Ploegenpresentatie: Team RadioShack
zaterdag 23 januari 2010 om 17:25

Ploegenpresentatie: Team RadioShack

Voordat de Tour Down Under van start ging, stelde WielerFlits u elke dag één van de grote wielerploegen in 2010 voor. Dit weekend sluiten wij af met nog drie afleveringen van de ploegenpresentaties. Als op één na laatste, de nieuwe ploeg van Lance Armstrong: Team RadioShack

Team RadioShack
UCI-afkorting: RSH
UCI-categorie: ProTour
Land: Verenigde Staten
CQ-ranking 2009:
Opgericht: 2010
Grote namen uit het verleden:

2010
RadioShack is, naast Sky, één van de twee nieuwe topploegen in 2010. De ploeg is opgericht door niemand anders dan zevenvoudig-tourwinnaar Lance Armstrong, samen met diens mentor Johan Bruyneel. Eigenlijk kent het team maar één echt doel in 2010: Lance Armstrong aan een achtste tourzege helpen. Één blik op de samenstelling van de ploeg maakt duidelijk dat de concurrentie zijn borst alvast nat mag maken, want de ‘knechten’ voor het rondewerk zijn niet bepaald de minsten. Toch is het rondewerk, en dan met name de Tour, niet het enige waar Team RadioShack hoge ogen wil gooien. Ze kunnen in de klassiekers (vooral in de Vlaamse koersen) met een zeer sterke ploeg voor de dag komen, al mist er een echte kopman voor dat werk. En juist die zijn er in het rondwerk veelvuldig, zelfs meer dan in welk team dan ook, aanwezig.

De ploegleiding
Lance Armstrong zelf is eigenlijk de grote baas bij Team RadioShack, samen met Johan Bruyneel. De Belg is dan ook de manager van RadioShack. Het ploegleidersteam bestaat uit Alain Gallopin, Dirk Demol en Armstrongs ex-ploeggenoten José Azevedo en Viatcheslav Ekimov.

De sponsor(en)
Hoofdsponsor van de ploeg is RadioShack. RadioShack is een Amerikaanse keten van elektronicawinkels, in de volskmond beter bekend als The Shack. Daarnaast is ook de naam van de kankerbestrijdingsstichting van Lance Armstrong, Livestrong, op het shirt aanwezig.

Het materiaal
Lance Armstrong is niet meer weg te denken op een fiets van Trek, en dus rijden de renners van RadioShack op bolides van het Amerikaanse merk. De onderdelen komen van het steeds groter wordende SRAM, terwijl de overige componenten, waaronder ook de wielen, door Bontrager gemaakt worden. Verder zijn de bidons van Tacx, de helmen van Giro, de banden van Hutchinson en de pedalen van Look. De kleding wordt gefabriceerd door het welbekende kledingbedrijf Nike en de volwagens, tot slot, door het Japanse Nissan.

De renners
Vorig jaar reed Armstrong voor het eerst sinds zijn eerste tourzege in een ploeg die niet geheel om hen gebouwd is, en dat beviel hem niet zo goed. Dit jaar heeft de Amerikaan zelf een ploeg opgericht, en is hij dus weer de absolute kopman in het rondewerk. Aan steun geen gebrek, want Levi Leipheimer (3de in 2007), Andreas Klöden (2de in 2004 en 2006) en Haimar Zubeldia (5de in 2003 en 2007) hoeven zich voor hun beste eindresultaat in de Tour de France niet te schamen. Daarnaast heeft RadioShack nog de beschikking over gerenommeerde klimmers als Chris Horner, Sergio Paulinho, Janez Brajkovic, José Luis Rubiera en Yaroslav Popovych. De klassiekerploeg is stukken minder indrukwekkend, maar er zijn genoeg renners die zeker niet onderschat moeten worden. De rappe Litouwer Tomas Vaitkus werd al eens 6de in de Ronde van Vlaanderen, Dimitry Muravyev al eens 8ste en Grégory Rast al eens 13de. Daarnaast hoopt de ploeg dat de Belgische tijdrijder Sébastien Rosseler en zijn snelle landgenoot Gert Steegman gaan bewijzen ook in het keienwerk goed uit de voeten te kunnen. Voor de heuvelkoersen is het, naast klimmers als Chris Horner, Janez Brajkovic (als eens tweede in Lombardije) en Yaroslav Popovych vooral hopen op de jonge Belg Ben Hermans, die vorig jaar al opviel in onder meer de Waalse Pijl (12de). Kopman voor de sprints is zoals gezegd Gert Steegmans, die met Vaitkus, de jonge Zuid-Afrikaan Daryl Impey en de Fransman Geoffroy Lequatre nog een paar snelle mannen aan zijn zijde heeft. Overigens krijgen ook jonge talenten een kans bij RadioShack, met naast Hermans ook nog de Portugese klimmer Tiago Machado, de Amerikaanse klimmers Matthew Busche en Björn Selander, de Russische ronderenner Ivan Rovny en de Nieuw-Zeelandse tijdrijder Sam Bewley.

Team RadioShack 2010
Lance Armstrong VST
Sam Bewley NZL
Janez Brajkovic SLO
Matthew Busche VST
Ben Hermans BEL
Chris Horner VST
Daryl Impey ZAF
Markel Irizar Aranburu SPA
Andreas Klöden DUI
Levi Leipheimer VST
Geoffroy Lequatre FRA
Fuyu Li CHI
Tiago José Pinto Machado POR
Jason McCartney VST
Dmitriy Muravyev KAZ
Sergio Miguel Moreira Paulinho POR
Yaroslav Popovych OEK
Grégory Rast ZWI
Sébastien Rosseler BEL
Ivan Rovny RUS
José Luis Rubiera Vigil SPA
Björn Selander VST
Gert Steegmans BEL
Tomas Vaitkus LIT
Haimar Zubeldia Agirre SPA

NB: Fumiyuki Beppu tekende eind 2009 een contract bij Team RadioShack, terwijl hij nog een doorlopen contract had bij Skil-Shimano. Waar de Japanner volgend seizoen zal rijden is nog niet bekend.

Klik hier voor verdere informatie over de renners

Het tenue
Het nieuwe tenue van RadioShack is donkergrijs met een stippenpatroon met op de borst/buik en de rug een groot rood vlak met daarop het sponsorlogo. De broek is rood, met op de dijbenen wederom donkergrijs met een stippenpatroon erop.

Tenue
Foto: Team RadioShack

Tenue
Foto: Team RadioShack

Tenue
Foto: Team RadioShack

Website
www.teamradioshack.com

Ploegenpresentaties
Team HTC-Columbia Sky Professional Cycling Team Team Saxo Bank Rabobank Caisse d’Epargne Quick-Step Astana OmegaPharma-Lotto Liquigas-Doimo Garmin-Transitions Team Katusha La Française des Jeux Lampre-Farnese Vini Euskaltel-Euskadi Ag2r La Mondiale Team Milram Footon-Servetto-Fuji Cervélo Test Team Vancansoleil Pro Cycling Team Cofidis Bbox-Bouygues Telecom BMC Racing Team Skil-Shimano

RIDE Magazine