Ploegenpresentatie: Team RadioShack 2011

woensdag 19 januari 2011 om 09:15

Het is inmiddels 2011, en dus staat er weer een nieuw wielerseizoen voor de deur. Een nieuw wielerseizoen betekent naast de koersen die er aan komen ook nieuwe ploegen, andere samenstellingen van al bestaande ploegen, nieuwe ploegleiders, nieuw materiaal etcetera. Om het allemaal op een rijtje te hebben voor de grote wedstrijden op het programma staan, besteedt WielerFlits in de maand januari aandacht aan het presenteren van de belangrijkste wielerploegen. Dit maal: Team RadioShack.

WielerFlits

Team RadioShack
Land: Verenigde Staten
Klasse: ProTeam
UCI-afkorting: RSH
Sportieve hierarchie*: 11de

Naam 2010: Team RadioShack
WorldRanking 2010: 11de
CQranking 2010: 5de

* = Ranglijst opgesteld door de UCI op basis van de in 2009 en 2010 verdiende punten door de renners van de huidige ploeg

Vorig seizoen
Het debuutseizoen 2010 verliep voor Team RadioShack niet zo succesvol als gehoopt. De Amerikaanse formatie werd niet toegelaten tot de Giro d’Italia en de Vuelta a Espana, en viel door de mand in het hoofddoel van het jaar: de Tour de France. In deze Franse rittenkoers wist de 39-jarige zevenvoudig-eindwinnaar Lance Armstrong de hoge verwachtingen niet waar te maken, en schaduwkopmannen Levi Leipheimer en Andreas Klöden slaagden er niet in de fakkel over te nemen. Het was aan de ritzege van Sergio Paulinho en de tiende stek van Chris Horner te danken dat de Tour niet volledig in het water viel.

Diezelfde Horner, inmiddels ook al 39, nam de ploeg eveneens op sleeptouw in de maand april. De Amerikaan won namelijk de Ronde van Baskenland, en eindigde in alle drie de grote heuvelklassiekers in de top-10. Verder won de Belg Sébastian Rosseler de Brabantse Pijl, terwijl zijn landgenoot Ben Hermans een ritzege mee pikte in de Ronde van België. Armstrong gaf zijn laatste echte seizoen ook nog enigszins glans door tweede te worden in de Ronde van Zwitserland.

Klik hier voor een overzicht van de overwinningen van Team RadioShack in 2010

Het tenue
Al na één seizoen kiest Team RadioShack voor een geheel ander tenue. Het donkergrijs maakt plaats voor wit, terwijl ook het rood door deze kleur enigszins naar de achtergrond wordt gedrukt. Opvallend is dat de sponsornaam niet op de voorkant van het shirt staat, maar in plaats daarvan alleen het logo. Verder is er plaatsje op het shirt vrijgemaakt voor het populaire Twitter.

WielerFlits
Bron: VeloNews

De sponsor(en)
Hoofdsponsor van Team RadioShack is het Amerikaanse bedrijf RadioShack, een keten van winkels die elektronica-artikelen verkopen. Verder is er nog de Livestrong Foundation. Dit Amerikaanse kankerfonds brengt geen geld in het laatje van het team, maar is als fonds van Lance Armstrong wel onlosmakelijk met de ploeg verbonden.

Het materiaal
Fiets: Trek
Onderdelen: Sram
Kleding: Nike
Helmen: Giro

WielerFlits

De ploegleiding
De manager van Team RadioShack is de Belg Johan Bruyneel, die kopman Lance Armstrong tijdens al zijn gloriejaren al begeleidde. De ploegleiders van dienst zijn de Portugees José Azevedo, de Belg Dirk Demol, de Rus Viatcheslav Ekimov en de Fransman Alain Gallopin.

De transfers
Uit
Met de Belg Gert Steegmans en de Litouwer Tomas Vaitkus, die terugkeerden naar respectievelijk Quick Step en Astana, verloor Team RadioShack twee troeven voor de kasseien en de sprint. Verder zette oudgediende José Luis Rubiera een punt achter zijn loopbaan, terwijl Fuyu Li na een positieve dopingtest in april niet meer welkom was. Tot slot is er nog Daryl Impey, die een contract tekende bij het in elkaar gestorte Pegasus, en uiteindelijk de stap terug moest zetten naar het continentale niveau.

Gert Steegmans (Bel) > Quick Step Cycling Team
Tomas Vaitkus (Lit) > Pro Team Astana
Daryl Impey (ZAf) > MTN-Qhubeka
José Luis Rubiera (Spa) > stopt
Fuyu Li (Chi) > ?

In
Team RadioShack heeft met name jonge talenten aangetrokken. Zo wist de Amerikaanse ploeg de beloftevolle renners Jesse Sergent, Michal Kwiatkowski, Nelson Oliveira en Amerikaans kampioen Benjamin King binnen te halen. Verder tekende de Portugese sprinter Manuel Cardoso een contract, terwijl de Ier Philip Deignan overkwam van het gestopte Cervélo. In extremis werden nog de ervaren sprinters Robbie McEwen en Robert Hunter, die na het mislukken van Pegasus nog een ploeg zochten, vastgelegd.

Manuel Cardoso (Por) < Footon-Servetto Robert Hunter (ZAf) < Garmin-Transitions Robbie McEwen (Aus) < Team Katusha Philip Deignan (Ier) < Cervélo Test Team Nelson Oliveira (Por) < Xacobeo-Galicia Michal Kwiatkowski (Pol) < Caja Rural Benjamin King (VSt) < Trek-Livestrong Jesse Sergent (NZl) < Trek-Livestrong


Blikvanger Lance Armstrong reed Down Under zijn laatste wedstrijd (Foto: Sirotti)

De renners
De meest in het oog springende naam in de selectie van Team RadioShack is zonder meer die van Lance Armstrong. Veel zullen we de zevenvoudig Tourwinnaar echter niet zien rijden, want de gisteren van start gegane Tour Down Under zal zijn laatste wedstrijd zijn. RadioShack heeft nog een stuk meer ronderenners in dienst, maar de vraag is wie de rol van kopman op zich zal nemen. De Amerikaan Levi Leipheimer en de Duitser Andreas Klöden stonden beide al meermaals op het podium van een grote ronde, maar konden vorig seizoen allerminst imponeren en hebben doorgaans moeite met de druk van het kopmanschap. Verder is er nog de jonge Sloveen Janez Brajkovic, die vorig seizoen de Dauphiné won maar in de Tour vervolgens teleurstelde. Tot slot moet de ervaren Amerikaan Chris Horner nog genoemd worden, die in 2010 aantoonde nog niet versleten te zijn met een 10de plaats in de Tour, en de overwinning in de Ronde van het Baskenland.

In de heuvelklassiekers zal Horner in ieder geval een belangrijke pion zijn, getuige zijn top-10 noteringen in het Ardense drieluik vorig jaar. Verder moet er in het heuvelland ook rekening gehouden worden met de jonge Belg Ben Hermans, die in 2011 weer een stap verder in zijn ontwikkeling hoopt te zetten. Voor de kasseienklassiekers moet ‘The Shack’ het hebben van mindere goden als Dmitriy Muravyev, Grégory Rast en Sébastien Rosseler, ook al kan Robbie McEwen dit werk eveneens goed aan. De 38-jarige Australiër, al drie maal winnaar van de groene-trui is echter vooral sprintkopman van de ploeg, en met Robert Hunter en Manuel Cardoso vindt hij twee snelle mannen aan zijn zijde.

Team RadioShack mag dan een hoge gemiddelde leeftijd kennen, de ploeg beschikt wel degelijk over enkele talenten. Naast Hermans liet ook de Portugese klimmer Tiago Machado in 2010 al mooie dingen zien, en verder worden de nieuwkomers Jesse Sergent, Michal Kwiatkowski en Nelson Oliveira een mooie toekomst voorspeld.

WielerFlits

Klik op de afbeelding om te vergroten

Website
www.livestrong.com/teamradioshack

Ploegenpresentaties
Skil-Shimano Quick Step Cycling Team Euskaltel-Euskadi Lampre-ISD HTC-HighRoad Sky ProCycling BMC Racing Team Omega Pharma-Lotto Leopard-Trek Pro Team Astana Ag2r La Mondiale

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone