Ploegenpresentatie: Team Katusha

donderdag 7 januari 2010 om 21:34

Het seizoen 2010 komt dichterbij, en de ploegen hebben zoals altijd weer de nodige veranderingen ondergaan. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, elke dag één ploeg in de spotlights Dit maal: de Russische ProTour-ploeg Katusha.

Team Katusha
UCI-afkorting: KAT
UCI-categorie: ProTour
Land: Rusland
CQ-ranking 2009: 12de
Opgericht: 2006 (t/m 2008 Tinkoff Credit Systems)
Grote namen uit het verleden: Salvatore Commesso, Tyler Hamilton, Jörg Jaksche, Danilo Hondo, Gert Steegmans

2009
Het debuutjaar van Team Katusha was niet zo subliem als dat van Cervélo, maar het kan moeilijk tegenvallend genoemd worden. De grootste zeges van de in totaal 24 werden behaald in de Amstel Gold Race (Ivanov), een rit in de Tour (eveneens Ivanov), een rit in Parijs-Nice (Colom), een rit in de Ronde van Catalonië (Trussov), de E3 Prijs-Vlaanderen (Pozzato), een rit in de Driedaagse van de Panne (eveneens Pozzato), een rit in de Ronde van België (Ivanov), een rit in de Ronde van Luxemburg (Napolitano), de Giro del Veneto (Pozzato) en de nationale kampioenschappen van Rusland en Italië (Ivanov en Pozzato). Er was echter ook genoeg slecht nieuws voor de stinkend rijke Russische formatie. De sterk rijdende Spanjaard Antonio Colom en de Oostenrijkse heuvelrijder Christian Pfannberger werden beide betrapt op doping, Robbie McEwen raakte meerdere malen het asfalt en was zo goed al het hele seizoen ‘out’, Gert Steegmans en Kenny De Haes kregen ruzie met de ploegleiding en vertrokken vroegtijdijg en de ploeg kon niet rekenen op een startplek in de Ronde van Spanje.

2010
In 2010 wil de ploeg het nog beter doen. Die wens kan zeker in vervulling gaan, want de ploeg is wederom flink versterkt. In elke klassieker heeft de ploeg de kwaliteit om mee te strijden om de zege, en er moet er dan ook minstens één gewonnen worden. Voor de rondes is winnen niet echt een doel, maar wel moeten er etappezeges en een top-10 klassering behaald worden. De wedstrijden in eigen land zijn van ondergeschikt belang, want de ploeg wil vlammen in de grote koersen. Hoge ambities dus bij de Russen, die uiteraard ook geen dopinggevallen meer willen meemaken. Dat zal waarschijnlijk ook niet zo snel gebeuren, aangezien alle renners een contract hebben ondertekend waarin ze aangegeven bij een dopinggeval drie jaarsalarissen af te staan.

De ploegleiding
Sergei Chemezov, Alexey Miller, Igor Makarov, Andrei Tchmil en Pierumberto Zani vormen het management van Team Katusha. Serge Parsani, Mario Chiesa, Claudio Cozzi, Dmitri Konychev, Josef Braeckevelt, Bart Leysen en Sandro Callari zijn samen met de als renner gestopte Gennady Mikhaylov de zogenoemde ‘Sport Directors’.

De sponsor(en)
Team Katusha wordt niet gesponsord door Katusha. De ploeg draagt de naam als verwijzing naar de Katusha raketten, die de Sovjet Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten. Het geld komt van drie grote Russische bedrijven. De eerste is het gasbedrijf Gazprom, de tweede is een andere gaswinner, Itera, en de derde is een staatsbedrijf voor hightechapparatuur: Rostechnologii.

Het materiaal
Team Katusha rijdt op fietsen van de Belgische fietsenfabrikant Ridley, die uiteraard hun topmodel de Ridley Noah ter beschikking stellen. De groep die erop gemonteerd is, is de Campagnolo Record-groep. De helmen komen van Lazer, de bidons+houders van Elite, de pedalen van Look en de zadels van Prologo. De kleding waarin de Katusha-renners koersen is gemaakt door SMS Santini, terwijl de banden door Vredestein geproduceerd worden.

De transfers
Uit
Tijdens het seizoen 2009 kozen twee rappe Belgen het hazenpad, nadat ze mot hadden gekregen met het management. Kenny De Haes kon direct aan de slag bij Silence-Lotto (in 2010 OmegaPharma-Lotto), terwijl Gert Steegmans met ingang van dit seizoen bij RadioShack aan de slag gaat. Naar die ploeg van Lance Armstrong vertrok ook het Russische rondetalent Ivan Rovny. Gennady Mikhaylov hing zijn fiets aan de wilgen om als ploegleider aan de slag te gaan, terwijl Antonio Colom en Christian Pfannberger een schorsing tegemoet zien. Deze week werd nog bekend gemaakt dat de rappe en jonge Brit Ben Swift dan toch de overstap naar Team Sky maakt.

Gert Steegmans (Bel) > Team RadioShack
Ivan Rovny (Rus) > Team RadioShack
Ben Swift (GBr) > Team Sky
Antonio Colom (Spa) > schorsing
Christian Pfannberger (Oos) > schorsing
Guennadi Mikhailov (Rus) > stopt

In
Drie nieuwe topper volgend jaar bij Katusha: Joaquin Rodriguez (Caisse), Kim Kirchen (Columbia) en Alexander Kolobnev (Saxo) rijden volgend jaar in dienst van de ploeg. Zowel de Spanjaard, de Luxemburger als de Rus hebben al laten zien wereldtoppers te zijn in het heuvelwerk, terwijl de eerste twee ook al meerdere malen top tien reden in een grote ronde. Er werd ook nog een sterk presterende sprinter mét groeimogelijkheden aangetrokken: de Italiaan Marco Bandiera (Lampre). Daarnaast kwam de winnaar van de Ronde van Vlaanderen voor beloften in 2007, de Moldaviër Alexander Pliuschin, over van Ag2r La Mondaile en de Russische aanvaller Eduard Vorganov van Xacobeo-Galicia. Tot slot werden er nog drie Russische talenten aangetrokken: alleskunner Timofey Kritskiy en klimmer Egor Silin zijn twee van de grootste talenten die de wielerwereld rijk is, terwijl Artem Ovechkin een sterk tijdrijder is, getuige zijn winst op het nationaal kampioenschap TT bij de elite.

Alexandr Pliuschin (Mol) < Ag2r La Mondaile Joaquin Rodriguez (Spa) < Caisse d'Epargne Marco Bandiera (Ita) < Lampre-NGC Kim Kirchen (Lux) < Team Columbia-HTC Alexander Kolobnev (Rus) < Team Saxo Bank Eduard Vorganov (Rus) < Xacobeo-Galicia Timofey Kritskiy < Katyusha CT Artem Ovechkin (Rus) < Lokomotiv Egor Silin (Rus) < Elite-2 De renners
Het sterkste blok kent Katusha in de heuvelklassiekers, met naast de nieuwe aanwinsten Rodriguez, Kirchen en Kolobnev ook nog eens Amstel Gold Race-winnaar Serguei Ivanov, de sterke Italiaan Luca Mazzanti én zijn flamboyante landgenoot Filippo Pozzato. Laatstgenoemde, die ook nog eens bijzonder rap is, zal zich echter vooral richten op de Vlaamse klassiekers, waarin hij vorig jaar al opviel met winst in de E3 Prijs en een tweede stek in Parijs-Roubaix. Veel knechten heeft hij in dit werk niet tot zijn beschikking, al is er met Pliuschin wel een voormalig RVV-winnaar aangetrokken. Van de sprintersenclave zijn Robbie McEwen en Danilo Napolitano de leiders, met daaronder ook nog Marco Bandiera en Nikolai Trussov. Ook qua klassementsmannen is het niet dun gezaaid bij Katusha. Geen echte toppers, maar Kim Kirchen, Joaquin Rodriguez, Vladimir Karpets en Evgeni Petrov reden alle vier al minsten één maal top-10 in een grote ronde. Tot slot krijgen ook talenten een kans bij de Russische ploeg, met naast Pliuschin, Kritskiy, Silin en Ovechkin ook onder meer de rappe Rus Galimzyanov, de hardrijder Mikhail Ignatiev en de Belg Maxime Vantomme.

Team Katusha 2010
Marco Bandiera ITA
Laszlo Bodrogi FRA
Alexandre Botcharov RUS
Pavel Brutt RUS
Nikita Eskov RUS
Denis Galimzyanov RUS
Joan Horrach Ripoll SPA
Mikhail Ignatiev RUS
Serguei Ivanov RUS
Vladimir Karpets RUS
Kim Kirchen LUX
Serguei Klimov RUS
Alexander Kolobnev RUS
Timofey Kristkiy RUS
Luca Mazzanti ITA
Robbie McEwen AUS
Danilo Napolitano ITA
Artem Ovechkin RUS
Evgeni Petrov RUS
Alexandre Pliuschin MOL
Filippo Pozzato ITA
Joaquin Rodriguez Olivier SPA
Egor Silin RUS
Nikolai Trussov RUS
Stijn Vandenbergh BEL
Maxime Vantomme BEL
Eduard Vorganov RUS

Klik hier voor verdere informatie over de renners

Het tenue
Slechts kleine veranderingen in het tenue van Team Katusha ten opzichte van vorig jaar. Het blauewe sillouet van de Skyline van Moskou blijft gehandhaafd, net als de blauwe mouwen en het witte borststuk met in rood en blauw de naam Katiowa erop. Door de kleine aanpassingen en een iets anders kleurengebruik ziet het tenue er echter iets flitsender uit dan in 2009.

Tenue
Foto: Team Katusha

Website
www.katushateam.com

Ploegenpresentaties
La Française des Jeux
Lampre-Farnese Vini
Euskaltel-Euskadi
Ag2r La Mondiale
Team Milram
Footon-Servetto-Fuji
Cervélo Test Team
Vancansoleil Pro Cycling Team
Cofidis
Bbox-Bouygues Telecom
BMC Racing Team
Skil-Shimano

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone