Pogacar over subliem debuutjaar: “Dit had niemand verwacht”

maandag 28 oktober 2019 om 18:57
Pogacar over subliem debuutjaar: “Dit had niemand verwacht”

Tadej Pogačar - foto: Cor Vos

Het eerste profjaar van Tadej Pogačar is er een om stinkend jaloers op te worden. De Sloveen wist dit jaar maar liefst acht wedstrijden te winnen, en dat waren zeker geen kleine wedstrijden. Hij kraaide victorie in de Ronde van de Algarve, de Ronde van Californië. De Vuelta a España wist hij dan weliswaar niet te winnen, maar Pogačar won wel drie etappes en werd derde in het eindklassement. Niet slecht voor een renner van net 21 jaar.

“Ik had het zelf niet verwacht en ik denk dat niemand dit had verwacht”, kijkt de seizoensrevelatie in gesprek met The National terug op zijn eerste seizoen in de WorldTour. “Ik heb mezelf bijna iedere wedstrijd verbaasd. Het was een geweldig jaar en ik hoop dat volgend seizoen net zo goed wordt of zelfs beter.”

Grote stap
Pogačar kwam als schuchtere jongen bij UAE Emirates. “Het was een grote stap van de beloften naar deze ploeg. Het boezemde me een beetje angst in om zoveel nieuwe ploeggenoten te ontmoeten. De tien jaar daarvoor had ik maar in een ploeg gezeten. Als je dan naar een nieuwe omgeving gaat is dat een beetje eng. Maar iedereen heeft me snel geaccepteerd”, vervolgt het jonge toptalent zijn verhaal. Intussen beschouwt hij zijn ploeggenoten als vrienden: “We werken allemaal goed samen en dat heeft me erg geholpen om alle uitdagingen te overwinnen.”

Uitgebreider blikt de Sloveen terug op de Ronde van Spanje, waarin hij keer op keer indruk bleef maken en uiteindelijk met landgenoot Primoz Roglic en Alejandro Valverde mee op het podium mocht. “Ik ging heel ontspannen naar de Vuelta toe, maar toen ik die etappe in Andorra won begon ik erin te geloven. Toen steeg ik in de voorlaatste etappe ook nog eens naar de derde plaats… Echt te gek.”

Keuzes maken
Ondanks dat zijn grootste prestaties van dit jaar vermoedelijk nog vaak door zijn hoofd zullen schieten moet Pogačar het vizier ook al weer richten op 2020. “Volgend seizoen wordt zwaar vanwege de Olympische Spelen, het EK en het WK. Al die wedstrijden liggen me op papier, dus ik zal keuzes moeten maken.” Het is nog onbekend welke keuzes er zijn gemaakt, al liet UAE Emirates-ploegbaas Giuseppe Saronni al wel doorschemeren dat hij het Giro-parcours goed bij de jonge Sloveen vindt passen.

Overwinningen Tadej Pogačar in 2019
1. flag-pt 2e etappe Volta ao Algarve
2. flag-pt Volta ao Alvarve
3. flag-us 6e etappe Amgen Tour of California
4. flag-us Amgen Tour of California
5. flag-si Nationaal kampioenschap tijdrijden
6. flag-es 9e etappe Vuelta a España
7. flag-es 13e etappe Vuelta a España
8. flag-es 20e etappe Vuelta a España

Pogačar op het eindpodium van de Tour of California – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

12 Reacties

lander luypaert 28 oktober 2019 om 19:22

Hij gaat een hele grote worden. Hij heeft een contract tot 2023 dus daar zal de ploeg ook zeer blij mee zijn.

Romāns Vainšteins 28 oktober 2019 om 19:53

Het kan ook zijn beste jaar ooit zijn geweest en daarmee de ultieme voedingsbodem van ‘hij heeft nooit helemaal zijn belofte ingelost, ik vrees dat hij niet meer op zijn beste niveau terug zal komen’ worden, niet uit te sluiten.

Sauerpraum 28 oktober 2019 om 21:02

Nou RV, ik geloof niet dat dit een gevalletje Kreuziger wordt. Deze jongen is veel getalenteerder. Hij moet alleen niet naar Dimension Data gaan.

Romāns Vainšteins 28 oktober 2019 om 21:21

Je kunt nog 2 extra delen ‘uit koers’ uitbrengen met renners die vlammend kwamn en rokend afdruipen. Heel groot worden lijkt inderdaad een stuk plausibeler maar er zijn in deze sport veel meer manieren om eraf gereden te worden dan er bij te blijven.

Aankomend jaar tourdebuut lijkt me ?

