Ploegenpresentatie: Rabobank Cycling Team 2011
maandag 31 januari 2011 om 08:37

Ploegenpresentatie: Rabobank Cycling Team 2011

Januari 2011 loopt inmiddels op zijn laatste benen. De afgelopen maand besteedde WielerFlits aandacht aan het presenteren van de belangrijkste wielerploegen voor het aankomende wielerseizoen. Alle buitenlandse ProTeams kwamen uitgebreid aan bod, evenals het ProContinentale Skil-Shimano. Dit weekend sluiten we af met de grootste twee wielerploegen uit ons eigen land. Als laatste: Rabobank.

WielerFlits

Rabobank Cycling Team
Land: Nederland
Klasse: ProTeam
UCI-afkorting: RAB
Sportieve hierarchie*: 2de

Naam 2010: Rabobank Pro Team
WorldRanking 2010: 4de
CQranking 2010: 5de

* = Ranglijst opgesteld door de UCI op basis van de in 2009 en 2010 verdiende punten door de renners van de huidige ploeg

Vorig seizoen
De grootste zege’s van de Rabobank-ploeg in 2010 kwamen op naam van Oscar Freire. De Spaanse sprinter won in het begin seizoen Milaan-San Remo, en boekte helemaal op het einde zijn tweede klassieke zege in Parijs-Tours. Verder won ‘Oscarito’ ook nog twee ritten in de ProTour-rittenkoers Ronde van het Baskenland.

Bij de Nederlandse wielervolgers zal 2010 echter vooral herrinnerd worden als het seizoen waarin Robert Gesink definitief aansloot bij de internationale wielertop. De 24-jarige Achterhoeker won op indrukwekkende wijze een rit in de Ronde van Zwitserland en de ProTour-eendagskoers GP de Montréal en zegevierde voor het tweede jaar op rij in de Giro dell Emilia. In de Tour de France toonde hij nog maar weer eens aan over groot talent te beschikken door als 6de in het eindklassement te eindigen. In de Franse rittenkoers, waar overigens geen ritzeges werden geboekt, eindigde de Russische kopman Denis Menchov ook nog eens als derde.

Twee andere Nederlandse talenten, Bauke Mollema en Lars Boom, gaven ook blijk van hun talent. Mollema werd knap 12de in de Giro d’Italia, waar de nog jongere Steven Kruijswijk overigens als 18de eindigde, en won in het naseizoen een etappe in de Ronde van Polen, waar hij in het eindklassement de derde stek bezette. Boom viel in het begin van het seizoen op door een hoop wereldtoppers een hak te zetten in de proloog van Parijs-Nice, maar de klassiekers die daarop volgden bleken nog iets te lang voor de voormalig wereldkampioen in het veld. Overige opvallende resultaten waren de Nederlandse titel tegen de klok van de dit jaar doorgebroken Jos van Emden en de ritzege in de Eneco Tour van de afscheid nemende Koos Moerenhout.

Klik hier voor een overzicht van de overwinningen van Rabobank in 2010

Het tenue
Na zes seizoenen in min of meer hetzelfde shirt rondgereden te hebben vond Rabobank het tijd om een volledig nieuw tenue te ontwerpen. Het shirt blijft overwegend oranje, maar in plaats van de vele vlakken op het vorige tenue is het nieuwe shirt egaal oranje met op de borst een blauwe band. Opvallend zijn de asymetrische mouwen.

WielerFlits

De sponsor(en)
Al vanaf 1996 is de Nederlandse ‘boerenleenbank’ Rabobank hoofdsponsor van de meest succesvolle Nederlandse wielerformatie. Onlangs maakte het bedrijf bekend dat het in ieder geval tot eind 2016 verbonden blijft aan de ploeg.

Het materiaal
Fiets: Giant
Onderdelen: Shimano
Kleding: Agu
Helmen: Giro

WielerFlits

De ploegleiding
De leiding van de Raboploeg heeft geen veranderingen ondergaan ten opzichte van 2011. Dat wil zeggen dat zakenman Harold Knebel de grote baas blijft, Erik Breukink de dagelijkse leiding over de formatie heeft en het ploegleidersteam bestaat uit Adri van Houwelingen, Frans Maasen, Nico Verhoeven en Erik Dekker.

De transfers
Uit
De belangrijkste vertrekker is rondekopman Denis Menchov. De Rus verkoos na zes jaar in dienst van de bankploeg te hebben gereden een nieuwe omgeving, een gaat aan de slag bij het ProContinentale Geox-TMC. Menchov neemt klimknechten Mauricio Ardila en Dmitriy Kozontchuk mee naar zijn nieuwe werkgever. Met Nick Nuyens vertrok er nog een kopman. De Belgische klassiekerspecialist kon in zijn twee jaar bij Rabobank nimmer overtuigen en vertrekt naar Saxo Bank. Verder maakten de Nederlandse tijdrijders Joost Posthuma en Tom Stamsnijder de overstap naar de nieuwe ploeg van de Schlecks, terwijl veteraan Koos Moerenhout en de nog jonge Kai Reus een punt achter hun carriere zetten.

Nick Nuyens (Bel) > Saxo Bank-SunGard
Joost Posthuma (Ned) > Team Leopard-Trek
Tom Stamsnijder (Ned) > Team Leopard-Trek
Mauricio Ardilla (Col) > Geox-TMC
Dmitry Kozontchuk (Rus) > Geox-TMC
Denis Menchov (Rus) > Geox-TMC
Koos Moerenhout (Ned) > gestopt
Kai Reus (Ned) > gestopt

In
Gezien de vertrekkers was het voor Rabobank noodzakelijk om flink in te kopen op de transfermarkt, en dat heeft de ploeg dan ook gedaan. Zo werd de aanvalslustige Spaanse ronderenner Luis Leon Sanchez overgenomen van Caisse d’Epargne, terwijl de Deense klassiekerspecialist en sprinter Matti Breschel overkwam van Saxo Bank. Andere nieuwkomers zijn de Belgische knecht Maarten Wynants, de Spaanse klimmer Carlos Barredo en de Nederlandse sprinter Theo Bos, voormalig wereldkampioen op de baan. Met het oog op de toekomst werd de wereldkampioen bij de belofte Michael Matthews binnengehaald, terwijl Coen Vermeltfoort en Tom Slagter de overstap maakten vanaf de opleidingsploeg.

Luis Léon Sanchez (Spa) < Caisse d'Epargne Carlos Barredo (Spa) < Quick Step Maarten Wynants (Bel) < Quick Step Matti Breschel (Den) < Team Saxo Bank Theo Bos (Ned) < Cervélo Test Team Michael Matthews (Aus) < Team Jayco-Skins Coen Vermeltfoort (Ned) < Rabobank Continental Team Tom Jelte Slagter (Ned) < Rabobank Continental Team

Michael Matthews
Aanwinst Michael Matthews toonde Down Under meteen zijn talent (Foto: Sirotti)

De renners
De plek van Denis Menchov als rondekopman zal worden ingenomen door Neerlands hoop Robert Gesink, die vorig seizoen aantoonde klaar te zijn voor deze rol. In zijn schaduw moet Bauke Mollema zich ontwikkelen tot een stabiele schaduwkopman. Voorlopig zal deze rol weggelegd zijn voor de Spaanse aanwinst Luis Leon Sanchez. De Spanjaard komt in de grote rondes iets te kort, maar behoort tot de absolute wereldtop in de kortere rondes en de heuvelkoersen. Voor die laatste discipline heeft Rabobank naast Gesink (al eens 3de in de Amstel Gold Race) en Sanchez (ex-winnaar van de Classica san Sebastian) ook nog de beschikking over de zichzelf rap ontwikkelende Duitser Paul Martens en de Spanjaard Carlos Barredo, die net als zijn landgenoot Juanma Garaté ook nog goed uit de voeten kan in het klimwerk. Ook van Laurens ten Dam, die in 2010 een pechseizoen kende, mag verwacht worden dat hij de kopmannen bergop lang bij kan staan.

Voor de kasseienklassiekers beschikt de bankploeg eveneens over een zeer sterke ploeg. Kopman van deze afvaardiging zal de Deen Matti Breschel zijn, die vorig seizoen doorbrak in het kasseienwerk en ook nog eens over een sterk eindschot beschikt. In zijn schaduw hopen de jonge Nederlanders Sebastiaan Langeveld en Lars Boom de benodigde stap te zetten om in de finale mee te kunnen strijden, terwijl er met Maarten Wynants, Maarten Tjallingii en de al eerder genoemde Paul Martens enkele sterke knechten tot hun beschikking staan.

Voor de sprints kan Rabobank eveneens rekenen op Breschel, maar de kopman van de snelle mannen blijft Oscar Freire. In de echte massasprints komt de Spanjaard tegenwoordig tekort, maar als het zwaarder wordt blijft hij een niet te onderschatten kanshebber voor de zege. In de pure massasprints kan de ploeg wellicht al rekenen op de diensten van voormalig baanrenner Theo Bos, terwijl de Australiër Graeme Brown in de kleinere koersen altijd wel enkele zeges mee pikt.

Tot slot beschikt Rabobank elk jaar weer over een handvol Nederlandse talenten, en zo ook in 2011. Veel wielervolgers zullen rijkhalzend uitkijken naar hoe jongens als Steven Kruijswijk, Tom Leezer, Dennis van Winden, Coen Vermeltfoort en Tom Jelte Slagter zich zullen ontwikkelen. Daarnaast heeft Rabobank met sprinter Michael Matthews ook nog eens een van de grootste internationale talenten in dienst. De Australiër toonde zijn potentie dit seizoen al met een ritzege in de WorldTour-rittenkoers Tour Down Under en een vierde plaats in het eindklassement van deze ronde.

WielerFlits

Klik op de afbeelding om te vergroten

Website
www.rabosport.nl

Ploegenpresentaties
Skil-Shimano Quick Step Cycling Team Euskaltel-Euskadi Lampre-ISD HTC-HighRoad Sky ProCycling BMC Racing Team Omega Pharma-Lotto Leopard-Trek Pro Team Astana Ag2r La Mondiale Team RadioShack Katusha Team Liquigas-Cannondale Team Garmin-Cervélo Movistar Team Saxo Bank-SunGard Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team

RIDE Magazine