Ploegenpresentatie: Team Milram

vrijdag 1 januari 2010 om 19:16

Het seizoen 2010 komt dichterbij, en de ploegen hebben zoals altijd weer de nodige veranderingen ondergaan. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, elke dag één ploeg in de spotlights. Dit maal: de Duitse ProTour-ploeg Team Milram.

Team Milram
UCI-afkorting: MRM
UCI-categorie: ProTour
Land: Duitsland
CQ-ranking: 2009: 19de
Opgericht: 2003 (t/m 2005 Domina Vacanze)
Grote namen uit het verleden: Mario Cipollini, Daniele Bennati, Miguel Perdiguero, Michele Scarponi, Serhiy Honchar, Igor Astarloa, Alessandro Petacchi, Erik Zabel

2009
Hoge verwachtingen aan het begin van 2009 bij Team Milram, dat de Italianen overboord had gegooid en met een overwegend Duitse ploeg verder ging. Het ging echter niet zoals verwacht. In het voorjaar reed de ploeg helemaal niet in beeld (zeges van Ciolek en Förster in de Trofeo Calvia en Tour of Turkey daargelaten). Gelukkig bevrijdde Fabian Wegman zichzelf en zijn team door de voor de sponsor zeer belangrijke koers Eschborn-Frankfurt City Loop op zijn naam te schrijven, en Christian Knees (3de) mee te nemen op het podium. Een maand later zorgde de Nederlander Niki Terpstra voor de eerste ProTour-overwinning: een rit in de Dauphiné Liberé. Terpstra won ook nog een rit in de Ster Elektrotoer, en tussendoor waren er zeges voor Peter Velits (GP Aargau) en Linus Gerdemann (Bayern Rundfahrt). Diezelfde Gerdemann stelde echter teleur in de Tour, waar hij met hoge klassementsambities van start ging. Ciolek deed het iets beter, en werd door zijn constante presteren in de massasprints derde in de strijd om de groene trui. Van Ciolek moest de ploeg het ook hebben in het najaar: 3de in de Vattenfall Cyclassics en een ritzege in de Ronde van Spanje.

2010
Het is laatste jaar dat hoofdsponsor Milram geld in de ploeg pompt, en dus is het hoofddoel: zo goed presteren en zo veel in beeld rijden dat er een nieuwe geldschieter komt. Er is echter een probleem voor de Duitse formatie: ze eindigden in 2009 slechts op de 19de plaats in de UCI World Raking. Als ProTour ploeg hebben ze wel startrecht in de ProTour-koersen, maar in de overige WorldRaking-wedstrijden moeten ze a.g.v. die lage klassering hopen op wildcards. Milram heeft voor elke discipline een subtopper, geen topper dus, in dienst, maar de concurrentie voor de wildcards is moordend. En dat kan de ploeg wel eens gaan opbreken.. Overigens is een startplaats in de Tour al wel zeker, vanwege een eerder getekende overeenkomst met de ASO.

De ploegleiding
Milram is een Duitse ploeg, maar kent een Nederlandse manager: Gerry van Gerwen. Hij vervuld deze functie samen met zijn dochter Marlies Liebregts-Van Gerwen, en diens man Raoul Liebregts is dan weer één van de ploegleiders. De andere ploegleiders zijn de Duitsers Christian Henn, Jochen Hahn en Ralf Grabsch en de Italiaan Vittorio Algeri.

De sponsor(en)
Het laatste jaar dus voor Milram als hoofdsponsor van de Duitse wielerploeg. Milram is een Duitse producent van zuivelproducten, en is onderdeel van de grote overkoepelende organisatie Nordmilch AG, gevestigd in het noordduitse Bremen.

Het materiaal
Team Milram stapte vorig jaar over van Colnago op Focus en dat is goed bevallen. Ook in 2010 rijdt de ploeg namelijk weer op fietsen van de redelijk onbekende Duitse fietsenfabrikant. Op de ranke bolides is de SRAM Red-groep gemonteerd, terwijl het stuur, de stuurpen en de zadelpen van FSA komen en de voorvork van 3T. De wielen worden geproduceerd door Lightweight, de bidons door Tacx en de zadels door Fi’zi:k. Daarnaast komen zowel de helmen als de brillen van Rudy Project, en rijden de renners met de mini-pedaaltjes van Speedplay. Milram is de enige niet-Belgische ploeg die zich van kleding laat voorzien door Vermarc, en de auto’s komen van het veelgebruikte Tsjechische merk Skoda.

De transfers
In
Geen uit het oog springende nieuwkomers bij Milram. De Belgen Roy Sentjens (Silence-Lotto) en Wim de Vocht (Vacansoleil) zijn gehaald om de ploeg voor de kasseienklassiekers te versterken. Met Luke Roberts (ex-CSC) en baanwielrenner Roger Kluge werden twee rappe mannen aangetrokken, en de laatste nieuwkomer is het Duitse klimtalent Dominik Nerz.

Roy Sentjens (Bel) < Silence-Lotto Wim de Vocht (Bel) < Vacansoleil Luke Roberts (Aus) < Team Kuota-Indeland Roger Kluge (Dui) < LKT Team Brandenburg Dominik Nerz (Dui) < Milram CT Uit
De jonge Slowaakse heuvelcoureur Peter Velits, die dit jaar sterk voor de dag kwam, en zijn rappe broer Martin wachten niet af of Van Gerwen er in slaagt om een nieuwe sponsor te vinden, en zochten hun heil bij het grote Amerikaanse Team Columbia-HTC. Twee Duitsers, de 31-jarige Ronny Scholz en de 35-jarige Martin Müller zetten een punt achter hun loopbaan. Met Luca Barla werd de laatste Italiaan ‘weggedaan’, terwijl ook de jonge Duitser Christian Kux niet mocht blijven.

Martin Velits (Slw) > Team Columbia
Peter Velits (Slw) > Team Columbia
Ronny Scholz (Dui) > stopt
Martin Müller (Dui) > stopt
Luca Barla (Ita) > Team Nippo (per 1 Juni)
Christian Kux (Dui) > ?

De renners
Het jaar voor de waarheid bij Milram, en de renners moeten dus presteren. In de rondes wordt gehoopt op de langverwachte doorbaak van het eeuwige talent Linus Gerdemann, inmiddels ook al weer 27. De Duitser lijkt het echter meer te moeten hebben van de kleinere rondes, maar winnen blijft ook daar moeilijk. Voor de spurts is het eveneens hopen op de definitieve doorbraak van een talent: de 23-jarige Gerald Ciolek. Constant in de massasprints, maar tegen kleppers als Mark Cavendish, Thor Hushovd, Tyler Farrar en Alessandro Petacchi komt hij nog wat tekort. Naast Ciolek is ook zijn landgenoot Robert Förster een snelle man, maar de tijd dat hij ritten won in grote rondes ligt al weer ver achter ons. Kopman nummer drie is Fabian Wegmann. Het Duitse goudhaantje rijdt altijd van voren in de heuvelklassiekers, maar slaagde er nog niet in om echt om de overwinning van een grote klassieker mee te strijden. Met Gerdemann en de Oostenrijker Thomas Rohregger heeft hij twee goede kompanen. In de Vlaamse klassiekers is het de Vlaming Roy Sentjes die het samen met de Nederlanders Niki Terpstra en Servais Knaven moet doen voor de ploeg. Dan nog enkele jonge talenten: sprinter Wim Stroetinga, vorig jaar knap 2de in de Cancer Council Classics, heuvelrijder Dominik Roels, erg sterk in de Vuelta, en Johannes Fröhlinger, die nog bijna een Tourrit won op Arcalis, bijvoorbeeld. En Markus Fothen, die in 2006 bijna de witte trui won maar daarna nooit meer kon bevestigen, rijdt hier nog rond.

Team Milram 2010
Gerald Ciolek DUI
Wim De Vocht BEL
Markus Eichler DUI
Robert Förster DUI
Markus Fothen DUI
Thomas Fothen DUI
Johannes Fröhlinger DUI
Artur Gajek DUI
Linus Gerdemann DUI
Roger Kluge DUI
Servais Knaven NED
Christian Knees DUI
Dominique Nerz DUI
Luke Roberts AUS
Dominik Roels DUI
Thomas Rohregger OOS
Matthias Russ DUI
Björn Schröder DUI
Roy Sentjens BEL
Wim Stroetinga NED
Niki Terpstra NED
Paul Voß DUI
Fabian Wegmann DUI
Peter Wrolich OOS

Het tenue
Het is nog niet officieel bekend gemaakt, maar het lijkt erop dat het shirt van Team Milram in 2010 niet veel zal verschillen van dat in 2009. Dat betekent dat we Ciolek en co ook dit seizoen weer in het blauw/witte “koeienshirt” zullen zien koersen.

Tenue
Photo: Team MILRAM

Website
www.team-milram.com

Ploegenpresentaties
Footon-Servetto-Fuji
Cervélo Test Team
Vancansoleil Pro Cycling Team
Cofidis
Bbox-Bouygues Telecom
BMC Racing Team
Skil-Shimano

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone