Ploegenpresentatie: Quick-Step

dinsdag 12 januari 2010 om 10:57

Het seizoen 2010 komt dichterbij, en de ploegen hebben zoals altijd weer de nodige veranderingen ondergaan. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, elke dag één ploeg in de spotlights Dit maal: de Belgische Pro-Tour ploeg Quick-Step.

Quick-Step
UCI-afkorting: QST
UCI-categorie: ProTour
Land: België
CQ-ranking 2009: 5e
Opgericht: 1999 (als Mapei)
Grote namen uit het verleden: Paolo Bettini, Leonardo Scarselli, Allan Davis, Peter van Petegem, Cédric Vasseur, Johan Museeuw, Richard Virenque, Frank Vandenbroucke, Oscar Freire, Tom Steels, Filippo Pozzato, Fabian Cancellara, Michele Bartoli, Pavel Tonkov, Daniele Nardello.

2009
Ondanks dat er in 2009 veel mis liep bij Quick-Step, zijn er alsnog 24 overwinningen behaald. Dat is een mooi aantal als je kijkt naar de renners die Quick-Step had. Tom Boonen behaalde de meeste overwinningen (7) voor Quick-Step, gevolgd door Allan Davis (4), Wouter Weylandt en Sébastien Rosseler (beiden 2). Parijs-Roubaix (Tom Boonen) was veruit de mooiste overwinning, maar ook de overwinning in de Ronde van Vlaanderen (Stijn Devolder) mag er zijn. Ook Kuurne-Brussel-Kuurne (Tom Boonen), Tour down Under (Allan Davis), Tour of Qatar (Tom Boonen), Clasica San Sébastian (Carlos Barredo), Dwars door Vlaanderen (Kevin van Impe), Halle-Ingooiem (Jurgen Van de Walle) en het Kampioenschap van Vlaanderen-Koolskamp (Steven de Jongh) werden gewonnen door de blauw-wit gekleurde ploeg. Verder werden er een aantal etappes gewonnen, onder andere drie in de Tour Down Under (Allan Davis) en eentje in de Tour of Qatar (Tom Boonen). Ook stonden er twee Nationale kampioenen onder contract bij Quick-Step: Branislau Samoilau (Bulgarijë) en Tom Boonen (België).

Er was niet alleen positief nieuws. Zo was er bijvoorbeeld de Boonen-gate. Boonen werd al voor de derde keer betrapt op het gebruik van cocaïne en mocht daarom aanvankelijk niet starten in de Tour de France. Na veel gezeur en rechterlijke procedures mocht de zondaar alsnog starten. Veel succes had hij echter niet in de Tour, en al helemaal niet meer toen hij nog ziek werd ook…

2010
2010 zal grotendeels op 2009 lijken. De grootste doelen zullen natuurlijk weer de Noordelijke voorjaarsklassiekers zijn: Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Als respectievelijk Tom Boonen en Stijn Devolder starten, zullen ze waarschijnlijk gelijk topfavoriet zijn. Met Sylvain Chavanel erbij heeft de ploeg een drietal dat in elke klassieker om de winst zou kunnen strijden. Van de versterkingen kan ook het één en ander verwacht worden. Over Iljo Keisse valt natuurlijk nog weinig te zeggen en het is afwachten hoe het hem vergaat, maar met Nikolas Maes en Andreas Stauff zijn er twee veelbelovende talenten aangetrokken. Vooral Stauff zou nog wel wat ereplaatsen bij elkaar kunnen rapen.

De ploegleiding
Eén van de boegbeelden van de ploeg, is natuurlijk teammanager Patrick Lefevre. Ook dit jaar zal hij het team weer leiden. Met Wilfried Peeters en Rik Verbrugghe staan er ook twee zeer ervaren ploegleiders onder contract. Luca Guercilenam, Davide Bramati en Rik Van Slycke completeren de ploegleiding.

De sponsor(en)
Quick-Step, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in laminaatvloeren, is natuurlijk de hoofdsponsor van de gelijknamige ploeg. Ook Innergetic, een aantal jaren geleden nog titelsponsor, zorgt voor de nodige sponsoring. Verder wordt de kas gespekt door onder andere ProJob, Coca Cola en SportsControl.

Het materiaal
Quick-Step reed vorig jaar nog op fietsen van Specialized, maar die fietsenfabrikant zou de Belgische equipe dit seizoen verlaten. Daarom moest er een nieuwe fietssponsor gevonden worden, en deze is gevonden: vanaf dit seizoen zal er worden gekoerst op fietsen van Eddy Mercx. Deze fietsen zullen worden afgemonteerd met een Campagnolo-groep. FFWD is de wielsponsor, en de banden die hier omheen worden gelegd zullen door Vredestein worden gemaakt. Tacx levert de bidons, terwijl de trappers verzorgd worden door Look. Vermarc zal de kleding leveren.

De transfers
Uit
Met Allan Davis raakt Quick-Step een belangrijke pion in de sprint kwijt. De Australiër koos er voor om samen met zijn broer voor Astana te gaan koersen. Een andere rappe man, Steven de Jongh, koos ervoor om ploegleider te worden bij Team Sky en hangt dus logischerwijs zijn fiets aan de wilgen. Een andere transfer met een Nederlands tintje is die van Dominique Cornu. De Belgische tijdrijder koerst vanaf 2010 voor de Nederlandse equipe Skil-Shimano. Sébastien Rosseler, ook een tijdrijder, heeft een contract getekend bij Lance Armstrong’s Team Radioshack. Ten slotte verlaat ook Hubert Schwab het team. De Zwitser zal voor het Oostenrijkse Vorarlberg-Corratec gaan rijden.

Allan Davis (Aus) > Astana
Sébastian Rosseler (Bel) > Team RadioShack
Dominique Cornu (Bel) > Skil-Shimano
Hubert Schwab (Zwi) > Vorarlberg-Corratec
Steven de Jongh (Ned) > gestopt

In
Het was deze winter opvallend rustig qua inkomende transfers bij Quick-Step. Iljo Keisse werd overgehaald om op de weg te gaan rijden, en zal dit jaar zijn debuut in de ProTour gaan maken. Ook jongeling Nikolas Maes zal zijn debuut op ProTour niveau gaan maken. De Belg kwam over van Topsport Vlaanderen-Mercator. Er moest natuurlijk ook een vervanger voor Allan Davis komen, en die is gehaald in de vorm van Andreas Stauff. De nog maar 22-jarige Duitser zal in de toekomst tot een topsprinter moeten worden opgeleid.

Nikolas Maes (Bel) < Topsport Vlaanderen-Mercator Andreas Stauff (Dui) < Team Kuota-Indeland Iljo Keisse (Bel) < Elite-2 De renners
Zoals eerder vermeld wordt het sterkste blok binnen Quick-Step gevormd door Tom Boonen, Stijn Devolder en Sylvain Chavanel. Dit blok zal in de voorjaarsklassiekers worden uitgespeeld. Er is ook een redelijk blok qua sprinters, met Andreas Stauff, Wouter Weylandt als kopmannen in de sprint. Met Thomas Vedel Kvist, Nikolas Maes, Davide Malacarne en Francesco Reda zit er ook aardig wat talent in de ploeg. Quick-Step bestaat vooral uit renners die goed presteren in ééndagskoersen, al zou er ook met gemak een leuk aanvallende ploeg voor grote rondes samen kunnen worden gesteld.

Quick-Step 2010
De personen die het team sterk houden zijn vooral Tom Boonen en Stijn Devolder. Deze twee Belgen zullen ook in 2010 bij Quick-Step blijven.

Carlos Barredo (Esp)
Tom Boonen (Bel)
Dario Cataldo (Ita)
Sylvain Chavanel (Fra)
Kevin de Weert (Bel)
Dries Devenyns (Bel)
Stijn Devolder (Bel)
Addy Engels (Ned)
Mauro Facci (Ita)
Kurt Hovelijnck (Bel)
Kevin Hulsmans (Bel)
Iljo Keisse (Bel)
Andrei Kunitski (Blr)
Nikolas Maes (Bel)
Davide Malacarne (Ita)
Jerome Pineau (Fra)
Francesco Reda (Ita)
Branislau Samoilau (Blr)
Kevin Seeldraeyers (Bel)
Andreas Stauff (Ger)
Matteo Tosatto (Ita)
Jurgen van de Walle (Bel)
Kevin van Impe (Bel)
Thomas Vedel Kvist (Den)
Marco Velo (Ita)
Wouter Weylandt (Bel)
Maarten Wynants (Bel)

Klik hier voor verdere informatie over de renners

Het tenue
In 2010 blijft het tenue in grote delen hetzelfde. De kleuren blauw en wit zullen natuurlijk onveranderd blijven, maar het logo op de borst is in de retro-stijl ontworpen. De eerste reacties waren grotendeels positief. Doordat de kleuren hetzelfde zijn gebleven, zullen de Quick-Steppers in koers nog steeds goed herkenbaar zijn, omdat het kleurenschema niet veel wordt gebruikt.

Tenue
Foto: Quick-Step

Website
www.qsi-cycling.com

Ploegenpresentaties
Astana OmegaPharma-Lotto Liquigas-Doimo Garmin-Transitions Team Katusha La Française des Jeux Lampre-Farnese Vini Euskaltel-Euskadi Ag2r La Mondiale Team Milram Footon-Servetto-Fuji Cervélo Test Team Vancansoleil Pro Cycling Team Cofidis Bbox-Bouygues Telecom BMC Racing Team Skil-Shimano

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone