Ploegenpresentatie: Skil-Shimano

vrijdag 18 december 2009 om 21:38

Het seizoen 2010 komt almaar dichterbij, en de wielerploegen zullen wederom veranderingen hebben ondergaan ten opzichte van vorig jaar. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits elke dag één ploeg in de spotlights. De aftrap wordt genomen door de Nederlandse ProContinentale-formatie Skil-Shimano

2009
Het wielerjaar 2009 is er één waarop Skil-Shimano trots op terug zal kijken. De kleine Nederlandse ploeg deed namelijk voor het eerst mee aan een grote ronde, en wel de Tour de France. Een etappezege zat er niet in, maar de renners waren wel veelvuldig in de aanval te zien. De grote man in 2009 was Kenny van Hummel. De Nederlandse spurter begon in mei, na tweede plaatsen in onder meer de Scheldeprijs en de Ronde van Drenthe, aan een indrukwekkende zegereeks. Zowel in de Vierdaagse van Duinkerken, de Ronde van Overijssel, de Batavus Pro Race, de Dutch Food Valley Classics en de Tour de Rijke mocht Van Hummel de handen in de lucht steken. Na de Tour werd de aandacht voor Skil-Shimano een stuk minder, mede dankzij de opmars van ‘concurrent’ VacanSoleil.

2010
In 2010 wil Skil-Shimano, zoals elk jaar, weer een stapje verder zetten. Een deelname aan de Tour is wederom een ambitie, maar daarnaast wil de ploeg ook aan een andere grote ronde deelnemen. Ook wedstrijden als Parijs-Nice, alle grote klassiekers, de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Polen zijn in het onlangs gepresenteerde programma opgenomen. Wat zeges betreft zijn de verwachtingen niet al te hooggespannen, want ontwikkeling staat voorop.

De ploegleiding
De leiding van Skil-Shimano blijft hetzelfde. Iwan Spekenbrink heeft de touwtjes in handen, terwijl Rudie Kemna, Merijn Zeeman, Piet Hoekstra en Hisafumi Imanishi als ploegleiders aan het team verbonden zijn.

De sponsoren
Hoofdsponsor van de ploeg blijft Skil Power Tools, een Nederlands bedrijf dat bouwgereedschap produceert. Co-sponsor is het Japanse Shimano, producent van onder meer fietsonderdelen en kleding. Ook de namen van fietsenfabrikant Koga Miyata, van Pro Bikegear en van het wielertijdschrift Wieler Magazine prijken op het tenue van het team.

Het materiaal
Aangezien Shimano co-sponsor is van de ploeg, rijden de renners met onderdelen, kleding en schoenen van het Japanse merk. De fietsen worden geleverd door het Nederlandse Koga Miyata, terwijl Bell de helmen voor zijn rekening neemt. De Bidons komen van Elite, en de ploegleiders bewegen zich voort in bolides van het Tsjechische automerk Skoda.

De transfers
Uit
Belangrijkste vertrekkers bij Skil-Shimano zijn de Fransen Jonathan Hivert en Cyril Lemoine. De twee reden dit jaar meerdere malen in beeld, maar voldeden desondanks niet aan de verwachtingen van de ploeg. Ook is er geen plaats meer voor Theo Eltink. De Nederlandse klimmer hoopte na een moeilijke periode bij Rabobank weer op de leven in dienst van Skil, maar slaagde daar niet in. Naar alle waarschijnlijkheid hangt de 28-jarige Eltink zijn fiets nu aan de haak. Tot slot is er nog ‘het geval’ Fumiyuki Beppu. De Japanner heeft een doorlopend contract bij Skil-Shimano, maar tekende ondertussen ook een verbintenis bij RadioShack. Waar Beppu volgend jaar koerst, is nog niet bekend.

In
Bij Skil-Shimano kwamen er meer renners dan er gingen. Bekendste nieuwkomer is ongetwijfeld Dominique Cornu. De Belg, die overkomt van Quick Step, werd in 2006 nog wereldkampioen tijdrijden U23. De zeer talentvolle Franse klimmer Alexandre Geniez (21), dit dit jaar onder meer de Ronde de l’Isard op zijn naam schreef, en zijn vier jaar oudere landgenoot Yann Huguet (Agritubel), dit jaar winnaar van de heuvelachtige Tour du Doubs, houden de Franse inbreng in de ploeg op peil. Met Frederik Wilman, eveneens een jonge heuvelspecialist, werd er ook een Noor aangetrokken. De 25-jarige hardrijder Job Vissers (stagiair) en de 21-jarige talentvolle spurter Robin Chaigneau (Jo Piels) zijn twee nieuwe gezichten uit eigen land.

De renners
Net als afgelopen jaar is Kenny van Hummel in 2010 de kopman van Skil-Shimano. De rappe Nederlander hoopt weer een stapje vooruit te zetten, wat moet in resulteren in aansprekende zeges. Ook van de andere spurter binnen de ploeg, Robert Wagner, mag het een en ander worden verwacht. De Duitser verasste afgelopen mei nog door topsprinters Alessandro Petacchi en Tyler Farrar te kloppen in de Delta Tour Zeeland. Van Hummels landgenoot Koen de Kort, in 2004 winnaar van Parijs-Roubaix U23, zal de ploeg moeten leiden in de kasseienklassiekers, terwijl de nieuwkomers Huguet en Cornu dat waarschijnlijk zullen doen in de heuvelklassiekers. Verder is ontwikkeling het toverwoord binnen de ploeg. Reikhalzend wordt uitgekeken naar hoe mannen als Piet Rooijakkers, Floris Goesinnen, Albert Timmer, Tom Veelers, Simon Geschke en Mitchell Docker zich zullen ontwikkelen en hoe nieuwe talenten als Alexandre Geniez en Frederik Wilman zullen presteren tussen de profrenners. Het aantal Aziaten in dienst van Skil-Shimano is het afgelopen jaar flink verminderd, nadat de satellietploeg Shimano Racing Team werd opgericht. De Japanners Fumiyuki Beppu, van wie de toekomst nog onzeker is, en Yukihiro Doi koersen veelvuldig in Europa, terwijl de Chinezen Feng Han, Ji Cheng en Jin Long met name in eigen land te bewonderen zijn.

Skil-Shimano 2010
Fumiyuki Beppu JAP ??
Robin Chaigneau NED
Dominique Cornu BEL
Roy Curvers NED
Bert de Backer BEL
Koen de Kort NED
David Deroo FRA
Mitchell Docker AUS
Yukihiro Doi JAP
Feng Han CHI
Alexandre Geniez FRA
Simon Geschke DUI
Floris Goesinnen NED
Steve Houanard FRA
Yann Huguet FRA
Thierry Hupond FRA
Ji Cheng CHI
Jin Long CHI
Piet Rooijakkers NED
Albert Timmer NED
Kenny van Hummel NED
Tom Veelers NED
Job Vissers NED
Robert Wagner DUI
Frederik Wilmann NOO

Het tenue
Het tenue van Skil-Shimano verandert niet ten opzichte van de vorige jaren. Het tenue is wit, met daarop een verticale blauwe streep in het midden en schuine rode strepen op de onderste helft. Ook de broek en de zijkanten van het shirt zijn blauw.

Het tenue

Website
www.skilcyclingteam.com/

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone