‘Poolse gerecht opent onderzoek naar dood Lambrecht’

dinsdag 6 augustus 2019 om 17:09
‘Poolse gerecht opent onderzoek naar dood Lambrecht’

foto: Cor Vos

Het Poolse gerecht opent volgens diverse media een onderzoek naar de dood van Bjorg Lambrecht. De 22-jarige renner van Lotto Soudal kwam maandag tijdens de derde etappe van de Ronde van Polen om het leven nadat hij botste op een duiker, een betonnen buis.

De renners waren bijna vijftig kilometer onderweg in de etappe naar Zabrze, toen Lambrecht van de weg raakte. De jonge Belg kwam terecht in een gracht, maar botste vol op een duiker. “De snelheid lag niet ontzettend hoog. Hoe Lambrecht van de weg geraakt is, is onduidelijk”, zo verklaarde organisator Czesław Lang.

Het Poolse gerecht zal nu proberen te achterhalen hoe het ongeval precies heeft kunnen plaatsvinden. De betreffende instantie is van plan om omstaanders en renners te ondervragen. Er zijn geen beelden van de crash van Lambrecht.

Er zal deze week ook nog een autopsie plaatsvinden op het stoffelijk overschot van de betreurde Belg. Het lichaam zal hierna worden gerepatrieerd naar België.

Dit artikel delen:

12 Reacties

pirazzi 6 augustus 2019 om 17:36

Het kan zijn dat hij een achterwiel heeft geraakt, het kan zijn dat hij een duwtje kreeg zoals Cees Bol overkwam in de Tour de France, maar al na 48 km stress in het peloton lijkt onwaarschijnlijk.

Spartacus 6 augustus 2019 om 17:37

Het kan ook zijn dat hij eerst een hartstilstand kreeg, en daarom crashte. Daarom zo belangrijk dat het goed uitgezocht wordt.

kielabokki 6 augustus 2019 om 17:45

Volgens Marc Sergeant is hij nog 10 minuten bij bewustzijn geweest alvorens hij wegviel.
En diezelfde Sergeant doet de suggestie dat hij wellicht een achterwiel getoucheerd heeft en zo van de weg af geraakt is.

Daaruit kun je al enige conclusies trekken. Alle verdere speculaties lijken me onzinnig.

Edit: voor de volledigheid, Marc Sergeant die vertelt wat hij van Mario Aerts gehoord heeft.

Random wielerliefhebber. 6 augustus 2019 om 17:51

Lambrecht schijnt een achterwiel geraakt te hebben en daardoor de berm in zijn gereden waar een greppel met zo’n grote betonnen rioolpijp lag. Daar is hij vol tegenaan geknalt.

Lijkt me een aannemelijke verklaring, dat is de manier waarop de meeste valpartijen met eenlingen gebeuren.

Spartacus 6 augustus 2019 om 18:14

Ik trek helemaal geen conclusies; ik wil alleen aangeven dat het in het algemeen zeer belangrijk is om te onderzoeken wat de doodsoorzaak is. Daarbij geef ik een voorbeeld hoe in theorie het ook anders gegaan kan zijn dan wat het meest aannemelijk is, of wat pirazzi aangaf.

EddyB1958 6 augustus 2019 om 18:14

Hierbij een link naar Nieuwsblad artikel over plaats ongeval met filmpje. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190806_04547425

tvm 6 augustus 2019 om 19:49

@ Spartacus,

In welk kader is het zeer belangrijk om te onderzoeken wat de doodsoorzaak is?
Voor de verwerking van de nabestaanden?
Om het in het vervolg te kunnen voorkomen? Bij een touche van een andere renner: dit is niet te voorkomen, bij een hartstilstand o.i.d. lijkt me dat renners in het moderne wielerpeloton sowieso al regelmatig gescreend worden?

Panache 6 augustus 2019 om 20:24

@tvm

De gehele maatschappij is opgebouwd uit lering trekken uit het verleden. Die medische controles zijn gekomen NADAT duidelijk werd dat er sporters met aangeboren afwijkingen een risicovol beroep uitoefenden. Uiteraard kan het zo zijn dat dit onderzoek niets oplevert. 99 van de 100 keer is het achteraf een zinloos onderzoek. Maar onderzoek je nooit, of was je daar in 1978 al mee gestopt, dan fietste men nu met grotere kans op tragedies.

Spartacus 6 augustus 2019 om 22:09

@tvm Bij elke niet-natuurlijke dood moet er conform de wet onderzoek gedaan worden door een forensisch arts, of er mogelijk sprake is van een misdrijf of verwijtbaar handelen. De arts meldt zijn bevindingen aan de officier van justitie en die bepaalt of er nader onderzoek plaatsvindt en eventueel iemand vervolgd moet worden.

Jean Dumas 7 augustus 2019 om 12:18

In principe correct, maar de verwondingen waren van dergelijke aard dat zijn leven niet meer gered kon worden, aldus de behandelend arts.

$kedel 6 augustus 2019 om 17:56

“maar botste vol op een duiker”
Dat is toch wel heel onfortuinlijk.

Jacco van Stierop 7 augustus 2019 om 00:27

Geen hondenweer. Geen moordend tempo van het peloton. Geen linke afdaling. Geen onoverzichtelijke bochten.
Het gevaar is altijd overal. Juist op de momenten wanneer je het niet verwacht.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair