Ploegenpresentatie: Skil-Shimano 2011

zaterdag 8 januari 2011 om 09:33

Het is inmiddels 2011, en dus staat er weer een nieuw wielerseizoen voor de deur. Een nieuw wielerseizoen betekent naast de koersen die er aan komen ook nieuwe ploegen, andere samenstellingen van al bestaande ploegen, nieuwe ploegleiders, nieuw materiaal etcetera. Om het allemaal op een rijtje te hebben voor de grote wedstrijden op het programma staan, besteedt WielerFlits in de maand januari aandacht aan het presenteren van de belangrijkste wielerploegen. Het spits wordt afgebeten door Skil-Shimano.

WielerFlits

Skil-Shimano
Land: Nederland
Klasse: ProContinentaal
UCI-afkorting: SKS
Sportieve hierarchie*: 24ste

Naam 2010: Skil-Shimano
WorldRanking 2010: 31ste
CQranking 2010: 24ste

* = Ranglijst opgesteld door de UCI op basis van de in 2009 en 2010 verdiende punten door de renners van de huidige ploeg

Vorig seizoen
Het afgelopen seizoen was voor Skil-Shimano enigszins tegenvallend. De ploeg had het al enigszins ingecaluleerd dat een nieuwe Tourdeelname er waarschijnlijk niet in zat, maar dat geen enkele grote ronde een plaatsje vrijmaakte voor de Nederlandse formatie was toch een flinke domper. Daarnaast werd de ploeg eveneens niet toegelaten tot de Waalse klassiekers.

Toch boekten de renners van Skil-Shimano in totaal nog vijftien zeges in 2010, en dat was met name te danken aan sprinters Robert Wagner en Kenny van Hummel. Wagner boekte vier sprintzeges, waarvan het kloppen van Tyler Farrar in de Delta Tour Zeeland (waarin ook de jonge Australiër Mitchell Docker een etappe won) nog het meest opvallend was. Van Hummel was goed voor zes overwinningen. Vier daarvan behaalde hij laat in het jaar in de Chinese ronde Tour of Hainan, maar zijn belangrijkste was een ritzege in de Ronde van België. In diezelfde rittenkoers sloeg Dominique Cornu een dubbelslag in de tijdrit, maar in de laatste etappe verloor hij de leiderstrui aan Stijn Devolder. In het voorjaar zorgde Yann Huguet voor één van de grootste overwinningen van het jaar door de Hel van het Mergelland (1.1.) op zijn naam te schrijven.

Klik hier voor een overzicht van de overwinningen van Skil-Shimano in 2010

Het tenue
Skil-Shimano heeft er voor gekozen om op het shirt dezelfde basis te behouden als vorig jaar, wat wil zeggen dat het blauwe patroon en de verticale strepen gehandhaafd blijven. De strepen zullen echter niet meer rood zijn maar lichtgroen, en het Shimano-logo komt in plaats van boven onder het Skil-logo te staan. Tevens krijgt de nieuwe co-sponsor Argos een prominente plaats voor op het shirt.

WielerFlits
Bron: Skil-Shimano

De sponsor(en)
Hoofdsponsor van Skil-Shimano is net als de afgelopen jaren Skil Power Tools, een Nederlands bedrijf dat bouwgereedschap produceert. De belangrijkste co-sponsor is het Japanse Shimano, in de wielerwereld een bekende naam vanwege de fietsonderdelen die ze produceren. Daarnaast is het bedrijf ook nog producent van onder meer wielerschoenen, wielerkleding en visgerij. Dit jaar neemt ook Argos, een Nederlandse ‘duurzame’ oliemaatschappij, een prominente plaats in op het shirt.

Het materiaal
Fiets: Koga Miyata
Onderdelen: Shimano
Kleding: Shimano
Helmen: Bell

WielerFlits
Bron: Koga

De ploegleiding
Een nieuw gezicht binnen de ploegleiding bij Skil-Shimano dit jaar: de Fransman Christian Guiberteau komt over van de Franse ploeg Bbox-Bouygues Telecom. De drie ploegleiders die dit jaar de honeurs waarnamen, Rudie Kemna, Piet Hoekstra en Merijn Zeeman, blijven gewoon actief in dezelfde functie. De manager zal net als de afgelopen jaren Iwan Spekenbrink zijn.

De transfers
Uit
De belangrijkste vertrekker bij Skil-Shimano is Robert Wagner. De Duitse sprinter was de afgelopen twee jaar één van de meest succesvolle renners binnen de ploeg, en zoekt het in 2011 dan ook hogerop bij de nieuwe ploeg van de Luxemburgse broers Schleck. Een andere kopman, de Belg Dominique Cornu, werd na één seizoen alweer te licht bevonden en gaat aan de slag bij Topsport Vlaanderen. Ook de Nederlanders Floris Goessinnen, Piet Rooijakkers en Job Vissers, de Fransman David Deroo en de Chinees Jin Long moesten vertrekken. Goessinnen vond in Drapac Porsche al een nieuwe werkgever, terwijl de anderen nog altijd op zoek zijn. Steve Houanard en Frederik Wilmann besloten zelf te vertrekken, Houanard koerst volgend jaar voor het grote Ag2r-La Mondiale, terwijl de ontevreden Wilmann terugkeerd naar Joker-Merida.

Steve Houanard (Fra) > Ag2r-La Mondiale
Robert Wagner (Dui) > Team Leopard-Trek
Dominique Cornu (Bel) > Topsport Vlaanderen-Mercator
Floris Goesinnen (Ned) > Drapac-Porsche Cycling Team
Frederik Wilmann (Noo) > Joker-Merida
Piet Rooijakkers (Ned) > ?
David Deroo (Fra) > ?
Jin Long (Chi) > ?
Job Vissers (Ned) > ?

In
Tegenover het vertrek van negen renners staat de komst van acht renners, waaronder vier Duitsers en drie Fransen. Het vertrek van Wagner moet worden opgevangen door zijn rappe landgenoten Roger Kluge (Milram) en Martin Reimer (Cervélo), die beide hun vorige werkgever zagen stoppen. Van Milram komt ook de Duitse klimmer Johannes Fröhlinger over. De laatste oosterbuur die de gelederen van Skil komt versterken is het talent Marcel Kittel, die vooral gespecialiseerd is in het tijdrijden. De belangrijkste Franse nieuwkomers zijn de jonge Thomas Bonnin en Thomas Damuseau, die beide talentvolle klimmers zijn. Verder komt de ervaren Mathieu Sprick over van Bbox-Bouygues Telecom. De enige Nederlandse nieuwkomer is Ronan van Zandbeek, die in 2008 nog nationaal kampioen bij de beloften werd.

Johannes Fröhlinger (Dui) < Team Milram Roger Kluge (Dui) < Team Milram Mathieu Sprick (Fra) < Bbox-Bouygues Telecom Martin Reimer (Dui) < Cervélo Test Team Marcel Kittel (Dui) < Thüringer Energie Team Ronan van Zandbeek (Ned) < Van Vliet-EBH-Elshof Thomas Bonnin (Fra) < Albi Vélo Sport (Elite-2) Thomas Damuseau (Fra) < Chambéry Cyclisme Formation (Elite-2) De renners
Een echt uitgesproken kopman heeft Skil-Shimano niet, maar desondanks zijn er genoeg renners die hoge ogen kunnen gooien. In de sprints, en dat met name in de ietwat kleinere koersen, zal Kenny van Hummel weer de vooruitgeschoven pion zijn,. Met de sterke Nederlander Tom Veelers, de het afgelopen jaar goed presterende Australiër Mitchell Docker en de nieuwkomers Roger Kluge, die vooral als baanrenner bekend is, en Martin Reimer, die in 2009 nog verrassend Duits kampioen werd, heeft de ploeg echter nog meer snelle mannen in huis.

Twee belangrijke en bovendien jonge renners die de ploeg in het heuvelland en de bergen de weg moeten wijzen zijn Simon Geschke en Alexandre Geniez. De Duitser reed afgelopen seizoen tussen de grote mannen onder meer een sterke Ronde van Polen en Eneco Tour en indien hij dit jaar wederom een stap vooruit zet kan hij wellicht mooie dingen laten zien. De Fransman Geniez is misschien nog wel getalenteerder viel in zijn eerste profjaar op met sterk presteren in de bergen in de rondes van de Middellandse Zee, Trentino en Luxemburg. In de heuvels annex bergen mag Skil ook wat verwachten van de wat meer ervaren Yann Huguet en Johannes Fröhlinger.

Voor de kasseienklassiekers, tot slot, rekent de ploeg met name op de Nederlanders. Koen de Kort, voormalig winnaar van de belofteneditie van Parijs-Roubaix, en Tom Veelers, dit jaar nog knap 13de in de profeditie van diezelfde klassieker, zijn hier de vooruitgeschoven mannen.

WielerFlits

Klik op de afbeelding om te vergroten

Website
www.skilcyclingteam.com

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone