Ploegenpresentatie: Rabobank

donderdag 14 januari 2010 om 18:53

Het seizoen 2010 komt dichterbij, en de ploegen hebben zoals altijd weer de nodige veranderingen ondergaan. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, elke dag één ploeg in de spotlights. Dit maal: Rabobank.

Rabobank
UCI-afkorting: RAB
UCI-categorie: ProTour
Land: Nederland
CQ-ranking 2009: 3e
Opgericht: 1998
Grote namen uit het verleden: Erik Dekker, Michael Boogerd, Sven Nys, Robbie McEwen, Levi Leipheimer, Robert Hunter, Matthew Hayman, Michael Rasmussen, Alexander Kolobnev, Juan Antonio Flecha, Rory Sutherland, Thomas Dekker

2009
Volgens velen is 2009 voor Rabobank een jaar om snel te vergeten, maar als je de statistieken er op na slaat zul je zien dat dit heel erg meevalt. Er zijn 26 overwinningen behaald en daarmee staat de Nederlandse equipe in de top van het overwinningenklassement. In totaal zijn er maar liefst 84 podiumplaatsen behaald. Het grootste doel van de ploeg was natuurlijk de Tour de France. Deze Tour viel bijna volledig in het water. Tot de één-na-laatste etappe waren er 2 podiumplaatsen behaald door Freire, wat voor een ploeg als Rabobank erg mager is. In de tweede week viel Robert Gesink ook nog uit met een gebroken pols en tot overmaat van ramp presteerde Denis Menchov heel erg slecht. Gelukkig maakte de overwinning van Juan Manuel Garaté op de Mont-Ventoux nog een beetje goed. Tegenover een slechte Tour stond wel de overwinning van Denis Menchov in de Giro d’Italia. De Rus zou aanvankelijk starten om zich voor te bereiden op de Tour, maar halverwege de Giro had hij de kans om een goede klassering te rijden. Hij heeft deze kans met beide handen aangegrepen en zelfs de winst weten te pakken, al ging het in de laatste tijdrit nog bijna mis toen hij ten val kwam. Graeme Brown was in 2009 de man met de meeste overwinningen achter zijn naam. De Australiër wist in 5 wedstrijden de winst naar zich toe te trekken. Een aantal andere mooie overwinningen waren de Ronde van België (Lars Boom), Ruta del Sol (Joost Posthuma), een etappe in de Vuelta (Lars Boom) en een etappe in de Tour of Brittain (Kai Reus). Robert Gesink reed ook een mooi seizoen, met onder andere een derde plek in de Amstel Gold Race, 11e plek in de Tirreno, 8e plek in de Tour of California, 4e plek in de Dauphiné, een 6e plek in de Vuelta en de overwinning in de Giro dell’Emilia.

2010
In 2010 zullen de doelen weer in grote lijnen hetzelfde zijn. Zo heeft het voorjaar een hoge prioriteit, al is er wel een beetje kwaliteit ingeleverd met het vertrek van Flecha. Ook de grote rondes zijn doelen, met als hoogtepunt natuurlijk weer de Tour. Met Denis Menchov en Robert Gesink staan er twee mannen onder contract die zeker top 5 kunnen rijden. Rabobank heeft een boel individuele kwaliteiten en daarom zullen er volgend jaar ook weer veel overwinningen volgen. Er wordt ook gehoopt op een overwinning in een grote klassieker, die in 2009 ontbrak.

De ploegleiding
De ploeg zal dit jaar worden geleid door Adri van Houwelingen, Erik Dekker, Frans Maassen, Jan Boven en Nico Verhoeven. Meer informatie over de ploegleiding is hier te vinden. Het management zal bestaan uit Erik Breukink, Harold Knebel, Luuc Eisenga en Mark van der Kamp.

De sponsor(en)
Rabobank is een Nederlandse bank, ontstaan in 1972 als de Raiffeisen-Boerenleenbank. De ploeg heeft door de Nederlandse sponsoring ook echt een Nederlandse uitstraling. Met 18 Nederlandse renners hebben meer dan de helft van de renners de Nederlandse nationaliteit. Ook het management is volledig Nederlands.

Het materiaal
Sinds afgelopen seizoen wordt er door de Raborenners op een Giant-fiets gekoerst en getraind. Deze fietsen zijn afgemonteerd met Shimano-groepen. Ook de wielen zullen door Shimano worden geleverd, de banden komen van Vittoria. De kleding wordt uitgegeven door Agu in combinatie met Nike, en de helmen komen van Giro.

De transfers
Uit
Dit seizoen hebben vijf renners de ploeg (moeten) verlaten. Eeuwige knecht Bram de Groot heeft aan het eind van vorig seizoen zijn fiets aan de wilgen gehangen. Een andere renner die is gestopt, is Pedro Horrillo. De Spanjaard besloot enkele weken geleden dat het geen zin meer heeft om nog verder te gaan met zijn carrière. Verder was er voor Marc de Maar geen plek meer en hij is vertrokken naar UnitedHealthcare presented by Maxxis, het oude team van Floyd Landis. Ook zijn er twee renners naar het nieuwe Team Sky vertrokken: Juan Antonio Flecha en Matthew Hayman waren toe aan een nieuw avontuur. Vooral het vertrek van Flecha zal opgemerkt worden in de voorjaarsklassiekers.

Bram de Groot > Stopt
Marc de Maar > United Healthcare presented by Maxxis
Juan Antonio Flecha > Team Sky
Mathew Hayman > Team Sky
Pedro Horrillo > Stopt

In
Tegen het vertrek van 5 renners stond de komst van maar twee renners. Twee talenten kwamen over van de opleidingsploeg. Dennis van Winden en Steven Kruijswijk moeten het vertrek van de vijf een beetje proberen op te compenseren. Van Winden is een sprintertype. Zo pakte hij afgelopen seizoen overwinningen in de Tour de l’Avenir, Vuelta a Leon en de Tour of Bretagne.

Steven Kruijswijk < Rabobank CT Dennis van Winden < Rabobank CT De renners
In 2010 staat er een leuke selectie onder contract. Een echte allrounders-ploeg die in elke wedstrijd wel hoge ogen zou kunnen gooien. Het begint al in het voorjaar: met o.a. Lars Boom, Sebastian Langeveld, Nick Nuyens, Joost Posthuma, Tom Stamsnijder en Maarten Tjallingii koersen er een aantal toppers in het shirt van Rabobank. Ook voor het klimwerk heeft Rabobank de nodige toppers in huis. Zo zijn Robert Gesink en Denis Menchov natuurlijk de kopmannen in de grote rondes, maar met Ardila, Garate, Moerenhout, Mollema, Niermann,Tankink en Ten Dam staan er ook een boel knechten onder contract. Met Graeme Brown, Oscar Freire en Tom Leezer zullen er ook wel een aantal sprints worden gewonnen, terwijl er moet o.a. Stef Clement en Joost Posthuma ook goede tijdrijders onder contract staan.

Rabobank 2010
Mauricio Ardila
Lars Boom
Graeme Brown
Stef Clement
Rick Flens
Oscar Freire Gomez
Juan Manuel Garate Cepa
Robert Gesink
Dmitriy Kozontchuk
Steven Kruijswijk
Sebastian Langeveld
Tom Leezer
Paul Martens
Denis Menchov
Koos Moerenhout
Bauke Mollema
Grischa Niermann
Nick Nuyens
Joost Posthuma
Kai Reus
Tom Stamsnijder
Bram Tankink
Laurens Ten Dam
Maarten Tjallingii
Jos van Emden
Pieter Weening
Dennis van Winden

Klik hier voor verdere informatie over de renners

Het tenue
Het tenue heeft geen wijzigingen ondergaan in vergelijking met vorig jaar. De kleuren die terugkomen zijn nog steeds oranje, wit en blauw. Hier een foto van de Rabo-renners in hun outfit.

Website
www.rabosport.nl/wielrennen

Ploegenpresentaties
Caisse d’Epargne Quick-Step Astana OmegaPharma-Lotto Liquigas-Doimo Garmin-Transitions Team Katusha La Française des Jeux Lampre-Farnese Vini Euskaltel-Euskadi Ag2r La Mondiale Team Milram Footon-Servetto-Fuji Cervélo Test Team Vancansoleil Pro Cycling Team Cofidis Bbox-Bouygues Telecom BMC Racing Team Skil-Shimano

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair