Ploegenpresentaties 2012: Euskaltel-Euskadi

woensdag 18 januari 2012 om 09:15

Het is inmiddels 2012, en dus staat er weer een nieuw wielerseizoen voor de deur. Een nieuw wielerseizoen betekent naast de koersen die er aan komen ook nieuwe ploegen, andere samenstellingen van al bestaande ploegen, nieuwe ploegleiders, nieuw materiaal etcetera. Om het allemaal op een rijtje te hebben voor de grote wedstrijden op het programma staan, besteedt WielerFlits in de maand januari aandacht aan het presenteren van de belangrijkste wielerploegen. Dit maal: Euskaltel-Euskadi.

Euskaltel-Euskadi
Land: Spanje
Klasse: ProTeam
UCI-afkorting: EUS
Sportieve hierarchie*: 16

Naam 2012: Euskaltel-Euskadi
WorldRanking 2011: 14de
CQranking 2011: 19de

* Ranglijst opgesteld door de UCI op basis van de in 2010 en 2011 verdiende punten door de renners van de huidige ploeg

Plaatje

Vorig seizoen
Euskaltel-Euskadi kijkt terug op een overwegend succesvol jaar. De Baskische ploeg behaalde voor het eerst in haar geschiedenis etappeoverwinningen in de drie grote ronden. Igor Anton en Mikel Nieve zegevierde in de Ronde van Italië, Samuel Sanchez mocht de handen in de luchtsteken in de Ronde van Frankrijk daarnaast verdiende Anton opnieuw bloemen in de Ronde van Spanje. Bovendien won de ploeg met Sanchez – winnaar van het bergklassement in de Ronde van Frankrijk – voor het eerst een trui in een grote ronde.

Daarentegen liep het aantal zeges in kleine rondes terug ten opzichte van 2011 terug. In totaal behaalde de Basken tien overwinningen in 2011, zeven minder dan in het voorgaande jaar.

Klik hier voor een overzicht van de overwinningen van Euskaltel in 2011

Het tenue
Euskaltel-Euskadi rijdt sinds het bestaan in min of meer hetzelfde tenue rond. Ook in 2012 zullen de Baskische renners te herkennen zijn aan het feloranje shirt, met een overwegend zwarte broek.

Plaatje

Nieuwkomer Adrián Saez in het shirt van 2012
Bron: Bici Ciclismo

De sponsor(en)
Euskaltel-Euskadi wordt gesponsord door het Baskische telecommunicatiebedrijf Euskaltel. De naam Euskadi staat voor de organisatie achter de ploeg, genaamd Fundacion Euskadi. Via deze organisatie komt ook geld van de Baskische overheid de ploeg binnen.

Het materiaal
Fiets: Orbea
Onderdelen: Shimano
Kleding: Moa
Helmen: Catlike

Plaatje

De ploegleiding
Na twee jaar afwezigheid keert Miguel Madariaga terug als algemeen manager van de ploeg. De 67-jarige Bask stichtte in 1994 de ploeg en leidde deze bijna vijftien jaar. Twee jaar geleden nam ex-profrenner Igor Gonzalez De Galdeano het stokje over, maar begin oktober liet hij weten hiermee te stoppen. Gonzalez De Galdeano verklaarde toe te zijn aan een nieuwe wending in zijn leven. 

Madriago zal worden bijgestaan door sportiefmanager Gorka Gerrikagoitia en ploegleiders Álvaro González de Galdeano en de reeds gestopte Iñaki Isasi.

De transfers
Uit
Euskaltel-Euskadi heeft afscheid genomen van zes renners. Twee blikvangers van de ploeg rijden sinds 1 januari bij een ander team. Koldo Fernandez De Larrea maakte in 2004 in het oranjeshirt zijn profdebuut. Na acht jaar en elf overwinningen – waaronder etappezeges in onder andere de Tirreno-Adriatico, Murcia, Castilla y León, Burgos, Algarve en Rond van de Vendee – heeft hij een contract voor 2012 en 2013 getekend bij Garmin-Barracuda.

Nicolas Jonathan Castroviejo heeft Euskatel-Euskadi verruild voor concurrent Movistar. Naar verluid zou de 24-jarige Bask bij Movistar meer gaan verdienen. De tijdritspecialist won afgelopen seizoen de proloog in de Ronde van Romandië.

Javier Francisco Aramendia Lorente ->Caja Rural
Nicolas Jonathan Castroviejo -> Movistar Team
Koldo Fernandez De Larrea -> Garmin – Barracuda
Inaki Isasi Flores -> gestopt
Daniel Sesma -> ?

In
Elk jaar maken er weer enkele renners de overstap van opleidingsploeg Orbea naar Euskaltel-Euskadi. Dit jaar is de eer aan Victor Cabedo, Ricardo Garcia Ambroa en Adrian Saez de Arregi Egurrola. Pello Bilbao Lopez de Armienta maakte afgelopen jaar al zijn debuut in World Tour-formatie. De 22-jarige Bask maakte in maart plotseling de overstap van Orbea naar Euskatel-Euskadi. Bilbao Lopez verving de geblesseerd geraakte sprintkopman Koldo Ferandez. In de afgelopen Ruta del Sol, de koers waar Fernandez zijn sleutelbeen brak, reed Bilbao in de derde rit nog naar een knappe zesde plaats.

Pello Bilbao Lopez de Armienta – Euskaltel-Euskadi (officieel gepresenteerd)
Victor Cabedo Ricardo Garcia Ambroa

De ploeg
Euskaltel-Euskadi is in de breedte een van de mindere ploegen in de WorldTour. Met uittredend Olympisch Kampioen Samuel Sánchez, Mikel Nieve en Igor Anton heeft de ploeg echter wel drie wereldtoppers in huis. Om de sociale cohesie in het team te waarborgen verdelen de kemphanen het kopmanschap in de grote rondes. Nieve piekt naar de Ronde van Italië, Sánchez naar de Ronde van Frankrijk en Anton naar de drieweekse door Spanje.
Hoofddoel voor Sánchez is dus niet de Olympische wegrit. De winnaar van de bergtrui en een etappe in de voorbije Ronde van Frankrijk stelt hogere prioriteit aan een goede drieweekse door Frankrijk dan een nieuwe Olympische titel. December vorig jaar zei hij tegen de Spaanse tv-zender Teledeportes: “De Olympische Spelen zijn een eendagsewedstrijd. Je kan niet je hele seizoen daarop afstemmen omdat het rampzalig kan aflopen.”

Anton rijdt tot in april nagenoeg hetzelfde programma als vorig seizoen: Challenge Mallorca, Vuelta Andalucía, Parijs-Nice, Volta Catalunya, GP Miguel Indurain, Klasika Primavera, Vuelta Castilla y León, Waalse Pijl, Luik-Bastenalen-Luik. Daarna kiest hij voor de Tour de Romandie, de Vuelta a Madrid, de Ronde van Polen, de Clásica Ordizia en de Clásica San Sebastián. Tot slot bouwt hij via de Vuelta a Burgos op naar de Vuelta.

Nieve krijgt een verschillend programma, al loopt het zijne tot in april min of meer gelijk: Challenge Mallorca, Clásica Almería, Vuelta Murcia, Volta Catalunya, GP Miguel Indurain en Klasika Primavera. In en na de klassiekerperiode blijft hij echter vooral in Spanje actief, met de Vuelta Castilla y León, de GP Llodio en de Vuelta La Rioja, waar hij zich klaar zal stomen voor de Giro, die hij ook dit jaar in de benen heeft. Zijn verdere programma wordt na de Giro bepaald.

De ploeg heeft ook dit jaar niet de beschikking over een echte topsprinter. Met het vertrek van Koldo Fernandez en Inaki Isasi blijft alleen Pablo Urtasun over, echter deze 31-jarige renner is niet van het kaliber Mark Cavendish en André Greipel. Het devies van ploeg is aanvallen en binnen dit genre passen de renners Amets Txurukka en Egoi Martinez. Ieder jaar levert opleidingsploeg Orbea enkele talenten aan Euskaltel. Dit jaar is het vizier gericht op Pello Bilbao Lopez de Armienta en Adrian Saez de Arregi Egurrola.

Renners
ANTON HERNANDEZ Igor (02.03.1983)
ASTARLOZA CHAURREAU Mikel (17.11.1979)
AZANZA SOTO Jorge (16.06.1982)
CABEDO Victor (15.06.1989)
CAZAUX Pierre (07.06.1984)
GARCIA AMBROA Ricardo (26.02.1988)
IZAGIRRE INSAUSTI Gorka (07.10.1987)
MARTINEZ DE ESTEBAN Egoi (15.05.1978)
MINGUEZ AYALA Miguel (30.08.1988)
NIEVE ITURALDE Mikel (26.05.1984)
OROZ UGALDE Juan Jose (11.07.1980)
PEREZ LEZAUN Alan (15.07.1982)
PEREZ MORENO Ruben (30.10.1981)
SAEZ Adrian (17.03.1986)
SANCHEZ GONZALEZ Samuel (05.02.1978)
SICARD Romain (01.01.1988)
TXURRUKA Amets (10.11.1982)
URTASUN PEREZ Pablo (29.03.1980)
VELASCO MURILLO Ivan (08.02.1980)
VERDUGO MARCOTEGUI Gorka (04.11.1978)
BILBAO Peio (25.02.1990)
IZAGUIRRE INSAUSTI Jon (04.02.1989)
LANDA MEANA Mikel (13.12.1989)

Website
fundacioneuskadi.com

Ploegenpresentaties
1t4i
AG2R La Mondiale Astana BMC

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone