Primoz Roglic grijpt de macht in Criterium du Dauphiné, Verona boekt ritzege
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld
zaterdag 11 juni 2022 om 17:00

Primoz Roglic grijpt de macht in Criterium du Dauphiné, Verona boekt ritzege

De koninginnenrit in Criterium du Dauphiné is gewonnen door Carlos Verona. De renner bleek de sterkste te zijn uit een vroege vlucht die al op de Col du Galibier was weggereden. Primož Roglič was de beste klassementsrenner en nam de leiderstrui over van ploegmaat Wout van Aert.

De zevende etappe in het Criterium du Dauphine was op papier een heel fraaie. Organisator ASO koos in de opzet voor de Col du Galibier en de Col de la Croix de Fer, waarna op de mildere Vaujany gefinisht zou worden.

Vooral de Col de la Croix de Fer leek bij uitstek een geschikte klim om voor vuurwerk tussen de klassementsrenners te zorgen, maar eenmaal daar aangekomen hielden de klassementsrenners de kaarten nog tegen de borst. Voor klassementsleider Wout van Aert leek dat een geschikte koerssituatie, maar hij moest laat op deze HC-beklimming lossen uit het groepje der favorieten en de eindzege uit zijn hoofd zetten. 

Voor Wout van Aert bleek de etappe te lastig – foto: Cor Vos 

Vroege vlucht met sterke klimmers
Een vroege vlucht reed tot die tijd vooruit. Sterke klimmers als Andrey Amador, Gregor Muhlberger, Carlos Verona, Bruno Armirail, Pierre Roland, Victor Lafay, Mark Donovan, Andres Camilo Ardila, Kenny Elissonde en Kevin Vermaerke bevolkten deze achtienkoppige kopgroep.  Zij waren op de Col du Galibier weggereden uit het peloton en kwamen pas in de afdaling met zijn allen bij elkaar. Hun voorsprong bedroeg op dat moment ongeveer drie minuten. 

Op de Col de la Croix de Fer zou de kopgroep even snel weer uiteenspatten en zouden de betere klimmers komen bovendrijven. Zaterdag bleken dat Verona, Rolland, Muhlberger, Elissonde en Lafay. Rolland en Verona kwamen als eerste boven op de top van de Croix de Fer en leken daarna in pole-position te staan om de rit te gaan winnen, maar Rolland verdween in de afdaling van het front en werd vervangen door Elissonde. 

Verona en Elissonde voor de ritzege?
De Fransman en de Spanjaard zouden met een voorsprong van 1 minuut en 42 seconden op het peloton, waar nummer twee Mattia Cattaneo inmiddels ook was gelost, beginnen aan de korte maar steile slotklim naar Vaujany. Zij hielden, ondanks druk van achteruit, vol. Verona zou de strijd om de ritzege uiteindelijk beslissen door op drie kilometer van de streep zijn Franse vluchtgezel achterlaten. 

Primož Roglič versnelt, de rest moet passen – foto: Cor Vos 

Omdat na Cattaneo ook Hayter moest lossen uit het groepje der favorieten, deed Jumbo-Visma met Jonas Vingegaard en Primož Roglič alsnog de beste zaken. De Deen en de Sloveen reageerden gezwind op aanvallen van Ruben Guerreiro, Brandon McNulty en Tobias Halland Johannessen. Roglič gaf er in de laatste twee kilometer nog een flinke klap op, waardoor hij er geen twijfel meer over liet bestaan dat hij de beste renner in deze Dauphiné is.

RIDE Magazine
122 Reacties
Sorteer op:
11 juni 2022 18:54
Enkel positief nieuws:

Na zijn knieblessure is Roglic (bijna) terug op z'n oude niveau.
Na zéér teleurstellende Ardennenklassiekers is VIngegaard plots terug in vorm.
Hart blijkt wellicht dan toch geen ééndagsvlieg te zijn.
11 juni 2022 18:56
Als je dan toch graadmeters nodig hebt: Vorig jaar was O Conner de enige die Pogacar in de eerste weeknkon bijbenen omhoog ( als ik mij niet vergis). Nu was O Conner de enige die de twee Jumbo's goed kon bijbenen...
    11 juni 2022 19:23
    Volgens mij was dat niet O'Connor (maar Carapaz?). Die pakte toen in die etappe naar Tignes mega veel tijd op de rest van de GC kandidaten, en is de 1.5 week daarna eraan blijven hangen.
    11 juni 2022 20:45
    Carapaz en Vingegaard waren de enige die er structureel bij konden blijven. O'Connor verloor in het begin wat tijd, kwam door wat aanvallen toevallig terug in de top 10 en reed een uitstekende laatste paar dagen. Daardoor toch 4e geworden nog.
11 juni 2022 20:37
Tegen Remco piepen ze wel anders die "killer-bee's".
11 juni 2022 20:47
Als Roglic de tour wint eet ik zijn fiets op !
    11 juni 2022 21:31
    Deze bewaar ik. Zou grappig zijn als hij hem daadwerkelijk wint
    11 juni 2022 22:00
    Ik betrap je de laatste tijd op meer bijzondere uitspraken.
    Wat probeer je ermee te bereiken???
    11 juni 2022 22:02
    Tegen de tijd dat Roglic al dan niet de Tour wint, heeft 'Henk Boer' allang weer een nieuw account met een zo Nederlands mogelijke naam.
    11 juni 2022 23:07
    één van de weinige nadelen aan de maand juni, altijd nieuwe bash-aanwas dat zich aanmeldt, leegte rondstrooit en als vanzelf weer verdwijnt. Soort Tour-virus waar ik graag tegen zou worden ingeënt.
    11 juni 2022 23:57
    Lalcasien ; Niets.

    Behalve verkondigen dat Valverde God is en Evenepoel zijn profeet.
11 juni 2022 21:14
Zag op Twitter voorbij komen dat Roglic hier sneller naar boven reed dan het wedstrijdrecord van Froome in 2016, terwijl de etappe nu zwaarder was. Zal dus toch in ieder geval wel redelijk goed in orde zijn.
11 juni 2022 21:19
Ben blij dat Carlos deze wint en Roglic niet.

Waarmee de geelhemden alweer een tweede plek scoren. Als dat maar geen voorbode is voor de Tour. En voor Wout is t Dauphiné niet meer mee, zoals hij zelf treffend op Strava meldt...
11 juni 2022 21:35
Jumbo is slim bezig. Het is al meermaals aangetoond dat Roglic in de eerste koers na dat hij terug is van een pechmoment gigantisch sterk is, dus morgen moet iemand hem gewoon van zijn fiets trappen. Elissonde misschien, die kan dat nog wijten aan nerveuziteiten en Trek heeft geen ronde kopman naar mijn weten. Dan kan Pogacar hem nooit volgen in de Tour ;)

Ik ben altijd voor de vroege vluchters, en vandaag was Verona de sterkste en de slimste, verdiend gewonnen dus. Muhlberger heeft zich best populair gemaakt maar als het werkt... Voorts ook een geslaagde rit voor JV met uitzondering (in mijn ogen) van Benoot.
12 juni 2022 09:47
Rare UCI puntenverdeling:

Koninginnerit (als ik het zo mag noemen) in een 2.WT koers 60-25-10. De nummer 4 krijgt niets, nada. Als Tietema vandaag 25e wordt in de Elfstedenronde (gek genoeg in België, maar daar zullen ze ook best meer dan 11 steden hebben), heeft hij waarschijnlijk meer UCI punten vergaard.
    12 juni 2022 10:26
    Aan de andere kant, de nummer vier van de koninginnerit staat momenteel 3e in het AK. Dat levert dan weer bijna evenveel punten op als 3 keer de Elfstendenronde winnen.

Reacties zijn gesloten.