Pogacar is Gaudu en Vingegaard de baas in koninginnenrit Parijs-Nice

zaterdag 11 maart 2023 om 14:57
Pogacar is Gaudu en Vingegaard de baas in koninginnenrit Parijs-Nice

foto: Cor Vos

Tadej Pogacar heeft de koninginnenrit van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. Op de slotklim, de Col de la Couillole, was de Sloveen in een sprint te snel voor David Gaudu en Jonas Vingegaard. Pogacar loopt door zijn sterke eindschot ook nog wat uit in het algemeen klassement.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Nadat de zesde etappe van Parijs-Nice afgelast werd vanwege hevige rukwinden, ging de Koers naar de Zon zaterdag weer verder met een rit voor de klimmers. De finish lag namelijk op de top van de Col de la Couillole, op 1.678 meter hoogte. Het was 15,7 kilometer klimmen aan 7,1% procent om daar te komen. Zware kost. Zouden de overige favorieten Tadej Pogacar onder vuur nemen of zette de geletruidrager de puntjes op de i?

Omvangrijke kopgroep
In de openingsfase van de 142,9 kilometer lange etappe zagen we het ene na het andere groepje wegrijden uit het peloton, maar steeds werden de ontsnappers weer gegrepen. Pas op Côte de Tourette-du-Château (17,9 km aan 4,7%) was het raak. Hier ontstond – in schijfjes – een omvangrijke kopgroep van aanvankelijk negentien renners. Joshua Tarling (INEOS Grenadiers) kwam echter ten val en moest de wedstrijd verlaten.

Achttien renners bleven dus over vooraan: Lucas Hamilton, Kelland O’Brien (Jayco AlUla), Nils Politt (BORA-hansgrohe), Dorian Godon, Larry Warbasse (AG2R Citroën), Gregor Mühlberger (Movistar), Rémi Cavagna, Florian Sénéchal (Soudal Quick-Step) Pascal Eenkhoorn, Harry Sweeny, Brent Van Moer (Lotto Dstny), Jérémy Cabot (TotalEnergies), Søren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Lilian Calmejane, Kobe Goossens (Intermarché-Circus-Wanty), David de la Cruz, Javier Romo (Astana Qazaqstan) en Hugo Houle (Israel-Premier Tech). Zij kregen een voorsprong van een kleine minuten.

Pascal Eenkhoorn was een van de aanvallers – foto: Cor Vos

Het gat werd wat kleiner toen INEOS Grenadiers op de smalle, kronkelige en glooiende wegen plots het gashendel opentrok. Deze versnelling zorgde ook voor breuken in het peloton, maar de grote klassementsmannen lieten zich niet verrassen. Diegenen die de slag wel hadden gemist, zoals Kévin Vauquelin, konden later weer aansluiten. De groep dunde weer wat uit door een valpartij waarbij onder meer Mattias Skjelmose, Julien Bernard, Alexander Kristoff en Thomas De Gendt betrokken waren. Skjelmose en De Gendt verlieten de wedstrijd.

Goossens vliegt erin
Ook in de kopgroep was het even koers. Vijf renners – Eenkhoorn, Goossens, Politt, Romo en Cabot -wisten zich uiteindelijk af te scheiden van de rest. Zij kwamen samen aan de voet van de Col de la Couillole, met een marge van driekwart minuut op de eerste achtervolgers en anderhalve minuut op het peloton. Goossens vond dat blijkbaar niet genoeg, want op de eerste flanken gaf hij er al een lap op. Romo kon als enige nog terugkeren.

Bij de favorieten nam eerst Groupama-FDJ en vervolgens Jumbo-Visma – in de persoon van Tobias Foss – het initiatief. Door het werk van de wereldkampioen tijdrijden dunde de groep langzaam maar zeker uit, waarbij Daniel Felipe Martínez (zevende in het klassement) het eerste grote slachtoffer was. De andere mannen uit de top-tien zaten er echter nog bij, toen Goossens als laatste vluchter werd ingerekend. Dat was op zo’n negen kilometer voor het einde.

Foss reed lang op kop – foto: Cor Vos

Vingegaard in de problemen
Het duurde tot zo’n zes kilometer voor de streep dat de koers losbarstte. Chris Harper (Jayco AlUla) gooide de knuppel in het hoenderhok, maar werd al snel overvleugeld door de favorieten voor de dagzege. Vingegaard trok aanvankelijk door, maar liep op een counter van Pogacar. De geletruidrager sloeg een gat met Vingegaard, Gaudu, Jorgenson en Bardet. Die laatste twee moesten daarna lossen.

Gaudu en Vingegaard hadden nog wel wat in de benen. Sterker nog, zij konden weer terugkeren bij Pogacar. Enkele kilometers reden ze met zijn drieën, maar op tweeënhalve kilometer van de top ging de Deen van Jumbo-Visma overboord. Dit was het gevolg van een demarrage van Gaudu. Pogacar wist deze versnelling wel te beantwoorden, waardoor we twee man op kop kregen.

Sprint met drie
Vingegaard brak evenwel nog niet. Hij hield Gaudu en Pogacar in zicht en wist in de slotkilometer weer aan te sluiten. Een sprint moest vervolgens de beslissing brengen. In die sprint ging Vingegaard als eerste aan, maar Pogacar beschikte over de beste punch. Gaudu eindigde op twee seconden, Vingegaard op zes. Pogacar loopt dus nog wat uit in het algemeen klassement.

Dit artikel delen:

25 Reacties

Jacco van Stierop 11 maart 2023 om 15:32

Pogacar onbetwist de baas in deze P-N. Vingegaard gesandwiched, maar mooi om hem zijn taaiheid te zien aanspreken. Betwijfel of de rit van morgen nog verrassingen zal brengen.

4
KnightBiker 11 maart 2023 om 16:13

Ongetwijfeld de beste renner, maar vandaag was Gaudu de betere klimmer (niet de betere coureur)

-5
Raul Alcala 11 maart 2023 om 15:20

Pogacar toch bij far de beste sprinter onder den klimmers. Gelukkig verbetert Vinnie

3
debarreman 11 maart 2023 om 15:43

Kleine minuut ingelopen op Pogi tov 2022, tot nu toe dan.

0
KnightBiker 11 maart 2023 om 16:17

Absoluut, Pogacar is een geweldige coureur. Maar voor de tour 2024 is er echt nog niets bepaald. Het enige wat je kan concluderen is dat Pogacar er goed aan doet het niet op het hooggebergte aan te laten komen komende tour: hij kan het verschil beter maken op ‘klassiek’ terrein

0
YogiBear 11 maart 2023 om 15:08

Het is duidelijk dat het tot nu toe redelijk op het gemak gaat voor Pogacar, als in; denk niet dat hij al in de stress heeft gezeten Gaudu lijkt weer een stap te hebben gezet. De rest weet in ieder geval dat ze huiswerk hebben.

1
Jacco van Stierop 11 maart 2023 om 15:41

Gaudu had voorheen beetje een imago van een halfzachte economiestudent, maar dat heeft hij inmiddels volledig afgeworpen. In het interview na de etappe van 2 dagen terug zag ik een krijger met een wilskrachtige, verbeten blik. Lijkt nog steeds wat groeimarge te hebben.

2
VerstandOpNul 11 maart 2023 om 15:51

Ja, echt leuk wat Gaudu hier laat zien.. De Tour zou zomaar met hetzelfde podium kunnen eindigen..

2
Romāns Vainšteins 11 maart 2023 om 19:00

Vandaag werd Pogacar kundig competitie geboden door niet toevallig 2 naaste belagers van afgelopen tour. Vooral Vingy moet hier toch moed uitgeput hebben, reed een beetje Almeidastijl zijn eigen klim en panikeerde niet.

Ik zeg: hoe langer de klim des te groter de kansen.

1
Federico Bahamontes 11 maart 2023 om 15:02

Pogacar speelt op halve kracht met de concurrentie, zeer indrukwekkend maar ook behoorlijk pijnlijk voor de rest.

Vingegaard pakte het vandaag een heel stuk slimmer aan dan afgelopen donderdag, maar hij is duidelijk ook niet echt goed hoor. Lijkt me niet dat hij helemaal tevreden kan zijn over zijn vorm op dit moment. Sprintje op het einde was leuk geprobeerd, maar er zat echt helemaal niks op en het gemak waarmee Pogacar en Gaudu counterde was wel veelzeggend.

Oh, en ze zouden Vingegaard moeten verbieden achterom te kijken. Die krijgt nog een nekblessure straks.

0
wielerlover 11 maart 2023 om 15:07

Heb je Pogacar na de finish zien gaan zitten? Die leek me toch ook serieus diep gegaan te zijn

4
Cycling 11 maart 2023 om 15:07

@Federico Bahamontes JV en Ineos proberen het in iedergeval om het zwaar te maken voor Pogacar. Ploeg van Gaudu volgt alleen maar. Dit zal morgen ook wel weer het geval zijn. Vingegaard keek vandaag niet vaak om. Dat is echt onzin. Vingegaard gestreden maar nog niet sterk genoeg

5
Glorious 11 maart 2023 om 15:12

P was kapot…

-3
Gebruikersnaam 11 maart 2023 om 15:17

Als Vingegaard niet echt goed was, dan eindigt hij niet in de top 10. Die is uiteraard geen top, maar wel gewoon heel goed.

1
KnightBiker 11 maart 2023 om 16:07

Gaudu was de beste klimmer in koers, Pogacar is gewoon explosiever en trekt de etappe daarom naar zich toe maar hij was niet degene die het gat met Vingegaard steeds weer optrok. Vingegaard reed ook steeds terug naar de explosievere Pogacar, de beste renner in koers, maar niet de beste klimmer vandaag.

Dat is ook de les voor Pogacar voor de komende tour: het verschil maken buiten het hooggebergte.

-4
Cycling 11 maart 2023 om 17:16

@Knightbiker Als beste klimmer had Gaudu en zijn ploeg dan wel meer initiatief mogen nemen. Veel renners in de 1e groep maar geen kopwerk om de kopgroep terug te halen. Ook bleef Gaudu achter Vingegaard zitten. Profiteren hoort erbij, maar om dan te zeggen dat Gaudu de sterkste was, vind ik overdreven. Wel de slimste deze week

1
Handige Harry 11 maart 2023 om 17:28

Gaudu was echt niet de beste klimmer in koers, Pogacar hoefde bij de meeste aanvallen van hem niet eens uit het zadel te komen.

Hij is wel de beste subtopper in vorm en dan kun je dus meestrijden met de toppers.

2
FDJ 11 maart 2023 om 15:45

Deze Vingegaard is in ieder geval beter dan de Vingegaard in Baskenland vorig jaar. Ik vind het allemaal niet zo zorgwekkend eerlijk gezegd. Hij is goed gestart gezien wat hij eerder in deze tijd liet zien in andere jaren.

0
zietemgaan 11 maart 2023 om 15:50

In de subtop/achtergrond: mooi van Kobe Goossens: 15de, best aardig!

0
AWestie 11 maart 2023 om 15:05

Ja Jonas, echte kampioenen kijken niet om, let maar op bijvoorbeeld Dylan van Baarle.

Volgens mij zat iedereen wel op de limiet hoor, het lijkt gewoon makkelijker te gaan bij de andere twee op het podium

-1
Wim Kruithof 11 maart 2023 om 16:18
Quote:
echte kampioenen kijken niet om

Hij won de Tour maar blijkt geen kampioen? Wat een onzin en dit lijkt de nieuwe preoccupatie op Wielerflits, een omkijkende Vingegaard.

Pogacar is gewoon een paar klassen beter. En dat is geen schande. Voor mij persoonlijk geeft dat de Tour-winst van vorig jaar alleen nog maar meer glans. De ploeg won de grootste koers ter wereld, op ongelooflijk knappe wijze.

Maar normaal gesproken vreet Pogacar de concurrentie op.

2
Tripodboom 11 maart 2023 om 15:11

Dom dom dom om vandaar te gaan sprinten tegen Pogacar en nog hoofdschuddend over de finish komen alsof hij een kans heeft gemist. Gewoon naar de finish meerijden en Gaudu laten winnen.

-1
Glorious 11 maart 2023 om 15:12

Onzin reactie.

-5
wielerlover 11 maart 2023 om 15:20

Enige kans was een verrassing en hoofdschudden was heel waarschijnlijk niet voor verliezen van de rit maar omdat hij zijn mindere moest erkennen de hele klim lang

3
KnightBiker 11 maart 2023 om 16:12

Vingegaard rijd om zelf te winnen, niet om Pogacar te laten verliezen, zo zijn die gasten niet.

1

Headlines

Populair

Materiaalzone