Pools OM: Bjorg Lambrecht verloor controle door reflector

woensdag 28 augustus 2019 om 14:46
Pools OM: Bjorg Lambrecht verloor controle door reflector

foto: Cor Vos

De noodlottige valpartij van Bjorg Lambrecht in de Ronde van Polen is vermoedelijk veroorzaakt doordat de Belgische renner over een reflector reed, die was verwerkt in het wegdek. Daardoor zou hij de controle over zijn fiets zijn verloren, concludeert het Openbaar Ministerie van Rybnik.

Lambrecht overleed 5 augustus aan de gevolgen van een valpartij in de Ronde van Polen. In de derde etappe naar Zabrze kwam de Belg van Lotto Soudal zwaar ten val, waarbij hij terechtkwam in een gracht en botste op een betonnen buis. Daarbij liep hij een grote scheur aan de lever op, die hem het leven kostte. Al in de dagen daarna werd aangekondigd dat een onderzoek zou worden gestart naar de oorzaak van de valpartij.

Deze week maakte het OM bekend dat het een ongelukkig ongeval betrof, waarbij Lambrecht niet in een andere fiets bleef haken en hij ook niet geduwd was. “Twee renners van UAE Emirates dicht achter hem zagen hem over een reflector rijden, die in het wegdek was verwerkt. Daardoor verloor hij de controle over zijn fiets, waarbij zijn stuurwiel plots naar rechts en dan naar links draaide”, legde officier van justitie Malwina Szendzielorz-Pawela uit in Poolse media.

Gezien de bevindingen uit de gesprekken met de renners van UAE Emirates, is de verwachting dat de zaak wordt gesloten en wordt beschouwd als een ongelukkig ongeval waarbij niemand schuld had. Voordat het onderzoek wordt afgerond, wil het OM eerst nog de wedstrijddokter en organisator Czeslaw Lang ondervragen. Het is nog niet bekend wanneer deze verhoren zullen plaatsvinden.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Polleke 28 augustus 2019 om 15:00

Rip…spijtig ongeval…nog steeds niet te bevatten….

re-cycle 28 augustus 2019 om 16:19

Bedoeld voor de veiligheid heeft het onbedoeld een fataal einde bewerkstelligd.

Greg4ever 28 augustus 2019 om 17:04

Hmm de reflector geeft dus een oneffenheid in t wegdek, waardoor dat blijkbaar niet 100% veilig is.

Ik verwacht dan maatregelen om daar wat aan te doen. Of moeten er eerst nog meer ongelukken gebeuren, voordat dit verbeter proces wordt getriggered?

Emergo 28 augustus 2019 om 19:27

100% veiligheid bestaat niet,er zijn zoveel plekken in en langs een route te bedekken die potentieel gevaar zouden kunnen opleveren dat het wegnemen daarvan onmogelijk wordt.

west 28 augustus 2019 om 19:32

Die dingen liggen over de hele wereld overal in de weg. Er is helaas helemaal niemand die die dingen uit de weg gaat halen omdat er een wielrenner in een wedstrijd overleden is. De weg is nu eenmaal voor auto’s en niet voor wielerwedstrijden, dus als er iets moet veranderen moet dat van de UCI of individuele organisaties komen. De parcoursen veranderen, maar verwacht er maar niet te veel van.

WFer 28 augustus 2019 om 22:38

Hij heeft zo’n pech gehad, als het een tel later was gebeurd of als hij 5 cm verder naar links of rechts had gereden was hij okay geweest. Triest, wat een pech.

Samlambeej 29 augustus 2019 om 09:55

Hebbe hier en daar ook van die dingen liggen bij ons in het dorp. Om de scheiding rijbaan – fietspad aan te geven is het ok. Maar het ligt ook in een 90 graden bocht op de witte stippellijn. Als je daar met een peloton over komt ben je altijd gezien. Dingetjes zijn zo’n 10cm hoog en van metaal dus glad. Vermoedelijk omdat aan het einde van die bocht ee dike lompe verkeerspaal in de goot tegen de straatkant staat. Mi kan je beter het gevaarlijke object fel aanduiden, fluoresceren of van bescherming voorzien.

Headlines

Materiaalzone

Populair