Tour de France deelt wildcards uit: primeur voor Uno-X
woensdag 4 januari 2023 om 11:11

Tour de France deelt wildcards uit: primeur voor Uno-X

Uno-X en Israel-Premier Tech zullen dit jaar aan de start verschijnen van de Tour de France. Dat heeft koersorganisator ASO vandaag bekendgemaakt. Voor Uno-X is het een primeur: de Noorse formatie stond nog niet eerder aan het vertrek van de Ronde van Frankrijk.

De Tour de France (1-23 juli) heeft woensdag bekendgemaakt welke ploegen er voor de editie van 2023 een wildcard ontvangen. Uno-X en Israel-Premier Tech zijn de gelukkige formaties. Twee andere ProTeams, Lotto Dstny en TotalEnergies , waren op basis van hun puntenranking al zeker van deelname. Verder rekent ASO natuurlijk op de achttien WorldTeams.

Uno-X is wellicht een verrassende ploeg op de startlijst, maar de Noorse formatie kwam na het afhaken van B&B-Hotels-KTM in aanmerking voor een wildcard voor ’s werelds grootste wielerkoers. “We zijn ongelofelijk trots en dankbaar met deze uitnodiging. De Tour de France is de ultieme droom. Om daar nu deel van uit te maken, voelt als een overwinning voor de hele ploeg”, laat teammanager Jens Haugland weten in een perscommuniqué.

De ploeg hoopt in zijn eerste Tour ook meteen te schitteren. Haugland: “We zullen goed voorbereid van start gaan, aangezien het één van onze lange termijn-doelen is om in de toekomst voor de topposities te strijden in de Tour. Ik zie geen reden waarom dit niet mogelijk kan zijn.” Met Alexander Kristoff, Tobias Halland Johannessen, Rasmus Tiller, Anthon Charmig en Kristoffer Halvorsen heeft Uno-X meerdere sterke renners in de gelederen.

Israel-Premier mag zich eveneens opmaken voor Tourstart 
Israel-Premier is dus de tweede ploeg die een wildcard heeft ontvangen van de Tourorganisatie. De ploeg van zakenman Sylvan Adams is dit jaar niet meer in het bezit van een WorldTour-licentie, maar is alsnog uitgenodigd voor de Tour. Israel-Premier Tech heeft met Jakob Fuglsang, Michael Woods, Giacomo Nizzolo, Sep Vanmarcke en viervoudig winnaar Chris Froome meerdere toprenners onder contract staan.

Twee andere ProTeams, Lotto Dstny (de ploeg van onder meer Caleb Ewan en Victor Campenaerts) en TotalEnergies (de formatie van Peter Sagan Edvald Boasson Hagen en Pierre Latour), waren op basis van hun puntenranking al zeker van deelname en zijn vandaag ook aangekondigd door de Tourorganisatie.

Deelnemende ploegen aan flag-fr Tour de France 2023 (1-23 juli)

“Deze selectie bevat geen verrassingen”, zegt Tourbaas Christian Prudhomme over de 22 teams. “Israel-Premier Tech won vorig jaar twee mooie etappes (met Simon Clarke en Hugo Houle, red.). Het is een ervaren team dat ook nog eens is versterkt met Dylan Teuns. Uno-X heeft dan weer een sterke identiteit met enkel Noorse en Deense renners. Soms is de keuze voor de wildcards complex, maar na deze 22 ploegen merken we een kloof, wat we overigens betreuren.”

WorldTeams (18)
flag-fr AG2R Citroën Team
flag-be Alpecin Deceuninck
flag-kz Astana Qazaqstan Team
flag-bh Bahrain Victorious
flag-de BORA-hansgrohe
flag-fr Cofidis
flag-us EF Education-Easypost
flag-fr Groupama-FDJ
flag-gb INEOS Grenadiers
flag-be Intermarché-Circus-Wanty
flag-nl Jumbo-Visma
flag-es Movistar Team
flag-be Soudal Quick-Step
flag-fr Team Arkéa-Samsic
flag-nl Team DSM
flag-au Team Jayco AlUla
flag-us Trek-Segafredo
flag-ae UAE Team Emirates

ProTeams (4)
flag-il Israel-Premier Tech
flag-be Lotto Dstny
flag-fr TotalEnergies
flag-no Uno-X

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
4 januari 2023 11:49
"Israel-Premier Tech heeft met Jakob Fuglsang, Michael Woods, Giacomo Nizzolo, Sep Vanmarcke en viervoudig winnaar Chris Froome meerdere toprenners onder contract staan."

En dan vergeten jullie Impey en Clarke nog. Gaan de masterscategorie 35-44 compleet domineren.
4 januari 2023 11:46
Een mooie en terechte beloning voor jarenlang goed beleid
4 januari 2023 11:47
Leuk nieuws! Is een attractieve ploeg.
Ben benieuwd of Johannessen nog een stap kan maken.. Heeft een sterk jaar achter de rug en zit niet zo ver van de wereldtop.
Halvorsen blijft daarentegen wat ter plaatse trappelen en kan zijn beloftevolle resultaten van een paar jaar geleden niet meer herhalen, hopelijk herpakt hij zich dit jaar.
    4 januari 2023 12:53
    Ik vermoed dat Halvorsen ondertussen slechts de 3de sprinter in de pikorde is bij Uno-X. Kristoff een certitude als sprintkopman voor de Tour, en ook Tiller is Halvorsen eigenlijk al voorbij gestoken.
    4 januari 2023 15:23
    T. Johannessen is deze winter voor de tweede keer geopereerd aan zijn knieën (Anders overigens ook), dus ik moet het allemaal nog maar zien. Een maand geleden had hij het op de Noorse televisie nog over de gedachte om er gewoon maar helemaal mee te stoppen. Hij kan nauwelijks normaal een trap af of pijnvrij op een fiets stappen.
4 januari 2023 11:13
Wat een mooi nieuws!
4 januari 2023 11:36
Samen met Israel met voorsprong de beste PCT ploeg die geen gegarandeerd plekje had, dus meer dan terecht, deze selectie.
Lag ook wel in de lijn van de verwachtingen na het afhaken van B&B.
4 januari 2023 11:37
Zeer leuk nieuws, blij mee. Laat het wielerfeest hier in het Noorse maar losbarsten.
(1 nadeel, de Noorse commentatoren zullen nu NOG chauvinistischer worden....)
    4 januari 2023 11:59
    Ik erger me ook altijd aan chauvinistisch commentaar hetgeen eigen is aan elk land. Maar in een voetbalmatch gebeurt dit toch ook tot in het extreme?
    4 januari 2023 13:08
    Jawel, en beetje chauvinisme is geen probleem. Dat verwacht de doelgroep waarschijnlijk ook. Maar de Noren doen het met zo een Calimero gedrag dat het me regelmatig irriteert. Vaak ook irrationeel. Bijvoorbeeld wanneer er op de Jack van Gelder - Bergkamp manier wordt verslag gedaan dat Lars Petter Nordhaug op kop reed in de Giro d'Italia. Wees wel, hij reed tempo op de voorlaatste klim voor zijn kopman....
4 januari 2023 11:41
Veelbelovende ploeg dus zeer terecht!
4 januari 2023 11:59
Logische keuzes!
4 januari 2023 12:43
Uno-X, wow dat moet toch een cadeautje zijn voor de gelijknamige rookworst-/soepfabrikant.
Per verspreking krijgt Gio Lippens een rookworst of een blik erwtensoep naar keuze cadeau?
4 januari 2023 11:20
De ondergang van de B&B ploeg heeft Unox een Tour deelname opgeleverd. Leuk voor de Noren.
4 januari 2023 12:12
Heel vet. Een mooi project van de Noren, hoop dat Denemarken met zoveel goede renners ook meekijkt. Vind die noord-europeanen vaak wel mooi koersen
4 januari 2023 12:48
Heugelijk nieuws! Dit moet vooral Mich als liefhebber van Scandinavische renners aanspreken!
4 januari 2023 14:24
Kan Froome tenminste toch nog de tour weer winnen...
Tobias Halland Johannessen zou best eens gaan bevestigen in de tour. Leuk dat die ploeg erbij is en zeer verdiend ook.
4 januari 2023 16:28
Ik denk dat ik me ook opgeef voor deelname
4 januari 2023 17:08
Leuk voor Uno-X, maar er waren sowieso geen andere serieuze opties. Er zijn 22 plekjes en er zijn 22 ploegen die boven de rest uitsteken.

De alternatieven zijn dan van het niveau Bingoal, Eolo, Human Powered Health of dat nieuw Zwitsers team en die gingen allemaal echt nooit die wildcard krijgen.
4 januari 2023 12:37
#striveforfive

Reacties zijn gesloten.