Ploegenpresentatie: OmegaPharma-Lotto

zondag 10 januari 2010 om 08:58

Het seizoen 2010 komt dichterbij, en de ploegen hebben zoals altijd weer de nodige veranderingen ondergaan. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, elke dag één ploeg in de spotlights. Dit maal: de Belgische ProTour-ploeg OmegaPharma-Lotto.

OmegaPharma-Lotto
UCI-afkorting: ??
UCI-categorie: ProTour
Land: België
CQ-ranking 2009: 9de
Opgericht: 1985 (t/m 04′ Lotto, 05′-06′ Davitamon-Lotto, 07′ Predictor-Lotto 08′-09′ Silence-Lotto)
Grote namen uit het verleden: Franck Vandenbroucke, Peter van Petegem, Tom Steels, Nico Mattan, Robbie McEwen, Cadel Evans

2009
Het was een bewogen seizoen voor Silence-Lotto, zoals OmegaPharma in 2009 nog heette. De eerste zege van het seizoen werd pas behaald in de Settimana Coppi e Bartali eind maart (door Cadel Evans), en in het voorseizoen kreeg de ploeg dan ook bakken kritiek over zich heen. Toen de grote klassiekers kwamen, ging het al iets beter. Nou ja, het ging eigenlijk alleen met Philippe Gilbert goed. De Waal werd 3de in de Ronde van Vlaanderen, 4de in de Amstel Gold Race en 4de in Luik-Bastenaken-Luik. Geen zege, de overige renners vielen tegen en dus hield de kritiek aan. Gilbert moest ook in de Giro d’Italia voor redding zorgen, door de 20ste etappe op indrukwekkende wijze op zijn naam te schrijven. Vervolgens won Cadel Evans een rit in de Dauphiné en was wederom Gilbert de sterkste in de Ster Elektro Toer. De Tour de France werd echter een deceptie. Kopman Evans reed aanvallend, maar zakte in de Alpen door het ijs en eindigde slechts als 30ste. Het naseizoen van Silence-Lotto was echter subliem. Het begon met een derde plaats van Cadel Evans in de Ronde van Spanje en direct daarna de indrukwekkende wereldtitel in Mendrisio van de Australiër. Daarna was het Gilbert-time. De Waal werd op gepaste afstand van Evans al zesde op het WK, en won vervolgens, telkens weer op indrukwekkende wijze, de Coppa Sabatini, Parijs-Tours, de Giro del Piemonte én de Ronde van Lombardije. Een ongelooflijke reeks, die het seizoen van Lotto redde. Nou ja, het seizoen van Lotto. Eigenlijk was het gewoon het seizoen van Evans en Gilbert. Oh ja, Kaisen won nog een rit in Turkije en stagiair Kris Boeckmans was de beste in Schaals Sels Merksem.

2010
Wereldkampioen én rondekopman Cadel Evans verliet de ploeg, en dus zijn de rondeambities bij OmegaPharma-Lotto een stuk kleiner (maar nog zeker wel aanwezig). Na de zegereeks van Gilbert eind 2009 is de ambitie én de verwachting wat betreft de klassiekers een stuk hoger geworden. De ploeg wil nu eindelijk ook eens scoren in een voorjaarsklassieker, en de kansen daarop lijken hoger dan ooit. Wat de sprints betreft is het na het vertrek van Robbie McEwen twee jaar geleden een stuk minder geworden. Echter hier geldt hetzelfde als bij de rondes: geen topper, maar genoeg kwaliteit om serieus mee te doen.

De ploegleiding
De grote baas bij OmegaPharma-Lotto is in feite Marc Coucke. De topman heeft een stevige vinger in de pap bij de ploeg. De algemeen manager van de wielerploeg is echter de Belg Geert Coeman, met vlak onder hem Marc Sergeant als ’team manager’. Hij wordt bijgestaan door de ploegleiders Hendrik Redant, Herman Frison, Roberto Damiani, Dirk De Wolf en ex-raborenner Marc Wauters.

De sponsor(en)
Al sinds 2005 is door het grote Vlaamse farmaceutische bedrijf Omega Pharma, in 1987 opgericht door Marc Coucke. Om de zoveel jaar kiest Coucke er voor om een ander product als sponsornaam te gebruiken. In 2005 en 2006 was dat Davitamon, in 2007 Predictor en in 2008 en 2009 Silence. In 2010 heeft het bedrijf ervoor gekozen om de echte bedrijfsnaam, Omega Pharma, als sponsornaam te gebruiken. Co-sponsor Lotto is al sinds 1985 betrokken bij de ploeg. Lotto is de bekendste Belgische loterij.

Het materiaal
Sinds vorig jaar rijdt Lotto op de relatief onbekende fietsen van Canyon, een Duitse fietsenfabrikant. Op deze fietsen is de Campagnolo Record-groep gemonteerd. De wielen en de banden komen van respectievelijk Campagnolo en Continental, terwijl de overige componenten door Ritchey geleverd worden. Verder worden de helmen geproduceerd door Specialized, de bidons door Tacx, de zadels door Selle Italia, de pedalen door Look en de kleding door Vermarc. De gemotoriseerde voertuigen, tot slot, komen van het Tsjechische Skoda.

De transfers
Opvallendste transfer is uiteraard die van Cadel Evans. De wereldkampioen had nog een doorlopend contract, maar maakte gebruik van een clausule om meer geld te gaan verdienen bij het ProContinentale BMC Racing Team. Ook Johan Vansummeren is een grote naam die de ploeg verlaat: de klassiekerspecialist wil zijn eigen kans gaan bij Garmin. De Nederlander Thomas Dekker werd tijdens het seizoen ontslagen vanwege dopinggebruik in 2007. Roy Sentjens, Pieter Jacobs en Bart Dockx konden geen van allen blijven, maar vonden in Team Milram, Topsport Vlaanderen en Landbouwkrediet aansprekende nieuwe werkgevers.

Johan Vansummeren (Bel) > Garmin-Transitions
Roy Sentjens (Bel) > Team Milram
Cadel Evans (Aus) > BMC Racing Team
Bart Dockx (Bel) > Landbouwkrediet
Pieter Jacobs (Bel) > Topsport Vlaanderen
Gorik Gardeyn (Bel) > Vacansoleil

In
Een nieuwe meesterknecht voor Cadel Evans: Daniel Moreno komt over van Caisse d’Epargne. Nu Evans zelf vertrekt, zal de Spaanse klimmer echter zijn eigen kans mogen gaan. Met Jurgen van Goolen kwam er ook een Belgische klimmer de gelederen versterken. Daarnaast moet de Nederlander Gerben Löwik de klassiekerploeg breder maken, terwijl er met Jan Bakelants ook één van de grootste Belgische talenten op dat gebied binnengehaald werd. De Brit Adam Blythe is eveneens een talent, maar dan in het sprinten. Tot slot kwam de Franse kampioen tegen de klok, de dertige Jean-Christophe Peraud, naar de Lotto-ploeg. Opvallend transfernieuws ook met het oog op 2011: de Belgische ploeg zal het Tsjechische rondetalent Roman Kreuziger dan wellicht verwelkomen.

Daniel Moreno (Spa) < Caisse d'Epargne Jurgen van Goolen (Bel) < Team Saxo Bank Jan Bakelants (Bel) < Topsport Vlaanderen Gerben Löwik (Ned) < Vacansoleil Adam Blythe (Gbr) < Elite-2 Jean-Christophe Peraud (Fra) < Elite-2 De renners
Absolute kopman in 2010 is Philippe Gilbert. De Waal is zowel in de Vlaamse als in de heuvelklassiekers dé troef van OmegaPharma. In het eerstgenoemde werk heeft de ploeg echter nog enkele troeven: oudgediende Leif Hoste, al drie maal tweede in de Ronde van Vlaanderen en vorig jaar nog 4de in Parijs-Roubaix, en het talent Greg van Avermaet, die na een teleurstellend 2009 nu echt moet doorbreken. In de heuvelklassiekers heeft Gilbert de beschikking over onder meer het grote talent Bakelants (23), de één jaar jongere Jelle Vanendert en Mickael Delage en de ervaren Mario Aerts (ex-winnaar van de Waalse Pijl). De troefen voor het klassement bij OmegaPharma zijn de Belg Jurgen Vandenbroeck (15de in de Tour), en de Spanjaard Daniel Moreno (11de in de Vuelta). Verder is er nog het jonge talent Francis de Greef, die in 2009 zowel in de Giro als de Vuelta 21ste werd, en de klimmers Charles Wegelius, Matthew Lloyd, Mario Aerts en Jurgen van Goolen. De sprintersenclave wordt geleid door de jonge ex-Belgische kampioen Jurgen Roelandts, die samen met Greg van Avermaet en Kenny Dehaes voor spurtzeges moet zorgen.

OmegaPharma-Lotto 2010
Mario Aerts BEL
Jan Bakelants BEL
Adam Blythe GBR
Christophe Brandt BEL
Wilfried Cretskens BEL
Francis De Greef BEL
Kenny Dehaes BEL
Mickael Delage FRA
Glenn D’Hollander BEL
Michiel Elijzen NED
Philippe Gilbert BEL
Leif Hoste BEL
Olivier Kaisen BEL
Sebastian Lang DUI
Jonas Ljungblad ZWE
Matthew Lloyd AUS
Gerben Löwik NED
Daniel Moreno Fernandez SPA
Jean-Christophe Peraud FRA
Jürgen Roelandts BEL
Staf Scheirlinckx BEL
Tom Stubbe BEL
Greg Van Avermaet BEL
Jurgen Van Den Broeck BEL
Jurgen Van Goolen BEL
Jelle Vanendert BEL
Charles Wegelius GBR

Klik hier voor verdere informatie over de renners

Het tenue
Een nieuwe naam, een nieuw tenue. Het rode shirt verdwijnt en maakt plaats voor een witte met een rood-blauwe streep op de zij en de onderarmen.

Tenue
Foto: OmegaPharma-Lotto

Website
www.omegapharma-lotto.be

Ploegenpresentaties
Liquigas-Doimo
Garmin-Transitions
Team Katusha
La Française des Jeux
Lampre-Farnese Vini
Euskaltel-Euskadi
Ag2r La Mondiale
Team Milram
Footon-Servetto-Fuji
Cervélo Test Team
Vancansoleil Pro Cycling Team
Cofidis
Bbox-Bouygues Telecom
BMC Racing Team
Skil-Shimano

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone