Ploegenpresentatie: Team Saxo Bank

vrijdag 15 januari 2010 om 11:47

Het seizoen 2010 komt dichterbij, en de ploegen hebben zoals altijd weer de nodige veranderingen ondergaan. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, elke dag één ploeg in de spotlights. Dit maal: de Deense ProTour ploeg Team Saxo Bank.

Team Saxo Bank
UCI-afkorting: SAX
UCI-categorie: ProTour

Land: Denemarken
CQ-ranking 2009: 2de
Opgericht: 2002 (t/m 2008 Team CSC, vanaf 2009 Saxo Bank)
Grote namen uit het verleden: Ivan Basso, Bo Hamburger, Tyler Hamilton, Laurent Jalabert, Bobby Julich, Michael Rasmussen, Carslos Sastre, Andrea Tafi.

2009
Bij Saxo Bank kunnen ze terug kijken op een fantastisch jaar. De ploeg pakte 44 zeges en was daarmee de enige ploeg die een beetje in het spoor kon blijven van het oppermachtige Team HTC-Columbia. Vooral Fabian Cancellara en de broertjes Andy en Fränk Schleck hadden een groot aandeel in de zegereeks van de formatie uit Denemarken. Cancellara werd Wereldkampioen tijdrijden, won de Ronde van Zwitserland en won etappes in de Tour en Vuelta. Daarnaast pakte Fränk Schleck een ritzege in de Tour en werd Andy in zijn tweede terug formidabel tweede achter Contador. Ook wist de jongste van de Luxemburgers op imposante wijze Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam te schrijven en nationaal kampioen te worden. In 2009 wist ook de jonge Matti Breschel goed te presteren en te bekronen met de Deense titel.

2010
Of er net zoveel overwinningen worden behaald als in 2009 is afwachten. Mede door de goede prestaties hebben er zich renners in de kijker gereden en overgestapt naar een nieuwe ploeg. Toch hoeft Riis zich geen zorgen te maken. Met de Schlecks voor de Tour, Jose Haedo en Baden Cooke voor de sprints mogen er zeker aansprekende resultaten worden verwacht van Saxo Bank. Daarnaast beschikt de ploeg nog steeds over mannen als Nicki Sörensen en Jens Voigt die ene koers hard kunnen maken. Tot slot wordt er binnen de ploeg uitgekeken naar de prestaties van Breschel, Fuglsang en Chris Anker Sörensen. Hopelijk kunnen zij de lijn van 2009 doortrekken naar het huidige seizoen.

De ploegleiding
Bjarne Riis is vanaf de oprichting al de belangrijkste man binnen het team. De 45-jarige Deen wordt dit seizoen bij gestaan door vier ploegleiders: Kim Andersen, Dan Frost, Torsten Schmidt en Bradley McGee.

De sponsor(en)
De Deense Saxo Bank is de hoofdsponsor van de Deense formatie. Vorige week werd echter bekend dat de bank het aflopende sponsorcontract niet zal verlengen, en dus moet de ploeg opzoek naar een nieuwe geldschieter. Dit seizoen zal ook het softwarebedijf SunGard optreden als extra co-sponsor voor de manschappen van Riis.

Het materiaal
De renners van Saxo Bank zullen het net als vorig jaar moeten doen op fietsen van Specialized, met daarop de SRAM Red-groep gemonteerd. De wielerkleding wordt dit jaar niet meer verzorgd door Craft, maar door Sportful. De banden zijn van Zipp en de andere onderdelen aan de fiets nagenoeg allemaal van FSA. De ploegleiders van de Deense equipe bewegen zich voort in auto’s van het Tsjechische merk Skoda.

De transfers
Uit
Na een zeer succesvol seizoen ziet Saxo Bank een aantal renners vertrekken. Zo vertrok ook de enige Nederlander in dienst van de Denen. Karsten Kroon stapte over naar het kleinere BMC Racing, waar ook Cadel Evans naar toe verhuisde. Ook het vertrek van de sterkhouders Arvesen (Sky) en Kolobnev (Katusha) zal zich, met name in de klassiekers, doen voelen. Verder koos de jonge, talentvolle én rappe Australiër Matthew Goss voor een avontuur bij HTC, net als de Deense tijdrijder Lars Bak. De Belgische klimmer Van Goolen hoopt bij OmegaPharma meer kansen te krijgen dan in Deense dienst, terwijl de op een dood spoor belandde Amerikaan McCarty naar RadioShack verkaste. De ervaren Zweed Marcus Ljunqvist kon daar ook terecht, maar koos er voor om ploegleider te worden bij Team Sky.

Jurgen van Goolen (Bel) > OmegaPharma-Lotto
Lars Ytting Bak (Den) > Team HTC-Columbia
Matthew Goss (Aus) > Team HTC-Columbia
Alexandr Kolobnev (Rus) > Team Katusha
Jason McCartney (Vst) > Team Radio Shack
Kurt-Asle Arvesen (Nor) > Team Sky
Karsten Kroon (Ned) > BMC Racing Team
Lasse Bøchmann (Den) > Glud & Marstrands
Marcus Ljungqvist (Zwe) > stopt

In
Tegenover het vertrek van een negental renners staat zes nieuwe aanwinsten. Een van de opvallendste aanwinsten van Saxo Bank is de jongere broer van Jose Haedo, Lucas Sebastian Haedo. De 26-jarige Argentijnse sprinter komt over van het Amerkiaanse Colavita. Daarnaast kwam ex-groene trui winnaar Baden Cooke over van Vacansoleil. De overige aanwinsten zijn stuk voor stuk jonge talenten: Lauren Didier (Designa Køkken) wordt de derde Luxemburger binnen de ploeg, Jonas Aaen Jørgensen is een van de grootste Deense talenten, voor Jaroslaw Marycz geldt hetzelfde in Polen en tot slot werd het Australische talent Richie Porte overgenomen van Praties.

Baden Cooke (Aus) < Vacansoleil Lucas Sebastian Haedo (Arg) < Colavita Sutter Home Richie Porte (Aus) < Praties Jonas Aaen Jörgensen (Den) < Team Capinordic Laurent Didier (Lux) < Team Designa Køkken Jaroslaw Marycz (Pol) < Elite-2 De renners
Voor 2010 staan 25 renners onder contract bij Saxo Bank. Daarvan komt meer dan eenderde uit Denemarken. Van de twee Deense talenten Jakob Fuglsang en Chris Anker Sörensen wordt veel verwacht dit jaar, hoewel eerstgenoemde momenteel knieklachten heeft. Ze moeten zich vooral in de grote, maar ook kleinere rittenkoersen laten zien dat ze gegroeid zijn. De speerpunten van de ploeg komen echter uit het buitenland. In de heuvels én de rondes zijn het de populaire Luxemburgse broers Andy en Fränk Schleck die de kar moeten trekken, terwijl de beste tijdrijder ter wereld, de Zwitser Fabian Cancellara, naast de tijdritten ook in de kasseienklassiekers moet scoren. De sprintkopman van de ploeg was altijd een Argentijn: Juan José Haedo. Dit jaar zal hij echter het kopmanschap moeten delen met de talentvolle Deen Matti Breschel, die ook in de noordelijke klassiekers erg goed uit de voeten kan. Datzelfde geldt voor Stuart O’Grady, drie jaar geleden nog glorieus winnaar in Roubaix. Verder zijn er nog de Duitser Jens Voigt en de Zweed Gustav Larsson. Beide hebben een ijzersterke tijdrit en kunnen ook redelijk bergop, waardoor zij in de wat kleinere rondes immer weer tot de favorieten behoren.

Team Saxo Bank 2010
Jonathan Bellis GBR
Matti Breschel DEN
Fabian Cancellara ZWI
Baden Cooke AUS
Laurent Didier LUX
Jakob Fuglsang DEN
Juan Jose Haedo ARG
Lucas Sebastian Haedo ARG
Frank Hoj DEN
Jonas Aaen Jörgensen DEN
Dominic Klemme DUI
Kasper Klostergaard Larsen DEN
Gustav Erik Larsson ZWE
Anders Lund DEN
Jaroslaw Marycz POL
Michael Morkov Christensen DEN
Stuart O’Grady AUS
Richie Porte NZL
Alex Rasmussen DEN
Andy Schleck LUX
Fränk Schleck LUX
Chris Anker Sörensen DEN
Nicki Sörensen DEN
André Steensen DEN
Jens Voigt DUI

Klik hier voor verdere informatie over de renners

Het tenue
Het tenue van Team Saxo Bank in 2010 zal anders zijn dan voorheen. De shirtjes zijn niet meer voor het overgrote deel wit, want er is meer ruimte gekomen voor de kleuren zwart en blauw. Verder zijn de dunne gouden lijpatronen op het wit opvallend.

Tenue
Foto: Team Saxo Bank

Website
www.teamsaxobank.com

Ploegenpresentaties
Rabobank Caisse d’Epargne Quick-Step Astana OmegaPharma-Lotto Liquigas-Doimo Garmin-Transitions Team Katusha La Française des Jeux Lampre-Farnese Vini Euskaltel-Euskadi Ag2r La Mondiale Team Milram Footon-Servetto-Fuji Cervélo Test Team Vancansoleil Pro Cycling Team Cofidis Bbox-Bouygues Telecom BMC Racing Team Skil-Shimano

Door Il Falco

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair