassement ook voor iedereen aanleiding waren om "niets" te doen, zeker toen Evenepoel weg was. G vond het wel best, Roglic en Almeida ook. Met hun capaciteiten en positie in het klassement is gokken op de laatste bergrit en tijdrit echt wel te verdedigen. Je zou dan eerder wat verwachten van de renners daarachter; als je ergens het verwijt van passiviteit wilt neerleggen, dan ligt dat m.i. toch vooral bij de nummers 4-15 van het klassement. Enkel Pinot springt er wat mij betreft uit qua initiatief.
  29 mei 2023 17:27
  Een meerderheid van plekken 5 tot 15 heeft meer getoond dan de top 3 (eigenlijk 4, want Caruso deed ook niets)
28 mei 2023 19:52
Ik ben blij voor Primoz en Jumbo -Visma. Op de kop af 4 jaar geleden kwam Jumbo-Visma bij mij op het werk een sponsor bezoek brengen. Was een leuk bezoek met o.a. Eenkhoorn en Zeeman. Maar op een gegeven moment wel lastig. Tijdens een sponsorpraatje zag je op de tv achter de receptie hoe Roglic de Giro aan het verliezen was. Zeeman wilde vast overal zijn, maar niet daar. Wat dat betreft had hij al mooi voor het jaar daarna geoefend. Nu hebben ze de Giro toch binnen!
28 mei 2023 19:58
Ik vond hem helemaal niet de beste. Gisteren een goede prestatie en de rest heeft niet kunnen profiteren toen hij echt zwak rondreed eerder. Roglic gaat de Tour nooit winnen met Pogacar, Evenepoel en Vinegaard ver voor hem.
  28 mei 2023 20:00
  Je bedoelt Vingegaard en Pogacar.
  28 mei 2023 20:45
  Evenepoel was zo zwak dat hij de giro niet eens kon uitrijden
  Nee. Als die ver voor hem rijden, gaattie niet winnen.
  28 mei 2023 23:09
  @Specialized2016 wat is er aan de hand met je? Het vervelende aan een tijdrit is dat meestal de beste wint. En je schrijft ook dat de rest niet heeft kunnen profiteren van zijn zwakheden. Bijzondere tegenstelling poneer jij hier! Wat was ook weer je vorige nickname?
  29 mei 2023 08:22
  Wat een ontzettende wartaal sla jij uit zeg. Dat TJV niet je favoriete team is, prima.. dat heb ik me Quick Step, maar je kunt wel respect opbrengen voor de prestaties van Roglic. Kijk eens naar hoevaak hij op het asfalt heeft gelegen, zich weer terugknokt. Welke tegenslagen hij heeft meegemaakt in het verleden en nooit opgeeft. Hier kun je alleen maar respect voor opbrengen. Ik kan hier heel makkelijk een vergelijking bij plaatsen na een valpartijtje; van (waarschijnlijk jouw beste vriend..), maar dat doe ik bewust niet. Gedane zaken nemen geen keer en Roglic heeft verdient het Roze meegenomen. Basta!
28 mei 2023 19:30
Proficiat. Je was de best of the rest. Of er nu ook kritiek gaat komen op deze overwinning omdat de voornaamste tegenstanders vroegtijdig uitvielen, heb ik het raden naar. Want Remco werd ziek en Hart viel letterlijk uit. Bijgevolg kregen we een saaie Giro te zien omdat iedereen schrik had van iedereen.
  28 mei 2023 19:35
  Primoz was niet 'the best of the rest', maar voluit 'the best'. Wie niet meedoet kan niet winnen, en we zullen nooit weten of Remco Primoz en zijn ijzersterke ploeg had kunnen verslaan.
  28 mei 2023 19:37
  Wat een zielige reactie. Totaal niet zeker dat Evenepoel & Hart beter waren. En als het wel was dan is het gewoon pech zoals zo vaak in een grote ronde.
  28 mei 2023 19:38
  Ik denk zelf dat Hart in zijn vorm dit jaar de grootste uitdager had geweest, maar goed. Als, etc, hebben we niks aan: Primoz heeft gewonnen.
  28 mei 2023 19:39
  Het enige wat we weten, is dat het filmpje met de hoogtepunten voor het jaaroverzicht bijzonder kort zal zijn, want veel enerverende momenten van deze top 3 ga je niet vinden.
  28 mei 2023 19:50
  Het verschil met afgelopen Vuelta was dat er nog steeds 2 echt sterke tegenstanders over waren na het uitvallen van Hart en Evenepoel. Nadat Roglic in de Vuelta uitviel was dat niet echt zo.
  28 mei 2023 20:29
  Roglic zelf ook gevallen deze Giro waar hij enige tijd last van heeft gehad. Kon daardoor niet optimaal presteren. Pas op het einde van de Giro ging het beter.
  28 mei 2023 20:48
  Ik durf wel te stellen dat Roglic de Vuelta waarschijnlijk nog gewonnen had zonder val, maar wat hebben we eraan. Remco heeft gewonnen en op zich ook nog verdiend ook.
  28 mei 2023 21:08
  Haha wat een zielige reactie zeg
  28 mei 2023 22:29
  Wat een ongelofelijke zielepoot ben jij zeg Guy! Op je fiets blijven zitten en gezond blijven zijn ook essentiële onderdelen van de wielersport. Terugkomen van tegenslagen en blijven doorzetten: Roglic is een echte kampioen en een meer dan terechte winnaar.
  28 mei 2023 22:42
  Was er niet een aparte wielerflits.be gemaakt voor jullie?
  29 mei 2023 07:16
  Om fair te zijn waren er wel eenzelfde soort reacties na de Vuelta die Evenepoel won.
  29 mei 2023 07:24
  Als ik beter was dan ik ben, had ik deze giro ook kunnen winnen
  29 mei 2023 10:03
  @lalsacien, jij hebt mijn reactie begrepen. idd vorig jaar waren er veel reacties op dit forum dat Evenepoel de Vuelta won dankzij het uitvallen van Primoz. Nu waren de rollen omgekeerd. Het kan verkeren. Je kan toch moeilijk gewag maken dat we een geweldige Giro gezien hebben met spektakel van de bovenste plank zoals vorig jaar in de TDF. Niemand stak er bovenuit met kop en schouder, het was elke bergrit bang afwachten. Vandaar de best of the rest. En de prijs van fairplay gaat voor mij naar G zoals die groots was in de nederlaag.
  29 mei 2023 10:21
  @Guy, Ik denk dat veel mensen aanslaan op jouw uitspraak "best of the rest". Roglic was voorafgaand aan de Giro gewoon de topfavoriet. Samen met Evenepoel. Waarbij de Belg in de laatste test voorafgaand aan de Giro (Catalunya) nog werd geklopt door Primoz. Waarbij Roglic de afgelopen jaren samen met Pogacar en Vingegaard de maatstaf is als het gaat om grote rondes rijden. En ook met Pogacar en Evenepoel de maatstaf is als het gaat om rondes van een week. Ook ik vind "best of the rest" eigenlijk denigrerend als je de erelijst van Roglic bekijkt. Blijkbaar heb je moeite met het uitvallen van jouw favoriet, maar in het wielrennen is het gewoon zo dat je aan de meet moet komen. De prijzen worden daar verdeeld, er is geen hoofdprijs voor wie er halverwege op kop staat of wie de mooiste demarrage laat zien in de week voorafgaand aan de Giro. Ik snap de minnetjes en de reacties dan ook volledig.
  29 mei 2023 10:37
  Volgens mij snap je dan niet helemaal wat de uitdrukking best of the rest betekent, want ook met die extra uitleg slaat het als een tang op een varken. De giro was een draak van een ronde, maar van de klassementsrenners was Roglic nog degene die het meeste aanviel. En hij heeft Evenepoel bergop gelost.
  29 mei 2023 11:03
  Quote:
  De giro was een draak van een ronde, maar van de klassementsrenners was Roglic nog degene die het meeste aanviel.
  Ik meen dat de nummer 5 uit het eindklassement 10 keer zo lang in de aanval heeft gereden als het hele podium samen. Ik zou uitlatingen over aantrekkelijkste klassementsrenner beperken tot het podium, want als je verder gaat, dan ga je jezelf in de voet schieten
  29 mei 2023 11:39
  Het feit dat Pinot met deze koerswijze 5e is geworden is op zichzelf natuurlijk al best veelzeggend. Verder is het ook niet zo relevant wie het meest aantrekkelijk was, het ging mij er vooral om dat sommige mensen nu doen alsof Roglic degene was die geen poot uitstak in een wervelwind van aanvallen.

Reacties zijn gesloten.