Positieve en negatieve reacties op publiek Alpe d’Huez

zondag 26 juli 2015 om 08:55
Positieve en negatieve reacties op publiek Alpe d’Huez

foto: Sirotti

De Alpe d’Huez stond gisteren weer vol met toeschouwers. De veertien kilometer lange klim kent onder meer een Nederlandse bocht (Bocht 7), waar honderden in het oranje uitgedoste mensen er een carnavalesk feest van maakten. Echter, voor sommigen was de beklimming van ‘de Alpe’ geen feest.

Zo is de ploegleiderswagen van Sky besmeurd bovengekomen op de col. Na afloop van de etappe plaatste Geraint Thomas op zijn Twitter een filmpje waarop de toeschouwers in Bocht 7 zich misdragen tegenover de ploegwagen. “Goed bezig, jongens”, zegt de Nederlandse ploegleider Servais Knaven op de achtergrond met een cynische ondertoon.

Daarnaast was er veel boe-geroep te horen naar Chris Froome, en werd de Britse geletruidrager weer bespuugd tijdens de beklimming. Het zijn niet de eerste incidenten jegens Sky deze Tour de France. Eerder al werd Richie Porte geslagen, werd er op Froome, Porte en Luke Rowe gespuugd en vertelde Froome dat een toeschouwer een beker met urine over hem heengooide.

Aan de andere kant van de medaille was het feest op de Alpe d’Huez, en dan vooral in de Nederlandse bocht. De GoPro-camera’s, die sinds dit jaar elke rit op enkele fietsen gemonteerd waren, vingen alles op. Sep Vanmarcke ging met twee LottoNL-Jumbo-ploegmaats al juichend door de menigte. Bram Tankink had op zijn beurt een speciale verrassing voor zijn jarige dochtertje, en hij was niet de enige renner die met een biertje naar boven ging.

Dit artikel delen:

47 Reacties

Mercatone Uno 26 juli 2015 om 09:18

Waarom zou je hier als wielerfan nog willen staan dan? Triest volk! Froome moet volgend jaar gewoon de Tour overslaan, Giro/Vuelta met overmacht winnen

0
Kingstown 26 juli 2015 om 09:19

Dat filmpje van Sky is geframed. Waren Sky mensen die zich verkleed hadden als Oranje supporters.

Sommige mensen zouden minder vaak HoC moeten kijken….

0
Roberto 26 juli 2015 om 09:27

Waren natuurlijk allemaal Fransen die zich in bocht 7 verkleed geposteerd hadden. ;)

Gelukkig hebben ze daar Froome wel met rust gelaten. Maar een beetje boe-geroep en bier naar de ploegleiderswagen is toch niet het einde van de wereld? Zolang ze maar met de fikken van de sporters afblijven.
In de artiesten wereld gebeurd het regelmatig.

0
Othello 26 juli 2015 om 09:30

Dat is het juist, wielerfans gedragen zich niet als artiestenpubliek. Wat een zielig gedrag van mijn landgenoten.

0
rennerske 26 juli 2015 om 09:32

Deze sneue dommeriken valt amper iets kwalijk te nemen: een beperkt IQ, veelal uitmondend in een pijnlijk minderwaardigheidsgevoel dat kuddegedrag met andere beperkte zielen uitlokt en vervolgens wordt een podium gezocht om aan hun verlangen naar erkenning tegemoet te komen.

0
Slingerberg 26 juli 2015 om 09:33

En de NOS maar de hele tijd ‘sfeer-beelden’ brengen. Schaamteloos publiek maar helaas brengt een grootschalig evenement altijd incidenten met zich mee. Na deze Tour weet ik het zeker. De Giro blijft de mooiste grote ronde, alleen het feit al dat het Hollands Carnavalspubliek wegblijft en dat de Italianen echte liefde voor de sport hebben in tegenstelling tot de Fransen.

0
Noud89 26 juli 2015 om 09:40

De sfeer in bocht 7 was gewoon erg goed vond ik, maar deze incidenten met sky (waar ik overigens niets van meegekregen heb) zijn wel erg kwalijk.

0
Frankw 26 juli 2015 om 09:41

Ik denk dat elke ploegwagen er wel zo uitziet na de Alpe d’huez…..

0
fietsvriend 26 juli 2015 om 09:41

Het exportproduct ‘de Oranjesupporter en een feestje bouwen’, zoals altijd weer plaatsvervangende schaamte. De misvatting dat bocht 7 groter is dan de Tour. Het is niet anders, maar hekken op de hele Alpe volgende keer aub. Want qua koers viel er gelukkig heel veel te genieten.

0
tendam 26 juli 2015 om 09:54

Het rare is dat dit soort malloten niet afkomen op de Tourstart in Utrecht, of op het hele traject naar Zeeland. Alpe d’Huez is een soort Lloret de Mar. Gewoon maar overslaan de komende jaren, zo bijzonder is die klim ook niet (en de Nederlanders rijden er de laatste 25 jaar ook niet bijzonder).

0
LyndaLid 26 juli 2015 om 09:56

De negatieve sfeer makerij (ook hier op wielerflits!) en zeker het publiek langs de kant heeft de afgelopen weken absoluut de pret vreselijk gedrukt. Ik heb me echt zitten opvreten sinds Mende, en gisteren bereikte mijn bloed (velen wel duidelijk) echt het absolute kookpunt. Ook hoe hier op wielerflits maar steeds gesuggereerd wordt dat Sky de zaken overdrijft of zelfs verzint… Het is te triest voor woorden. Als ze niet van doping beschuldigd worden dan moet het weer iets anders zijn. Echt het dieptepunt in wat ik me van de wielersport kan heugen, terwijl de koers hartstikke mooi was.

Natuurlijk zijn het niet alleen de Fransen die zich vreselijk misdragen hebben, zie filmpjes hierboven. Ik schaam me rot voor die landgenoten zonder iq die daar in die bocht niet door hebben wat er uit hun mond komt omdat er al het nodige in is gegaan.

Maar het probleem lag dieper: de negatieve geluiden zijn in Frankrijk gebroed, door zogenaamde "onderzoekers", door oud-renners en vooral door het feit dat er geen sociale correctie is geweest van iemand "van stand". De ASO, Preudhomme, de oudrenners die over de scheef zijn gegaan, niemand heeft zich hard genoeg uitgesproken toen het eerste boe-geroep al begon. Het was belangrijker dat er Fransen gingen winnen dan dat er iets gedaan werd aan het schandalige gedrag langs de weg.

Ook de UCI is hierin tekort geschoten trouwens. Die lijken alleen maar gefocust op hun jacht naar het slechtste in de renners, en vergeten even dat ze het peloton (en in dit geval 1 ploeg) ook wel wat meer mogen beschermen.

(de ronde van) Frankrijk heeft zich van zijn allerslechtste kant laten zien. Ik zei het al na Mende, maar Sky staat volledig in hun recht om de tour te boycotten volgend jaar. Tinkov ziet dat ook zitten, deze gebeurtenissen kunnen hem alleen maar helpen bij zijn eigen jacht naar een logischere wielersport, dus dat zal keihard aankomen. Het zal vast niet gebeuren, maar wat zou het terecht zijn.

0
Kingstown 26 juli 2015 om 09:59

@Roberto:

Anti-supporteren en tegen auto’s aan slaan en met drank/blikjes gooien is niet het einde van de wereld nee. Waarom mensen dat doen ontgaat me desondanks volkomen. Misschien dat jij elke dag tegen de auto van je buurman staat te schoppen en het normaal vindt, maar ik vind het erg raar gedrag.

0
Roberto 26 juli 2015 om 10:01

Net even het filmpje vanuit de ploegwagen van TLJ in bocht 7 terug gekeken. Geen boe-geroep, maar de ruitenwissers maakten ook daar overuren en er werd op de auto 'geslagen'.
Door hossende mensen met bier in hun handen wordt geknoeid. Zatte mensen hebben geen controle meer, maar je moet het niet groter maken dan het is.

0
Kopdrveur 26 juli 2015 om 10:01

Misschien moeten ze van de Alpe d’ Huez net zoiets maken als de Elfstedentocht: Elk jaar gaat hij net weer niet door. Wordt ie alleen maar mythischer van, en er blijven nog genoeg bergen voor de echte wielerfans.

0
tendam 26 juli 2015 om 10:05

Bier gooien is voor sommige Hollanders niet eens een teken van afkeuring, zie ook John Coffey. Of de Popprijs waar de winnaar standaard met bier wordt bekogeld (de Amerikanen van the Common Linnets wisten niet wat ze overkwam).

In Angelsaksische landen wordt het wel als grove belediging gezien.

0
Roberto 26 juli 2015 om 10:09

@tendam
Terwijl ze in Engeland toch ook heel wat gewend zijn met supporters.

0
Ideefiks 26 juli 2015 om 10:10

De NOS ziet blijkbaar geen verschil tussen het Heerenveense schaatspubliek dat massaal juicht voor een buitenlandse winnaar, en het publiek in bocht 7 dat zich ernstig misdraagt. Allebei “een prachtig Hollands feest”.

0
Roberto 26 juli 2015 om 10:12

@Ideefiks
Over het algemeen is schaatspubliek wat rustiger, maar ook in Thialf worden wel eens mensen buiten gezet door wangedrag. Alleen hoor je daar niemand over..

0
LyndaLid 26 juli 2015 om 10:13

Maar met bier bekogeld worden terwijl je van alle kanten beschimp wordt, of bier dat op je auto gemorst wordt omdat je zo hard wordt toegejuicht: vrij groot verschil.

Het bagetaliseren van alles dat zich heeft voor gedaan heeft ook wel iets kwalijks hoor. Daardoor is dit steeds erger geworden. Doordat er ook geen mede-supporters lijken te zijn langs de kant die andere mensen eens even een stevige tik geven omdat ze zich misdragen. Het is echt triest dat de sport zover gekomen is dat we bij de grootste wedstrijd de beste renners uitjouwen omdat we ze niet vertrouwen juist omdát ze de beste renners in de grootste wedstrijd zijn.

0
Wheely 26 juli 2015 om 10:13

Uiteindelijk is er niks heel ergs gebeurd, gelukkig! Vooral vies en lomp gedrag maar ook veel feest en echte supporters.

Elk voordeel heb zn nadeel maar de Alp overslaan komende edities is geen gekke gedachte, organiseer er maar jaarlijks een eendags wedstrijd voor profs die het leuk vinden.

0
xistnc 26 juli 2015 om 10:14

@Ideefiks
In Thialf is het eigenlijk nog erger. Stel je voor dat de renners in de Tour opeens allemaal knuffelbeesten voor de wielen zouden krijgen. Gevaarlijk!

0
tendam 26 juli 2015 om 10:20

@lyndalid
Hoe moeten die Armstrong-jaren wel niet geweest zijn voor je? Toen was het niet anders. De Fransen houden nu eenmaal niet van iemand die hun feestje komt versjteren. En UK Postal doet nu eenmaal sterk aan hun illustere voorgangers denken.

Elke niet-Fransman die hard rijdt is per definitie verdacht. Daar kun je je dood aan ergeren, of je kunt er gewoon om lachen.

0
rennerske 26 juli 2015 om 10:22

Sfeerbeelden uit bocht 7……… Zucht

0
Koel 26 juli 2015 om 10:27

Ik heb wel de hele dag in spanning gezeten of we het record van 8 overwinningen op "de Nederlandsche berg" in handen zouden houden, iedere Italiaanse renner wenste ik een lelijke val toe.
"Gelukkig" werd het een Fransoos!

0
Roberto 26 juli 2015 om 10:27

Als je uitgejouwd wordt en er wordt daarbij bier gemorst, is het altijd uit te leggen als 'bekogelen'. Sky framed het goed in hun straatje, iedereen is tegen ze..
Hoe groter dat ze het maken, des te meer mensen ze aanzetten het ook te doen. Iets waarvan ze de media beschuldigen..

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone