Porte: “Ben Froomes streek in de Dauphiné nog altijd niet vergeten”

Door , zaterdag 9 december 2017 om 12:45

Foto: Sirotti

Richie Porte leek in de voorbije Tour de France klaar om Chris Froome uit te dagen in de strijd om het geel. De Australiër stond na acht etappes op een vijfde plaats in de rangschikking, op 39 seconden van zijn voormalige kopman. Een zware val in de afdaling van de Mont du Chat maakte echter aan alle illusies een einde. Vijf maanden en een langdurige revalidatieperiode later, kijkt Porte eindelijk weer vooruit. “Ik wil aan het einde van mijn carrière op het podium hebben gestaan van de Tour”, is de BMC-kopman duidelijk.


In een interview met de Herald Sun kijkt de 32-jarige klimmer terug op zijn revalidatieproces. “Fysiek ben ik in orde, maar het is vooral lastig om mentaal alles achter je te laten. Ik ga er niet van uit dat ik angst zal voelen tijdens het dalen, maar vallen op een dergelijke snelheid heeft een enorme impact. Ik wil zeker niet nog een keer iets dergelijks meemaken. Het ene moment ben je in de vorm van je leven in de belangrijkste koers van het jaar, het andere moment moet je door je vrouw worden voortgeduwd in een rolstoel.”

In dienst van Sky diende de coureur uit Tasmanië vaak in de pas te lopen voor de kopmannen Wiggins en Froome. Dit deed Porte besluiten om aan het einde van 2015 andere oorden op te zoeken. In dienst van het Amerikaanse BMC kreeg hij de kans om als kopman naar de Tour te trekken. Het rapport tot dusver is met een vijfde plaats in 2016 en een opgave dit jaar weliswaar niet om van te watertanden, toch behoudt Porte het vertrouwen in zichzelf. “Op mijn palmares prijken vrijwel alle rittenkoersen van één week. Een knalprestatie in de Tour is tot op heden echter uitgebleven. Daarom wil ik ooit het podium halen, het liefst helemaal bovenaan.”

Om het bovenste treetje te beklimmen, zal hij moeten afrekenen met zijn voormalige ploegmakker en boezemvriend Froome. Al is het woord vriend tegenwoordig niet helemaal meer op zijn plaats. In het voorbije Critérium du Dauphiné besloot Froome de toenmalige leider Porte in de slotetappe richting de Plateau de Solaison onder vuur te nemen. Door de verrassingsaanval van Froome en Sky kwam Porte halverwege de etappe geïsoleerd te zitten, waardoor hij in extremis de leiderstrui moest afgeven aan Jakob Fuglsang.

Een half jaar later blijken de plooien tussen de twee nog altijd niet gladgestreken. “Ik zou dat nooit doen bij een vriend. Uiteraard had de ploeg beter moeten zijn die dag, zodat ik niet geïsoleerd was komen te zitten. Maar dat Froome alle overige kopmannen ging aanmoedigen om aan te vallen, is iets persoonlijks. Ik heb enorm veel respect voor de renner Froome. Chris is een echte winnaar met een enorme killersinstinct. Maar zijn streek in de Dauphiné zal ik niet snel vergeten.”

Dit artikel delen:

33 Reacties

BauenLau 9 december 2017 om 12:58

Zo, het zit hem echt dwars kennelijk!

Volgende keer moet Porte iets meer anticiperen, aangezien Froome (en anderen) geen vriendendiensten leveren maar gewoon voor zichzelf rijden.

Ben benieuwd of Porte weer op zijn oude niveau van Tour 2017 kan komen, toch behoorlijk heftig geweest. Ik verwacht niet (meer) dat hij hoogste trede Tour kan halen, tenzij top 3 uitvalt.

Scott Sunderland 9 december 2017 om 13:07

Leuk als hij gewoon blijft proberen hoor, maar een Tour podium zie ik hem niet halen. Te grillig en misschien te stress gevoelig. Op belangrijke momenten gaat er vaak iets mis. Te vaak om puur toevallig te zijn.

achtpuntzes 9 december 2017 om 13:19

wat een janker zeg.
vriendjes of geen vriendjes, het is je taak als wielrenner proberen te winnen, en een kopman van een andere ploeg aanvallen valt daar gewoon 100% onder. de normaalste zaak van de wereld dus.

kelderfan 9 december 2017 om 13:27

Ik denk gewoon, die streek terugbetalen. Hij kan met Landa een dealtje maken.

ikbenprocycling 9 december 2017 om 13:29

De situatie staat mij niet meer helemaal goed voor ogen, maar kern van Porte’s probleem is:

“..Maar dat Froome alle overige kopmannen ging aanmoedigen om aan te vallen”

Kan me best voorstellen dat dit Porte dwarszit.

Tuubke 9 december 2017 om 13:35

Vriend of niet, in de koers is het ieder voor zich. En wat let Porte om voortaan ook andere kopmannen aan te moedigen om Froome aan te vallen?

ikbenprocycling 9 december 2017 om 13:38

leuk in theorie, maar je weet ook wel dat er praktisch zoiets als vriendschap en politiek/allianties in het peloton bestaat.
elkaar eens wat gunnen is duidelijk een factor.

zacht 9 december 2017 om 14:00

Welkom in de wereld van de topsport meneer Porte.

Plaggie 9 december 2017 om 14:01

Eerst maar eens op je fiets blijven zitten…

Veloburto 9 december 2017 om 14:03

Wat een zielepoot! Het is topsport man, als Ben Froome wil aanvallen is dat zijn goed recht. Ik ken alleen die hele Ben Froome niet. Familie van?

Geflitst 9 december 2017 om 14:08

Een topsporter met emoties! Ongekend dus onbemind fenomeen.

schipperaar 9 december 2017 om 14:28

Froome blijft kwetsbaar zolang ie zo nerveus blijft dalen, bracht anderen maar ook zichzelf in gevaar op de Mont du Chat. Niet het parcours maar hij was het gevaar. Alle troepen verzamelen om de leider en “voormalig” vriend aan te vallen , t zal er wel bij horen vandaag de dag.

DerEffe 9 december 2017 om 14:29

Heb iets gemist die etappe? Froome die andere kopmannen aanmoedigde om aan te vallen?

Of gaat dit artikel over de streek waar Ben Froome(s) is opgegroeid en waar ze de laatste Dauphiné een ode aan hebben gebracht?

WernerFranke 9 december 2017 om 14:35

In topvorm en gespaard van pech zou hij in de Tour weleens de grootste uitdager van Dumoulin kunnen worden.

De Brigadier 9 december 2017 om 15:32

Lekker bij de pinken weer. Een vrijwel identieke uitspraak deed hij al 2,5 maand terug ( https://rouleur.cc/editorial/richie-porte/ ) doch met meer nuance:

‘Has it affected his friendship with Froome? “Certainly, on the bike, yes. I know it’s a race and this is what happens, but Chris is still genuinely one of my best friends off the bike and probably always will be. We’ve been through so many scraps together.”’

Dat hij wellicht in de nabije toekomst Froome in koers zal terugbetalen zou niet meer dan logisch zijn. Ondertussen was Porte reeds NA het incidentje wel de voornaamste renner die tot rust maande na Froome’s malheur in de etappe over de Mont du Chat (waarin Porte uiteindelijk ook ten val kwam).

“But when Dan Martin comes up to you and says that Chris is going around asking the other GC guys to gang up and attack Richie, that was quite a bitter pill to swallow,” Porte says.
Blijft toch een vreemde, onnodige streek van Froome. Tenzij je het ziet als het Richie een lesje leren door de werkelijke baas in koers. Met succes zou je zeggen, gelet op Porte’s daarop volgende schaapachtige gedrag in de Tour.

pjam4 9 december 2017 om 16:01

@WernerFranke: helemaal eens. Porte had dit jaar de Tour kunnen winnen, was zeker zo goed als Uran en Bardet in ieder geval en in de tijdrit had hij veel winst kunnen pakken. Maar ja, het zit hem nooit mee, al zal hij daar zelf toch ook vast iets verkeerd in doen.

krypton 9 december 2017 om 16:02

Wat een ongelooflijke jankerd zeg…

maurits1972 9 december 2017 om 16:40

Porte is zeker geen jankerd. En die actie van Froome staat me nog helder voor de geest. Froome wilde eventjes zijn voormalige knecht op zijn plaats zetten. De kans op winst was voor Froome minimaal. Hij zakte er zelf ook door en werd 4e, nog 2 plaatsen lager dan Porte.

Emergo 9 december 2017 om 17:18

Jankerd, zielepoot ???? Valt kennelijk niet mee een normale reactie te geven.

klootje kriekeljon 9 december 2017 om 17:25

Idd. het was een onverklaarbare actie van gentleman Froome en zijn mannen. Veel vragen onbeantwoord nog steeds daarover.

Johnny7 9 december 2017 om 17:40

Hij is geen zielepoot maar WAS wel een softy. Tot aan die Dauphine was hij een 10e renner voor Froome als ze in dezelfde koers meededen. Heb me altijd zwaar geergerd. Dat is nu iig afgelopen.

mollemarijden 9 december 2017 om 17:50

Eigen schuld jongen jij wou voor Froome werken hé.
Hopelijk extra gemotiveerd om te knallen in de TDF wordt toch mooi veld: Dumoulin, Froome, Nibali, Porte, Aru, Landa, MAL en de Fransen ofc

Sijbrands 9 december 2017 om 17:52

Ik vond die etappe in Dauphine juist misschien wel één van de mooiste koersen van afgelopen jaar. Froome reed tegen Porte zoals je alle andere renners graag eens tegen Froome zou willen zien rijden. Maar die durven dat niet, omdat ze bang zijn te verliezen.

Wildebert 9 december 2017 om 18:04

Lekker makkelijk, vanaf je luie stoel Porte even als jankerd neerzetten. Helemaal eens met de reactie van bv Emergo. Niet echt wielerliefhebbers zijn jullie in mijn ogen. Beetje respect svp. Kom op Richie, 2018 wordt jouw jaar. En laat zien wat jij in je mars hebt.

assen 9 december 2017 om 21:49

Ha ha ha, die gaat niet achter Tom aan als ie gaat, Froome moet het dan zelf oplossen. ;-)

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.