Pogacar komt niet in het stuk voor: “Het was een vreemde koers”

zondag 25 september 2022 om 15:50
Pogacar komt niet in het stuk voor: “Het was een vreemde koers”

Tadej Pogačar, met in zijn wiel Quentin Pacher - foto: Cor Vos

Tadej Pogačar ging vandaag, zeker na zijn zege in de GP de Montréal, als een van de topfavorieten van start op het WK wielrennen in Wollongong. De Sloveen speelde echter een bijrol in de grote ‘Remco Evenepoel-show’. “Ik ben teleurgesteld, dit is niet waarvoor we zijn gekomen”, liet Pogačar na afloop weten.

De tweevoudig Tourwinnaar liet zich in de beginfase van de koers nog wel van voren zien: hij trok op de flanken van Mount Keira mee in de aanval. Deze poging werd na verloop van tijd echter onschadelijk gemaakt en in de diepere finale speelde de Sloveense kopman niet echt meer een rol van betekenis. Na afloop stond hij, zichtbaar teleurgesteld, de Sloveense pers te woord.

“Ik vond het erg lastig om zonder oortjes te koersen”
“Dit is niet waar we voor zijn gekomen. De benen voelen nog altijd goed aan zo op het einde van het seizoen. Ik ben daarom ook teleurgesteld, ook al omdat ik me niet beter wist te plaatsen in de sprint voor de medailles. Ik wist eigenlijk niet eens voor welke plaats we nog reden. Het was daardoor erg chaotisch. Ik wist niet waar Jan (zijn landgenoot Jan Tratnik, red.) reed, maar plots zag ik hem in de laatste kilometer. We staan nu met lege handen. Het was een vreemde koers. Ik vond het erg lastig om zonder oortjes te koersen.”

Wout van Aert had het na de finish eveneens over het gebrek aan communicatie. “Zonder oortjes koersen, dat is een drama. En niet meer van deze tijd. Ik wist aan de finish niet of ik sprintte voor de 2de, de 10de of 15de plaats. Ik schrok toen Laporte mij vertelde dat hij zilver had gepakt. Best jammer, want ik denk dat ik de benen had om mee op het podium te staan.”

Dit artikel delen:

34 Reacties

Handige Harry 25 september 2022 om 16:17

Kennelijk is het voor veel renners te moeilijk om zonder oortjes te koersen.
Wat best een lachwekkende conclusie is.

9
11 na 11 25 september 2022 om 17:09

Dan moet je gewoon zorgen dat je zelf vooraan zit he Yogi. Dat er geen oortjes zijn, en er weinig/gebrekkige informatie is, dat weten de renners lang op voorhand. Daar moet je dan maar je koers(tactiek) op afstellen, en niet passief één van de 4 grootste favorieten laten wegrijden op 70km van de meet, wetende dat dat een afstand is dat die zelf wel eens alleen zou kunnen doen.

3
Handige Harry 25 september 2022 om 17:30

Ik heb geen probleem met oortjes dus jouw hele relaas slaat nergens op.
Het is zoals al vaker gezegd bekend dat ze zo der oortjes koersen, dan zorg je toch dat je daar als team op voorbereid bent.

Sowieso moet je dan alert koersen maar je kunt als land ook gewoon mensen langs de weg zetten die verschillen doorgeven.

3
YogiBear 25 september 2022 om 16:46

@Handige Harry Makkelijk gezegd, maar als je en geen oortjes hebt en gebrekkige/incorrecte info vanuit dde organisatie begint het inderdaad wel wat op gokken te lijken. Maar, als we zo’n probleem met oortjes hebben, zullen we dan gewoon ook maar de fietsen van 100 jaar geleden pakken en de renners zelf hun lekke banden laten plakken. Wat ik niet snap is waarom juist oortjes zo’n probleem zijn; het hoort gewoon bij het moderne wielrennen.

1
Quincy Adams (aka voorwiel) 25 september 2022 om 17:13

Punt met tactiek is dat die (vooral in een wielerwedstrijd) steeds moet worden aangepast ivm een steeds wisselende situatie. Wat ik van toegevoegde waarde vindt. Anders is het gokken geblazen

0
Dikke Vrouw 25 september 2022 om 16:19

Metertje en oortjes … de meesten zijn dan ook één celligen

-5
adelaarvanantwerpen 25 september 2022 om 15:59

Laporte vertelde ook op Twitter dat hij niet wist dat zij voor de tweede plaats sprintten. Skjelmose vertelde dan weer dat de man op de motor met nog een km had verteld dat hun groep nog 1:45 voorsprong had op het peloton. Zowel WVA als Pogi hadden geen idee dat het een sprint was voor de tweede plek. Ik denk echt wel dat er meer nadelen zijn aan een koers zonder oortjes dan met oortjes. Zeker omdat wij in de laatste jaren zoveel mooie koersen hebben gezien met oortjes.

4
Cycling 25 september 2022 om 16:17

Zonder oortjes kan prima, alleen dan moet er op een andere manier de informatie naar de renners gaan. Hierin is de organisatie duidelijk te kort geschoten. Her is niet alleen de renners die nergens van op de hoogte waren. Ditzelfde gold voor de kijkers helaas.

5
11 na 11 25 september 2022 om 17:06

Zonder oortjes rijden is in het voordeel van de beste echte racers die niet laf staan te wachten en te rekenen of ze nu al wel wat energie mogen verbranden of best nog wat wachten… en wachten… Een echte racer die zich de sterkste voelt, die neemt geen risico om in een situatie te verzeilen waar hij halverwege moet vaststellen dat hij al verloren heeft. Maar die vat zelf de koe bij de hoorns.

5
Dikke Vrouw 25 september 2022 om 16:15

Bah oortje gewoon knallen !!

4
Henk van Bouw 26 september 2022 om 10:45

Zonder oortjes is prima, maar dat moet dan niet alleen bij kampioenschappen worden toegepast. Nogal raar om de grootste wedstrijd van het jaar zonder oortjes te rijden terwijl elke andere wedstrijd dit wel gebruikt wordt.

0
Pizzi 25 september 2022 om 16:47

Ik mis de matrixborden van ome Leo.

2
speedline 25 september 2022 om 17:09

Ergens heeft tie wel een punt, je mag het hele jaar met oortjes koersen, maar bij het wk niet.
Schaf die dingen gewoon overal af of je draagt ze overal.
Ik ben er geen voorstander van en denk dat het afschaffen ervan voor onvoorspelbare koersen gaat zorgen, maar het is 2022 en technologie hoort erbij.
Uci moet een keuze maken of wel of niet en niet dit half bakken gedoe.

1
Sjaak P 25 september 2022 om 17:20

Heeft het ook niet te maken met het beperkte budget van ‘incourante’ bonden? Eigen fiets van de ploeg is prima, maar eigen oortjes zijn incompatible, zoiets?

0
Romāns Vainšteins 25 september 2022 om 17:23

Dat alleen het wk zonder moet is natuurlijk erg vreemd. Waarom eigenlijk? Om te voorkomen dat Zwitsers ineens op kop gaan boren voor Belgen?

1
De Siepel 25 september 2022 om 18:16

Had ook het idee dat het peloton geen enkel besef had van de achterstand op de kopgroep. Ze kwamen 40 km voor het einde terug op een minuut en met oortjes waren ze zeker flink doorgereden. Nu viel het weer helemaal stil en liep de voorsprong binnen no-time weer op naar 2 minuten.

1
Deel Koeper 25 september 2022 om 19:22

En de voorsprong liep terug op omdat ze al hun helpers hadden losgereden op de klim en de kopmannen geen zin hadden om zelf iets te doen op het vlakke. Dus hebben ze gewacht tot ze allemaal terug waren.

Had niets te maken met verkeerde inschattingen van voorsprong.

1
Maillot à Pois 25 september 2022 om 18:30

Ze kwamen terug omdat de kopgroep in die ronde zelf Mount Pleasant aan wandeltempo opreed.

0
Theo H 25 september 2022 om 21:26

Perfect samengevat door de twee heren hierboven.

0
Dr. Freakowitz 25 september 2022 om 20:44

Oortjes wat oortjes! Rijen moeten ze, zou wijlen Peter Post zeggen. Evenepoel is wat dat betreft een renner naar zijn hart.

1
Abdel-Kader Zaaf 25 september 2022 om 17:21

Of je nou voor of tegen oortjes bent, de renners zijn nou eenmaal gewend om ze te gebruiken. Als ik ineens geen smartphone meer had zou dat ook erg wennen zijn weer.

0
Handige Harry 25 september 2022 om 19:09

Maar als je dan iemand moet bellen, verzin je toch een oplossing?

3
Dikke Vrouw 25 september 2022 om 20:33

Ze hadden er gewoon geen open naar en rem wel ha ha

0
Gabarie 25 september 2022 om 22:05

“Zonder oortjes koersen, dat is een drama. En niet meer van deze tijd”.
Dat gevoel heb ik bij fietsen op een fiets zonder electromotor een drama en niet van deze tijd.
Wat vind de winnaar van het koersen zonder oortjes?Ik hoop dat hij het heerlijk vond en het ook gaat rondbazuinen.
Misschien meer brilletjes aan coureurs geven dan oortjes.

0
Taliesin 26 september 2022 om 12:59

Als het gevolg van niet met oortjes rijden is dat je iemand als Evenepoel gewoon 2;30 minutt laat wegrijden om wereldkampioen te worden dan aub geen koersen zonder oortjes meer. En sowieso vind ik naar de slappe koers van gister kijkend niet dat het wat toegevoegd heeft.

0
Ketønen 25 september 2022 om 16:39

Dit maakt het zogenoemde “debacle” van de olympische vrouwenwedstrijd begrijpelijker. Daar werd driftig met vingers gewezen terwijl hier ook blijkt dat koersen zonder oortjes – ook nog eens maar één keer in het jaar – niet meer van deze tijd is.

-1
Mwielerfan 25 september 2022 om 16:53

Verschil dat ze daar de hele dag hadden om te communiceren op een andere manier, hier kwam alles in laatste kilometers samen door pokeren van groep 2 en was het met oortjes maar ook suffe regie niet veel duidelijker geweest

1
Sjaak P 25 september 2022 om 17:17

Ik heb geen motards met krijtborden gezien, bedenk k me nu. Werden onderweg nog verschillen gemeld door de organisatie?
Wel is duidelijk dat je zonder oortjes het risico loopt op een wedstrijd met in de hoofdrollen Schmid, Eenkhoorn en Rota (met alle respect). Gelukkig maakte Evenepoel er nog wat van. Maar nou lijkt het alsof vAert en Pogacar er wat lacherig over doen.

1
nickdt 25 september 2022 om 17:55

Zonder oortjes koersen, dat is een drama. En niet meer van deze tijd. Ik wist aan de finish niet of ik sprintte voor de 2de, de 10de of 15de plaats. Ik schrok toen Laporte mij vertelde dat hij zilver had gepakt. Best jammer, want ik denk dat ik de benen had om mee op het podium te staan.”

Dus met andere woorden: Als ze met de oortjes hadden geweten dat REV er nog voor reed, waren ze erachteraan gaan rijden.

Deze uitspraak van van Aert doet wel een beetje afbreuk aan de winst van REV (Onterecht), want met een oortjeskoers had die dan waarschijnlijk niet gewonnen.

-2
Maillot à Pois 25 september 2022 om 18:29

De 2de, 10de of 15de plaats.
Hij wist dus heel goed dat REV voorop reed en het zeker niet om de 1ste plaats ging. Integendeel, hij dacht dat er nog meer voorop lagen en de medailles al lang weg waren.

3
Marcel de Gendt 25 september 2022 om 20:56

Zonder oortjes koersen maakt het ergens ook wel leuk. Want met oortjes is het vaak heel erg gestuurd vanuit de volgwagen.

Maar het brengt ook pijnlijk naar boven dat de renners van nu blijkbaar niet meer zónder kunnen. Geen vaardigheid meer om in de gaten te houden wie er weg zijn, en wat dat tactisch betekent. Wat bezielt teams om Remco om deze manier te helpen 2 minuten voorsprong te pakken, zonder dat je er een echte kopman tegenover hebt staan. Kijk om je heen, zie wie er mee is, en draai dan niet mee in de kopgroep.

Voor renners als Evenepoel moet het heerlijk zijn om zo te mogen koersen. Jammer ook dat VdP was uitgestapt, want ook dat is bij uitstek een renner die op instinct koerst. Juist als je de koers niet ondergaat (normaal gesproken toch een kwaliteit van Pogacar) kom je makkelijker bovendrijven in de chaos.

0
Rode_Rick 25 september 2022 om 19:28

Het is 2022. Beetje belachelijk om één van de belangrijkste wedstrijden uit te laten draaien op een incomplete informatieloterij.

-2
11 na 11 26 september 2022 om 04:26

Gewoon proactief koersen en je hebt dit probleem niet. Ophouden met wachten, ophouden met rekenen. En als je denkt dat je de sterkste bent, dan maak je het maar waar. En 1 man deed dat.

-1
de nieuweMerckx 25 september 2022 om 22:47

Hij had gewoon niet z’n beste benen. Misschien hebben we het beste van Pogacar al gezien?

-2

Headlines

Populair

Materiaalzone