Panache 28 oktober 2019 om 21:36

Onderschat Kreuziger niet. Op zijn 22e 2e Romandië, 1e Zwitserland. Op zijn 23e 1e Romandië, 8e Tour, 1e San Sebastiaan… Ja ik weet dat Pogacar nu pas 21 is maar ik vergelijk gewoon.

Jan Blokland 28 oktober 2019 om 21:24

Beetje negatief RV. Toen hij begon te winnen dit jaar (en niet de minste koersen riep iedereen: dit gaat een hele grote worden). Hij bewees het daarna iedere keer weer. Natuurlijk moet je het afwachten, maar op dit moment zullen de meesten toch geen twijfel hebben dat hij een grote toekomst tegemoet gaat. Of hij ooit een grote ronde gaat winnen hangt natuurlijk ook af wat voor tegenstand er komt. Roglic, Bernal, Carapaz, zijn natuurlijk ook supertalenten. Poulidor was vroeger ook een grote meneer maar won nooit de Tour. Er was toen een ene Anquetil die specialist was in de Tour. Of je zou maar een renner tegenkomen met Froome of Merckx capaciteiten. Hoe gaat Evenepoel zich ontwikkelen? Wat gaat Dumoulin nog doen? Om er maar een paar te noemen.
Allemaal factoren die een renner kunnen maken of breken.

Romāns Vainšteins 28 oktober 2019 om 23:17

En dat zijn nog alleen maar de externe factoren.

Heel groot worden doe je niet alleen maar met talent, er is doorzettingsvermogen, allerhande hulp en veel geluk voor nodig. Dit verhaal is overigens op elk in dit jaar doorgebroken jong toptalent toepasbaar, mijn reservaties zijn niet uniek op Pogacar toepasbaar.

Panache 28 oktober 2019 om 21:27

De stelling: hij gaat nooit meer 3 ritten in één grote ronde plus podium overtreffen, is toch best een interessante stelling. Ik zou er niet heel veel geld op durven inzetten dat hij dit gaat verbeteren. Gesink, Zakarin, Velits. Grote namen, maar ze piekten ook jong.

Kannibaal van Schepdaal 29 oktober 2019 om 00:54

Wat lees ik hier toch allemaal. Pogacar is samen met Bernal en Evenepoel het grootste talent dat er rondrijdt, dat ziet een blinde. Natuurlijk gaat die alleen nog beter worden, als hij later niet blijkt dat hij wat hulpmiddelen gebruikt. Over 4 jaar is hij 25 en zullen Froome, Thomas, Roglic en Dumoulin wel ongeveer met grote ronde-pensioen zijn. Ik zie niet meteen in wie van de andere klassementsmannen dan beter gaat doen dan Bernal, Evenepoel of Pogacar. Carapaz is 26, heeft een matige tijdrit en heeft maar twee goeie WT-races gereden, ik denk dat die bij Ineos snel een luxehelper zal worden. De Yates-broers zijn wisselvallig en Lopez blijft wat hangen. Mas mag volgend jaar weer zijn beste niveau zoeken in een grote ronde. Higuita is ook als een komeet verschenen dit seizoen, we moeten nog zien hoe die evolueert.

Wie van de drie (Bernal, Pogacar, Evenepoel) de grootste gaat worden, is nog niet helemaal duidelijk voor mij. Evenepoel moet nog een sprong maken in het klimmen, maar dat volgend seizoen zo maar even gebeuren, dan heeft hij een streepje voor met zijn tijdrit. Al hebben Bernal en Pogacar een degelijke tijdrit, en zij zijn dan weer explosiever dan Evenepoel op dit moment. Afwachten. Maar over drie of vier seizoenen ziet de hiërarchie er waarschijnlijk helemaal anders uit.

Covadonga 29 oktober 2019 om 19:58

Als je de Tour wint, ben je al groot.

mania 29 oktober 2019 om 07:36

Ik geloof niet dat het zo voorspelbaar zal worden dat Pogacar Bernal en Remco binnen 5 jaar de grote rondes domineren. De kans is groot dat 1 van de 3 tegen dan eerder slechter is dan nu, daarnaast zullen er zeker renners grote rondes winnen met trage groeicurves. Bekijk eens alle grote ronde winnaars van de laatste 20jaar. Hoeveel stonden er al heel jong? Bijna allemaal zijn het eerder laatbloeiers.

josi 29 oktober 2019 om 10:53

Dat Pogacar een groot talent was, kon iedereen met z’n ogen dicht zien. Dat er in z’n eerste jaar bij de grote jongens al een podiumplek en drie ritzeges in de Vuelta in zouden zitten, was toch wel een verrassing. Ik ben benieuwd wat de toekomst zal brengen en hoop vooral dat hij zo zal blijven koersen, dan is het een coureur die je alleen maar kunt supporteren.

Headlines

Materiaalzone

Populair