Ploegenpresentatie: Movistar Team 2011

zondag 23 januari 2011 om 04:22

Het is inmiddels 2011, en dus staat er weer een nieuw wielerseizoen voor de deur. Een nieuw wielerseizoen betekent naast de koersen die er aan komen ook nieuwe ploegen, andere samenstellingen van al bestaande ploegen, nieuwe ploegleiders, nieuw materiaal etcetera. Om het allemaal op een rijtje te hebben voor de grote wedstrijden op het programma staan, besteedt WielerFlits in de maand januari aandacht aan het presenteren van de belangrijkste wielerploegen. Dit maal: Movistar Team.

WielerFlits

Movistar Team
Land: Spanje
Klasse: ProTeam
UCI-afkorting: MOV
Sportieve hierarchie*: 14de

Naam 2010: Caisse d’Epargne
WorldRanking 2010: 9de
CQranking 2010: 10de

* = Ranglijst opgesteld door de UCI op basis van de in 2009 en 2010 verdiende punten door de renners van de huidige ploeg

Vorig seizoen
In 2010 heette Movistar Team nog Caisse d’Epargne, en al jarenlang was Alejandro Valverde de kopman van deze formatie. In 2010 was dat niet anders, en de explosieve Spanjaard begon het seizoen goed met onder meer een tweede plaats in Parijs-Nice, een derde in Luik-Bastenaken-Luik en de eindzege in de Ronde van Romandië. Niet veel later werd Valverde echter een schorsing opgelegd door UCI, na een jarenlang getouwtrek over zijn betrokkenheid in de Operacion Puerto. Zijn in 2010 behaalde resultaten werden hem eveneens afgenomen.

Na de schorsing van Valverde was diens landgenoot Luis Léon Sanchez de meest in het oog springende naam binnen de selectie. De Spaanse aanvaller won vroeg in het seizoen al een rit in de Tour Down Under, werd derde in Parijs-Nice (en na de schorsing van Valverde dus 2de), beëindigde de Tour de France als elfde en de Vuelta a Espana als 10de en won met de Classica San Sebastian een ProTour-klassieker. In de Vuelta a Espana was er eveneens ritsucces voor Caisse d’Epargne, dankzij David Lopez en Imanol Erviti. In de andere grote ronde, de Giro d’Italia, was David Arroyo de gevierde man binnen de Spaanse ploeg. De Spaanse klimmer zat mee in een goede vlucht die ruim 12 minuten pakte, en hield vervolgens goed stand om op het eindpodium het tweede treetje te bestijgen.

Het einde van het seizoen stond in het teken van een zoektocht naar een nieuwe sponsor. Lang leek het erop dat manager Eusebio Unzué hier niet in zou slagen, maar uitendelijk werd er Movistar toch nog een geldschieter gevonden die de toekomst van de ploeg kon garanderen.

Klik hier voor een overzicht van de overwinningen van Caisse d’Epargne in 2010

Het tenue
Bij een nieuwe hoofdsponsor hoort uiteraard ook een nieuw tenue. Het zwart-rode tenue van Caisse d’Epargne maakt plaats voor een donkerblauw shirt, met daarop een wit patroon en op de borst de grote groene letter M van Movistar.

WielerFlits
Bron: Cyclingnews

De sponsor(en)
De nieuwe hoofdsponsor Movistar is een Spaans telecombedrijf., dat vooral actief is in Spanje en Zuid-Amerika. Movistar is onderdeel van het grote Télefonica S.A., een telecomgigant die onder meer ook eigenaar is van O2.

Het materiaal
Fiets: Pinarello
Onderdelen: Campagnolo
Kleding: Nalini
Helmen: Catlike

WielerFlits

De ploegleiding
Een nieuw gezicht binnen de ploegleiding bij het Spaanse ProTeam: de ervaren Spanjaard José Luis Arrieta besloot een punt achter zijn actieve wielercarriere bij Ag2r te zetten, een gaat als ploegleider aan de slag bij Movistar. Naast Arrieta wordt het ploegleidersteam gevormd door José Luis Jaimerena, Yvon Ledanois en Alfonso Galilea. De algemene manager van Movistar Team is de Spanjaard Eusebio Unzué.

De transfers
Uit
Aangezien Eusebio Unzué er lang over deed om een nieuwe sponsor te vinden, waren enkele dragende renners al in een eerder stadium op zoek gegaan naar een nieuwe werkgever. De belangrijkste vertrekker is Luis Léon Sanchez, de beoogde kopman van de ploeg, die zijn heil zocht bij Rabobank. Verder maakte de talentvolle Colombiaanse klimmer Rigoberto Uran de overstap naar Sky ProCycling, en nam de ervaren Spanjaard Xabier Zandio mee. Alle Fransen die er met name voor de Franse sponsor Caisse d’Epargne zate werden de deur gewezen, maar vonden op de gestopte Christophe Moreau na allen weer een nieuwe ploeg. Ook de Spanjaard Juan José Cobo mocht niet blijven, en rijdt volgend jaar weer voor Geox-TMC. Tot slot werd de talentvolle Portugees Rui Costa betrapt op dopinggebruik, en hem hangt een schorsing boven het hoofd.

Mathieu Perget (Fra) > Ag2r-La Mondiale
Alberto Losada (Spa) > Katusha Team
Luis Léon Sanchez (Spa) > Rabobank Cycling Team
Rigoberto Uran (Col) > Sky ProCycling
Xabier Zandio (Spa) > Sky ProCycling
Arnold Jeannesson (Fra) > FDJ
Juan José Cobo (Spa) > Geox-TMC
Arnaud Coyot (Fra) > Saur-Sojasun
Mathieu Drujon (Fra) > BigMat-Auber 93
Christophe Moreau (Fra) > stopt
Rui Costa (Por) > schorsing

In
Movistar Team heeft voor het seizoen 2011 flink wat Spaanse subtoppers aangetrokken. Met Xavier Tondo, Sergio Pardilla en de jonge Bask Benat Intxausti daaronder drie klimmers, terwijl Francisco Ventoso (dit seizoen al meteen succesvol in de Tour Down Under) de sprintersbrigade komt versterken. Met klimmer Branislav Samoilav en tijdrijder Ignatas Konovalovas werden er ook twee Oost-Europeanen gehaald, terwijl de Chileen Carlos Oyarzun één van de Zuid-Amerikanen binnen de ploe wordt. De overige drie nieuwkomers zijn stuk voor stuk jonge Spanjaarden. Tot slot is er nog Franco Pellizotti. De Italiaan werd vorig jaar door zijn werkgever Liquigas-Cannondale op non-actief gezet nadat er schommelingen in zijn bloedpaspoort geconstateerd waren, maar mag inmiddels weer fietsen. Waarschijnlijk trekt de klimmer naar Movistar, maar definitief is dit nog niet.

Beñat Intxausti (Spa) < Euskaltel-Euskadi Branislav Samoilav (WRu) < Quick Step Sergio Pardilla (Spa) < CarmioOro-NGC Francisco José Ventoso (Spa) < CarmioOro-NGC Ignatas Konovalovas (Lit) < Cervélo Test Team Xavier Tondo (Spa) < Cervélo Test Team Jesús Herrada (Spa) < Caja Rural Amateur (Elite-2) Javier Iriarte (Spa) < Lizarte (Elite-2) Enrique Sanz (Spa) < Lizarte (Elite-2) Carlos Oyarzun (Chl) < Supermercados Froiz (Elite-2) Franco Pellizotti (Ita) < Liquigas-Doimo (??)

Francisco Ventoso
Nieuwkomer Francisco Ventoso toonde zich Down Under meteen succesvol (Foto: Sirotti)

De renners
De selectie van Movistar Team bestaat voor het grootste deel uit klimmers, wat ontbreekt is echter een echter kopman. Mocht Franco Pellizotti alsnog de overstap maken, dan kan hij deze rol op zich nemen. De Italiaan werd al eens derde in de Giro en won de bolletjestrui in de Tour. Voorlopig moet de ploeg het echter doen met een hoop subtoppers. Bij name: Xavier Tondo, in 2010 onder meer 6de in de Vuelta en ritwinnaar in Parijs-Nice, David Arroyo, in 2010 verrassend tweede in de Giro d’Italia, Maurico Soler, in 2007 bergkoning in de Tour maar de afgelopen jaren vooral pechvogel, Beñat Intxausti, in 2010 de nummer drie van de Ronde van het Baskenland, Sergio Pardilla, in 2010 onder meer ritwinnaar in de Vuelta a Andalucia, Ruben Plaza, in 2010 onder meer twaalfde in de Tour de France, en Marzio Bruseghin, in 2008 nog derde in de Giro.

Ook wat sprinters betreft moet Movistar Team rekenen op de diensten van subtoppers. De snelle mannen binnen de ploeg zijn de Spanjaarden Francisco José Ventoso en José Joaquin Rojas, die beiden met name kans maken op lastigere aankomsten. Eerstgenoemde won dit seizoen al een rit in de Tour Down Under, terwijl Rojas te boek staat als talent. Voor de klassiekers is het na het vertrek van Joaquin Rodriguez (eind 2009), Alejandro Valverde (halfverwege 2010) en Luis Léon Sanchez (eind 2010) niet veel soeps meer. De Spaanse ploeg zal in de heuvels naast Xavier Tondo nu moeten rekenen op de ervaren Pablo Lastras, vorig seizoen derde in de Ronde van Lombardije. Voor de kasseienklassiekers heeft Movistar Team simpelweg niemand in huis die een rol kan spelen.

Tot slot moeten ook de Oost-Europeanen Vasil Kyrienka en Ignatas Konovalovas genoemd worden. De sterke Wit-Rus is een echte aanvaller een speelde al enkele keren mee om ritzege’s in de grote ronden en zegevierde al eens in een Giroetappe, terwijl de Litouwer een talent is op het gebied van tijdrijden en ook al een rit in de Giro won. Een gepatenteerde tijrijder is ook José Ivan Gutierrez, tweevoudig winnaar van de Eneco Tour, die huidig Spaans kampioen op de weg is.

WielerFlits

Klik op de afbeelding om te vergroten

Website
www.movistarteam.com

Ploegenpresentaties
Skil-Shimano Quick Step Cycling Team Euskaltel-Euskadi Lampre-ISD HTC-HighRoad Sky ProCycling BMC Racing Team Omega Pharma-Lotto Leopard-Trek Pro Team Astana Ag2r La Mondiale Team RadioShack Katusha Team Liquigas-Cannondale Team Garmin-Cervélo

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone