Pogacar strijdend naar eindwinst Volta ao Algarve, slotrit voor Stybar

zondag 24 februari 2019 om 17:59
Pogacar strijdend naar eindwinst Volta ao Algarve, slotrit voor Stybar

foto: Cor Vos

Zdeněk Štybar heeft de slotetappe van de Volta ao Algarve gewonnen. Hij was na een etappe van 173,5 kilometer de beste van een vluchtersgroep op de klim van de Malhão. Klassementsleider Tadej Pogačar (UAE Emirates) werd aangevallen door Enric Mas en Wout Poels, maar hij hield stand en veroverde de eindzege.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Diverse renners besloten op de slotdag niet meer op de fiets te stappen. Onder hen Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Arnaud Démare (Groupama-FDJ) met oog op het Openingsweekend van volgende week. Ook Roy Curvers en Luke Rowe tekenden het startblad niet. Het duurde vervolgens – door het hoge tempo – lang voor er een kopgroep ontstond.

Grote kopgroep
Onderweg lagen vier colletjes in aanloop naar de slotklim naar Malhão. Een groep van dertien renners wist uiteindelijk toch weg te geraken: Andreas Schillinger, Jonas Koch, Tim Declercq, Stefan Küng, Jasper De Buyst, Frederik Frison, Nikolas Maes, Maarten Wynants, Nils Politt, Mads Würtz Schimdt, Mads Pedersen, Kenneth Vanbilsen en Vicente García de Mateos.

Veertig kilometer voor de meet werd de klim naar de Malhão al eens beklommen. Daar namen Team Sky en Team Sunweb het initiatief om deukjes in het bastion van de jonge Tadej Pogačar aan te brengen. Door het hoge tempo van David De la Cruz dunde de favorietengroep uit, maar het was niet genoeg om de gele trui te lossen.

Pogačar moest standhouden – foto: Cor Vos

De la Cruz opent de debatten
Aan kop bleven Declercq, De Buyst, Koch, Pedersen en Küng over na de eerste keer Malhão. Hun voorsprong op een fors uitgedund peloton bedroeg toen nog anderhalve minuut, maar liep steeds meer af. De la Cruz besloot even later aan te vallen, waarna hij Søren Kragh Andersen, Steve Cummings en
Zdeněk Štybar mee kreeg. Zij zwommen een tijd lang tussen het peloton en de koplopers in, maar sloten op twaalf kilometer van de meet aan bij de vluchtgroep.

De la Cruz was als nummer vijf in het klassement een gevaarlijke klant. Hierdoor moest in het peloton UAE Emirates aan de slag. Amaro Antunes vond het niet te hard gaan, want hij trok nog voor de klim begon ten aanval. Sam Oomen reageerde, maar alles kwam weer bij elkaar. Dat was een kleine minuut achter de drie overgebleven koplopers: Kragh Andersen, Cummings en Štybar.

Strijd om de ritzege
Het koptrio liep nog verder uit en begon met ruim een minuut voorsprong aan de Malhão. Kragh Andersen legde een hoog tempo op, dat Cummings te veel werd. Štybar bleef lang in het wiel van de Deen zitten en kletste daar in de slotkilometer uit. De Tsjech zorgde daarmee voor de tiende seizoenszege van Deceuninck-Quick-Step.

De handen mogen in de lucht voor Štybar – foto: Cor Vos

Strijd om de eindzege
Bij de favorieten begon Antunes er – net als eerder in de rit – als eerste aan. Hij werd gecounterd door Oomen en een ander groepje, maar andermaal had Pogačar wat problemen. Toch leek de jonge Sloveen zich op te richten. Hij zat in het wiel toen Enric Mas aanviel, maar kon dat niet volgen. Wout Poels hield zich tot dat moment afzijdig, maar ging toch in de achtervolging op Mas. Pogačar koos, met in het achterhoofd dat hij een buffer van 31 seconden had op Mas, voor zijn eigen tempo.

Uiteindelijk wist Poels (achter Štybar en Kragh Andersen) nog de derde plaats in de etappe op te eisen. Mas werd vierde en viel naast het podium, want in de eindrangschikking kreeg Pogačar gezelschap van Kragh Andersen en Poels.

Dit artikel delen:

20 Reacties

Tuubke 24 februari 2019 om 18:01

Poels had misschien toch eerder moeten beginnen, als je ziet wat hij op het eind nog kon. Mooie koers gezien hier in de Algarve!

0
koos verrek 24 februari 2019 om 18:03

Aru… Pogacar had enkel Petilli en Conti. Ciao Fabio

0
Marveloke 25 februari 2019 om 10:14

In het klassement is hij ook op 10 minuten geëindigd… Ik hoop echt dat hij zichzelf dit seizoen weer herpakt. Als hij goed is, koerst hij altijd mooi aanvallend. Hij maakte de Tour van 2017 toch iets minder saai

0
ghostwriter 24 februari 2019 om 18:14

Powless begint goed aan het jaar met een 7e plaats in het klassement van deze Ruta del Sol. Hij lijkt een stuk verder dan rond deze tijd één jaar geleden.

0
ChefSpijker 24 februari 2019 om 18:21

Heeft ie wel grotendeels te danken aan een massale valpartij.

0
Jacco van Stierop 24 februari 2019 om 18:17

Interessante slotetappe. Moedig gereden van Kragh Andersen, Pogačar die het hoofd koel wist te houden en Stybar laat zien al aardig in vorm te zijn. Geslaagd rondje wel.
Eh, wat stond er ook weer in de voorbeschouwing?
“… maar het heeft er alle schijn van dat de Volta ao Algarve na zondag een Nederlandse eindzege mag noteren.”
Pijnlijk.

0
Joachim Agostinho 24 februari 2019 om 18:19

Kragh Andersen onbetwist de held van de dag, wat een strijdlust!

0
Turtlehead 24 februari 2019 om 18:22

Opels 3e, toch niet gek. Oomen wat getwijfeld tussen niets doen en knallen lijkt me. Voor NL toch aardig zo.

0
skylimit 24 februari 2019 om 18:29

@redactie vergeet in het verslag dat Soren Kragh 2e in het klassement stond en dat hij in de aanval was en virtueel lang in de gele trui reed en dat hij gedurende de laatste pak em beet 30km de grootste uitdager was van Pogacar en niet Poels, Mas of Oomen.

0
IlPirata 24 februari 2019 om 18:31

Talentje hoor.

0
zipp404 24 februari 2019 om 18:33

Styby doet het!! Heeft ook keihard getraind afgelopen winter. Gun het hem enorm, hopen dat hij de klassiekers in topvorm kan aanvatten!

0
Nelson 24 februari 2019 om 19:07

Heeft wel 20 km in ’t wiel van Andersen gezeten…

0
Romāns Vainšteins 24 februari 2019 om 19:04

Hadden Stybar en Kragh niet beter gevinokolobenvd ten bate van wederzijdse baten ?
Ligt daar nog oud zeer ? Of is Sunweb te Rooms of zoiets aan te bieden ?

0
Samlambeej 24 februari 2019 om 19:11

Heb ze niet zien praten dus das moeilijk af te leiden. Zo me allerminst verbazen van Quickstep. Of die Kragh was een beetje verlegen.

0
Pleistervocht 24 februari 2019 om 20:48

Stybar zou bij een meer evenredige werkverdeling waarschijnlijk overboord zijn gegaan bij Kragh op de klim. Bovendien hield DQS nu nog de (kleine) kans op eindwinst voor Mas open, als die wonderbenen had gehad.

Tactisch perfect gedaan, jammer genoeg (had Kragh dolgraag beloond zien worden)

0
lander luypaert 24 februari 2019 om 19:06

echt om te schreeuwen als je Aru zo ziet rijden weer…

0
Covadonga 24 februari 2019 om 19:23

Wat een rare eerste alinea van dit stuk. Kragh Andersen verdient beter!

0
Retro Lex 24 februari 2019 om 19:16

En Rasklimmert Tim Declerq pakt de bollentrui !

0
Samlambeej 24 februari 2019 om 19:24

Stybar toont vaak topvorm in voorbereidingswedstrijden en semi-klassiekers. Al lijkt hij nu nog net iets beter. Dat hij de ritzege pakt heeft hij helemaal te danken aan de Kraghzinnige Deen. Geef die man toch een ploeg !
Pogacar taai en koelbloedig nadat Oomen de aanval inzette en dat niet kon doortrekken. Mas nog 1 minuut 13 op de trappers zien staan in de stijl van de voorganger.

0
EddyB1958 24 februari 2019 om 20:12

Hoed af voor de sportiviteit bij de toeschouwers, wat een verschil met die onnozele Colombianen in de slotetappe van de Ronde van Colombia verleden weekend.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone