Pogacar over dubbel Giro-Tour: “Riskant om dat nu al te doen”

donderdag 18 november 2021 om 10:35
Pogacar over dubbel Giro-Tour: “Riskant om dat nu al te doen”

foto: Cor Vos

Mauro Vegni, koersdirecteur van de Giro d’Italia, probeerde eerder deze week Tadej Pogačar te verleiden om in 2022 deel te nemen aan zowel de Giro als de Tour de France. De Sloveen voelt nu echter nog niet veel voor deze gewaagde combinatie. “Misschien rijd ik in 2022 wel de Tour en de Vuelta”, klinkt het in gesprek met ESPN Brazil.

Vegni suggereerde in een interview met La Gazzetta dello Sport dat het niet uitmaakt hoeveel keer een renner de Tour wint, omdat ‘er weinig anders te bewijzen valt’ na de eerste titel. “Ik denk niet dat drie of vier keer de Tour winnen veel verschil uitmaakt voor de carrière van een renner. Als je hem één keer wint, heb je bewezen dat je een groot renner bent en valt er weinig meer te bewijzen”, aldus Vegni, die Pogačar de uitdaging van de ‘dubbel’ graag ziet aangaan.

Tour-Vuelta
De tweevoudig Tourwinnaar houdt de boot echter af. “Ik heb nog nooit twee grote rondes in één jaar gereden. Het is riskant om dat volgend jaar al te doen. Misschien rijd ik volgend seizoen de Tour en de Vuelta en dan kan ik de komende twee à drie jaar voor de Giro en de Tour gaan. Ja, dat is een mogelijkheid.” Vorig jaar speelde de renner van UAE Emirates al met het idee om de Tour én Vuelta te betwisten, maar besloot hij uiteindelijk te passen voor de Spaanse ronde.

Twaalf keer in de geschiedenis van de wielersport hadden de Giro en de Tour dezelfde winnaar in eenzelfde seizoen: in 1949 en 1952 (Fausto Coppi), in 1964 (Jacques Anquetil), in 1970, 1972 en 1974 (Eddy Merckx), in 1982 en 1985 (Bernard Hinault), in 1987 (Stephen Roche), in 1992 en 1993 (Miguel Indurain) en in 1998 (Marco Pantani). Chris Froome was in 2018 de laatste renner die een serieuze poging deed om de Giro en de Tour in hetzelfde seizoen te winnen.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Michelangelo 18 november 2021 om 10:46

Laat hem lekker nog een jaartje rondpielen in de TdF. Ook al heeft hij 2 overwinningen, hij heeft daar gewoon nog vanalles te winnen. Bovendien is hij ook nog gewoon piepjong.

En mocht hij er dit jaar weer in slagen de TdF te winnen, dan lijkt me dat een goed moment om verder te kijken. Wil hij het record aantal zeges in de TdF najagen? Wil hij een brede erelijst opbouwen met alle grote rondes erop? Wil hij misschien wel meer klassiekers gaan winnen?

Al zou ik het fantastisch vinden als hij hierheen zou komen om de Giro te betwisten. Want dat blijft voor mij by far de mooiste grote ronde…

Alfons Haavers 18 november 2021 om 10:47

Wil hij echt tot het pantheon van de wielersport doordringen, zal er ooit een dubbel Giro-Tour of Tour-Vuelta moeten gedaan worden.

Anderzijds zie ik Pogacar ook wel graag bezig in de eendagswedstrijden. Daar valt voor hem ook veel te winnen vermoed ik en zijn manier van koersen past er ook perfect bij.

Romāns Vainšteins 18 november 2021 om 11:07

Liever Pogacar in eendaagsen en tour dan dat hij zich door slijmende koersdirecteuren de giro en vuelta in laat lullen. Sterker nog zie ik hem daar liever niet dan wel in zijn vorm van vorig jaar, idealiter 3 rondes met verschillende strijders vd overwinning, aub.

thorsen 18 november 2021 om 11:19

Eerst 6x de Tour, dan WK, dan Giro, dan Vuelta, dan Vlaanderen/Roubaix/Sanremo, en daarna maar gaan veldrijden of zo.

Michelangelo 18 november 2021 om 11:23

Om daarna genadeloos de records van Formolo en Campenaerts uit de boeken te fietsen… wat kan deze jongen niet!!!

Maillot à Pois 18 november 2021 om 12:40

Veldrijden heeft ie alvast al gedaan, in 2018 was ie zelfs Sloveens kampioen bij de elite.

Romāns Vainšteins 18 november 2021 om 11:51

Pogacar die in latere jaren als spierbonk aantreedt om de keienklassiekers te betwisten, ik acht het verre van uitgesloten, net zomin als dat hij Sanremo eens meegrissen kan op de Nibali-manier. WK zal er vast wel een langskomen die op zijn maat is.

Smuckinho 18 november 2021 om 12:38

@redactie
Jullie mogen aan die laatste zin best wel de naam van Tom Dumoulin toevoegen.

jappe666 18 november 2021 om 14:18

@Smuckinho:

Enkel renners die de Giro gewonnen hebben en daarna in datzelfde jaar nog een serieuze poging doen om de Tour te winnen worden opgenomen in die lijst van renners die mikken op de dubbel. Dumoulin deed niet mee aan de Tour in het jaar dat hij de Giro won, dus hij hoort niet thuis in dat rijtje.

Kwestie van interpretatie, want iemand die in beide rondes 2de wordt was er natuurlijk ook kort bij.

Derierre de la course 18 november 2021 om 22:49

Zeker omdat dat ook in 2018 was, hetzelfde jaar als Froome.

Koers 18 november 2021 om 12:38

2 op zak én nog een kuiken, die gaat natuurlijk ook zoek naar het record. Ik vermoed dat we hem nog wel eens in de Vuelta gaan zien.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair