Plugge: “Geen van onze renners rijdt met een attest”

donderdag 30 mei 2019 om 11:20
Plugge: “Geen van onze renners rijdt met een attest”

Richard Plugge - foto: Cor Vos (archief)

Bij Jumbo-Visma rijden geen renners met attesten. Dat bevestigde ploegmanager Richard Plugge tegen het AD. Een attest is een schriftelijke verklaring waarmee je middelen of medicijnen wel mag gebruiken, ondanks dat ze op de dopinglijst staan.

“Geen van onze renners rijdt met een attest”, vertelt Plugge. “Al jaren: nul attesten. Als iemand zo ziek is dat hij een attest nodig heeft om medicijnen te gebruiken, dan zeggen wij: start maar niet. Dat is ons beleid. Wij zijn tegen misbruik van medicijnen en we willen ook de gezondheid van renners niet op het spel zetten.”

Vergrootglas
Plugge reageert daar onder meer op na de ophef rondom kopman Primoz Roglic, die vragen kreeg nadat de Sloveense invloed in Operation Aderlass bekend werd. “Iedere leider in een grote ronde wordt met een vergrootglas bekeken. En zeker als je uit een ander land komt dan het land waarin je rijdt”, vertelt de manager, die ook bereid is om vermogenswaardes van Roglic – na overleg met de Sloveen – te delen met de buitenwereld.

“We doen er alles aan om te voorkomen dat er renners bij ons de fout in gaan. We testen, checken bloedwaardes, we praten veel met renners. Voordat we ze aannemen en als ze bij ons in dienst zijn. We zoeken iedereen uit: waar komt ie vandaan, welke linkjes heeft ‘ie. We besteden er veel tijd en aandacht aan. De cultuur bij ons is: dat doen we niet”, aldus Plugge.

Dit artikel delen:

49 Reacties

xistnc 30 mei 2019 om 11:22

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

chiller87 30 mei 2019 om 11:28

Dus niemand van de ploeg heeft astma? Lijkt me vreemd..

leegloper 30 mei 2019 om 11:31

Heb je daar een attest voor nodig? Er zijn wel renners met astma, Bennetts lage cortisolwaarden werden daar toch mee verklaard?

Samlambeej 30 mei 2019 om 11:32

inspanningsastma* en procentueel gezien idd vreemd. Tim Wellens heeft ooit eens verklaard dat 80% van het peloton ooit een of andere puffer in de nachttafel had liggen. Misschien vandaar ook het mager aantal renners die zich uitspraken tegen de Froome salbutamol-affaire.

dikkechaap 30 mei 2019 om 12:45

Door al het onkundige geblaat rondom de zaak Froome zijn feit en fictie in elkaar overgelopen.

Nog een keer dan maar: voor salbutamol heb je geen, ik herhaal geen, attest nodig.

Samlambeej 30 mei 2019 om 13:04

@dikkechaap
Salbutamol is het krachtigste prestatiebevordende middel dat er is. 'According to Dave Millar' Veel effectiever dan meeste middelen onder TUE. Dus belachelijk dat voor het 1ste dan alleen een max. toegelaten waarde is.

dikkechaap 30 mei 2019 om 13:39

@sambal
Er is in ieder geval geen overtuigend wetenschappelijk bewijs voor. Maar goed, ik had het niet over de effectiviteit.

Samlambeej 30 mei 2019 om 13:51

@dikkechaap
Voor cortisonen ook niet. Renners zijn overtuigd van wel. Oneerdeelkundig geblaat of niet, jij wilt Froome zijn zaak toch niet verdedigen?

dikkechaap 30 mei 2019 om 14:01

Dit topic lijkt me niet de beste plaats om de zaak Froome te bespreken, als je mijn kijk op die zaak wilt lezen kun je het best even in de archieven terugzoeken.

Samlambeej 30 mei 2019 om 14:35

@dikkechaap

Quote:
dikkechaap 2 juli 2018 om 12:04
Zoals voorspeld. En waarschijnlijk terecht. Hopelijk komt er nog wat openheid over de argumenten etc. Maar dat kan nog wel even duren waarschijnlijk, met het oog op mogelijke rechtzaken die in het verschiet liggen.

sep 2018:"Uitdroging en niermalfunctie." NIERMALFUNCTIE?!!! Ben geen specialist maar weet ten minste dat nieren een vitaal orgaan zijn en al helemaal in een sport als wielrennen voor het op peil houden van rode bloedlichaampjes en verwerken van afvalstoffen. Maar Froompie, die kwam met z'n geblokkeerde niertjes gewoon binnen met het elite-groepje in een etappe over 4 bergen. De nierpolitie in Froome's lichaam hield die dag blijkbaar alleen Salbutamol tegen. De gigantische horde melkzuur kon vrolijk doorwandelen.

dikkechaap 30 mei 2019 om 16:25

Het is inderdaad duidelijk dat je geen specialist bent, en dat je niet oprecht op zoek bent naar tegenargumenten. Dat is beiden helemaal prima, maar een inhoudelijke discussie heeft dan geen zin.

Samlambeej 30 mei 2019 om 16:53

@dikkechaap
Je kan de kern nog geeneens weerleggen met jouw 'kijk' op de zaak wat helemaal geen kijk is.
edit wf: dat laatste mag je achterwege laten

Samlambeej 30 mei 2019 om 11:30

Dat is dan heel nobel en knap. Gezien hun progressie en constante presteren.

Roglic is qua lengte en gewicht vergelijkbaar met Contador. Dus we kunnen die wattages dan ook rustig naast elkaar leggen en zien hoe dicht Primus tegen de spreekwoordelijke zon van 7watt/kg vliegt.

Emergo 30 mei 2019 om 12:54

Ga je gang, we horen de uitkomst wel.

Jeromb 30 mei 2019 om 13:30

MAL reed op de Mortirolo het snelste van de klassementsmannen en reed volgens de commentatoren onder de 6 watt per kilogram. Dus die magische grens van 7 watt per kilogram zal roglic wel niet bereiken dan.

tdfan 30 mei 2019 om 11:35

Geweldig beleid van de ploeg, ze verdienen hier echt grote complimenten voor. Met het strenger worden van de dopingregels zijn er nogal wat renners geweest die hun toevlucht namen tot medische attesten (met name tegen astma) om alsnog de nodige middelen tot zich te kunnen nemen. Maar bij Jumbo dus niet.

Wat mij betreft is het nu aan de journalistiek om eens na te gaan hoe het bij andere ploegen zit. Benieuwd of die 1) transparant zijn en 2) eenzelfde beleid voeren.

dikkechaap 30 mei 2019 om 12:53

We weten wel hoeveel attesten er in totaal op jaarbasis worden verstrekt: dat waren er in heel 2018: 10. Dus er zijn veel andere ploegen die ook zonder attesten rondrijden.

https://www.uci.org/inside-uci/clean-sport/anti-doping/therapeutic-use-exemptions

Retro Lex 30 mei 2019 om 11:37

Ik zie liever Roglic de Giro winnen mét attest.
Dit is net zoiets als de halve finale verliezen zonder gele kaart te pakken

IlPirata 30 mei 2019 om 11:40

Sky (Ineos) kom er maar in.

mus van de maasstad 30 mei 2019 om 11:41

Hoop dat de uci alle attesten de deur uit gooit. Enige manier om misbruik tegen te gaan.

AndyFan 30 mei 2019 om 15:10

Of een eigen team van artsen aannemen en pas een attest verstrekken wanneer de klachten zijn bevestigd door een onafhankelijke arts die in dienst is bij de UCI en niet bij de ploeg van de renner in kwestie.

Maar ik ben inderdaad ook niet direct tegen het compleet afschaffen van attesten.

Romāns Vainšteins 30 mei 2019 om 11:52

Vooral ook een genadeloze definiering op fantoomastma zeer gewenst, lachwekkende aandoening.

rahimns 30 mei 2019 om 12:04

Voor bepaalde astmamedicatie is geen attest nodig

Scibby 30 mei 2019 om 12:24

En zo hoort het, goed om te horen.

west 30 mei 2019 om 12:25

Dat verhaal Roglic is ook gewoon voorbij. Niet meer interessant genoeg voor de Roeptoeters.
Volgens de cynici en de paranoia na week één was de Giro saai en voorbij en ging Roglic met een kwartier voorsprong winnen. Onder andere omdat ie toch uit Slovenië kwam, dus daar was gelijk helemaal geen twijfel meer.
Nu blijkt langzaam aan dat het een hele goede tijdrijder is, maar daardoor ook een gemankeerde klimmer. En van een afstandje lijkt het hele verhaal haast te kloppen…. Dan zou je, als je heel naïef bent, haast een beetje onterecht vertrouwen in de mensheid krijgen.

Emergo 30 mei 2019 om 12:55

Ik zou graag zo’n gemankeerde klimmer zijn maar helaas.

Sonsbach Allstars 30 mei 2019 om 12:37

Heel nobel allemaal. Er blijft toch behoefte aan externe monitoring tegen cheaters, hoewel attesten niet verboden zijn. Waarom geen openbaar register voor attesten? Wie heeft welke dagen welk attest gebruikt? Geeft maximale transparantie; dat willen de ploegen toch allemaal? (Huhuh)
Het wordt dan vanzelf duidelijk welke ploegen er gek zijn op attesten en welke niet

ghostwriter 30 mei 2019 om 12:39

Zo’n openbaar register is lastig gezien de nationale wetgeving van verschillende landen (waaronder Nederland) die de privacy van mensen in bescherming neemt.

iLLan 30 mei 2019 om 13:19

Omdat je als renner bijvoorbeeld niet aan de hele wereld wilt laten weten dat je teelbalkanker hebt?

VerstandOpNul 30 mei 2019 om 13:06

Heel mooi dat de ploeg hier zo principieel over is.. Lijkt me niet altijd makkelijk..

jibi verboort 30 mei 2019 om 13:08

Mijn twijfel is gerede twijfel!

Uit het artikel van zaterdag 4 juli 2015 in Wielerflits Lars Boom: “Ik heb zeker geen gekke dingen gedaan” citeer ik volgende passage:
“Boom denkt wel een verklaring te hebben voor de lage cortisolwaarden. “Ik heb een puf voor mijn astma, die gebruik ik al tien jaar”(einde citaat).

Mijn reactie: Ik bestudeerde zowel de theorie binnen de longgeneeskunde,als die van Prof. Buteyko. De longgeneeskunde omschrijft astma als een ongeneeslijke ontstekingsziekte met onomkeerbare obstructie(dichtgaan van luchtwegen). Daarbij zet men luchtverwijders in(Beta-agonisten als bijv. salbutamol) en corticosteroiden(bijv. beclometason). Deze medicatie moet men blijven gebruiken. Het is zeer moeilijk hier vanaf te komen als men dat zou wensen. Sterker nog…na verloop van enige tijd neemt de noodzakelijke medicatie toe. Luchtverwijders trachten de natuurlijke verdedigingsmechanismen uit te schakelen bij een verminderde co2. Het gevolg is dat deze mechanismen nog harder hun beste gaan doen. De traditionele longgeneeskunde reageert daarop weer met ophoging medicatie.

Als Boom in 2015 stelt dat hij op dat moment dus deze medicatie al 10 jr gebruikte dan is het zeer onwaarschijnlijk dat hij dit NIET deed in zijn Jumbo-periode.

xistnc 30 mei 2019 om 13:16

En waaraan twijfel je dan precies gereed?

rahimns 30 mei 2019 om 13:48

@jibi nogmaals voor Salbutamol heb je geen attest nodig. Je mag alleen niet boven een bepaalde waarde komen en zelfs dan schijn je ermee weg te kunnen komen.

dikkechaap 30 mei 2019 om 13:53

1. Voor de meeste gebruikte astma medicatie heb je geen attest nodig
2. Plugge zegt niets over de policy van de ploeg in het verleden

Romāns Vainšteins 30 mei 2019 om 14:04

Profwielrenners met astma, in de toekomst zal er nog smakelijk om gelachen worden.

YogiBear 30 mei 2019 om 14:46

Gewoon eerst het document van de uci lezen waar hierboven naar verwezen wordt ipv de twijfel over de woorden van Plugge te uiten.

Sonsbach Allstars 30 mei 2019 om 15:06

Ik lees geregeld dat wetenschappelijk niet is bewezen dat salbutamol prestatie bevorderend en spierversterkend werkt. Wel, in de praktijk van de topsport is dit al lang bewezen. In het Wielrennen, schaatsen, langlaufen, etc. is het al decennia algemeen bekend. Bovendien, zou het dan toch massaal gebruikt worden als het geen enkel effect heeft?

rahimns 30 mei 2019 om 15:16

@Romain Vainstains Je kan met astma prima topsport bedrijven en in de meeste gevallen gaat het hier om inspanningsastma wat gewoon heel vaak voorkomt bij duursporters, daar is echt niets vreemd aan. Juist kinderen met astma worden gestimuleerd om sport te bedrijven en daar komt dan ook een groep uit voort wat uiteindelijk topsport bedrijft, daar zijn verhalen genoeg over. Een topsporter met COPD zal je dan juist weer niet tegenkomen, astma is gewoon prima te behandelen en onder controle te houden.

yo-eddy 30 mei 2019 om 18:21

@Rahims ….. dat je met inspanningsastma kunt sporten is één, dat de top vd wielersport wordt gedomineerd door mensen met inspanningsastma is wat anders …… iedereen met beetje boerenverstand weet dat daar iets niet klopt ……

rahimns 30 mei 2019 om 18:39

Dan is het denk ik goed om dat boerenverstand te gebruiken om je er iets meer in te verdiepen.

Massimo Bataille 30 mei 2019 om 14:12

Lijkt mij een mooi principe, maar gaat hij dat nog altijd zeggen wanneer de nood het hoogst is?
Lijkt mij logisch dat men dit bij ‘knechten’ niet gaat toepassen, maar stel dat Roglic paar dagen voor de Giro ziek valt.
Zal hij dan zonder kopman ( en ambitie ) starten aan deze Giro met een ‘zwak’ team, of zal hij proberen hem op te lappen en hem laten uitzieken tijdens de ‘rustigere’ eerste week?
Moet het nog zien

YogiBear 30 mei 2019 om 14:38

Ook hier worden weer meerdere verdachtmakingen, insinuaties en meningen als waarheid verkocht. Ik ben geen expert maar ga er maar even vanuit dat Plugge de waarheid vertelt, anders gaan we daar echt wel achter komen. Je hebt zeker niet voor alle medicatie een attest nodig, ondanks dat wellicht belachelijk is (weet ik niet) en sommige medicatie wellicht prestatiebevorderend is volgens meningen hier. Volgens de regels en de wet hoeft het dus niet. Tevens hoeft geen enkele renner het gebruik openbaar te maken (en al helemaal niet waar het om gaat). Ik hoop ook niet dat dat ooit gebeurt. We schreeuwen met zijn allen moord en brand over onze privacy en omdat iemand dan als beroep profwielrenner heeft moet zijn/haar (medische) privacy volledig overboord.

Sonsbach Allstars 30 mei 2019 om 15:12

Ik begrijp jouw zorgen omtrent privacy. Echter doping en privacy zijn 2 zaken die niet zo goed samen gaan in de topsport. Ik heb er geen moeite mee als een topsporter een stuk van zijn privacy moet inleveren voor een schonere sport. Met het systeem van de whereabouts zijn ze overigens al even op dat pad. Ben toch benieuwd hoe de profrenners hier zelf over denken.

YogiBear 30 mei 2019 om 15:26

@Sonsbach Privacy (en ook in deze discussie: het medisch beroepsgeheim) staat zeker op gespannen voet met doping gebruik in de topsport. Helemaal mee eens. Maar dit geldt niet alleen in de topsport. Deze zelfde spanning zie je ook breder in de maatschappij mbt privacy en bv financiële delicten, privacy, medisch beroepsgeheim bij zeden delicten, geweldsmisdrijven etc. Ik zou niet kunnen beargumenteren waarom we in het kader van een schone sport de privacy en het beroepsgeheim op moeten schorten en in tig andere gevallen niet. Daarnaast loop je natuurlijk het risico dat als er volledige openheid wordt geeist, het omgekeerde gaat gebeuren. Ik weet het antwoord ook niet, maar het gemak waarmee soms geïnsinueerd wordt op dit forum, meningen voor feiten worden weergegeven, iets wordt geroepen zonder even te Googelen en basis rechten worden weggestreept word ik wel eens moe van.

Samlambeej 30 mei 2019 om 15:27

@Sonsbach Allstars
Ze vinden het niet leuk om voor elke dag streng te moeten invullen waar ze uithangen. Ze moeten ook een vast tijdslot van 2 of 3 uur ingeven waar ze onder alle omstandigheden op dat opgegeven adres zijn.
Victor Campenaerts uitte zijn zorgen over het feit dat hij in 2 maanden Namibië niet een controle gekregen heeft.

vluggejapie 30 mei 2019 om 16:00

Meh PR-praat. Ze zijn niet voor niets uit de MPCC gestapt.

Emergo 30 mei 2019 om 16:05

Gelukkig, hier is eindelijk een insider aan het woord die ons een kijkje achter de coulissen geeft. Vertel…

Jungle Man 30 mei 2019 om 16:54

Tja. Aderlass gaat toch over bloeddoping , niet over astma

Laatste man 30 mei 2019 om 17:18

Daar hebben ze voorlopig niks mee te maken.

Headlines

Materiaalzone

Populair