Pogacar baart opzien in Californië: “Hoop leiderstrui te behouden”

zaterdag 18 mei 2019 om 13:17
Pogacar baart opzien in Californië: “Hoop leiderstrui te behouden”

foto: Cor Vos

Tadej Pogačar koos de koninginnenrit van de Tour of California uit om zijn eerste zege op WorldTour-niveau te boeken. De jonge Sloveen van UAE Emirates gaf samen met Sergio Higuita een masterclass klimmen op de flanken van Mount Baldy en op de top rekende Pogačar af met zijn Colombiaanse generatiegenoot. Het leverde Pogačar ook nog eens de leiderstrui op, waardoor hij met nog één etappe te gaan op weg lijkt naar zijn eerste eindzege in een WorldTour-meerdaagse. “Dat zou de grootste overwinning uit mijn carrière zijn.”

“Het was geweldig”, blikt de dolblije Sloveen terug op de door hem gewonnen etappe. “De ploeg heeft me opnieuw goed beschermd en naar de slotklim gebracht. Dit was ook een echte teaminspanning”, looft hij zijn ploeggenoten in het persrelaas dat UAE Emirates na de finish van de bergetappe deed uitgaan.

Op de slotklim was het aan Pogačar om het ploegwerk te verzilveren. “In de laatste vijf kilometer heb ik alles gegeven. Ik startte mijn sprint in tweede positie en Higuita maakte een fout in de laatste bocht, waarna ik er op hogere snelheid overheen kon.”

Om de Ronde van Californië te winnen moet Pogačar later vandaag in de slotrit een voorsprong van zestien tellen op Higuita verdedigen. “Natuurlijk hoop ik de trui te behouden”, zegt de 20-jarige over de laatste etappe van de WorldTour-ronde. “Dat zou zonder twijfel de grootste overwinning uit mijn carrière zijn.”

Hoe indrukwekkend de prestatie van Pogačar en Higuita was blijkt wel uit onderstaande cijfers. De twee reden het vorige record op de beklimming aan flarden. Dat stond op naam van Leipheimer en Horner, maar de twee jonge lieden reden daar nog drie seconden af, blijkt uit cijfers.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Fast Freddy 18 mei 2019 om 14:05

Asgreen rijdt ook zo’n beetje de top 10 ooit binnen. Totaal ongeloofwaardig.

AlfredoBinda 18 mei 2019 om 14:43

Er wordt harder gereden dan ooit en klimrecords van bewezen dopeurs worden links en rechts uit de boeken gereden.

Tja…

Random wielerliefhebber. 18 mei 2019 om 14:47

Asgreen met zijn 75 kilo rijd sneller naar boven als Gesink, hoe goed is die?! Eigenlijk nog indrukwekkender als pogacar en Higuati

Grobbel 18 mei 2019 om 16:37

Zonder context zeggen die tijden natuurlijk ook niet zo gek veel. De mate van strijd tot aan de voet, de weersomstandigheden etc spelen natuurlijk ook een rol.

Samlambeej 18 mei 2019 om 17:57

@Grobbel
++

HennieK 18 mei 2019 om 17:21

Nou, je kunt niet zeggen dat de nieuwe generatie zich niet laat gelden. Wat een sterke mannen komen eraan!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair