Ploegenpresentatie: Saxo Bank-SunGard 2011

maandag 24 januari 2011 om 11:41

Het is inmiddels 2011, en dus staat er weer een nieuw wielerseizoen voor de deur. Een nieuw wielerseizoen betekent naast de koersen die er aan komen ook nieuwe ploegen, andere samenstellingen van al bestaande ploegen, nieuwe ploegleiders, nieuw materiaal etcetera. Om het allemaal op een rijtje te hebben voor de grote wedstrijden op het programma staan, besteedt WielerFlits in de maand januari aandacht aan het presenteren van de belangrijkste wielerploegen. Dit maal: Saxo Bank-SunGard.

WielerFlits

Saxo Bank-SunGard
Land: Denemarken
Klasse: ProTeam
UCI-afkorting: SBS
Sportieve hierarchie*: 10de

Naam 2010: Team Saxo Bank
WorldRanking 2010: 1ste
CQranking 2010: 2de

* = Ranglijst opgesteld door de UCI op basis van de in 2009 en 2010 verdiende punten door de renners van de huidige ploeg

Vorig seizoen
Zoals te zien is aan de 1ste plaats op de UCI WorldRanking, was 2010 voor Saxo Bank op sportief vlak een uitermate succesvol jaargang. De successen werden ingeleid door Deens kampioen Matti Breschel, die de kasseienklassieker Dwars door Vlaanderen op zijn naam schreef. De Zwitser Fabian Cancellara nam vervolgens het stokje over, door op telkens weer imponerende wijze te zegenvieren in zowel de E3 Prijs, de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix. In de heuvelklassiekers werd in tegenstelling tot vorig jaar geen overwinning behaald, maar zowel Fränk als Andy Schleck eindigde in Luik-Bastenaken-Luik wel in de top-10.

Na het klassieke voorjaar stond de Giro d’Italia op het programma, een ook deze verliep bijzonder succesvol voor Saxo Bank. De Deense klimmer Chris Anker Sørensen en de Zweedse tijdrijder Gustav Larsson wonnen namelijk een rit, terwijl de neo-prof Richie Porte, eerder al ritwinnaar in de Ronde van Romandië, verrassend enkele dagen het roze droeg en in de eindrangschikking als 7de eindigde, wat goed bleek voor de zege in het jongerenklassement. Niet veel later stond de Ronde van Zwitserland op het programma, en in deze ProTour-rittenkoers werden twee ritzeges (Cancellara en F. Schleck) en de eindzege (F. Schleck) behaald.

Vervolgens was het beurt aan het hoofddoel van het seizoen: de Tour de France. In deze Franse drieweekse rittenkoers maakte Andy Schleck zijn rol als kopman waar. De jonge Luxemburger won twee bergetappes en doeg dagenlang de gele trui. Een aflopende ketting deed zijn droom op de eindzege echter uiteenspatten, waarna hij in Parijs wederom op het tweede treetje stond (met de jongerentrui om zijn schouders). Ook Fabian Cancellara toonde in Frankrijk maar weer eens zijn uitzonderlijke talent. De Zwitserse hardrijder won namelijk allebei de tijdritten.

Het naseizoen verliep voor Team Saxo Bank een stuk minder positief. Ploegleider Kim Andersen stapte namelijk op om een nieuwe ploeg op te zetten, met de gebroeders Schleck als kopmannen. Niet veel later werd bekend dat ook Fabian Cancellara de ploeg de rug toe zou keren, eveneens ten faveure van het zogenaamde Leopard-Trek. Manager Bjarne Riis haalde met drievoudig Tourwinnaar Alberto Contador een nieuwe kopman binnen, maar vlak daarna werd openbaar gemaakt dat er verboden middelen in diens bloed gevonden waren. Deze zaak sleept nog altijd voort. Fabian Cancellara zorgde laat in het seizoen overigens ook nog voor een sportief succes: de Zwitser werd voor de vierde maal wereldkampioen tijdrijden.

Klik hier voor een overzicht van de overwinningen van Team Saxo Bank in 2010

Het tenue
Het tenue van Saxo Bank-SunGard zal in 2011 nog witter zijn dan in 2010 het geval was. De blauwe bovenkant van het vorige tenue verdwijnt namelijk. De meest opvallende verandering is echter dat het logo van Bjarne Riis’ bedrijf Riis Cycling, een arendskop, prominent op het shirt te zien zal zijn.

WielerFlits

De sponsor(en)
Net als de afgelopen twee seizoen is de Deense bank Saxo Bank de hoofdsponsor van de ploeg van Bjarne Riis. Dit seizoen is SunGard, vorig jaar ook al één van de co-sponsoren, de belangrijkste co-sponsor van het Deense ProTeam. SunGard is een Amerikaans bedrijf gespeciliseerd in de IT.

Het materiaal
Fiets: Specialized
Onderdelen: Sram
Kleding: SportFul
Helmen: Specialized

WielerFlits
Bron: TDWsport

De ploegleiding
Naast een hoop nieuwe renners kent Saxo Bank-SunGard in 2011 ook een hoop nieuwe ploegleiders. Kim Andersen en Bobby Julich vertrokken, en daarvoor terug kwamen Fabrizio Giudi, Philippe Maduit, Tristan Hoffman en Nick Gates. Dan Frost en Bradley McGee blijven gewoon actief als ploegleiders bij Saxo Bank, evenals algemeen manager Bjarne Riis.

De transfers
Uit
Zoals eerder vermeld verloor Team Saxo Bank aan het eind van 2010 al zijn kopmannen: zowel klassementsrenners Fränk en Andy Schleck als tijdrijder annex kasseienvreter Fabian Cancellara vertrokken naar de nieuwe opgerichte ploeg Leopard-Trek. Naast deze drie tenoren zochten er nog vijf renners, waaronder steunpilaren als Jakob Fuglsang en Jens Voigt, hun heil bij dit team. Met Matti Breschel (naar Rabobank) vertrok ook de tweede kasseienkopman bij Saxo Bank, terwijl het rappe Deense talent Alex Rasmussen dit seizoen voor HTC zal rijden. Tot slot zette de ervaren Deen Frank Høj een punt achter zijn loopbaan.

Alex Ramussen (Den) > HTC-HighRoad
Fabian Cancellara (Zwi) > Leopard-Trek
Jakob Fuglsang (Den) > Leopard-Trek
Dominik Klemme (Dui) > Leopard-Trek
Anders Lund (Den) > Leopard-Trek
Stuart O’Grady (Aus) > Leopard-Trek
Andy Schleck (Lux) > Leopard-Trek
Fränk Schleck (Lux) > Leopard-Trek
Jens Voigt (Dui) > Leopard-Trek
Matti Breschel (Den) > Rabobank Cycling Team
Frank Høj (Den) > stopt

In
Tegenover de elf vertrekkers staan ook elf nieuwkomers, met al belangrijkste naam zonder meer Alberto Contador. Zoals gezegd hangt de Spaanse drievoudig-Tourwinnaar echter een schorsing boven hoofd, waardoor het nog onduidelijk is of de Deense ploeg wel over hem kan beschikken. Contador nam zijn landgenoten Daniel Navarro, Jésus Hernandez en Benjamin Noval mee naar zijn nieuwe werkgever, terwijl ook de ervaren Oekraïner Volodymyr Gustov de Spanjaard moet ondersteunen in de bergen. De Belg Nick Nuyens (ex-Rabobank) heeft verder de ondankbare taak om Fabian Cancellara en Matti Breschel te doen vergeten. Daarnaast kwam de ervaren Italiaan Matteo Tossato, ooit ritwinnaar in de Tour, over van Quick Step, terwijl diens talentvolle landgenoot Manuele Boaro zijn profdebuut maakt voor Saxo Bank. Met David Tanner werd er ook een Australisch talent vastgelegd. Tot slot moeten de Deense tijdrijder Brian Vandborg en zijn landgenoot Mads Christensen het aantal Denen binnen de ploeg op peil houden.

Alberto Contador (Spa) < Astana Benjamin Noval (Spa) < Astana Daniel Navarro (Spa) < Astana Jesus Hernandez (Spa) < Astana Brian Bach Vandborg (Den) < Liquigas-Doimo Matteo Tossato (Ita) < Quick Step Nick Nuyens (Bel) < Rabobank Volodymir Gustov (Oek) < Cervélo Test Team David Tanner (Aus) < Fly V Australia Mads Christensen (Den) < Glud & Marstrand-LRØ Manuele Boaro (Ita) < G.S. Zalf Desiree Fior (Elite-2)

Richie Porte
De Australiër Richie Porte zal één van Saxo Banks
kopmannen zijn (Foto: Sirotti)

De renners
De beoogde kopman van Saxo Bank-SunGard in 2011 is Alberto Contador. De Spanjaard toonde zich de afgelopen jaren de beste ronderenner van deze aardbol, met onder meer drie eindzeges in de Tour de France, één in de Giro d’Italia, één in de Vuelta a Espana, twee in de Parijs-Nice en twee in de Ronde van het Baskenland. Van Astana nam hij met Spanjaard Daniel Navarro een meesterknecht mee als het bergop gaat, terwijl ook van de Deen Chris Anker Sørensen verwacht mag worden dat hij lang met zijn kopman meekan. De kans is echter aanwezig dat Contador geschorst wordt wegens het minieme beetje clenbuterol dat is zijn bloed werd gevonden, en dat lijkt noch Navarro noch Sørensen klaar om het kopmanschap in een grote ronde op zich te nemen.

Bjarne Riis heeft al aangegeven bij een schorsing van Contador Richie Porte uit te spelen als kopman voor de Tour de France. De jonge Australiër, vooral gespecialiseerd in het tijdrijden, werd vorig jaar verrassend 7de in de Giro d’Italia. Daarbij moet wel gezegd worden dat hij met een groep van 56 man ruim twaalf minuten ‘cadeau’ kreeg van de klassementstoppers. Wat echter ook meegenomen moet worden is dat Porte voor aanvang van 2010 nog totaal onbekend was, en het is dus niet ondenkbaar dat hij ook in 2011 weer een flinke stap in de goede richting zet.

Ook voor de heuvelklassiekers moet Saxo Bank-SunGard hopen dat Contador niet geschorst wordt. De Spanjaard reed vorig jaar namelijk top-10 in zowel de Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik. Mocht Contador wél geschorst worden, dan heeft de ploeg geen uitgesproken kopman meer voor dit werk. In de Amstel Gold Race kan een goede Nick Nuyens wellicht een rol spelen, maar voor de overige grote heuvelklassiekers zal Saxo Bank moeten hopen op een verrassing. Met Nuyens is is meteen ook de nieuwe kopman voor de kasseienklassiekers genoemd. Dat de mentaal breekbare Belg, ooit één van de grootste Belgische talenten, de prestaties van Fabian Cancellara kan benaderen lijkt echter zeer onwaarschijnlijk.

Tot slot is er nog de sprintersbrigade van de ploeg, die geen echte topper kent. Juan José Haedo kan in sommige grote koersen echter wel eens zeer scherp uit de hoek komen. Zijn jongere broertje Lucas Sebastian hoopt dat dit jaar ook te kunnen doen, terwijl de ervaren Australiër Baden Cooke op zoek zal gaan naar zijn benen uit 2004, toen hij de groene trui in de Tour de France won. Tot slot moet ook Gustav Erik Larsson nog genoemd worden. De Zweed, de vice-olympisch kampioen tegen de klok, is één van de beste tijdrijders ter wereld.

WielerFlits

Klik op de afbeelding om te vergroten

Website
www.saxobank-sungard.com

Ploegenpresentaties
Skil-Shimano Quick Step Cycling Team Euskaltel-Euskadi Lampre-ISD HTC-HighRoad Sky ProCycling BMC Racing Team Omega Pharma-Lotto Leopard-Trek Pro Team Astana Ag2r La Mondiale Team RadioShack Katusha Team Liquigas-Cannondale Team Garmin-Cervélo Movistar Team

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone