Ploegenpresentatie: Team Garmin-Cervélo 2011

zaterdag 22 januari 2011 om 09:46

Het is inmiddels 2011, en dus staat er weer een nieuw wielerseizoen voor de deur. Een nieuw wielerseizoen betekent naast de koersen die er aan komen ook nieuwe ploegen, andere samenstellingen van al bestaande ploegen, nieuwe ploegleiders, nieuw materiaal etcetera. Om het allemaal op een rijtje te hebben voor de grote wedstrijden op het programma staan, besteedt WielerFlits in de maand januari aandacht aan het presenteren van de belangrijkste wielerploegen. Dit maal: Team Garmin-Cervélo.

WielerFlits

Team Garmin-Cervélo
Land: Verenigde Staten
Klasse: ProTeam
UCI-afkorting: GRM
Sportieve hierarchie*: 3de

Naam 2010: Garmin-Transitions
WorldRanking 2010: 7de
CQranking 2010: 6de

* = Ranglijst opgesteld door de UCI op basis van de in 2009 en 2010 verdiende punten door de renners van de huidige ploeg

Vorig seizoen
De meest succesvolle renner van Garmin-Transitions tijdens het seizoen 2010 was Tyler Farrar. De Amerikaanse sprinter, die doorbrak in 2009, boekte in totaal acht overwinningen. Daaronder klassieke zege’s in de Scheldeprijs en de Vattenfall Cyclassics en twee ritoverwinningen in zowel de Giro d’Italia als de Vuelta a Espana. Verder werd Farrar nog derde in de Omloop het Nieuwsblad, vijfde in de Ronde van Vlaanderen en tweede in de GP Ouest France.

Verrassender was het optreden van Ryder Hesjedal. De Canadees werd tot ieders verrassing zevende in de Tour de France, boekte (net als David Zabriskie) een ritzege in de Tour of California en werd daarnaast nog eens respectievelijk tweede en derde in de ProTour-klassiekers Amstel Gold Race en GP Montréal. Ook de Ierse klimmer Daniel Martin reed een verrassend seizoen, met als hoogtepunten de eindzege in de Ronde van Polen en de winst in de Tre Valli Varesine. Andere noemenswaardige resultaten van Garmin-renners waren de ritzeges in de Eneco Tour van Svein Tuft en Jack Bobridge, de eindoverwinning in de Driedaagse de Panne van David Millar en diens zilveren plak op het WK tijdrijden.

Aan het einde van het wielerseizoen werd bekend dat de ProContinentale-formatie Cervélo Test Team ermee op zou houden, en dat zowel de hoofdsponsor als het overgrote deel van de renners overgeheveld zouden worden naar Garmin-Transitions.

Klik hier voor een overzicht van de overwinningen van Garmin-Transitions in 2010

Het tenue
Aangezien Garmin met Cervélo een nieuwe co-sponsor heeft, moest ook het tenue veranderen. Er werd afstand gedaan van het opvallende argyle-patroon, dat alleen nog op de uiteinden van de mouwen en de broek te bewonderen is. Het nieuwe tenue is overwegend zwart, met een witte band over de borst. Opvallend zijn de grote witte é’s, het logo van Cervélo.

WielerFlits
Bron: Slipstream Sports

De sponsor(en)
Hoofdsponsor van Team Garmin-Cervélo is het Amerikaanse bedrijf Garmin, de grootste GPS-producent ter wereld. Co-sponsor Cervélo is een Canadees-Nederlands bedrijf dat racefietsen van hoge kwaliteit produceert. Eén van de eigenaars van het bedrijf is de Nederlander Gerard Vroomen. Ook Transitions, een Amerikaanse lezenfabrikant, is een belangrijke geldschieter van de ploeg.

Het materiaal
Fiets: Cervélo
Onderdelen: Sram
Kleding: Castelli
Helmen: Giro

WielerFlits
Bron: Cervélo

De ploegleiding
De grote baas van Team Garmin-Cervélo is de Amerikaan Doug Ellis, leider van Slipstream Sports. De man die echter de dagelijske leiding over het team heeft, en ook het meeste in het nieuws komt, is Ellis’ landgenoot Jonathan Vaughters. Onder hem staan de ploegleiders Bingen Fernandez, Lionel Marie, Matt White, Johnny Weltz en Chann McRae.

De transfers
Uit
Aangezien er een hoop renners overkwamen van Cervélo, moesten er ook flink wat renners vertrekken bij Garmin. Hieronder geen van de kopmannen, maar met name Svein Tuft en Robert Hunter zorgde het afgelopen seizoen toch voor enkele overwinningen. Met Ricardo van der Velde werd er ook een Nederlander weggestuurd, en hij komt in 2011 uit voor het continentale Donckers Koffie. De enige renner die nog geen nieuwe werkgever gevonden heeft, is de Australiër Trent Lowe. De ooit zo talentvolle klimmer tekende een contract bij Pegasus, maar deze ploeg kwam niet van de grond.

Danny Pate (VSt) > HTC-HighRoad
Timothy Duggan (VSt) > Liquigas-Cannondale
Frederik Kessiakof (Zwe) > Pro Team Astana
Robert Hunter (ZAf) > Team RadioShack
Steven Cozza (VSt) > Team NetAPP
Svein Tuft (Can) > Team SpiderTech powered by C10
Cristian Meier (Can) > UnitedHealtcare Pro Cycling
Ricardo van de Velde (Ned) > Donckers Koffie – Jelly Belly Cycling Team
Kirk Carlsen (VSt) > Slipstream Sports
Trent Lowe (Aus) > ?

In
Tegenover de elf vertrekkers staan ook elf nieuwkomers, en dit zijn zeker niet de minsten. Van het Cervélo Test Team kwam niemand minder dan wereldkampioen Thor Hushovd over, terwijl ook de Duitse Australiër Heinrich Haussler de overstap maakte. Verder volgden Roger Hammond, Daniel Lloyd, Andreas Klier, Brett Lancaster en Gabriel Rasch sponsor Cervélo naar de Amerikaanse ploeg. De Fransman Christophe Le Mével komt de klimselectie versterken, terwijl er met Sep Vanmarcke, Andrew Talansky en Ramunas Navardauskas drie grote talenten aangetrokken werden.

Christophe Le Mével (Fra) < La Française des Jeux Roger Hammond (GBr) < Cervélo Test Team Heinrich Haussler (Aus) < Cervélo Test Team Thor Hushovd (Noo) < Cervélo Test Team Andreas Klier (Dui) < Cervélo Test Team Brett Lancaster (Aus) < Cervélo Test Team Daniel Lloyd (GBr) < Cervélo Test Team Gabriel Rasch (Noo) < Cervélo Test Team Sep Vanmarcke (Bel) < Topsport Vlaanderen-Mercator Andrew Talansky (VSt) < California Giant-Specialized (Elite-2) Ramunas Navardauskas (Lit) < VC La Pomme Marseille (Elite-2)

Cameron Meyer
Cameron Meyer zorgde in de Tour Down Under al meteen voor een WorldTour zege (Foto: Sirotti)

De renners
Voor de kasseienklassiekers heeft Team Garmin-Cervélo de beschikking over een verbluffend sterke selectie, met wereldkampioen Thor Hushovd, al twee maal podiumklant in Parijs-Roubaix, en Heinrich Haussler, in 2009 tweede in de Ronde van Vlaanderen en Milaan-SanRemo, als kopmannen. Naast deze twee over een sterk eindschot beschikkende mannen rijden ook de Nederlander Martijn Maaskant en de Belg Johan Vansummeren, die beiden al eens top-5 reden in Parijs-Roubaix, de talentvolle Belg Sep Vanmarcke, vorig seizoen al tweede in Gent-Wevelgem, en de ervaren rotten Roger Hammond en Andreas Klier nog voor Team Garmin-Cervélo. Daarbovenop komt dat sprinter Tyler Farrar, in 2010 onder meer 5de in Vlaanderen, de klassiekers wil gaan rijden.

Farrar zal echter vooral de leider zijn van de sprintbrigade, die eveneens al uitermate sterk oogt. Naast de rappe Amerikaan, die als één van de weinige tegen Mark Cavendish lijkt op te kunnen, zijn namelijk ook Heinrich Haussler en Thor Hushovd mensen die een massasprint op hun naam kunnen schrijven. Met name Hushovd moet het tegenwoordig echter hebben van de iets lastigere aankomsten. Verder is er nog Julian Dean. De Nieuw-Zeelander is al 35, maar reed vorig jaar naar enkele tweede plaatsen in zowel de Giro als de Tour.

Dan zijn er nog de renners voor de heuvels en de bergen. De belangrijkste hiervan is Ryder Hesjedal. De Canadees brak vorig jaar door met mooie ereplaatsen in onder meer de Tour en de Amstel Gold Race, en moet dit jaar bevestigen. Dat laatste geld ook voor het Ierse talent Daniel Martin, die een sterk naseizoen reed in 2010 met als hoogtepunt de eindzege in de Ronde van Polen. Met Cristian VandeVelde, die in 2010 een pechseizoen kende maar in de jaren daarvoor tweemaal top-10 reed in de Tour, en Tom Danielson heeft de ploeg ook twee Amerikaanse ronderenners in dienst. Verder zijn er David Millar en David Zabriskie, beiden gepantenteerde tijdrijders die in de kleinere rondes voor de zege kunnen strijden.

Tot slot heeft Team Garmin-Cervélo de beschikking over een hele hoop grote talenten. Eén daarvan is een Nederlander, Michel Kreder, die in 2010 sterk debuteerde tussen de profs en met name in de heuvels een sterke indruk achter liet. Verder worden de Australiërs Cameron Meyer (de huidige leider in de Tour Down Under) en Jack Bobdrige, de Amerikiaan Andrew Talansky en de Litouwer Ramunas Navardauskas een grote toekomst voorspeld.

WielerFlits

Klik op de afbeelding om te vergroten

Website
www.slipstreamsports.com

Ploegenpresentaties
Skil-Shimano Quick Step Cycling Team Euskaltel-Euskadi Lampre-ISD HTC-HighRoad Sky ProCycling BMC Racing Team Omega Pharma-Lotto Leopard-Trek Pro Team Astana Ag2r La Mondiale Team RadioShack Katusha Team Liquigas-Cannondale

Dit artikel delen:

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone