Ploegenpresentatie: Sky ProCycling 2011

donderdag 13 januari 2011 om 08:25

Het is inmiddels 2011, en dus staat er weer een nieuw wielerseizoen voor de deur. Een nieuw wielerseizoen betekent naast de koersen die er aan komen ook nieuwe ploegen, andere samenstellingen van al bestaande ploegen, nieuwe ploegleiders, nieuw materiaal etcetera. Om het allemaal op een rijtje te hebben voor de grote wedstrijden op het programma staan, besteedt WielerFlits in de maand januari aandacht aan het presenteren van de belangrijkste wielerploegen. Dit maal: Sky ProCycling.

WielerFlits

Sky ProCycling
Land: Verenigd Koninkrijk
Klasse: ProTeam
UCI-afkorting: SKY
Sportieve hierarchie*: 8ste

Naam 2010: Sky Professional Cycling Team
WorldRanking 2010: 15de
CQranking 2010: 13ste

* = Ranglijst opgesteld door de UCI op basis van de in 2009 en 2010 verdiende punten door de renners van de huidige ploeg

Vorig seizoen
Voor aanvang van het seizoen waren de verwachtingen voor en van Sky Professional Cycling Team enorm hoog, maar aan het eind moest geconstateerd worden dat deze té hoog bleken. Het seizoen begon nochtans uitstekend met winst in de allereerste koers (De Cancer Council Classics door Greg Henderson) en vervolgens onder meer ritwinst in de Tour Down Under (Chris Sutton), de Omloop het Nieuwsblad (Juan Antonio Flecha), ritwinst in Parijs-Nice (Greg Henderson) en ritwinst in de Tirreno-Adriatico (Edvald Boasson Hagen).

Na deze sterke start werd het echter snel minder. In de belangrijke klassiekers was de 3de stek van Flecha in Parijs-Roubaix het meest opvallende resultaat, en in de grote rondes eindigde nimmer een Sky-renner in de top 10 en was de proloogzege van Bradley Wiggins in de Giro d’Italia de enige etappeoverwinning. Na de Italiaanse ronde waren de ritzeges in de Dauphiné (Hagen) en de Eneco Tour (Henderson) de meest in het oog springende zeges.

Klik hier voor een overzicht van de overwinningen van Sky Professional Cycling Team in 2010

Het tenue
Het tenue van Sky veranderd niet ten opzichte van 2010. Dat wil zeggen dat we de renners van de Britse ploeg zullen herkennen aan het zwarte shirt met de blauwe band over de borst en het grote witte vlak op de rug. Ook de rennersnaam en het bijbehorende vlaggetje op de zij blijft gehandhaafd.

WielerFlits
Bron: Sky ProCycling

De sponsor(en)
Sky ProCycling heeft, zoals te zien is aan het rustige tenue, maar één grote geldschieter, en dat is Sky. Dit grote Britse bedrijf is actief in de mediasector, en vooral bekend om zijn (betaalde) TV-zenders.

Het materiaal
Fiets: Pinarello
Onderdelen: Shimano
Kleding: Adidas
Helmen: Kas

WielerFlits

De ploegleiding
Eén van de nieuwe gezichten binnen de ploegleiding is die van de Nederlander Servais Knaven. De ex-winnaar van Parijs-Roubaix komt over van Milram, waarvoor hij tot augustus nog als renner actief was. Ook de Amerikaan Bobby Julich (ex-Saxo Bank) komt de staff van de Britse formatie versterken, evenals de Fransman Nicolas Portal (in 2010 nog renner voor Sky). De overige ploegleiders zijn de Nederlander Steven De Jongh, de Zweed Marcus Ljunqvist, de Australiërs Sean Yates en Shane Sutton en de Brit Rod Ellingworth. Grote baas van het project is David Brailsford.

De transfers
Uit
Geen echt grote namen onder de vertrekkers bij Sky. De Italiaan Davide Vigano koos voor een overstap naar Team Leopard-Trek, de nieuwe ploeg van de Schlecks, terwijl het eeuwige talent Sylvain Calzati een stap terug zette naar het ProContinentale Bretagne-Schuller. Tot slot zette Nicolas Portal een punt achter zijn carriere om als ploegleider bij de Britse formatie aan de slag te gaan.

Davide Vigano (Ita) > Pro Team Luxembourg
Sylvain Calzati (Fra) > Bretagne-Schuller
Nicolas Portal (Fra) > gestopt

In
De nieuwkomers lijken kwalitatief een stuk sterker dan de drie vertrekkers. Zo komt drievoudig wereldkampioen tijdrijden Michael Rogers over van HTC, terwijl de ervaren kasseienvreter Jeremy Hunt de overstap maakt vanaf Cervélo. Van die ploeg komt ook de talentvolle sprinter Davide Appollonio over. Verder verliet de eveneens talentvolle Colombiaan Rigoberto Uran de stal van Caisse d’Epargne, en nam zijn ervaren ploeggenoot Xabier Zandio mee. Een andere nieuwkomer is het Britse tijdrittalent Alex Dowsett. In extremis werd ook Duits kampioen Christian Knees, die eerst bij het mislukte Pegasus-project getekend had, opgevist

Rigoberto Uran (Col) < Caisse d'Epargne Xabier Zandio (Spa) < Caisse d'Epargne Michael Rogers (Aus) < Team HTC-Columbia Christian Knees (Dui) < Team Milram Davide Appollonio (Ita) < Cervélo Test Team Jeremy Hunt (GBr) < Cervélo Test Team Alex Dowsett (GBr) < Trek-Livestrong

Ben Swift
Dubbel succes voor Sky in slotrit Down Under (Foto: Sirotti)

De renners
De selectie van Sky oogt een stuk sterker dan die van vorig jaar, maar nog altijd mist er een echte kopman. Met Edvald Boasson Hagen heeft de ploeg echter wel één van de grootste talenten die er rondfietst onder contract. De Noorse alleskunner, die met name uitblinkt in kasseienkoersen, sprinten en tijdrijden, had in 2010 last van een blessure die hem de maanden april en mei kostte. In 2011 moet Hagen, die in 2009 onder meer Gent-Wevelgem en de Eneco Tour op zijn naam schreef, de stap naar de echte top zien te maken.

In de kasseienklassiekers heeft Sky naast Hagen ook de beschikking over de aanvalslustige maar zelden zegevierende Spanjaard Juan Antonio Flecha, vorig seizoen winnaar van de Omloop het Nieuwsblad en derde in Parijs-Roubaix. Verder kunnen ook de talentvolle Brits kampioen Geraint Thomas, die vooral een tijdrijder is, de Noor Kurt-Asle Arvesen, laueraat van de E3 Prijs anno 2008, en de ervaren rotten Jeremy Hunt en Matthew Hayman een aardig eindje over de kasseien dokkeren. Voor de heuvelklassiekers mist de ploeg een directe podiumkandidaat, maar met Simon Gerrans, Rigoberto Uran, Thomas Löfkvist en Christian Knees in de gelederen mogen ook hier ambities gekoesterd worden.

Voor het klassement rekent Sky op de diensten van de Brit Bradley Wiggins. De tijdrijder werd in 2009 verrassend vierde in de Tour de France, viel tegen in 2010, maar mag in 2011 zeker niet uitgevlakt worden. Ook nieuwkomer Michael Rogers is een speerpunt voor de rondes. De Australiër is vooral gespecialiseerd in de kortere rittenkoersen, maar reed ook al eens top-10 in de Tour. Tot slot is er nog de Zweed Thomas Löfkvist, die aangeeft kopman te zullen zijn voor de Giro maar in een drieweekse rittenkoers nog nimmer echt indruk heeft kunnen maken.

Het sprintersgilde wordt geleid door de eerder genoemde Hagen, die op pure snelheid echter niet opkan tegen de rassprinters als Mark Cavendish en Alessandro Petacchi. Verder heeft Sky nog de beschikking over de Nieuw-Zeelandse subtopper Greg Henderson, de Australiër Chris Sutton, de jonge Brit Ben Swift en het aanstormende talent Davide Appollonio.

WielerFlits

Klik op de afbeelding om te vergroten

Website
www.skyprocycling.com

Ploegenpresentaties
Skil-Shimano Quick Step Cycling Team Euskaltel-Euskadi Lampre-ISD HTC-HighRoad

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone