Ploegenpresentatie: Quick Step Cycling Team 2011

zondag 9 januari 2011 om 06:28

Het is inmiddels 2011, en dus staat er weer een nieuw wielerseizoen voor de deur. Een nieuw wielerseizoen betekent naast de koersen die er aan komen ook nieuwe ploegen, andere samenstellingen van al bestaande ploegen, nieuwe ploegleiders, nieuw materiaal etcetera. Om het allemaal op een rijtje te hebben voor de grote wedstrijden op het programma staan, besteed WielerFlits in de maand januari aandacht aan het presenteren van de belangrijkste wielerploegen. Dit maal: Quick Step.

WielerFlits

Quick Step Cycling Team
Land: België
Klasse: ProTeam
UCI-afkorting: QST
Sportieve hierarchie*: 18de

Naam 2010: Quick Step
WorldRanking 2010: 16de
CQranking 2010: 17de

* = Ranglijst opgesteld door de UCI op basis van de in 2009 en 2010 verdiende punten door de renners van de huidige ploeg

Vorig seizoen
2010 was, zoals te zien is aan bovenstaande cijfers, misschien wel het slechtste seizoen uit de historie van Quick Step. De klassiekerploeg pur sang wist niet één klassieker winnend af te sluiten. Waar zowel in 2009 als in 2008 de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix op naam van de Quickstepper kwam, moest de ploeg het dit jaar doen met tweede plaatsen van Tom Boonen in Vlaanderen, Milaan-San Remo en de E3 Prijs.

In de grote rondes ging het Quick Step dan weer wel voor de wind. Hoewel er geen hoge klassementsnoteringen werden behaald, werd zowel in de Giro d’Italia (Weylandt en Pineau), de Tour de France (2x Chavanel) als de Vuelta a Espana (Barredo) minstens één ritzege geboekt. Verder zorgde de zeer wisselvallige Belg Stijn Devolder nog voor twee mooie zege’s, namelijk de Ronde van België en het Belgisch kampioenschap.

Klik hier voor een overzicht van de overwinningen van Quick Step in 2010

Het tenue
Al na één seizoen neemt Quick Step afstand van het populaire blauwe retroshirt. In 2011 is er op het tenue van de Belgische formatie weer veel meer ruimte voor wit, en is ook de kleur rood opvallender aanwezig. Kopman Tom Boonen kan het tenue alvast waarderen: “Het is een prachtige outfit, technisch en modern. Onze race outfit past prachtig bij onze de kleuren van onze Eddy Merckx fietsen. Iedereen is helemaal tevreden met dit tenue”

WielerFlits
Bron: Quick Step

De sponsor(en)
Hoofdsponsor van het Belgische ProTeam is al sinds 2003 Quick Step Floor, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in parketvloeren. De belangrijkste co-sponsor is Innergetic, een eveneens Belgisch bedrijf dat matrassen produceert. Dit seizoen is er met ProJob, een Zweedse producent van werkkleding, een nieuwe co-sponsor aangetrokken.

Het materiaal
Fiets: Eddy Merckx
Onderdelen: Campagnolo
Kleding: Vermarc
Helmen: BBB

WielerFlits
Bron: biciciclismo

De ploegleiding
Ploegleiders Rik Verbrugghe (naar BMC Racing Team) en Luca Guercilena (naar Team Luxemburg) vertrokken bij Quick Step. Vervangers werden er gevonden in de Belgische ex-sprinter Tom Steels en de Italiaan Marco Velo, die vorig jaar nog als renner voor de ploeg actief was. Rik van Slycke, Wilfried Peeters en Davide Bramati blijven net als de afgelopen seizoenen deel uitmaken van het ploegleidersteam. Grote baas blijft uiteraard Patrick Lefevere.

De transfers
Uit
Quick Step nam eind 2010 afscheid van maarliefst twaalf renners. De bekendste van het stel vertrekkers is Stijn Devolder. De tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen gaat in 2011 aan de slag bij de Nederlandse WorldTour-ploeg Vacansoleil. Ook de Spaanse klimmer Carlos Barredo en meesterknecht Maarten Wynants trokken naar een Nederlandse ploeg, namelijk Rabobank. Sprinter Wouter Weylandt leefde net als Devolder lange tijd in onmin met manager Lefevere en vertrekt naar de nieuw opgerichte formatie Team Leopard-Trek. Verder zoekt heuvelspecialist Jürgen van de Walle zijn heil bij Omega Pharma-Lotto, terwijl Marco Velo ploegleider wordt. Voor Matteo Tossato, Branislav Samoilav, Andrei Kunitski, Kurt Hovelynck, Kevin Hulsmans en Thomas Vedel Kvist was geen plaats meer. Van het stel is alleen Kunitski nog zoekende naar een nieuwe ploeg.

Branislav Samoilav (WRu) > Movistar Team
Jürgen Van De Walle (Bel) > Omega Pharma-Lotto
Carlos Barredo (Spa) > Rabobank Cycling Team
Maarten Wynants (Bel) > Rabobank Cycling Team
Matteo Tossato (Ita) > Saxo Bank-SunGard
Wouter Weylandt (Bel) > Team Leopard-Trek
Stijn Devolder (Bel) > Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
Kurt Hovelynk (Bel) > Donckers Koffie-Jelly Belly Cycling Team
Kevin Hulsmans (Bel) > Donckers Koffie – Jelly Belly Cycling Team
Thomas Vedel Kvist (Den) > Glud & Marstrand-LRØ
Mauro Facci (Ita) > gestopt
Marco Velo (Ita) > gestopt
Andrei Kunitski (WRu) > ?

In
Als vervanger voor Devolder in de voorjaarsklassiekers werd de Nederlandse kampioen Niki Terpstra overgenomen van het gestopte Milram. Van die ploeg kwam ook de Duitse sprinter Gerald Ciolek over. Ciolek is niet de enige sprinter die werd aangetrokken, want Francesco Chicchi en Gert Steegmans keerden terug bij de ploeg waarin ze in het verleden al eens voor reden en Marco Bandiera maakte de overstap van Katusha. Verder zag Marc de Maar, die onlangs zijn Nederlandse nationaliteit inwisselde voor die van Curacao, zijn sterke seizoen voor het continentale UnitedHealthcare beloond met een transfer naar de WorldTour-ploeg. De overige zes nieuwkomers zijn met name Belgische talenten, al werd er met Jan Tratnik ook een jonge Sloveen aangetrokken. Begin 2011 werd bekend dat Quick Step er na lang getouwtrek ook in geslaagd is om wereldkampioen veldrijden Zdenek Stybar weg te plukken bij Telenet-Fidea.

Francesco Chicchi (Ita) < Liquigas-Doimo Marco Bandiera (Ita) < Team Katusha Gerald Ciolek (Dui) < Team Milram Niki Terpstra (Ned) < Team Milram Gert Steegmans (Bel) < Team RadioShack Zdenek Stybar (Tsj) < Telenet-Fidea Kristof Vandewalle (Bel) < Topsport Vlaanderen-Mercator Marc de Maar (Ned) < UnitedHealthcare presented by Maxxis Andy Capelle (Bel) < Verandas Willems Jan Tratnik (Slo) < Zheroquadro-Radenska Guillaume Van Keirsbulck (Bel) < Beveren 2000 (Elite-2) Julien Vermote (Bel) < Beveren 2000 (Elite-2) Fréderique Robert (Bel) < PWS Eijssen Cycling Team (Elite-2) De renners
Zoals elk jaar zal bij Quick Step de nadruk weer op de kasseienklassiekers liggen, en met Tom Boonen hebben ze voor dit werk een absolute wereldtopper in huis. De populaire Belg heeft niet meer zo een sterke ploeg tot zijn beschikking als voorheen, maar kan wel rekenen op de steun van Nederlands kampioen Niki Terpstra en de Fransman Sylvain Chavanel, die vorig seizoen echter tegenviel in het Vlaamse werk. Ook van sprinters Gerald Ciolek en Gert Steegmans mag verwacht worden dat ze Boonen helpen om het de in 2010 ongenaakbare Zwitser Fabian Cancellara moeilijk te maken.

Zoals vermeld heeft Quick Step flink ingekocht aan sprinters. Aangezien Tom Boonen amper nog massasprints rijdt, zal Gerald Ciolek waarschijnlijk de kopman van deze groep zijn. De Duitser viel na zijn wereldtitel U23 in 2006 weliswaar ietwat tegen en kon het zijn leeftijdsgenoot Mark Cavendish nooit echt moeilijk maken, maar hij is nog altijd jong genoeg om zich flink te onwikkelen. Een andere voormalig wereldkampioen U23, Francesco Chicchi, is qua pure snelheid wellich nog beter dan Ciolek maar komt er in de grote koersen zelden aan te pas. Andere sprinters binnen Quick Step zijn Gert Steegmans, Marco Bandiera en de talentvolle Duitser Andreas Stauff.

Voor de heuvelklassiekers heeft Quick Stepmsinds het pensioen van Paolo Betinni nooit meer een echte kopman gehad, en na het vertrek van Stijn Devolder en Carlos Barredo is het er niet beter op geworden. De druk zal nu op de schouders liggen van de Fransman Sylvain Chavanel, die echter ook al de Vlaamse koersen moet rijden, en mindere goden als Jerome Pineau, Dario Cataldo en Dries Devenyns. Wat rondewerk betreft is het nog dunner gezaaid binnen Quick Step, en moet men hopen dat het vorig jaar flink tegenvallende talent Kevin Seeldraeyers zijn benen van 2009, toen hij het jongerenklassement in de Giro won, terugvindt.

WielerFlits

Klik op de afbeelding om te vergroten

Website
www.quickstepcycling.eu

Ploegenpresentaties
Skil-Shimano

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone