Primoz Roglic verslaat Evenepoel in openingstijdrit Ronde van het Baskenland
foto: Cor Vos
maandag 4 april 2022 om 17:32

Primoz Roglic verslaat Evenepoel in openingstijdrit Ronde van het Baskenland

Primož Roglič heeft de inleidende tijdrit van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma mocht als laatste een tijd neerzetten in Hondarribia en moest bijzonder diep gaan om onder de tijd van een sterke Remco Evenepoel te duiken, maar deed dit wel na een ijzersterke slotfase. Roglič is vanzelfsprekend ook de eerste leider.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De Ronde van het Baskenland begon vandaag met een korte, maar lastige individuele tijdrit van 7,5 kilometer. Hier konden al de eerste verschillen ontstaan in het algemeen klassement. Aan het strand van Hondarribia begon de tijd te lopen en vervolgens werden de renners over enkele korte klimmetjes gestuurd richting de finish. Met Remco Evenepoel, Pello Bilbao, Julian Alaphilippe, Daniel Felipe Martínez, Jonas Vingegaard en Sergio Higuita stonden er meerdere kandidaat-ritwinnaars aan de start. De topfavoriet voor de dagzege was echter Primož Roglič, die als titelverdediger als laatste een tijd mocht neerzetten.

INEOS Grenadiers sterk in de breedte 
De Colombiaan Daniel Alejandro Mendez, uitkomend voor Equipo Kern Pharma, mocht als eerste van het startpodium rollen. Voor de ritzege kwam Mendez echter niet in aanmerking. Ben Tulett was daarentegen wel erg goed bezig. De jonge Brit van INEOS Grenadiers, die onlangs in de Settimana Coppi e Bartali zijn eerste profzege wist te boeken, zette met 10m09s de eerste richttijd neer. Tulett hoefde zich echter geen illusies te maken, in de wetenschap dat de echte kanonnen nog moesten komen. Zo moest zijn ploegmakker Adam Yates nog binnendruppelen: de Brit wist met een tijd van 10m06s de lat nog wat hoger te leggen.

Yates was aan de finish dus goed voor een zeer scherpe tijd, maar zijn teamgenoot Geraint Thomas liet niet veel later zien dat het nog harder kon in de buurt van Hondarribia. De Britse Tourwinnaar van 2018 kwam dit seizoen zeer traag uit de startblokken, maar heeft inmiddels de stijgende lijn te pakken en dat bleek wel in deze korte tijdrit. Thomas had al snel een goed ritme te pakken, wist de technische passages zonder kleerscheuren door te komen en bleek aan de finish goed voor de toptijd. Het verschil met Yates was zeer nipt, maar de Britse allrounder wist met zestien honderdsten van een seconde onder de tijd van zijn landgenoot te duiken.

Rémi Cavagna op weg naar een sterke tijd – foto: Cor Vos

Cavagna duikt onder de tijd van Thomas 
Thomas stak zo zijn hand uit naar een (eventuele) ritzege, maar de Brit was nog niet zegezeker. Aleksandr Vlasov was namelijk ook goed onderweg, maar de klassementskopman van BORA-hansgrohe kwam aan de streep 23 honderdsten van een seconde tekort ten opzichte van Thomas. Vervolgens was het wachten op de binnenkomst van Rémi Cavagna. De Franse tijdritspecialist van Quick-Step Alpa Vinyl kreeg zeker geen ideaal parcours voorgeschoteld, met enkele korte klimmetjes en technische passages, maar dat deerde de Fransman allerminst. Sterker: aan de finish bleek Cavagna gewoon twee seconden rapper dan Thomas.

De renners die na Cavagna in actie kwamen, denk aan David Gaudu, Emanuel Buchmann en Carlos Rodriguez, beten hun tanden stuk op de tijd van de Fransman. En ook Julian Alaphilippe, die in de Ronde van het Baskenland zijn rentree maakt na een coronabesmetting, kwam door een fietswissel niet in het stuk voor en kwam hoofdschuddend over de finish. Jonas Vingegaard was de volgende binnenkomer. De Deen, vorig jaar tweede in het eindklassement, wist met een tijd van 10m08s (+4 seconden op Cavagna) de schade meer dan beperkt te houden en zo zijn kansen gaaf te houden op de eindzege.

Evenepoel versus Roglič 
Alleen Remco Evenepoel en Primož Roglič leken Cavagna nog te kunnen bedreigen voor de ritzege. Evenepoel, die voor de start niet heel erg enthousiast was over de tijdrit, vertrok als een speer en bleek aan het enige tussenpunt liefst acht seconden sneller dan de eerstvolgende aan het meetpunt, de Brit Adam Yates. Evenepoel ging dus als een razende van start, wist zijn inspanning door te trekken richting de finish en was met een tijd van 9m53s de eerste renner onder de tien minuten. De Belg van Quick-Step Alpha Vinyl bleek maar liefst elf seconden sneller dan zijn ploeggenoot Cavagna. Was dit genoeg voor de winst?

Evenepoel deed een gooi naar ritwinst – foto: Cor Vos

Roglič was inmiddels ook vertrokken en wist de snelle tussentijd van Evenepoel te benaderen. De Sloveense titelverdediger gaf aan het enige meetpunt een halve seconde toe op zijn Belgische rivaal, maar was daarmee nog zeker niet uitgeschakeld voor de dagzege. Wat volgde was een nagelbijtende finale in de straten van Hondarribia. Roglič was zeker niet van plan om zich bij een eventuele overmacht van Evenepoel neer te leggen en schuwde de risico’s niet in de vele scherpe bochten en pittige afdalingen. Roglič wist zo een fabelachtig tweede gedeelte uit zijn benen te schudden en boog zijn achterstand nog om in een voorsprong van liefst vijf seconden.

Een exceptioneel sterke Roglič begint zijn jacht op een derde eindzege in de Ronde van het Baskenland dus met een overwinning. Hij mag morgen vanzelfsprekend ook rondfietsen in de leiderstrui. Evenepoel moet in de daguitslag genoegen nemen met de tweede plaats, Cavagna, Thomas en Adam Yates maken de top-5 vol.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
74 Reacties
Sorteer op:
4 april 2022 17:34
Fijn dat Remco weer meedoet. Dat soort types zijn n noodzaak voor n prikkel voor de rest.
    4 april 2022 18:09
    Hij zag er vooral zelf geprikkeld uit
    4 april 2022 18:27
    Primoz won toch al het nodige voordat de naam Evenepoel ooit opdook in het wielrennen. Daarnaast is Roglic meer geïnteresseerd in Pogacar dan in Evenepoel. In de grote rondes is Evenepoel toch geen concurrent.
    4 april 2022 18:31
    man schei toch uit, alsof de toppers een prikkel nodig hebben. En dan al helemaal niet van Evenepoel op dit moment.
    Als er al renners zijn die andere prikkelen dan zijn het Pogacar en Roglic in het ronde werk en voor de overige koersen MvdP, WvA en Alaphilippe.
    In dat rijtje hoort Evenepoel nog lang niet als hij er al ooit gaat komen.
    4 april 2022 19:01
    Tuurlijk is Roglic veel sneller dan evenpoel dat was toch allang bekend??
4 april 2022 17:34
En niet zo'n bietje ook zeg. Leek erop dat Remco de snelste tijd had weggezet totdat d'n Sloveense duvel uit de doos kwam.
Strijdlust kan de Belg niet worden ontzegt, maar de beste heeft vandaag dan toch weer gewonnen.
4 april 2022 17:35
Klopt, was een proloog. ;-p
4 april 2022 17:36
Remco heeft gelijk. De eerste etappe was geen tijdrit. Vreemd dat alle renners dan solo over het parcours reden.
Hoe zullen we deze etappe dan eens noemen ?
4 april 2022 17:36
Acht uit acht nu voor Roglic in Spaanse tijdritten!
4 april 2022 17:36
Weer een paukenslag van Roglic! Indrukwekkend hoe hij hier de geweldige tijd van Evenepoel nog eventjes verbeterd. Vooral het dalen, het optrekken en die passage over de steentjes gaven een Turbo gevoel bij mij. Van de favorieten vallen Yates en Vlasov mij mee en blijft Vingegaard ook redelijk in de buurt. Maar Primoz geeft weer een signaal af, die gaat voor zijn 3e overwinning in het AK hier.
    4 april 2022 18:51
    Ik hoop dat Vingegaard een keer bergop het initiatief mag en kan nemen en zo de eindwinst kan pakken.
4 april 2022 17:37
Wow, 2 supermannen die de rest toch wel degraderen en dan is het nog baas boven baas. Evenepoel mag zeer blij zijn met zijn prestatie, verliest hier niet van een koekbakker maar de olympisch kampioen.
4 april 2022 17:37
Vond het mooie tijdrit. Evenepoel goed gereden. Maar roglic was net wat beter
4 april 2022 17:38
Viel volgens mij nog wel mee hoe Roglic op de limiet ging. Trok vooral de stenen uit de straat op het kasseien klimmetje. Maakte op dat stukje bijna 10 seconden goed.
    4 april 2022 17:45
    Ook mijn beeld, zat zeker nog marge op.
    4 april 2022 18:04
    Beeld van Evenepoel op de kasseitjes kregen we dan weer amper. Alweer een aantal hartverzakkingen vermeden…
4 april 2022 17:39
Het Sloveense wielrennen kon wel weer eens een succesje gebruiken.
    4 april 2022 17:44
    Ja idd, hoop niet dat er binnenkort ook nog een sloveense sprinter opstaat, dan hebben we als Nederlanders helemaal niets meer (buiten Van der Poel).
    4 april 2022 17:50
    Het is inderdaad zeer triest gesteld met het Nederlandse wielrennen, maar naast van der Poel hebben we gelukkig ook nog een uitstekende van Baarle. Het blijft magertjes, dat is waar.
    4 april 2022 17:56
    Zeker, mocht wel weer eens na gisteren https://www.procyclingstats.com/rankings/me/wins-nations
    4 april 2022 18:05
    Vader beste Nederlander op plek 29, met de 15e tijd, dat wel. Best goed voor een beginner.
    4 april 2022 18:11
    @Wheely idd goede tijdrit voor iemand die net zijn zijwieltjes der vanaf heeft.
    4 april 2022 18:28
    Nou ja. Mollema, Kelderman, Dumoulin, Jakobsen en Groenewegen zijn ook niet verkeerd.
    Dus eigenlijk heeft Nederland de beste klassiekerrenner en de beste sprinter plus wat mannen op de 2e rij.

    Zo slecht is het allemaal niet, ik heb al veel minder meegemaakt...
    5 april 2022 18:11
    Het is dat Kelderman tot de meest kleurloze types behoort, maar die rijdt me toch een pak ereplaatsen bijeen. Types als Oliver Naesen en Tiesje Benoot zouden er stil van worden.
4 april 2022 17:40
Prachtige start van dit rondje. Leuk altijd ook zo'n openingstijdrit, dan passeert iedereen even de revue.

Mooie familyman ook Roglic, echt een fijne winnaar!
4 april 2022 17:41
Waarom lijken die mondmaskers van Jumbo Visma op koffiefilters??
    4 april 2022 17:45
    Ik denk dat ze daarmee proberen toch ziek te worden.
    Iets anders kan ik er niet van maken.
    Bij Wout van Aert is het uiteindelijk ook gelukt. Weliswaar op het verkeerde moment, maar toch.
    4 april 2022 17:46
    Omdat ze erop lijken (volgens jou).
    4 april 2022 18:06
    Omdat je dan verplicht wordt om eerst met de grote molen te malen.
    4 april 2022 18:33
    Dat zijn haverzakken. Heb je gehoord hoe de winnaar van de Ronde van Vlaanderen na afloop honger moest lijden ? Bij Jumbo Visma hebben ze naar de paardensport gekeken, en daaruit geleerd hoe je de renners na het rennen een zak met haver voor de mond kunt binden zodat ze onopvallend weer op krachten kunnen komen.
4 april 2022 17:41
Agressieve rit van Rembo, maar Roglic is gene gewone.
    4 april 2022 17:44
    Ik zat er niet al teveel naast met mijn voorspelling in het volgtopic qua eindtijd ;-)
4 april 2022 17:44
De proloogleuterdefinitie, dat was al weer sinds de vorige korte tijdrit geleden dat dat supersaaie verhaaltje langskwam ja.
4 april 2022 17:45
Wat een kunst dat Remco niet fout reed..
4 april 2022 17:46
Spannend duel tussen twee tijdrit-extraterrestrials! Roglic is zo meteen de (verwachte) grote favoriet en het pelotonnetje op +18 seconden kan jacht beginnen maken op de podiumplaatsen. Klimwerk in overvloed nog, dit wordt een leuk weekje!
    4 april 2022 17:49
    Zou mij niet eens verbazen als Vingegaard weer met de baas op het podium staat. Deze tijdrit was al veel beter dan in de Tirreno en hij klimt volgens mij minstens zo goed nu al als Yates en Vlasov.
    4 april 2022 17:52
    Veel plezier met het zien wegzakken van Evenepoel, LaDoyenne, ik weet dat dat jou dagen opfleurt.
    4 april 2022 18:10
    Hij heeft inderdaad de bergtrui gepakt vandaag
    4 april 2022 18:12
    @GaiusDoyenne, heb je je reactie hierboven toch maar wat aangepast (minstens 2x ondertussen) om niet uit je rol te vallen? Hoe spijtig, die zelfcensuur...
4 april 2022 17:48
Parcours was veel meer op de maat van Roglic, daarom toch wel erg knap van EVP ook
    4 april 2022 17:52
    Hij reed de snellere afdaling, dat was wel een LOL waard.
    4 april 2022 18:10
    Het maakt Primoz geen klap uit wat voor parcour hij heeft, maar volgens mij voor Evenepoel ook niet zozeer al denk ik dat die biljartvlak het liefst heeft
    4 april 2022 18:31
    Ach ja als het parcours biljartvlak is, is het niet op maat van Evenepoel. Nu zitten er een paar klimmetjes in en weer is het niet goed voor Evenepoel. Misschien zijn er gewoon betere tijdrijders dan Evenepoel. Zijn er helemaal geen excuses nodig voor zijn prestaties in tijdritten.
    4 april 2022 19:30
    @Pogacar_GOAT, Ja, met een beetje goeie wil kun je wel een paar betere tijdrijders dan EVP bedenken, Pogacar echter hoort daar zeker niet bij.
    4 april 2022 20:09
    @legrandbornand
    Klopt helemaal. Pogacar wint dan weer wel wedstrijden die er toe doen. Een kwaliteit die Evenepoel dan weer niet bezit.
4 april 2022 17:57
Spektakel, mooi decor maar stel je voor dat het hier had geregend, gelukkig is dat zeldzaam in het Baskenland....
    4 april 2022 18:08
    Haha, jep, daar regent het gelukkig nooit :-)

    Als het wel had geregend hadden ze volgens mij de TT-fietsen moeten verbieden om de veiligheid van de renners te waarborgen. Nu lag het gelukkig droog en blijkbaar geen steentjes of stof in de bochten - beetje angstwekkend om zien hoe ze daar door raasden in de afdaling.
4 april 2022 17:58
Ben Tulett en Geraint Thomas beide enthousiast verrast voor mij.
4 april 2022 18:39
@ gaiustran. Net zo hilarisch als de gouden medaille op de OS van de mountainbike
4 april 2022 18:40
Puik proloogje van downplay Remco. Werkte het parcours af als een testosteronbommetje. Had de indruk (met name vlak na de finish) dat hij toch wel een paar niveautjes dieper ging dan Primoz.
Waar Remco stikkapot op de keien zat uit te puffen stapte Primoz fluitend van TT op cooldownfiets over.
    4 april 2022 18:43
    Roglic deelt zijn tijdritten over het algemeen goed in, daarom heeft hij nog wat over op het klimmetje ten opzichte van Evenepoel. Leermomentje voor hem,
    4 april 2022 18:44
    Dit zie je ook als je VDP tegenover Pogacar ziet. Het is niet normaal dat die slovenen na de finish nog zo fris zijn tegenover toch ook mannen met veel talent als VDP en REV.
4 april 2022 18:43
Ach gossie, hebbie opa wimpie ook weer
4 april 2022 18:44
Als je ziet dat Milan Vader nogal wat renners van naam achter zich laat is dat best hoopvol te noemen.
    4 april 2022 19:50
    Schrijf maar op voor de Waalse Pijl.
    4 april 2022 23:58
    Ja inderdaad hij laat Quinten Hermans achter zich echt een wereldtopper op de weg.
4 april 2022 18:47
Roglic slaat een behoorlijke slag en zet zijn directe concurrenten op meer dan 15 seconden.
    4 april 2022 19:32
    Evenepoel slechts 5. Die gaat het Roglic nog lastig maken.
4 april 2022 19:34
Niet gezien vandaag, maar op basis van scorebordjournalistiek staken er vandaag 2 bovenuit. De ene net iets meer dan de andere.

En als Remco ambitie heeft om dit rondje te winnen is het misschien maar goed dat het een korte tijdrit was, ook al is het volgens hemzelf niet helemaal zijn ding. Ik vind hem persoonlijk ook gewoon prima in dit soort korte tijdritten, ik denk dat hij meer tijd had verloren op Roglic als de tijdrit wat langer was. Want die is ook gewoon Olympisch kampioen geworden, op een lange tijdrit die Remco op het lijf was geschreven.
    4 april 2022 19:54
    Remco is 22 en Roglic 32, de beste jaren van Remco moeten nog komen.
    4 april 2022 21:47
    Kijk eens even naar Mohoric.
    Wereldkampioen bij junioren en beloften, en die heeft meer dan 4 seizoenen bij de profs nodig gehad voor hij aansluiting met de top kreeg. Daar hoort hij nu wel gewoon bij.

    Hoe Evenepoel gaat evolueren weet niemand, maar hij heeft nog tijd zat en moet zich vooral niet laten opjagen. Niet door de media, niet door zijn ploegleiding, niet door zichzelf en al helemaal niet door zelfverklaarde stille Gaiussen.
    4 april 2022 22:46
    Quote:
    Nee, want in tegenstelling tot skiër Roglic was Remco vroegrijp. Hij is inmiddels al toe aan zijn 4e seizoen bij de profs. En je kan nu eenmaal niet én vroegrijp én laatbloeier zijn. Jammer, nietwaar?


    Dus volgens jouw logica is een renner die op jonge leeftijd kleinere koersen wint en op latere leeftijd doorgroeit en dat ook doet in grotere koersen gaat doen volstrekt onmogelijk?

    We werden hier namelijk nogal doodgegooid met de nietigheid van de koersen die hij won (en van zijn tegenstand). Zijn die zeges plots toch significant indien ze in een kromme logica passen?
    4 april 2022 23:14
    @gaius
    Mohoric deed wel wat meer dan 'goed rijden' bij de junioren.
    Als je 2x wereldkampioen wordt bij de jeugd, behoor je tot de top in die categorie. Dat is namelijk geen voorwaarde om prof te worden, want dan zouden er bitter weinig doorstromen.

Reacties zijn gesloten.